25°C
Podatki za dan: 10. 6. do 24.00
Oboleli
256,222
+122
+0%

V četrtek potrdili 122 novih okužb, po lestvici ECDC prehajamo v oranžno fazo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Maja Pavlin /
KOMENTARJI
290
V četrtek smo v Sloveniji ob opravljenih 2734 PCR-testih potrdili 122 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil tokrat še manjši in je znašal le 4,5 odstotka, dan prej pa 6,4. Ob tem so opravili še 31.392 hitrih testov. Sedemdnevno povprečje znaša 178. Z današnjim dnem po lestvici evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni ECDC prehajamo v oranžno fazo, je dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

Včeraj smo v Sloveniji opravili 2734 PCR-testov in 31.392 hitrih testov. S PCR-testi smo potrdili 122 okužb z novim koronavirusom, s čimer se je delež pozitivnih testov še manjši kot dan pred tem in zdaj znaša 4,5 odstotka. Glede na Sledilnik covid-19 imamo tako trenutno v Sloveniji 3251 aktivnih primerov. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa je padlo pod 200 in trenutno znaša 178.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V slovenskih bolnišnicah je hospitaliziranih 165 bolnikov s covidom-19, 48 ljudi potrebuje intenzivno nego. Tokrat so umrli štirje covidni bolniki.

Zadnji dan epidemije bo predvidoma 15. junija

Minister za zdravje Janez Poklukar je dejal, da ker epidemija počasi upada, je strokovna skupina predlagala, da se je ne podaljšuje. "Tako bo praviloma zadnji dan epidemije v torek, 15. junija," je dejal. "Kljub temu, da še niso izpolnjeni vsi pogoji za razglasitev konca epidemije, se je strokovna skupina odločila, da epidemije ne podaljšujemo, saj verjamemo, da se bo v naslednjih tednih epidemiološka situacija še izboljšala in bomo izpolnili tudi tretji pogoj," je dejala vodja svetovalne skupine Mateja Logar.

Vendar pa bodo kljub prekinitvi epidemije v veljavi še vedno ostali nekateri ukrepi, ki ne bodo bistveno vplivali na naše življenje, je dejala Logarjeva. Tako bo na primer še vedno ostal sistem PCT, "saj želimo na ta način poskrbeti za varnost". S temi tremi pogoji so odprte kulturne in športne prireditve, odprti so notranji prostori gostinskih lokalov, nastanitveni objekti idr. Prav tako pri izvajanju različnih dejavnosti še vedno velja omejitev na 10 kvadratnih metrov, nošenje mask v zaprtih prostorih in omejitev 75-odstotne zasedenosti sedišč pri prireditvah. "Od konca epidemije pa v gostinskih lokalih omejitev na štiri odrasle osebe ter otroke za eno mizo ne velja več," je dejala.

Z današnjim dnem po lestvici evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni ECDC prehajamo v oranžno fazo, je dodal. "Epidemiološka slika v Sloveniji je ugodna, kar je moč pripisati intenzivnemu cepljenju," je dejal Poklukar. "Le cepljenje lahko omogoči, da reprodukcijsko število znižamo pod 0,7. Če precepimo zadostno število ljudi, s tem zmanjšujemo potencialno število tistih, ki se lahko okužijo, s tem pa zmanjšujemo reprodukcijsko število, ki omogoča nižanje dnevnega števila okuženih."

Delež pozitivnih testov je bil tokrat še manjši.
Delež pozitivnih testov je bil tokrat še manjši.FOTO: Shutterstock

S prvim odmerkom je cepljenih že 751.320 starejših od 18 let in 516.846 starejših od 50 let. Polno cepljenih je 521.590 starejših od 18 let in 413.942 oseb, ki so starejše od 50 let.

V teh dneh je cepiva v Sloveniji dovolj, tudi na račun Madžarske, ki nam je posodila več tisoč odmerkov cepiva AstraZenece. "V naslednjem tednu v praktično po vseh cepilnih centrih uvajamo dneve odprtih vrat cepljenja," je dejal Poklukar in prosil, naj ljudje na cepljenje ne odhajajo v druge kraje, saj bo cepljenje na voljo vsem.

PREBERI ŠE
PRENOS V ŽIVO: Kdaj in kje bo potekalo cepljenje brez naročanja?

Na cepljenje se tako ne bo treba naročiti. Izjema velja le za otroke, ki so starejši od 12 let, ki naj jih starši pred cepljenjem prijavijo, dodaja Poklukar.

"Covid-19 je bil izziv in težko smo sprejeli, da ostaja med nami," ob tem priznava Logarjeva. "Vendar pa smo na točki, ki nam omogoča sorazmerno normalno življenje, zato smo zdravstveni delavci izjemno hvaležni, da ste nam zaupali in upamo, da nam boste zaupali tudi v prihodnje, jeseni, ko se respiratorne bolezni znova pojavljajo," pravi.

"Na včerajšnji dan potrjenih 122 okužb je v primerjavi s prejšnjimi dnevi čudovita številka," je dejala, a opozorila, da se hkrati ta številka tudi bistveno razlikuje od lanskega leta, ko smo imeli veliko manj okuženih.

Koronavirus pasica nova