Korona

Smrtnost v primerjavi z gripo vsaj desetkrat višja. 'Epidemija ni končana, a jo dobro obvladujemo'

Ljubljana, 21. 04. 2020 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
STA, Urša Vrečar, Ti.Š.
Komentarji
1088

V ponedeljek smo v Sloveniji zabeležili devet novih potrjenih primerov okužbe s koronavirusom in nobene nove smrtne žrtve. Da epidemija še ni zaključena, a jo dobro obvladujemo, meni vodja Oddelka intenzivne terapije Matjaž Jereb. Dodaja, da je smrtnost pri covidu-19 v primerjavi z drugimi virusnimi boleznimi pomembno višja, v primerjavi z gripo vsaj desetkrat ali celo 35-krat višja. Med dejavniki tveganja so starost, visok krvni tlak in sladkorna bolezen. Večina obolelih sicer ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja, hudo obliko bolezni razvije od tri do pet odstotkov okuženih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Potek bolezni težji pri moških
    03:32
    Iz 24UR ZVEČER: Potek bolezni težji pri moških
  • Iz 24UR: Koronavirus v Sloveniji
    03:23
    Iz 24UR: Koronavirus v Sloveniji
  • Iz SVETA: Koronavirus v Sloveniji
    07:56
    Iz SVETA: Koronavirus v Sloveniji

 

V ponedeljek, 20. aprila, smo v Sloveniji ob 1174 testiranjih potrdili devet novih okužb s koronavirusom in nobene nove smrtne žrtve. Na včerajšnji dan je bilo hospitaliziranih 87 oseb, od tega se jih je 25 zdravilo v enoti intenzivne terapije. Štiri osebe so bile odpuščene iz bolnišnice.

Skupno število potrjenih okužb z novim koronavirusom se je do konca ponedeljka tako povzpelo na 1344, skupno število testiranj pa na 42.976. Skupno število umrlih ostaja 77, kažejo vladni podatki. Epidemija se očitno še naprej umirja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 36 bolnikov. Od tega se jih 11 zdravi na oddelku za intenzivno terapijo, med njimi pa je deset bolnikov intubiranih in mehansko ventiliranih, so zapisali na Twitterju.

V UKC Maribor se medtem nadaljuje zmanjševanje števila bolnikov z novim koronavirusom v enoti za intenzivno zdravljenje. Po enem tednu se je njihovo število prepolovilo in zdaj imajo v tej enoti le še sedem bolnikov. Skupno se je v tem zavodu v ponedeljek zaradi covida-19 zdravilo 29 ljudi, v domačo oskrbo so do zdaj odpustili 57 bolnikov s covidom-19. Zaenkrat so zabeležili štiri smrtne žrtve, zadnjo v soboto.

V Splošni bolnišnici Celje so prek Twitterja sporočili, da so imeli danes zjutraj hospitaliziranih 15 pacientov, od katerih je bilo šest v enoti intenzivne terapije.

Na Kliniki Golnik medtem trenutno zdravijo pet bolnikov. Še en pa se zdravi na intenzivnem oddelku, so sporočili z Golnika.

Jereb: Ena oseba lahko okuži tri do štiri zdrave osebe

Na dopoldanski novinarski konferenci je vodja Oddelka intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb podal nekaj podatkov glede novega koronavirusa v Sloveniji. Poudaril je, da gre pri covidu-19 za kužno bolezen, pri kateri ena oseba v povprečju lahko okuži tri ali štiri zdrave osebe, a je to odvisno od  samega števila okuženih v populaciji ter upoštevanja preventivnih ukrepov. Gre za bolezen, ki je podobna gripi ali navadnemu prehladu, po drugi strani pa je popolnoma drugačna, predvsem kar se tiče pomembno višje smrtnosti bolnikov. Ta je namreč v primerjavi z drugimi okužbami dihal, predvsem v primerjavi z gripo, precej višja. "Podatki kažejo, da je lahko smrtnost vsaj desetkrat višja, po nekaterih podatkih celo do 35-krat višja kot smrtnost zaradi gripe. To je tudi ključna razlika med eno in drugo skupino virusnih okužb," pravi Jereb.

Inkubacijska doba traja od dveh do štirih dni, izjemoma tudi do 14 dni. Med glavnimi simptomi sta vročina in kašelj, lahko se pojavi tudi motnja voha in okusa, v času okrevanja pa hujša utrujenost.

Med bolniki na intenzivni negi in med umrlimi prevladujejo moški

Med okuženimi v Sloveniji sicer prevladujejo ženske, a je potek bolezni težji pri moški populaciji – ti prevladujejo tako med bolniki na intenzivnih oddelkih (v kar dveh tretjinah) kot tudi med smrtnimi žrtvami. Ta trend opažajo tudi v tujini, razlogi za to pa niso popolnoma jasni.

Otroci so varnejši, a tudi oni lahko zbolevajo. V Sloveniji sicer nismo zabeležili težjega poteka bolezni pri otrocih. "Umirajo tudi mlajši in redko tudi otroci. Nihče ni varen pred okužbo in morebitnimi zapleti poteka bolezni," je dejal Jereb. Tudi v Sloveniji smo zabeležili smrt mlajše ženske, v tujini pa so zaradi okužbe s koronavirusom umirale tudi mlajše osebe in otroci. "Nihče ni absolutno varen pred okužbo, pred zapleti ali slabim izhodom." 

Zbolevajo tudi zdravstveni delavci v Sloveniji, do danes jih je zbolelo več kot 270, je povedal vodja ljubljanskega oddelka intenzivne terapije. Dodal je, da je verjetnost okužbe na delovnem mestu ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov zelo majhna – ni pa podatkov, koliko izmed 270 se jih je okužilo na delovnem mestu.

Med dejavniki tveganja visok krvni tlak in sladkorna bolezen

Na intenzivnem oddelku Infekcijske klinike v Ljubljani so do danes zdravili 34 bolnikov s covidom-19, povprečna starost bolnikov je 66 let, samo dva od teh pa nista imela nobene kronične bolezni. Gre za mlajša bolnika, stara  38 in 50 let, oba sta že na navadnem oddelku, dodaja Jereb. Na intenzivnih oddelkih po vsej državi pa se je do danes zdravilo 65 bolnikov, 11 izmed njih je umrlo.

Najvišji dejavniki tveganja pri bolezni so starost (najvišja smrtnost je pri osebah, starejših od 75 let), pa tudi visok krvni tlak in sladkorna bolezen.

Podatki iz tujine kažejo, da približno polovica bolnikov na intenzivnih oddelkih umre, "pri nas so trenutne številke nekoliko ugodnejše, pa vendarle še vedno veliko bolnikov leži na intenzivnih oddelkih, njihov izhod v tem trenutku še ni predvidljiv".

Med 77 smrtnimi žrtvami se jih je 11 zdravilo na intenzivni terapiji

V Sloveniji je do sedaj torej umrlo 11 ljudi, ki so se zdravili na oddelku intenzivne terapije – kaj pa vse ostale smrtne žrtve? "Gre za popolnoma enako odločitev, kot je bila vsa leta prej, ko smo se srečevali z bolniki z drugimi okužbami, pri katerih se je stanje tako poslabšalo, da bi ga lahko sprejeli na oddelek za intenzivno terapijo. Pri vsakem bolniku odločimo, ali sprejem (na oddelek za intenzivno nego) predstavlja rešitev za bolnika, mu lahko učinkovito pomagamo ali ta sprejem pomeni samo podaljševanje agonije. Gre za oceno vsakega posameznika, za oceno njegove krhkosti, kakšne so verjetnosti, da bo preživel zdravljenje na tem oddelku," je dejal Jereb.

Koliko obolelih je umrlo neposredno zaradi okužbe s covidom-19? Jereb je na novinarski konferenci dejal, da ima podatke za osem bolnikov, ki so umrli na intenzivnem oddelku ljubljanske infekcijske klinike – "dva od njih sta umrla s covidom-19, šest pa zaradi covida".

'Epidemija še ni končana'

Vodja Oddelka intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana je poudaril tudi, da večina okuženih ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja, težja oblika bolezni pa se pojavi pri treh do petih odstotkih obolelih. Poslabšanje običajno sicer nastopi od sedem do deset dni po začetku bolezni.

Trenutno ocenjujejo, da okoli 20 do 40 odstotkov ljudi preboli bolezen brez simptomov, a tudi ti posamezniki lahko prenašajo novi koronavirus. Jereb ob tem sicer dodaja, da so ti podatki zaradi pomanjkanja raziskav še nezanesljivi.

Na vprašanje, kdaj lahko posameznika, ki je prebolel covid-19, znova vrnemo v delovno okolje ali na primer v dom za ostarele, strokovnjak odgovarja, da to vprašanje tudi na svetovni ravni še ni dorečeno. "Varno obdobje je, ko bolnik nima več simptomov in znakov bolezni, koliko časa pa je treba še počakati v asimptomatskem obdobju po preboleli bolezni, pa ni popolnoma jasno." Nekateri govorijo o osmih dneh, drugi o 14 dneh, v Sloveniji pa dajejo priporočila, da se posameznik lahko na primer vrne na delovno mesto 14 dni po tem, ko je izzvenela povišana telesna temperatura.

"Epidemija covida-19 ni končana, ni zaključena, ni obvladana, lahko pa rečem, da jo dobro obvladujemo, in upam ter trdno verjamem, da bo ta trend ostal in da bomo pri njem ostali tudi v naslednjih dneh in tednih, ko se nakazuje sproščanje ukrepov."

Delo na intenzivnem oddelku Infekcijske klinike v Ljubljani.
Delo na intenzivnem oddelku Infekcijske klinike v Ljubljani. FOTO: Matej Povše / UKCLJ

Civilna zaščita rešuje reklamacije dobav zaščitne opreme, vlada naj bi sprejela ukrepe za preprečevanje napak

Poveljnik civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan se je na dopoldanski vladni konferenci javnosti zahvalil za izkazano zaupanje civilni zaščiti, ki ga je pokazala nedavno objavljena javnomnenjska raziskava. Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma spomnil, da je civilna zaščita "simbol pomoči, ko državo doleti nesreča - bodisi poplave, potresi, žled ali bolezen covid-19". Dodal je, da civilna zaščita s svojo organiziranostjo, lokalnim pristopom in proaktivnostjo že vrsto let beleži najvišjo stopnjo zaupanja.

V nadaljevanju je predstavil sodelovanje med CZ in drugimi deležniki v času epidemije novega koronavirusa. Kot je povedal, so najpomembnejše dejavnosti CZ ta hip sprejem zaščitne opreme in njeno razdeljevanje uporabnikom, sicer pa civilna zaščita skrbi tudi za pregled ustreznosti ponudb za nakup zaščitne opreme.

Kot je pojasnil, pri CZ pomagajo pri naboru najboljših ponudb, ki jih nato v nadaljnjo presojo predajo Zavodu RS za blagovne rezerve. Prostovoljci civilne zaščite pa med drugim v času epidemije pomagajo tudi pri dostavljanju hrane pomoči potrebnim.

Komentiral je tudi nekatere težave pri dobavah zaščitne opreme. Kot je dejal, opremo, s katero prejemniki niso zadovoljni, nadomeščajo, reklamacije pa rešujejo. Dejal je, da predstavniki Uprave RS za zaščito in reševanje skupaj s strokovnjaki UKC Ljubljana in ministrstva za zdravje sodelujejo pri pregledu prejetih ponudb zaščitne opreme. Pregledajo, kaj ponudniki ponujajo, kakšen je rok dobave in ali ima ponujena oprema ustrezne certifikate. Če je ponujeno blago "na papirju ustrezno", ponudbo posredujejo Zavodu RS za blagovne rezerve.

Ta je po Šestanovih besedah odgovoren tako za sklenitev pogodb in pogajanja o ceni kot za pregled kakovosti in količin dobavljene opreme. Civilna zaščita zato takšnega pregleda ne ponavlja, ko od zavoda avtomatično prevzame dobavljeno blago, ki ga skladišči in nato v skladu s potrebami razdeli po Sloveniji, je dejal Šestan. "Ko pride dobava in če je bila ponujena maska FFP2, pride pa kirurška maska, je to stvar prevzema in reklamacije," je dodal.

Težave pa se pojavljajo ravno v delu, kjer dobavljena oprema ne ustreza ponudbi oziroma naročilu. Pri tem je med težavami navedel neustrezno navedbo na embalaži ali pa, da se kljub certifikatu v dokumentaciji pošiljke pojavijo artikli brez navedenih certifikatov na embalaži.

Nekaj podobnega se je očitno zgodilo tudi pri dobavi podjetja Public digital infrastructure Joca Pečečnika. Zavod za blagovne rezerve je namreč pri njem naročil zaščitne maske FFP2, podjetje pa je dobavilo navadne kirurške maske, ki so bile lažno označene kot FFP2. Šlo naj bi za napako pri dobavitelju.

Šestan je ob tem spomnil na reklamacije neustreznih zaščitnih oblačil, dobavljenih v dom starejših v Šmarju pri Jelšah ter v izolsko bolnišnico. Pa tudi tako imenovane maske, sešite iz papirnih prtičkov, ki so jih zavrnile nekatere občine. "Danes dobimo nazaj pošiljko 2500 mask iz psihiatrične bolnišnice Begunje, ki jih bomo zamenjali," je še dodal.

Vse reklamirane izdelke so namreč po Šestanovih besedah vzeli nazaj v skladišče. "Ko bo postopek reklamacij zaključen, bomo robo, če bo ocenjena za ustrezno, dali nazaj v uporabo, če se bo izkazalo, da je neustrezna, pa bo šla verjetno v uničenje," je pojasnil.

Napovedal je še, da bodo imeli ravno danes sestanek z Zavodom za blagovne rezerve na temo reševanja reklamacij. Hkrati pa iščejo tudi dodatne strokovnjake za pregled ponudb, saj gredo te v stotine in imajo že kar nekaj nepregledanih ponudb.

Po besedah Srečka Šestana pri CZ pomagajo pri naboru najboljših ponudb, ki jih nato v nadaljnjo presojo predajo Zavodu RS za blagovne rezerve.
Po besedah Srečka Šestana pri CZ pomagajo pri naboru najboljših ponudb, ki jih nato v nadaljnjo presojo predajo Zavodu RS za blagovne rezerve. FOTO: POP TV

Dobave sicer nujno potrebne zaščitne opreme pristojnim že ves čas povzročajo sive lase, zadnje čase pa dvigujejo tudi obrvi javnosti in opozicije. Ta si želi tudi preiskovalno komisijo v DZ, ki bo preverila te dobave.

Začelo se je z izginotjem pričakovanih in naročenih pošiljk, zadnje dni pa poročamo o novih zapletih. Kot danes navaja časnik Dnevnik, v pogodbi omenjenega javnega zavoda s Pečečnikovo družbo najbolj bode v oči naročilo kar 400.000 zaščitnih očal, kar je trinajstkrat več kot je vseh zdravstvenih delavcev v Sloveniji, po trikrat višji ceni od dobavne. Časnik Finance pa je zmotila 1,8-milijonska pogodba za dobavo kirurških mask, ki naj bi jih priskrbelo podjetje SLA marketing iz naselja Janežovci v občini Destrnik, "ki v zadnjih letih praktično ni ustvarjalo resnejših prihodkov, nima niti javno objavljene telefonske številke, njegovo lastništvo pa prek Slovaške sega do ameriške zvezne države Wyoming".

860.000 evrov pa je država plačala za dober milijon kosov papirnatih mask dvema podjetjema. Eno od teh je podjetje Korez Sorting, kjer za prodajo skrbi soproga direktorja, davčna dolžnica in celo ena od obtoženih za hekerski napad na državno Luko Koper in še dve drugi podjetji pred devetimi leti.

Vladni govorec Jelko Kacin je danes napovedal, da bo vlada o konkretnih ukrepih za preprečevanje napak podala pojasnila v prihodnjih dneh. Ob tem pa je dejal še, da so se "maske zarezale v način življenja v zahodni civilizaciji" in da bodo morale biti zaloge zaščitnih mask v blagovnih rezervah vsaj še nekaj let.

Pasica posebne novice POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

19.36

Na odboru za zdravstvo ostra razprava o kakovosti zaščitne opreme

Odbor DZ za zdravstvo že nekaj ur razpravlja o problematiki kakovosti opreme za zaščito pred covidom-19 in načinov njene nabave. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je na očitke o dobavi neustrezne opreme med drugim dejal, da v zahtevnih razmerah delajo v dobri veri. Za morebitne napake pa je pripravljen odgovarjati.

19.32

V Kamniku akcija razdeljevanja toplih obrokov socialno ogroženim otrokom

Na pobudo lastnika kamniške gostilne bo več posameznikov in lokalnih institucij združilo moči pri dnevni pripravi ter razvozu toplih obrokov. Namenjeni so šolarjem in otrokom, ki so zaradi zaprtja šol in vrtcev ostali brez edinega toplega obroka hrane. Trenutno je na seznamu 49 otrok, so sporočili z občine Kamnik.

19.09

Senat ljubljanske univerze za minimalen obseg kreditnih točk za napredovanje v višji letnik

Senat ljubljanske univerze je na današnji seji sprejel sklep, s katerim poziva vse članice, da začnejo sprejemati sklepe na svojih senatih za potrebno zmanjšanje minimalnega obsega kreditnih točk za napredovanje v višji letnik. "Na ta način bomo omogočili čim večjemu številu študentov nemoteno napredovanje pri vpisu," pravi rektor Igor Papič.

17.31

Epidemija covida-19 bo podražila zdravstvo in prisilila k razmisleku o košarici zdravstvenih pravic

Zdravstvo bo zaradi epidemije covida-19 dražje. Zato bo treba v kratkem opraviti razmislek o košarici pravic, ki jih krije javna zdravstvena blagajna, sta dve od opozoril, ki so jih izrekli sodelujoči na današnjem spletnem pogovoru o nevarnostih in priložnostih za slovenski zdravstveni sistem v času izbruha koronavirusa.

16.46

Zaradi koronavirusa večja podpora investicijam v kmetijstvu

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravljajo spremembe programa razvoja podeželja 2014-2020, ki bodo šle v smeri večje podpore investicijam, ki so v teh razmerah ključne za zagotovitev nemotene oskrbe s hrano. Zadnjo besedo bo sicer imela Evropska komisija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1088)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
22. 04. 2020 12.52
+5
čisti populizem 2019 smo imeli za gripo preko 160 mrtvih x 10 je 1600 torej bi moralo sedaj biti to število ja je preko 70 mrtvih in končno okrog številke kot za normalno gripo torej cca 160-a stzrahovlada pać delčuje na tak populističen način in ovce ji ploskajo in pravijo janez nas je rešil -morda miljarde ki ne vemo kam so in bodo izginile v žepe sds članov in njihovih družin in firm vsi pa bomo z kriznim davkom to vračali.
brat od Pepeta
22. 04. 2020 09.24
+1
Znanstveniki so se ponovno vrnili iz ekspedicije na novo tv. Poskus jemanja vzorca ni uspel, saj so se vsi znanstveniki pobebavili.
pikijakob
22. 04. 2020 08.29
+10
Znanstveniki so odkrili, da pes, ki voha rit drugega psa, prejme več uporabnih informacij kot oseba, ki gleda novice na RTV Slo1 ali Pop TV.
grgrgr
22. 04. 2020 08.42
+3
Koronavirusovec
22. 04. 2020 08.23
+8
Če je od 1174 testiranih imelo 9 koronavirus, naj povejo koliko od teh je imelo gripo
Goveja župa
22. 04. 2020 08.21
+6
Za pranje glave uporabljajte sampon,za pranje mozganou pa se naprej medije. Lp
An ban pet podgan
21. 04. 2020 21.56
+13
Strokovnjaki ki so računali smrtnost so špricali pri matematiki .
An ban pet podgan
21. 04. 2020 21.53
+11
Saj pravijo da je virus ušel iz laboratorija ali pa so ga spustili? Če je to res ni problem narediti cepivo potem se ve da so ga izpustili z namenom.
FAUSTOS1
21. 04. 2020 21.46
+13
pišete smrtnost x10 proti gripi-lani 2019 v slo 160 mrtvih zaradi gripe x 10-1600 mrtvih bo za covid 19 ,seveda jih nebo a strašenje je pač politika te vlade,jaz upam za svoje podatke odgovarjati ali si upa kdo na tej strahovladi ,seveda ne ker laž je vedno le laž.
crazymoto
22. 04. 2020 10.47
+2
Haloška ikebana
21. 04. 2020 21.41
+10
Jaz se še samo čudim, kako to, da še nismo vsi umrli????
grgrgr
22. 04. 2020 08.44
+1
Sj to ane :D ce smo pa tko dobr sfural tole epidemijo ej... virus nima za burek...
periot22
21. 04. 2020 21.31
+19
Glavni cilj vlade uničevanje gospodarstva zastrasevanje in nadziranje ljudi!!!!!!!!!!
janezdollar
21. 04. 2020 21.24
+25
Saj ne morem verjet, da nas tako zavajajo in lažejo... 🤮🤮🤮
nikandra
21. 04. 2020 21.23
-12
Ključna razlika med gripo in covid-19 ni samo v tem, da je pri zadnji bolezni umrljivost bistveno večja, temveč v tem, da gripa ni nalezljiva, covid-19 pa je izjemno nalezljiv.
SLOVENEC
21. 04. 2020 21.27
+1
Gripa je nalezljiva, precej. Vendar je manj nalezljiva, ljudje jo lazje prebolijo in veliko redkeje se zakomicira. Manj ljudi je umrlo ker je okuženost pri covid zaradi ukrepov v svetu zajezena.
zefa20
21. 04. 2020 21.44
+7
Smolapataaka
21. 04. 2020 21.51
+9
Gripa ni nalezljiva? Bravo, nobelova nagrada za nova odkritja v medicini ti zagotovo ne uide.
goldie_treasure
21. 04. 2020 21.07
+17
Vsi umrli ter okuženi ter njihovi sorodniki zaviti v tančico medijske skrivnosti. Sem pa tja se zgolj pojavi kakšna lovska zgodba. Zelo priročno lahko odgovorijo, da ščitijo njihovo zasebnost. Medtem, ko bi okuženim radi pritrdili antene na glavo ter jim sledili na vsakem koraku. Zanimivo.
ageless
21. 04. 2020 21.04
+4
Zakaj bi se cepu za koroncka ce mi pase doma lezat?
PIERREBRICE
21. 04. 2020 21.04
+31
Po uradnih podatkih znaša smrtnost zaradi tega virusa v svetu reci in piši 0, 0025%. Pa kdo je tu nor? A bomo hirali še celo leto?
srebrnibreg
21. 04. 2020 21.12
+13
"brez imena"
21. 04. 2020 20.59
+42
Naslov članka ena izmed največjih laži v tej nori in zblazneli situaciji. KOGA ZAVAJATE?!!? Prava epidemija je epidemija strahu, abnormalnosti, neustavnosti, zatiranja in teptanja temeljnih človekovih pravic zaradi nekaj "okuženih" dnevno, od tega najmanj 90% blagih okužb, blažjih kot marsikatera gripa, ob tem pa ne poročate koliko jih je ozdravelih itd.. O kakšnem obvladovanju vi govorite? Zadeve so ušle izpod nadzora: politiki so izgubili zdravo pamet, za moje pojme še zadnji košček kredibilnosti, novinarji pa zdravo razsojo. Kdo bo obvladoval epidemijo panike in situacije ko bo zaradi absurdnih in nesorazmernih protiustavnih ukrepov na rob eksistenčnega minimuma pahnjena masa ljudi, družin, otrok. Kako si drznete govoriti o kakršnemkoli obvladovanju epidemije?!! Novinarji NE LAŽITE, NA ZAVAJAJTE in NE MANIPULIRAJTE! Začnite že enkrat z raziskovalnim, kritičnim, objektivnim in nepristranskim novinarstvom.
PIERREBRICE
21. 04. 2020 21.01
+18
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Genialno!
goldie_treasure
21. 04. 2020 20.55
+21
Takšna smrtnost obstaja le v glavah spranih ovc.
Ponent
21. 04. 2020 20.54
+23
Nacionalni inštitut je v prvem trimesečju letos zabeležil 5.753 primerov smrti, to je skoraj 400 umrlih manj kot v enakem obdobju lani. Vzrokov smrti ni navedenih. Znano pa je, da smo do konca marca v Sloveniji zabeležili 802 okužbi, število umrlih z boleznijo covid-19 pa se je takrat povzpelo na 15. To pomeni, da je bil delež okuženih z novim koronavirusom med umrlimi 0,2 %, res pa je, da smo uradno prvi primer okužbe zabeležili šele 4. marca. V petek, 17. aprila, so oblasti sporočile, da je žrtev koronavirusa 66. Od tega jih je bila več kot polovica starih nad 85 let, ni pa znano, katere pridružene bolezni so imeli. Zakaj je podatek o obolelosti s koronavirusom javen, o ostalih boleznih ne Na vprašanje, zakaj je javnost v smrtnih primerih obveščena le o okuženosti s covid-19, ne pa o ostalih pridruženih boleznih umrlega, je odgovor precej prozoren: »Zaradi ščitenja interesa in zasebnosti posameznikov.«
ma?ipa?i
22. 04. 2020 10.52
+4
Coronavius je bil v Slo že najmanj januarja in februarja, ko je bila masa ljudi bolnih in veliko otrok odsotnih v šolah in vrtcih. V začetku marca so naredili prvi test in ga "odkrili". Po mnenju "stroke" naj bi se pa januarski in februarski virus, ki se je širil med ljudmi skril in z marcem naj bi nastopil coronavirus? A januarja in februarja ni nihče umrl za pljučnico?
ageless
21. 04. 2020 20.54
+10
Ta korona je tko k baba, k jo enkat fases si gotov za ceu zivlene
Ponent
21. 04. 2020 20.53
+20
»Podatki o številu smrti, tudi med starejšimi, trenutno ne odstopajo od tistih iz let 2018 in 2019,« je ugotovil zdravstveni minister Tomaž Gantar.