Korona

Merklova: Smo šele na začetku pandemije. Z virusom bomo morali še dolgo živeti

Berlin/Ženeva/Vuhan, 23. 04. 2020 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nemška kanclerka je v nagovoru v nemškem parlamentu dejala, da je upad števila okuženih v državi zgolj "vmesni uspeh" v boju proti pandemiji. Ta je po njenih besedah šele v začetni fazi. Dejala je tudi, da je Nemčija pripravljena prispevati "veliko več" v evropski proračun, a znova izrazila nasprotovanje koronskim obveznicam. Ameriški predsednik Donald Trump je medtem podpisal ukaz o začasni prekinitvi priseljevanja v ZDA za 60 dni.

V poskusu ublažitve gospodarskih posledic zaradi pandemije in ukrepov za njeno zajezitev številne države po svetu odpravljajo ukrepe, a generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ob tem svari: "Bodimo si na jasnem: pred nami je še dolga pot. Virus bo še dolgo z nami." Medtem ko je število smrtnih žrtev po vsem svetu preseglo 180.000, WHO opozarja, da so številne države šele na začetku spopada s pandemijo. Spet druge države, ki jih je epidemija zajela v začetni fazi, pa doživljajo ponoven porast primerov. 

Kriza je povzročila ne le zdravstveno krizo, pred nami je tudi globoka gospodarska kriza, ki bo na milijone ljudi pustila brez službe. Milijonom grozi lakota – število ljudi, ki jim grozi lakota, se bo namreč po napovedih kar podvojilo in povzpelo na 265 milijonov. 

Evropa je medtem presegla še en žalostni mejnik – število smrtnih žrtev je preseglo 110.000. Ena najhuje prizadetih držav, Španija, je sporočila, da omejevalnih ukrepov ne bo odpravila vsaj do sredine maja. "V tej fazi moramo biti izjemno pazljivi," je po poročanju AFP dejal španski premier Pedro Sanchez.

Merklova: Smo šele na začetku pandemije

V Nemčiji se postopno znova odpira javno življenje, svoja vrata počasi odpirajo tudi trgovine. Oblasti pa so sporočile, da se bodo do naslednjega tedna začela klinična testiranja cepiva na ljudeh. Gre že za peto tovrstno odobreno klinično testiranje po svetu, v Veliki Britaniji znanstveniki z univerze Oxford začenjajo klinična testiranja danes, podobne raziskave se odvijajo tudi v Seattlu v ZDA. 

Vse nemške zvezne dežele so medtem napovedale, da načrtujejo obvezno nošenje zaščitnih mask – te naj bi bile po vsej Nemčiji obvezne v javnem potniškem prometu, v nekaterih zveznih državah pa tudi v trgovinah. Podoben ukrep je na začetku meseca oznanila tudi Avstrija. 

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes glede pandemije nagovorila nemški bundestag in dejala, da "smo šele na začetku pandemije". "Ne živimo v zaključni fazi pandemije, ampak v začetni. S tem virusom bomo morali še dolgo živeti," je povedala Merklova. Dodala je, da se zaveda, da tega nihče ne sliši rad, ampak je to resnica.

Poudarila je, da pandemija omejuje ravno eksistencialne pravice in potrebe ljudi. Takšne razmere so sprejemljive, samo če so razlogi za omejitve transparentni in prepričljivi in če kritika ni samo dovoljena, ampak tudi slišana, je še dejala.

Glede upadanja števila okužb z novim koronavirusom v Nemčiji je poudarila, da je to "vmesni uspeh" v boju proti pandemiji, ki je krhek. "Ne dopustimo, da bi doseženo zapravili in naredili korak nazaj," je pozvala. Znova je bila kritična tudi do hitrega rahljanja ukrepov v nekaterih nemških zveznih deželah. "Ravnanje nekaterih zveznih dežel me skrbi. Popuščanje ukrepov je zelo hitro, rekla bi prehitro," je izpostavila.

Nemška kanclerka je upad števila okužb v Nemčiji označila za 'vmesni uspeh'.
Nemška kanclerka je upad števila okužb v Nemčiji označila za 'vmesni uspeh'. FOTO: AP

Nemčija je pripravljena prispevati 'veliko več' v evropski proračun 

V luči današnjega videokonferenčnega vrha voditeljev EU je poudarila, da je Nemčija pripravljena v evropski proračun prispevati "veliko več". To je napovedala že pred tem, v sredo pa je to poudaril tudi nemški državni sekretar za evropske zadeve Michael Roth. Nemčija je bila sicer doslej med državami, ki so zagovarjale skromnejši proračun.

Večletni proračun unije bo po napovedih Evropske komisije srce evropskega načrta za okrevanje po pandemiji. Predsednica Ursula von der Leyen ga je označila za Marshallov načrt.

Je pa kanclerka danes znova izrazila nasprotovanje koronskim obveznicam, ki jih zahteva Italija in več južnih članic. Pojasnila je, da bi bilo za to treba spremeniti pogodbe EU, potrebna pa bi bila tudi potrditev v parlamentih držav članic, kar bi vzelo veliko časa.

"Zdaj je treba hitro pomagati in imeti v rokah hitre instrumente, ki bodo lahko blažili posledice krize," je povedala.

Kanclerka je ob tem izrazila podporo WHO, ki je bila v zadnjem času deležna kritik več držav, predvsem ZDA. WHO je po njenih besedah partner, ki se mu ni mogoče odpovedati.

V ZDA prva smrtna žrtev zaradi koronavirusa že februarja 

Ameriški predsednik Donald Trump je medtem podpisal ukaz o začasni prekinitvi priseljevanja v ZDA za 60 dni. To naj bi po njegovih besedah zagotovilo, da "bodo brezposelni Američani prvi v vrsti za delovna mesta, ko se gospodarstvo znova odpre"

Ameriški zdravstveni strokovnjaki opozarjajo, da bi se država lahko spopadla z drugim valom izbruha bolezni, če bi se virus pojavil skupaj s sezonsko gripo. "Obstaja možnost, da bo izbruh virusa naslednjo zimo še hujši," je dejal Robert Redfield iz Centra za nalezljive bolezni. 

V sredo so v ZDA sicer potrdili novih 1738 smrtnih žrtev, skupno število pa se je tako povzpelo na 46.583. 

Medtem ko se nekatere ameriške zvezne države pripravljajo na ponovni zagon gospodarstva, so se tudi v sredo znova zbrali protestniki, tokrat v mestu Richmond, in zahtevali odpravo omejevalnih ukrepov. Isti dan so zdravstvene oblasti sporočile, da je v ZDA prva oseba zaradi koronavirusa umrla že februarja – torej več tednov pred uradno potrjeno prvo smrtno žrtvijo. 

Nacionalni inštitut za zdravje ZDA je medtem izdal smernice, ki zdravnike svarijo pred uporabo zdravila za malarijo za zdravljenje koronavirusne bolezni 19, kar je priporočal Trump. Po odmevni študiji o škodljivosti hidroksiklorokina je NIH zdravnikom odsvetoval uporabo v kombinaciji z antibiotikom azitromicin.

Pasica posebne novice POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.32

V Veliki Britaniji prva pacientka prejela poskusno cepivo proti covid-19

Oxfordska univerza je danes kot prva v Evropi začela testirati potencialno cepivo proti covidu-19 na ljudeh. Danes so ga vbrizgali dvema od skupno več kot 800 prostovoljcev. Polovica jih bo prejela cepivo proti covid-19, druga polovica pa proti meningitisu. Pacienti ne bodo vedeli, katera so jim vbrizgali, medtem ko raziskovalci bodo. Upajo sicer, da ga bodo lahko javnosti predstavili še letos.

21.21

Conte pozdravlja izid vrha EU; Macron in Merklova bolj previdna

Italijanski premier Giuseppe Conte je po videokonferenci voditeljev EU ocenil, da predstavlja dogovor vrha o pomoči zaradi pandemije koronavirusa velik napredek: "Izreden napredek, ki si ga pred nekaj tedni še nismo mogli predstavljati". Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem napovedal še težka pogajanja: "Obstajajo razhajanja v stališčih." Nemška kanclerka Angela Merkel pa še naprej zavrača t. i. koronske obveznice: "Trenutno je treba hitro pomagati in imeti v rokah hitro inštrumente, ki lahko omilijo posledice krize."

20.44

Ameriško gospodarstvo v petih tednih izgubilo vsa delovna mesta, pridobljena od zadnje recesije

V ZDA je v minulem tednu za podporo zaradi brezposelnosti zaprosilo 4,4 milijona ljudi, kar pomeni, da je od izbruha koronavirusa v ZDA v petih tednih delo izgubilo najmanj 26,5 milijona ljudi. S tem je izbrisana vsa rast zaposlovanja v 11 letih od zadnje krize. Ameriško gospodarstvo je od novembra 2009, ko je zaposlovanje po veliki finančni krizi in recesiji začelo znova naraščati, ustvarilo 22,4 milijona neto novih delovnih mest.

20.26

Na Otoku ob 616 novih smrtnih žrtvah covida-19 razmišljajo o obsežnejšem testiranju

V Veliki Britaniji so v zadnjem dnevu potrdili 616 novih smrtnih žrtev covida-19 v bolnišnicah. Skupno je umrlo najmanj 18.738 ljudi. Pravo število bo verjetno višje, ko bodo oblasti prištele še mrtve v domovih za starejše in drugod. Vlada je medtem napovedala obsežnejše testiranje, ki bi lahko morebiti dopustilo rahljanje ukrepov.

20.25

Vrh EU brez preboja glede okrevanja po pandemiji

Voditelji članic EU danes na videokonferenci pričakovano niso dosegli preboja glede strategije za okrevanje evropskega gospodarstva v primežu pandemije. Dogovorili so se, da si bodo prizadevali za čimprejšnjo vzpostavitev sklada za okrevanje. Na potezi je Evropska komisija, ki naj bi konkretne predloge predstavila v maju. Evropsko komisijo so zadolžili za analizo natančnih potreb in pripravo konkretnih predlogov glede sklada za okrevanje in sprememb prihodnjega večletnega proračuna, v katerih naj tudi pojasni povezavo med obema instrumentoma.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (209)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
24. 04. 2020 16.28
+4
Vsepovsod odstranimo omejitve in gremo na izpadanje - preživi najmočnejši. Verjemite, saj ne bo tako hudo, virus premagajo celo 100 letniki in več stari. Mladi dobijo pa samo obliko gripe, še mlajši pa kot prehlad, to pa je že stalnica. Saj ste zasledili, da se je obolelost malčkov z dihali zmanjšala na eno petino, ker ne hodijo več v vrtce.
Maks Novak
24. 04. 2020 15.37
+2
Tudi s to Nemško kuro moramo živeti pa je hujša od virusa.
duhccc
24. 04. 2020 11.21
+7
merklova je ze dolgo bola na mozganih k je migrante vabila v nemciji-evropo
puspan
24. 04. 2020 08.22
-1
To je pa zelo dobra novica za sedanjo vlado. Posli tečejo, kot namazano.
janezdollar
23. 04. 2020 21.15
+17
Še ena, ki bi naredila vse, da se nateg ne konča...
Aijn Prenn
23. 04. 2020 20.56
+9
Pred kakšnimi petimi leti sem na tem portalu napisal, da bo marsikdo od nas še dočakal čase, ko let z avionom na drugo celino ne bo tako samoumeven kot je bil zadnjih nekaj desetletij ampak, da bodo prišli časi, ko boš moral krepko argumentirati potrebo po takšnem potovanju, da ti bo država to odobrila. Skoraj smo že tam in mnogo prej kot sem si mislil.
smajser1
23. 04. 2020 20.34
+15
Merklova mi ze zgleda, kot stara siva vesca, ki leta pod zarnico, pa ne ve, ne kot, ne kam...
aknes
23. 04. 2020 20.40
+8
Aijn Prenn
23. 04. 2020 20.58
+10
Merklova je DE uresničila sanje, ki so jih sanjali že stoletja. Cela evropa je pod njihovo komando, pa ni bilo v ta namen prelite niti ene kaplje krvi. Toliko, da boš vedel česa je sposobna modra ženska napram nadutemu dedcu.
boss1111
23. 04. 2020 20.19
+13
Zakaj mediji tako malo pisejo o Svedski?????? Bi bilo zanimivo naredit en clanek s primerjavo 2019 /2020.
MasteRbee
23. 04. 2020 19.08
+32
Tudi Nemci niso več tisto kar so bili nekoč.
magura
23. 04. 2020 19.12
+39
..itak,da ne - najbolj pogosta nemška imena pa mohamed,abdulah,jusuf,...
kekec1222
23. 04. 2020 19.27
+9
Kaj so pa bili? Krivi za dve svetovne vojne, iztrebljanje zidov, holokavst, genocid..... Kaj so bili Nemci..... Izdajalci bili, še večji so zdaj ti potomci bivših zločincev in bolnega uma. Ne pozabit kdo so Nemci in kaj so.
obožeobože
23. 04. 2020 20.20
+7
nightangel
23. 04. 2020 19.06
+25
Ona sama je največji virus.
el capitano
23. 04. 2020 18.44
+12
G.Merklova pojma nimate, koliko časa bo virus še tukaj in kakšne bodo njegove mutacije..Verjetno nimate niti pojma, koliko ljudi umre dnevno od lakote..Mislim pa ,da bo virus ubil prvi vročinski val..
pomlad14
23. 04. 2020 18.22
-6
Se bojim, da je ta "stara gospa" bolj pametna od 70% komentatorjev tukaj.
ssbobo
23. 04. 2020 18.28
+13
Koga se bojiš ...... samega sebe ....... al se bojiš da se bojiš
shaft6
23. 04. 2020 18.34
+1
Pa ta 14 letnik misli, da vse ve o tem virusu. Samo poglej njegove ponavljajoče se komentarje.
VolkBrenin
23. 04. 2020 18.52
-5
pomlad...pa precej več tudi...ni bila zaman toliko let najvplivnejša ženska / politik na svetu....Kakšna stališča ima ....je pa malo predolga tema ...in tudi zakaj ...ali bolje - kaj vpliva na njih...
pomlad14
23. 04. 2020 19.46
+5
Sploh nisem star 14 let, kot prvič. A resnica boli, da vas ta gospa prekaša v vaši betici. Poznam samega sebe, zakaj bi se torej bal samega sebe. Vi se bojite še lastne sence. Pa mimogrede se ne bojim za vas, kaj pac bo z vami, mi dol v..i.
pomlad14
23. 04. 2020 19.48
+1
Shaft, Bojim se, da se boš pričel bati svojega neumnega uma.
pomlad14
23. 04. 2020 19.50
-1
pomlad14
23. 04. 2020 19.55
-1
Tudi ti boš vedel, o njemu, ko ga boš fasal.
puspan
24. 04. 2020 08.42
+0
Pomlad 14, kar si napisal, je komentar leta. Pa ne samo to, to res tudi pove, kako vedno bolj zarukani smo. Če ne bi bili v EU, bi čuvali še vedno ovce s Turki.
shaft6
24. 04. 2020 10.16
+1
Pomlad, kaj tebi dol visi, nas niti ne zanima. Dejstvo pa je, da je veliko tvojih komentarjev nepreverjenih. Lp
pomlad14
23. 04. 2020 17.57
+11
Res je gospa merkel. Virus bo tolikokrat mutiral, da zdravniki ne bodo vedeli, kje jim stoji glava.
hrvat_Ante
23. 04. 2020 18.43
+1
Mutacija je najveckrat negativna. A so mutirani zarodki superheroji, al umrejo se preden se rodijo? No, vidis, saj gre.
pomlad14
23. 04. 2020 19.53
+1
A zdaj se gremo strokovnjake ali rabimo strokovno pomoč. Verjetno oboje.
pomlad14
23. 04. 2020 19.54
+1
Virus je že mutiral 19 krat. Nimaš pojma.
hrvat_Ante
23. 04. 2020 20.34
+3
Mutiral je najbrz ze miljonkrat, ampak se je samo 19 sevov obdrzalo in ti niso nic hujsi od originalnega, tako so podobni originalnemu, da so se obdrzali. Kot, ce bi se otrok rodil z dodatnim mezincem, ali brez njega. Predlagam vam kaksno knjigo o genetiki.
puspan
24. 04. 2020 08.46
+1
Edino na kar smo lahko ponosni, je dr. Trampuš, ki je eden od vodilnih virologov na svetovno priznani kliniki Charite v Berlinu.
DaVinci
23. 04. 2020 17.46
-1
jasminb81
23. 04. 2020 17.30
+23
Kakšen WHO???? Kdo donira denar za WHO, Bill Gates. Dej odprite oči, vse je en velik nateg ...
Samo gasssss...
23. 04. 2020 17.19
+7
Po je pa rekel: "Samozadovoljstvo bi lahko bil naš največji sovražnik v tem času. Ne moremo si dovoliti, da verjamemo, da smo varni" Tako, da moramo poslušat.😉😉
toldo1989
23. 04. 2020 16.37
+9
A dejte no..umetna stvar..je treba drzat zavese dol..da se pripravi vse potrebno kar bo imelo nadaljevanje 2024leta!!
Šmarčan123
23. 04. 2020 16.49
+3
bikoborec69
23. 04. 2020 16.34
+44
Ta gospa nam je že tako in tako z migranti spustila kugo pred leti, sedaj pa še z virusom daje gospodarstvu smrtni udarec. Nemci jo imajo vrg glave. Ta ne bo več dolgo.
nekdonekje
23. 04. 2020 15.52
+11
"Samozadovoljevanje bi lahko bil naš največji sovražnik v tem času. Ne moremo si dovoliti, da verjamemo, da smo varni," je dejal.
StrikeOne
23. 04. 2020 15.49
+24
Evo globalisti so začeli spuščati probne balone in isščejo ovce, ki bodo iz strahu podprle njihove nove zločine. Teoretiki zarot so spet imeli prav, ko so nas opozrajali, da bodo elite htele vse cepiti z Bill Gatesovimi cepivi.