Korona

'Koronavirusi v svoj genom zelo hitro vgradijo mutacije, zato je izdelava cepiva zelo težavna'

New York/Ljubljana, 28. 04. 2020 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
David Stropnik, Mirko Vorkapić
Komentarji
104

Polona Šafarič Tepeš je doktorska študentka Fakultete za farmacijo, ki v newyorškem laboratoriju Cold Spring Harbor raziskuje molekularno genetiko raka z možnostmi zdravljenja. Ker pri svojem delu vsakodnevno uporablja viruse – ti imajo sposobnost, da v celice dostavijo želene gene, ki jih potrebuje za svoje raziskave – smo se z njo pogovarjali o njenem delu, virusih, pomenu znanosti v trenutnih razmerah in ali znanstvenike skušajo preusmeriti na raziskovanja, povezana s koronavirusom, pa tudi o trenutnem položaju v ZDA.

New York se nahaja v epicentru izbruha novega koronavirusa na ameriških tleh. V zvezni državi je bilo do ponedeljka zvečer okuženih 292.000 ljudi, od tega v mestu New York 160.500. Umrlo je 17.500 ljudi. Zaradi tega je mesto po odločitvi guvernerja zvezne države Andrewa Cuoma praktično zaprto. 

Od 21. marca skoraj vsi javni uslužbenci, ki niso nujno potrebni na terenu, delajo od doma. Nujne službe, kamor se uvrščajo tudi raziskovalni laboratoriji, pa lahko nadaljujejo delo. Sicer je število uslužbencev na delovnem mestu omejeno, uveden pa je tudi sistem rotacij, nam je povedala raziskovalka Polona Šafarič Tepeš

 "V našem laboratoriju nadaljujemo projekte, ki jih ni mogoče prekiniti. To so predvsem projekti personalizirane medicine, eksperimenti na miših ... Gre za primere, ko dobimo vzorce redkega tumorja, ga vstavimo v miši in če so ga te uspele sprejeti, kar je sicer precej redko, ga v naslednji fazi presadimo v druge miši, v tretji pa nato zdravimo z različnimi zdravili. Če nam to uspe, lahko dobimo vpogled, katera zdravila delujejo na ta tumor. Tako lahko pomagamo dotičnemu pacientu ali pa celo več pacientom pri premagovanju bolezni," pojasnjujeKot je povedala, gre za zelo dolgotrajen proces, ki lahko traja tudi več mesecev ali celo leta. 

Guverner poklical laboratorije na pomoč

Kljub temu da je guverner zvezne države že marca pozval certificirane laboratorije, da bi opravljali teste za SARS-Cov-2, pa Šafarič Tepeševa pojasnjuje, da pritiskov za preusmeritev raziskav z obstoječih projektov na novi koronavirus ni, je pa želja po pomoči. Koliko pa laboratorij v tako kratkem času sploh lahko pomaga? Kot pravi slovenska raziskovalka, bi to tehnično lahko izpeljali, a večina raziskovalnih laboratorijev ni certificirana za opravljanje testov, neoptimizirani testi pa lahko vodijo v morebitne napačne izsledke

Laboratorij, ki je usmerjen v raziskovanje molekularne genetike raka, se je pri raziskavah osredotočil predvsem v smeri zaščite pacientov obolelih za rakom, saj so ti tudi zelo ogrožena populacija zaradi covida-19. "Raziskave že potekajo, sodelujemo tudi z bolnišnicami na Long Islandu, prve rezultate pa bomo dobili kmalu," je povedala.  

Laboratorij je od nekaterih lokalnih podjetij, ki razvijajo teste za detekcijo protiteles za razvoj cepiv, dobil že precej pozivov, da jim primanjkuje znanstvenega osebja. Pri tem pa nastane kar nekaj problemov, pojasnjuje raziskovalka. "Zadeva se namreč zaplete pri birokraciji, saj skoraj polovica postdoktorskih in doktorskih študentov dela na vizumih, ki so časovno in lokacijsko omejeni. To ne velja le za naš inštitut, ampak za celotne ZDA, tako da to v praksi zaradi ameriške zakonodaje ni mogoče."

Koronavirusi v svoj genom zelo hitro vgradijo mutacije

"V molekularni biologiji in genetiki znanstveniki uporabljamo viruse kot vektorje za dostavo genov celice. Po domače če sumimo, da nek gen povzroča nastanek raka, to testiramo tako, da ta gen dizajniramo, ga nato zapakiramo v virus, z virusom okužimo celice ter jih nato proučujemo." Koronavirus je ena izmed možnosti za dostavo teh genov, a razlog, zakaj ga ne uporabljajo, je, tako Polona Šafarič Tepeš, da ta izredno hitro vgradi mutacije v naš gen, kar je seveda nezaželeno, saj ima znanost rada rezultate, ki so na nek način "ponovljivi". To je tudi ena od glavnih težav pri razvoju novega cepiva, še dodaja znanstvenica. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lluckyss
21. 02. 2021 08.16
+1
.'Koronavirusi v svoj genom zelo hitro vgradijo mutacije, zato je izdelava cepiva zelo težavna'".......Zakaj nas torej brez veze cepite s starimi cepivi, ki ne bodo delovali na nove seve, ki bodo kmalu v prevladi ?! In zakaj EU in seveda kot njen hlapec tudi Slovenija noče učinkovitega Sputnika5 in nas "fila s smetmi"?! Politika vam je bolj važna od zdravja državljanov.....Lopovi...
anakondabox
14. 05. 2020 15.41
-1
Za spoštovano raziskovalko imam samo eno vprašanje: Kako lahko 'koronavirus' sam sebi vgradi mutacijo v svoj genom. Za odgovor se v naprej zahvaljujem. #vprašanje-odgovor
taken
01. 05. 2020 21.58
+3
Žal mi je ko vidim da ne poznate razlike med managerji in znanstveniki. Enačite znanstvenike s koruptivnimi farmacevtskimi podjetji. 2/3 znanstvenikov dela na akademskih, NE-PROFITNIH institutih (verjetno razumete kaj NE-profitno pomeni). Večina bazičnih raziskav ki so osnova za razvoj zdravil nastane v akademiji in te raziskave opravljajo doktorski in postdoktorski študenti s plačami nižjimi od delavca v McDonaldsu, s to razliko da ta delavec dela od 8-16.00, od doktorantov pa se pričakuje 12urni Dnevni delavnik, vikende in praznike, saj so zamenljivi, delovna doba se jim ne šteje, njihova starost zaradi dolgotrajnega študija pa je 31-50 let. Razlog da znanstveniki še ostajajo, razvijajo ideje, zdravila pod takimi pogoji je, da dejansko (še) imajo željo po izboljšanju sveta, iskanju novih zdravljenj in napredka, ki lahko reši tvojo mamo, očeta, tvojega sina ali tvojo hči. Zato lepo prosim da imate malce več spoštovanja do znanstvenikov.
anakondabox
29. 04. 2020 15.50
+0
Zaradi mutacij genoma virusa (RNA), je izdelava cepiva izredno težavna naloga. Menim, da je boljša preventiva kot kurativa: doma pridelana hrana (domače=najjače); telovadba doma ali na travniku z razgledom, kjer takoj zapaziš tiste, ki se hočejo približati na več kot 2m; uporaba zelišč, namesto zdravil, razen če zdravila niso nujno potrebna; joga; sproščujoča glasba in meditacija. Vse za krepitev imunskega sistema! #čestitke raziskovalki
IgorGorenc
29. 04. 2020 12.20
+2
Vtipkajte v yutube iskalnik..... CEPIVA - 3 DNK VIJAČNICA - CERN - ADIABATNI KVANTNI RAČUNALNIK
Tone 12345
29. 04. 2020 09.52
+0
Zdej že študente vpletajo v to zgodbo
User1538643
29. 04. 2020 08.02
+3
Tukaj so nam nehote povedali zelo pomembne novice. Torej, iz navedb, "...pri svojem delu vsakodnevno uporablja viruse – ti imajo sposobnost, da v celice dostavijo želene gene...", potem, "V molekularni biologiji in genetiki znanstveniki uporabljamo viruse kot vektorje za dostavo genov celice", potem "ta gen dizajniramo, ga nato zapakiramo v virus, z virusom okužimo celice", in "Koronavirus je ena izmed možnosti za dostavo teh genov", postane jasno, da virus, oziroma bolezen, ALI CEPIVO, saj gre za nekašen anti-VIRUS, ki je najbrž bolj stabilen, kakor virus, lahko uporabijo kot sredstvo, da v nas, rojene in živeče osebe, vnesejo dizajnerske genetske spremembe in nas reprogramirajo v nekem večjem ali manjšem deležu, odvisno od nabora ciljnih celic, po naročilu. To očitno niti vprašljivo ni. Zraven dobimo še certifikat potem?
User1538643
29. 04. 2020 08.00
+1
Najprej sem bil pomislil, da gre za našo raziskovalko na naši inštituciji, vendar, kot kaže, se vse skupaj spet dogaja tam, na zahodu.
pingvinislo5
28. 04. 2020 21.26
+6
miška dela na miškah :)
janezpodre
28. 04. 2020 20.55
+11
Protivirusna cepiva so rahel blef farmacevtov, obstaja lahko ogromno sevov enega virusa /pri temu so jih dosedaj odkrili 16, lahko jih je pa 116/ cepivo pa ščiti proti enemu sevu. Enako je tudi pri gripi, ljudje se množično cepijo s cepivom proti določenemu sevu, nakar pa pride do mutacije in nastane drugačen sev. Ampak cepljenje bodo vsi priporočali ker je patent cepiva zaščiten neomejeno, ne kot pri zdravilih in potem nastane situacija, da cepijo milijardo ljudi z rec. 30 evri/po komadu cepiva, genom virusa se malo spremeni cepivo ne "prime", lastnik cepiva je pa zaslužil 30 milijard.
shaft6
29. 04. 2020 08.11
+3
To ne drži povsem. Koronavirus mutira počasneje od virusa gripe in tudi vsak sev ne potrebuje novo cepivo.
Luka Zeleznik
28. 04. 2020 20.37
+2
no. pa je nevede opisala kako je vastal virus covid 19 in kako se je prenašal. seveda oni proti strup ne bodo našli, saj je ona in njihov laboratorij " premajha"!!! v tistem laboratoriju kjer so covid 19 ustvarili imajo tudi protistrup. a je še prekmalu da ga dajo na trg
upornik30
28. 04. 2020 20.16
-8
take ki rade mučijo živali kot je ona bi morali obvezno cepit v možgane in delat poizkuse na njih
Millady
28. 04. 2020 21.44
+2
upornik30
28. 04. 2020 19.51
-25
tale gospodična je veliko krat dala kakemu profesorju
Millady
28. 04. 2020 21.44
+5
MasteRbee
28. 04. 2020 19.51
+5
Kmetijstvo in mobilnost bosta prisiljena v velike spremembe. To dvoje najbolj zastruplja svetovno okolje, katero nima več potencijala, ki bi bil vzdržen še v Azijskih državah. Corona je samo sprožilec teh sprememb.
nightangel
28. 04. 2020 19.18
+6
Saj bo Bill Gates poslal cepivo,nič bat :)
tomas26
28. 04. 2020 18.19
+5
V kolikor se kdo želi poučiti o virusih, kaj pravzaprav počnejo v teh laboratorijih, ter predvsem zakaj, vam predlagam tole knjigo Plague of Corruption od dr.Judy Mikovits.
Fussy
28. 04. 2020 18.14
+3
Če poznate osnovni genom je že jasno kateri del populacije je ogrožen, ali ne? Mutira na vse dedne, prirojene bolezni in jih potencira, še vedno je vezan na osnovo, ker smo še tu. Verjeno že obstaja cepivo od prvega dne...
Jenkec
28. 04. 2020 17.56
+12
Krek naj se cepi da vidimo če se mu kaj poboljšalo stanje
Jenkec
28. 04. 2020 17.55
+15
Cepljenje? Ne hvala pod nobenim pogojem
prerojeni_vzviseni_toncek
28. 04. 2020 17.50
+6
wau ženska manekenka genetičarka wau