Korona

Odpira se več dejavnosti, prihodnji teden obvezno testiranje za zaposlene

Ljubljana, 05. 02. 2021 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, STA, Mirko Vorkapić
Komentarji
1896

Prihodnji teden se bodo v prvi fazi dodatnega sproščanja ukrepov na gospodarskem področju odprle vse trgovine in servisne dejavnosti do 400 kvadratnih metrov. Če imajo zaposleni negativen izvid testa, pa se trgovine in dejavnosti lahko odprejo že v soboto, 6. februarja. Državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman pa je na novinarski konferenci povedala, da bo v novoodprtih dejavnostih od prihodnjega tedna obvezno testiranje za zaposlene, ponekod pa tudi za potrošnike.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj vse se odpira?
    02:22
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj vse se odpira?
  • Državna sekretarka Ajda Cuderman o odpiranju dejavnosti in testiranju zaposlenih
    06:50
    Državna sekretarka Ajda Cuderman o odpiranju dejavnosti in testiranju zaposlenih
  • Iz 24UR: Pregrajevanje trgovin
    02:44
    Iz 24UR: Pregrajevanje trgovin
  • Iz 24UR: Odpirajo se vse trgovine
    01:35
    Iz 24UR: Odpirajo se vse trgovine
  • Iz SVETA: Odprtje
    03:55
    Iz SVETA: Odprtje
  • Iz 24UR ZVEČER: Tonin o ukrepih
    09:58
    Iz 24UR ZVEČER: Tonin o ukrepih

Nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki ga je danes sprejela vlada, določa, da še naprej na območju celotne Slovenije ostajajo odprte enake prodajalne in storitve kot doslej, dodatno pa se dodaja nove izjeme. "Trenutne epidemiološke razmere, ki so posledica vedno bolj odgovornega ravnanja državljanov in državljank, so omogočile sproščanje oskrbe z blagom in storitvami, ki jih potrebujemo in pričakujemo," je povedala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman.

Bodo pa zaposleni v določenih dejavnostih morali enkrat tedensko opraviti testiranje na novi koronavirus. Te dejavnosti so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pa tudi prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, trgovine z otroškim programom, tržnice, vse prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže.

Dejavnosti, ki potrebujejo test za zaposlene
Dejavnosti, ki potrebujejo test za zaposlene FOTO: Vlada RS

Za tiste trgovine in dejavnosti, ki lahko obratujejo že sedaj, bo testiranje zaposlenih potrebno od 12. februarja dalje, je povedala Cudermanova.

Za nekaj dejavnosti pa odlok zahteva negativni test tako za zaposlene kot za potrošnike. Med temi je omenila storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov ali medicinske pedikure oz. manikure, individualne storitve strokovnega oz. poslovnega izobraževanja in usposabljanja ter storitve salonov za nego živali.

Dejavnosti, kjer bo obvezen test za zaposlene in potrošnike
Dejavnosti, kjer bo obvezen test za zaposlene in potrošnike FOTO: Vlada RS

Pri prodaji blaga in storitev se od sobote pa do vključno 12. februarja 2021 ohranjajo enake izjeme kot do sedaj.

Slovenija v rdečem: vrnitev otrok v šole in vrtce, odprte knjižnice, muzeji in galerije

Kot smo poročali, se prihodnji teden po vsej Sloveniji v šole vrača prva triada OŠ, enako se povsod odpirajo vrtci in dejavnosti, ki so določene za rdeče regije. Vrata odslej lahko odprejo tudi knjižnice, muzeji in galerije. To velja tudi za posavsko, zasavsko, jugovzhodno, goriško in obalno-kraško regijo, ki so bile glede na epidemiološko sliko začasno na t.i. črnem seznamu. Tako številne kulturne ustanove po državi ob ponedeljkovem prazniku vabijo k obisku. Odlok bo v veljavi do 12. februarja.

Počivalšek: Upam, da bodo gospodarstveniki iniciativo sprejeli pozitivno

Počivalšek želi, da bi gospodarstveniki iniciativo vlade sprejeli pozitivno, saj je treba biti odgovoren do zdravja in previdno pripeljati trenutne razmere do tega, da bomo lahko vsi skupaj spet končno normalno zaživeli.

Kot je dodal, si želi, da bi s tem vsi skupaj korakoma šli v smeri normalizacije. "Vendar pa, če ne bomo odgovorni, se lahko stvari spet hitro obrnejo na slabše," je posvaril minister in dodal, da bo stroške testov pokrila država, organizacijsko pa bodo v sodelovanju z gospodarstvom stvari rešili na način kot so to naredili z zaposlenimi v šolstvu.

"Odpira se glavnina dejavnosti, vendar pod pogojem, da se morajo vsi zaposleni, ki so v stiku s strankami, najmanj enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom," je že včeraj  dejal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh. Za stranke testiranje ne bo pogoj.

Odprtje trgovin z oblačili.
Odprtje trgovin z oblačili. FOTO: Aljoša Kravanja

Predstavniki gospodarstva so po njegovih besedah z dogovorjenim zadovoljni. Veseli jih, da je vlada prisluhnila številnim opozorilom, da zaprte dejavnosti niso viri okužb ter da se pojavljata delo na črno in nelojalna konkurenca.

Morebitno dodatno sproščanje ali ponovno zaostrovanje pogojev v prihodnjih tednih bosta odvisna od epidemiološke slike, je še dodal.

Za ponoven začetek obratovanja v panogah, ki so zaradi covida-19 zaprte, se je sicer zavzemal gospodarski minister Zdravko Počivalšek: "Gospodarstvo je pripravljeno na začetek obratovanja v panogah, ki so zaradi covida-19 zaprte. Ob spoštovanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje lahko to počnejo varno, zato se zavzemam za pospešeno odpiranje dejavnosti, kajti naši obrtniki, trgovci si želijo delati. Verjamem v njihovo odgovornost in spoštovanje preventivnih ukrepov," je dejal na  včerajšnji popoldanski novinarski konferenci na Brdu pri Kranju. Pri tem je poudaril, da pa ne smejo spregledati, da smo še globoko v epidemiološki krizi, in "da bi odpiranje vsevprek naredilo več škode kot koristi".

Tudi Matej Tonin je v četrtkovi oddaji 24UR ZVEČER napovedal, da bomo v prihodnjih dneh morda sproščali še več dejavnosti. Na Brdu so se po njegovih besedah namreč včeraj pogovarjali, kje bi lahko še uvedli točke za hitro testiranje, s pomočjo katerega lahko po njihovem mnenju zamejijo nove okužbe. Še vedno nismo med najboljšimi v Evropi, poudarja Tonin. Vlada zato balansira med odpiranjem nekaterih gospodarskih dejavnosti, ampak na varen način, je dodal. 

V soboto se odpirajo smučišča po celotni državi

Vlada je v uradnem listu objavila odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Slovenije, ki v skladu z včerajšnjo vladno odločitvijo dovoljuje odprtje smučišč po celotni državi. Odlok bo v veljavo stopil v soboto, kar pomeni, da bodo smučarji ob predložitvi negativnega testa lahko uživali že konec tedna.

Nov odlok dovoljuje obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog po vsej državi, in sicer v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Če testiranja upravljavec naprav ne zagotovi, je uporaba žičniških naprav in prog dovoljena osebam, ki predložijo negativni test na covid-19 po HAGT ali PCR-metodi. Test mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur. Otrokom do vključno 12. leta starosti je smučanje dovoljeno v spremstvu staršev, negativnega testa jim ni treba predložiti.

Smučišča bodo od sobote odprta po vsej državi.
Smučišča bodo od sobote odprta po vsej državi. FOTO: Bobo

Spomnimo: Celotna država v rdečem

Sproščanje ukrepov po novem ne bo več vezano na posamezne statistične regije, vse spremembe bodo veljale za celotno državo. "Ni več črnih in rdečih regij, celotna država je v rdečem," je včeraj sporočil premier Janez Janša

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

19.24

Dejavnosti pri katerih se bodo morali testirati zaposleni

19.17

Dejavnosti pri katerih se bodo morali testirati tako potrošniki kot zaposleni

19.16

Odlok velja do vključno 12. februarja

Z odlokom, ki velja od jutri, pa do vključno 12. februarja 2021, se ohranjajo enake izjeme, kot do sedaj, dodatno pa se v vseh statističnih regijah, ki jih odlok sedaj obravnava kot rdeče, dovoljuje obratovanje novih izjem, je povedala Cudermanova.

19.09

Seznam dejavnosti brez pogoja testa za zaposlene

Dejavnosti, ki lahko obratujejo brez predhodnega testiranja so lekarne, bencinski servisi, finančne in geodetske storitve, individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, pošta, dostavne službe, osebni prevzem blaga ali hrane (razen alkohola), dimnikarske storitve, gradbena dela v nenaseljenih objektih, trafike in kioski, frizerski saloni ter medicinske pedikure in manikure, čistilnice in čistilni servisi ter premične stojnice za prodajo kmetijskih proizvodov in pridelkov.

19.07

Vlada sprejela nov odlok

Na podlagi včerajšnje temeljite razprave o sproščanju omejitvenih ukrepov na področju storitvenega gospodarstva, je vlada danes sprejela nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, je povedala državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1896)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cmrlek
06. 02. 2021 09.06
+5
Kaj če bi nehali palamudit in bi lepo vse odprli brez testov, ki so itak nezanesljivi? Morate jih spravit v promet, ampak vseeno......to so totalni nesmisli..
Obala31
06. 02. 2021 08.00
+6
mene zanima,kdaj boste povedali,da se cepljenim ni več potrebno testirati?
optifix
07. 02. 2021 20.30
So nekje napisali, da se cepljenim 3 mesece ni treba testirati. Onim, ki so (dokazano) preboleli C... tudi. Če samo pomislim, da naj bi odpornost po preboleli koroni večinoma trajala leta. V literaturi piše, da je izjemno malo takšnih, ki so jo doslej fasali dvakrat.
piljan
05. 02. 2021 21.58
+7
Svečarija,ste bili pridni,bo danes sladka baklava,dve?
Jaka Jack
05. 02. 2021 21.57
+1
Največja težava je virus. Je pa vsaj nekaj pozitivnega pravi kolega. Ni apetita, ni okusa in ni vonja. Odličen za naše drage. Ni jim do hrane, če skuhaš in se zažge ne čutijo, ponoči pa pihneš enega pod kovtrom pa ne vohajo...😂😂😂😂
Xyz2023
05. 02. 2021 21.57
+8
Vi niste normalni. Imate zalogo hitrih testov in ker ste dobaviteljem že predhodno zagotovili da jih boste kupili vsaj še 20x toliko se naj zdaj vsi ki nam nič ni testiramo? Potem pa imate za bregom še hujšo zadevo. Itak da bo ko boste testirali kar naenrat tedensko 200.000 ljudi toliko lažno pozitivnih testov da bo zaostrovanje ukrepov po dveh dneh , totalni lock down... ampak tokrat vas bodo državljani odnesli s položajev. Sodili vam bodo in zaprti boste doživljensko! Banda.
deltex
05. 02. 2021 21.55
+4
Za lahko noč samo tole: tole hitro testiranje vseh mogočih ljudi je zelo huda obremenitev za zdravstvene delavce. Upam, da jim bo vlada brez nagajanja in kompliciranja izplačala dodatke kot se šika. Da ne bodo spet več dobili trazni pisarniški molji, ki pojma nimajo o delu z ljudmi.
lnterReflections
05. 02. 2021 21.52
+5
Možen scenarij. Ljudje se ne bodo hoteli cepiti, prekuženega pa je zgolj 10% prebivalstva. Sledi nov "lockdown" jeseni ali še prej.
optifix
07. 02. 2021 20.26
Pozabljaš, da je dobršen del populacije odporen na ta virus tudi preko osnovnega T-celičnega odziva. V prenekateri familiji je nekdo zbolel, ostali pa ne. Tudi pri nas tako.
Super Marela
05. 02. 2021 21.52
-4
A ste levičarji kul 😆 al boste v sredo kul...😁
boss2
05. 02. 2021 21.45
+15
Ko že misliš,da smo dosegli dno,pa še te nebuloze
DJ-Pero
05. 02. 2021 21.44
+7
"Protesti" so zalegli - krivulja se je magično obrnila navzdol, ha,ha! 😁
inpivoveritas
05. 02. 2021 21.48
+3
vrtnar01
05. 02. 2021 21.51
+0
lnterReflections
05. 02. 2021 21.44
-2
Se vam bom smejal jeseni, ko bo spet "lockdown".
Frasnel12
05. 02. 2021 21.43
+4
Zgleda,da je vsem mozak skurlo in to brez heca🐵🐵
boss2
05. 02. 2021 21.43
+19
Trgovci z živili delajo brez testov že od 13.marca in je minimalno okuženih,sedaj se bodo morali testirati,da porabijo drago preplacane testerje Sds podmladka🤬
DJ-Pero
05. 02. 2021 21.42
+3
Trenutna vlada... poden od podna!
Frasnel12
05. 02. 2021 21.40
+9
A bo kdo zaustavil to budalastičnos??Ali boste samo kimali!!!
inpivoveritas
05. 02. 2021 21.40
+8
Bolanija do kraja
Komendator
05. 02. 2021 21.38
+20
Genialni ukrep vlade, da v Hervisu 20 kupcev naenkrat bolj varno nakupuje na 400m3 kot pa na celotni površini 2.000 m2. Upam, da bodo v NSi kaj molili za zdravo pamet...😉😂🤣
Frasnel12
05. 02. 2021 21.41
+12
Pa to je katastrofa ko misliš ,da nemore biti bolj noro pa še najdejo nekaj🙉🙉🙉
Klavdija Kon?ina
05. 02. 2021 21.38
-2
Sam tok. Že eno leto vemo, kako premagati pandemijo. Uspelo jim je na Kitajskem, v Avstraliji na Novi zelandiji... več teatiraš, več okuženih izoliraš, manj se širi virus in prej omejiš epidemijo. ... samo JJ se do zdaj ni pustil prej prepričati, ... po tem, da še nismo v tako zelo pričakovanem tretjem valu, se kaže učinkovitost hagt - preprečili so ga, gremo proti oranžni... če bomo zdaj poslušali še glavnega epidemiologa v državi in preverjali vse pozitivne hagt s pcr metodo, bomo pa zmagali.
Mmax13
05. 02. 2021 21.36
+10
Tudi jaz bi še kaj komentiral ampak ni več besed...to je v najmanjšo roko bolano.....
AntiKebab
05. 02. 2021 21.36
+3
Kdaj pa po fabrkah, kjer smo nagneteni nekje med vzrejo piščancev in 3. šihtnim busom petnajst čez dve iz časov socializma. Kdaj se nas testira in kdaj bomo mi v proizvodnji imeli počitnice oz. delo od doma?