Korona

V Črni gori od nedelje strožji ukrepi zaradi covida-19, a odpirajo lokale

Podgorica / Washington / Stockholm / Dunaj, 13. 11. 2020 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, Urša Vrečar, Kaya Kamenarič
Komentarji
55

V Črni gori uvajajo stožje ukrepe, med drugim tudi policijsko uro, a hkrati je vlada popustila pod pritiski groženj s protesti gostincev, tako da bodo ob posebnih ukrepih v nedeljo znova odprli restavracije in lokale. Število okuženih strmo narašča v ZDA, milijon okužb so presegli tudi v Kaliforniji. v Avstriji razmišljajo o dodatnem zaostrovanju ukrepov, Italija je zabeležila novo najvišje število dnevnih okužb. Največ okužb v EU so potrdili v Franciji, kjer je s covid-19 povezana že vsaka četrta smrt.

V zadnjih 24 urah je po vsem svetu po podatkih univerze John Hopkins za posledicami okužbe s covidom-19 umrlo 11.617 ljudi, kar je največje dnevno število od izbruha virusa. Najvišje je tudi dnevno število potrjenih novih primerov - po svetu so namreč potrdili novih 666,000 okužb. 

V ZDA znova padajo neslavni rekordi pandemije koronavirusne bolezni – že osmi dan zapored so namreč v enem dnevu potrdili več kot 100.000 primerov okužbe – v sredo kar 143.231 novih okužb, kar je največ do zdaj. Število smrtnih primerov na dan pa je preseglo 1900. V bolnišnicah je že več kot 65.000 ljudi, kar je za 41 odstotkov več kot pred dvema tednoma.

Po podatkih univerze Johns Hopkins se je do zdaj v ZDA z novim koronavirusom okužilo že 10,5 milijona ljudi, umrlo pa jih je že skoraj 243.000. Univerza Washington napoveduje, da bo do sredine januarja na dan po 2200 mrtvih, do 1. marca pa bo skupaj mrtvih 439.000. Smrtnost je sicer od začetka pandemije marca in aprila padla za tretjino zaradi izboljšanja načinov zdravljenja, čeprav zdravila ali cepiva še vedno ni v uporabi.

Epidemija v ZDA se še ne umirja.
Epidemija v ZDA se še ne umirja. FOTO: AP

V Črni gori od nedelje strožji ukrepi zaradi covida-19, a odpirajo lokale

Črnogorske zdravstvene oblasti so sprejele nove ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki bodo veljali od nedelje do 1. decembra. Med drugim uvajajo policijsko uro. Popustile pa so pod pritiski groženj s protesti gostincev, tako da bodo ob posebnih ukrepih v nedeljo znova odprli restavracije in lokale.

Nacionalni koordinacijski organ je sporočil, da so zaradi poslabšanja epidemioloških razmer uvedli policijsko uro med 21. in 5. uro, na prostem bodo lahko skupaj le štiri osebe, konec tedna bo prepovedano gibanje med občinami. Verski obredi morajo potekati brez vernikov, prepovedali so poroke, zasebna druženja in proslave. Že sedaj je v državi obvezno nošenje zaščitnih mask za vse starejše od pet let v odprtih in zaprtih javnih prostorih.

Potem ko so gostinci zagrozili, da bodo sami odprli svoje lokale, bodo od nedelje lahko znova delali od 7. do 20. ure ob obveznem nošenju mask v prostorih. Obvezno morajo tudi postaviti pregrade iz pleksi stekla med mizami, ki morajo biti postavljene v razdalji dveh metrov. Za mizo so lahko največ štiri osebe. Odprli bodo tudi fitnes centre in telovadnice, a bodo morali vsi nositi maske, na desetih kvadratnih metrih bo lahko ena oseba.

Doslej so oblasti ukrepe uveljavljale po občinah po sistemu semaforja s strožjimi ukrepi za tiste, kjer so bile slabše razmere. Ker gre za majhno državo, pa so mnogi iz občin s strožjimi ukrepi ob koncih tedna odhajali v tiste z milejšimi.

Črnogorski inštitut za javno zdravje je danes sporočil, da so v zadnjem dnevu potrdili 601 okužbo, umrlo je 13 bolnikov s covidom-19, skupno 368. Trenutno je aktivnih okužb 8828, kar je več kot odstotek prebivalcev v državi s 620.000 prebivalci. Od začetka epidemije so potrdil 26.109 okužb.

Nagel porast okužb so beležili po parlamentarnih volitvah konec avgusta, nov val okužb pa po pogrebu metropolita srbske pravoslavne cerkve v Črni gori Amfilohija v začetku meseca v Podgorici, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi. Mnogi so pokojnemu, ki je umrl po okužbi z novim koronavirusom, poljubljali roko.

V Evropi več kot deset milijonov okužb z novim koronavirusom

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Evropski uniji in njenih najpomembnejših partnericah v Evropi se je v le treh tednih in pol podvojilo na več kot deset milijonov, kažejo podatki Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC). V regiji je doslej za covidom-19 umrlo 258.000 ljudi.

Do danes so v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP) skupaj z Veliko Britanijo zabeležili 10.124.110 okužb, od tega nekaj več kot 242.000 v zadnjem dnevu. 20. oktobra je območje preseglo mejnik pet milijonov okužb.

Največ okužb, 1.898.710, so doslej potrdili v Franciji, več kot milijon okuženih pa so zabeležili tudi v Španiji, Veliki Britaniji in Italiji. Slovenija je s 50.870 primeri na 19. mestu med 29 državami. 

EGP poleg 27 članic Evropske unije obsega še Norveško, Islandijo in Lihtenštajn. ECDC upošteva še podatke za Veliko Britanijo, ki ni več članica EU, ne pa tudi za Švico.

Zvezne države zaostrujejo ukrepe 

V 13 ameriških zveznih državah se je število okužb v zadnjih dveh tednih podvojilo, najhuje pa je na srednjem zahodu. Županja Chicaga Lori Lightfoot je izdala navodilo meščanom, naj za mesec dni ostanejo doma in ne sprejemajo obiskov niti za zahvalni dan konec novembra.

Če ne bodo ubogali, bo imelo mesto 1000 mrtvih več do konca leta. Omejila je tudi zbiranje na prostem in v zaprtih prostorih na največ deset ljudi. V zadnjem mesecu dni je število novih okužb v mestu naraslo s 500 na 1900 na dan, stopnja pozitivnih testov pa je narasla s pet na 15 odstotkov.

V Detroitu so zaprli javne šole in pouk poteka spet le na daljavo. Kalifornija pa je medtem postala druga zvezna država za Teksasom z več kot milijon okužbami.

Newyorški župan Bill de Blasio je dejal, da se šolski sistem pripravlja na konec pouka v živo. To se bo zgodilo, če stopnja pozitivnih testov na novi koronavirus preseže tri odstotke. Trenutno je na 2,6 odstotka.

Guverner države New York Andrew Cuomo je od petka odredil zaprtje lokalov, restavracij in telovadnic od 22. ure in omejil zbiranje na prostem in znotraj prostorov na največ deset ljudi. Stopnja pozitivnih testov v državi je 2,95 odstotka, v bolnišnicah se zdravi 1677 ljudi, v četrtek pa je guverner poročal o 29 mrtvih. Država New York, ki ima približno 20 milijonov prebivalcev, je do zdaj izvedla 16 milijonov testov.

Bolnišnice v Franciji se še vedno polnijo.
Bolnišnice v Franciji se še vedno polnijo. FOTO: AP

V Italiji skoraj 41.000 okužb s koronavirusom

V Italiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 40.902 novi okužbi z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Umrlo je 550 bolnikov s covidom-19. Skupno je pandemija covida-19 v Italiji zahtevala že več kot 44.000 smrtnih žrtev.

V italijanskih bolnišnicah se trenutno zdravi več kot 33.000 covidnih bolnikov, med njimi jih 3230 potrebuje intenzivno nego. V zadnjem dnevu so v Italiji izvedli več kot 254.000 testiranj za novi koronavirus, kar je največ doslej na dnevni ravni. Delež pozitivnih testov je bil 16-odstoten.

V Italiji, ki je bila spomladi med najhuje prizadetimi državami v prvem valu pandemije, število okužb v zadnjem času znova strmo narašča. Kampanija in Toskana bosta zaradi hitrega širjenja novega koronavirusa od nedelje rdeči deželi, doslej rumene Emilija Romagna, Marke ter Furlanija - Julijska Krajina pa bodo postale oranžne. Minister za zdravje Roberto Speranza naj bi odlok o tem podpisal še drevi.

Na "rdečih območjih" v Italiji morajo ljudje večinoma ostati doma, izjema je le odhod na delo ali v trgovino. Kdor se nahaja zunaj doma, mora pri sebi imeti dokument, v katerem so navedeni utemeljeni razlogi za odhod od doma. Bari, restavracije in trgovine z nenujnim blagom morajo biti zaprti, odprte ostajajo trgovine z živili in lekarne. Šolanje na teh območjih poteka na daljavo. V novem valu pandemije so za rdeče že razglasili Južno Tirolsko, Lombardijo, Piemont, Dolino Aoste in Kalabrijo.

Nemčija kljub precejšnji ustavitvi življenja beleži koronske rekorde

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili 23.542 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej, kažejo podatki Inštituta Roberta Kocha (RKI). Umrlo je še 218 bolnikov s covidom-19. Število novih okužb narašča, čeprav se je javno življenje po vsej državi pretežno ustavilo pred enajstimi dnevi.

Prejšnji rekord v številu novih okužb so v Nemčiji zabeležili v soboto, ko so jih našteli 23.399. Zaradi novega vala pandemije covida-19 so po vsej državi 2. novembra znova skoraj ustavili javno življenje. Med drugim so zaprte restavracije in muzeji, ostajajo pa odprte trgovine.

RKI je sicer napovedal, da bo učinke ukrepov za zajezitev širjenja okužb opaziti v dveh do treh tednih.

V Franciji se krivulja nekoliko umirja, a bolnišnice še vedno na robu zmogljivosti 

V Franciji, ki jo je jesenski drugi val močno prizadel, zaradi česar je vstopila v delno zaprtje javnega življenja, se krivulja novih primerov okužbe umirja, poroča Guardian. V Franciji število okuženih na 100.000 prebivalcev pada že deseti dan zapored. A to ni dovolj, da bi sprostili stroge omejitvene ukrepe, je dejal premier Jean Castex. 

Pristojni opozarjajo, da se bo število obolelih v bolnišnicah, ki so že zdaj na robu zmogljivosti, v prihodnjih tednih še naprej povečevalo. V Franciji je s covid-19 povezana že vsaka četrta smrt, v bolnišnicah pa je trenutno več bolnikov kot v prvem spomladanskem valu, je dejal Castex. 

V Avstriji naj bi zaostrili koronske ukrepe

Avstrijska vlada bo predvidoma na novinarski konferenci v soboto predstavila zaostrene ukrepe za zajezitev pandemije covida-19. Po poročanju portala avstrijskega časnika Der Standard naj bi bile od začetka prihodnjega tedna zaprte vse nenujne trgovine, glede morebitnega zaprtja šol pa se še niso odločili.

V Avstriji naj bi bila od ponedeljka ali torka zaprta večina trgovin, odprte bodo lahko ostale trgovine z živili, drogerije, banke in lekarne. Ali bodo zaprli tudi šole, še ni znano. V Avstriji je sicer svetovalna komisija za ukrepe v četrtek predlagala, da šole in vrtci ostanejo odprti, priporočajo pa nošenje zaščitnih mask. Pouk v višjih razredih sicer že poteka na daljavo.

V Avstriji že sedaj veljajo določeni ukrepi, zaprti so na primer bari in restavracije, velja tudi policijska ura.

Pri naših severnih sosedih so medtem v zadnjem dnevu spet potrdili rekordno število okužb v enem dnevu. V zadnjih 24 urah so potrdili še 9586 okužb, umrlo je 53 ljudi. V bolnišnicah je na zdravljenju več kot 3900 bolnikov, od tega jih je 567 na intenzivni negi. Aktivno okuženih je 76.839 ljudi.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Damjan Qwertz
13. 11. 2020 14.48
od kar je Biden predsednik število okužb in smrti strmo narašča
nikhrast
13. 11. 2020 15.01
+1
Uporabnik1515261
13. 11. 2020 15.18
+1
Če slučajno ne veš, Trump bo predsednik še skoraj 3 mesece.
McGregor---
13. 11. 2020 12.47
+0
"vsaka četrta smrt povezana s covid-19". To pa še ne pomeni, da je bil covid-19 vzrok za smrt 🤔
bohan22
13. 11. 2020 10.57
+1
vsak 4? pri nas povprečno umre 50-60 ljudi na dan.. pa recimo, da jeseni je več, recimo 100... pa če jih 40 s covidom? je to skoraj vsak drugi?
Voyager3000
13. 11. 2020 09.54
+5
Številke o umrljivosti niso popolnoma nič večje kot prejšnja leta. Preverite v pogrebnih podjetjih, pa boste dobili potrdilo.
MojsterSplinter
13. 11. 2020 10.11
-1
Če so enake NAVKLJUB tolikšni večji samozaščiti, se lahko vprašaš, kakšne bi bile, če tega ne bi bilo.
Voyager3000
13. 11. 2020 10.16
-1
Ali resnično mislimo, da maske ščitijo? So preventiva, ampak bolj za dušo. Tukaj so še popolnoma nezaščitene oči in ušesa. Torej kaj delamo...?
Krematorij666
13. 11. 2020 10.24
-3
Kaj venera...sedaj trdiš, da se širi aerosolno? Torej bi bilo brez ukrepov stanje krepko slabše. ...
Voyager3000
13. 11. 2020 10.38
+2
Ne obračaj moje besede. Osebno sem za varnost, samo popolno in ne delno.
bohan22
13. 11. 2020 11.02
Uporabnik1515261
13. 11. 2020 15.20
A še vedno ne dojamete, da v 80% umirajo ljudje, ki so pač že zelo blizu... ali pa na koncu. Kakor vam je ljubše.
Uporabnik1515261
13. 11. 2020 15.25
Prav kmalu bomo blizu državam, kjer je največ mrtvih na mio prebivalcev...čeprav nimajo tako strogih ukrepov. Torej???
Uporabnik1515261
13. 11. 2020 15.44
Lepo prosim, poglejte korona Švedsko , smrti po starosti....Seveda v angleščini, ki tu ni možen link, Brez ukrepov in uničevanja ljudi in gospodarstva. Da vas bo malo manj strah...Umirajo pač v glavnem ljudje, ki "so na vrsti", kot bomo mi vsi
Voyager3000
13. 11. 2020 09.50
+7
Svetovni propagandni stroj melje v borbi za Corona resnico. Manipulirajo z izrazi: umrli s Corona virusom in ne zaradi Corone ipd. Nova družbena ureditev je po ptičji in svinjski gripi končno uspela. Finančni trg je našen novo njivico z državnimi garancijami. In državni uradniki delajo posel. čestitke za manipulativno iznajdljivost. Resnično oboleli in resnični smrtni primeri so samo kolateralna škoda.
Woltan
13. 11. 2020 09.48
+2
Pri nas je vsaka smrt povezana s corono.
Uporabnik1515261
13. 11. 2020 15.26
+1
TEDO84bv0MEDO
13. 11. 2020 09.38
+4
V Evropi je več upokojencev kot delavcev, zato lažejo, da je naravno mrtev starec umrl zaradi korone.
misterbin
13. 11. 2020 09.28
+5
ZDA ima 250 miljonov ljudi .Celotna Slovenija pa dva miljona
Koronavirusovec
13. 11. 2020 09.32
+7
Lumpx
13. 11. 2020 09.24
-4
nasi levaki in dr potrckoti pravjo da tega vuirusa ni
Periot222
13. 11. 2020 09.34
+5
Lumpx ovcica se vedno verjames kar ti servirajo!
Voyager3000
13. 11. 2020 09.52
+2
e zavajaj tudi ti. Nihče ne pravi, da virusa ni. Poudarjajo o lažeh s številkami. !!!!
jani..
13. 11. 2020 09.23
+2
Laz za lazjo. A vam kablisti govorijo kaj morte objavljat....
gcek
13. 11. 2020 09.18
+1
IFF1
13. 11. 2020 09.18
+9
Zdaj smo pa vsi drugi krivi!? Kriva je populistična politika, ki sprejema populistične ukrepe! Naša vlada je sprejemala slabe ukrepe za navadne ljudi, pa se jih potem sama ni držala (kacin, hojs, kustec, krek, Brezje... in še veliko drugih dogodkov). Slabi ukrepi, slaba vlada brez kredibilnosti!!! to je razlog! FUJ!!! naj spokajo!!!!!
Vojko Šarman
13. 11. 2020 09.07
+0
Govorijo koliko smrti zaradi korone je po svetu. V Sloveniji jih je glede na število prebivalcev veliko več, skoraj največ in kdo je odgovoren?? Tega pa ne povejo a ne! Odgovorni so državljani zato ker se držijo ukrepov, ki ne primejo in jih predpisuje vedno bolj nesposobna vlada. Nekdo bi za to krizo v Sloveniji moral odgovarjati. Tisti v vladi pravijo, da je kriv narod in ga je treba zamenjati. Ni kriva vlada, ki sprejema ukrepe!
nekdo998
13. 11. 2020 09.19
+8
Za največ smrti pri nas so krive okužbe v domovih za opokojence, za kar ni kriv narod.
Uporabnik1515261
13. 11. 2020 15.28
Malo se umirite...poglejte raje starost umrlih "za COVID", NIJZ pa še zdaj ne objavi zadnje številke umrlih po starosti!!!
Uporabnik1515261
13. 11. 2020 15.29
Točno tako! Odgovorni so politiki in stroka, ki so skupaj nesposobni zavarovati najstarejše v DOS!
Koronavirusovec
13. 11. 2020 08.48
-3
Na celem svetu 0.7% doslej pozitivnih primerov, marsikater je že prebolel, aktivno okuženih je 0.2% in govorijo da je 25% smrti zaradi korone, korona je svetovni nateg
AlenkinaBratovš?ina
13. 11. 2020 09.00
+2
25% smrti. ne 25% francoske populacije. ampak trda glava ne sprejema tolk informacij naenkrat
Koronavirusovec
13. 11. 2020 09.33
+0
Če je 0.2% okuženih kako je lahko 25% smrti zaradi covida?
bohan22
13. 11. 2020 11.06
"Če je 0.2% okuženih kako je lahko 25% smrti zaradi covida?" nisem vedel, da vsi okuženi umrejo, .... :)
Izabela42
13. 11. 2020 08.48
+5
Zdaj je že smrt "povezana s COVID-19", se pravi ne štejejo več samo "s COVID-19", ampak zdaj že tudi POVEZANO s COVID-19. Kaj to pomeni, da je moja soseda imela COVID-19, jaz sem umrla, z njo sem bila povezana (ker je bila soseda)? Vsak dan širitev statističnih opazovanj. Ko pa pogledaš uradno tabelo NIJZ (na njihovi strani, sicer skrita, da jo komaj najdeš) pa je zaradi COVID-19 dne 11.11.2020 umrlo samo 5 oseb, na 24ur in v ostalih medijih pa poročajo 40. Kdo je tu nor?
AlenkinaBratovš?ina
13. 11. 2020 09.02
-1
povezano s je ekvivalentno "s", se ti ne zdi? stvar semantike. NIJZ sicer nima podatkov za francijo
hotchilipoper
13. 11. 2020 08.25
+2
A tisto preurejeno skladišče palet že obratuje?
chongo
13. 11. 2020 08.20
+0
Še dobro da je letos prva jesen v kateri so bolnišnice "na robu zmogljivosti"
Izabela42
13. 11. 2020 08.42
+7
Meni je prav smešno, od kdaj so že "skoraj na robu zmogljivosti". Se pravi "skoraj" in "na robu", to lahko pelješ 20 let pa vedno drži.
AlenkinaBratovš?ina
13. 11. 2020 09.03
-1
to na robu tokrat pomeni, da zarado širitve covid oddelkov trpijo vsi ostali, nenujni. ker je skoraj, se kapacitete in osebje preusmerja, to gre do roba, ki verjetno pomeni, da se zdravi zgolj še covid, tako da nič bat
nekdo998
13. 11. 2020 09.21
+8
V medijih so vsako leto pisali, da so bolnišnice na robu zmogljivosti zaradi gripe, pa do sedaj nihče ni ukrepal z povečanjem zmogljivosti.
OrodniK
13. 11. 2020 09.31
+0
Ja, vsako leto so bolnišnicam dograjevali prostore in podvojili intenzivne postelje?!?!
Uporabnik1515261
13. 11. 2020 15.31
2018 je bilo v SLO bolnišnicah skupaj 1440 hospitaliziranih zaradi gripe.
Lumpx
13. 11. 2020 08.19
-7
Fajonisti in levicarji hitr na pomoc ... virus itak po vase ne obstaja.
chongo
13. 11. 2020 08.23
+1
Obstaja. Samo ne obstaja samo ta virus ampak še cela paleta ostalih problemov kateri so kar na enkrat magični izginili. In bodo prišli nazaj naslednje leto 10x večji. Ampak še dobr da bomo lahko vse probleme koroni pripisal pa bo. To da smo bolj ali manj v fašizmu ne v demokraciji pa tudi ne bomo omenjali pa bo ane.
Uporabnik458403
13. 11. 2020 08.44
-2
Chongo....za covidom vecinoma umrejo tisti , ki imajo pridruzene bolezni. ENAKO JE ZA GRIPO...!!!. To pomeni, da bo tudi drugih smrti in bolezni manj saj so umrli zaradi kovida........... Ce nebi dali toliko pozornosti kovidu bi pac za kovid pri nas umiralo po par 100 ljudi na dan........... Ne enaci urlih za kovid pri ukrepih z stevilko umrlih, ce nebi bilo ukreov
Dejan Keuc
13. 11. 2020 08.14
+0
Logično... vsi ki so en mesec pred smrtjo enkrat pozitivno na covid, gredo v statistiko covid...
AlenkinaBratovš?ina
13. 11. 2020 09.05
-4
ker je zgolj teh premalo, dodajo na uč še 20% vseh ostalih umrlih, ti že veš
Dejan Keuc
13. 11. 2020 09.57
+4
Nič ne dajo na uč... dejansko se tako štejejo mrtvi s korono... tega nihče ne zanika... to je dejstvo... če si 28 dni (4 tedne) pred smrtjo bil kadarkoli pozitiven na korono, šteješ v statistiko mrtev s covid...
fairplayy
13. 11. 2020 08.12
+1
Potrc a bo kaka reportaza od tam?