Korona

Končna odločitev glede vrnitve v šolo vseh šolarjev in dijakov predvidoma v četrtek

Ljubljana, 26. 05. 2020 06.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
M.R., STA, 24UR ZVEČER, Ti.Š.
Komentarji
751

V Sloveniji v zadnjih 24 urah niso potrdili nobene nove okužbe s koronavirusom, zaradi bolezni covid-19 se v bolnišnici zdravi le še devet ljudi. Kdaj se bodo v šolske klopi vrnili vsi šolarji, tudi srednješolci, se ob vse večji normalizaciji življenja sprašujejo starši, pa tudi dedki in babice, ki tudi čuvajo vnuke. Psiholog Kristijan Musek Lešnik meni, da bi morala država težiti k temu, da se to zgodi čim prej. Sestanek na ministrstvu za izobraževanje glede morebitne vrnitve v šole sicer še ni prinesel končne odločitve.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Čakanje na posteljo
    02:07
    Iz 24UR: Čakanje na posteljo
  • Iz 24UR: Zelena luč za velike svatbe
    03:00
    Iz 24UR: Zelena luč za velike svatbe
  • Iz SVETA: Začenja se matura
    03:35
    Iz SVETA: Začenja se matura
V ponedeljek brez potrjenih okužb z novim koronavirusom, v bolnišnicah le še devet bolnikov s covidom-19.
V ponedeljek brez potrjenih okužb z novim koronavirusom, v bolnišnicah le še devet bolnikov s covidom-19. FOTO: Dreamstime

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 754 testiranj in niso potrdili nobene nove okužbe z novim koronavirusom. Skupno število potrjenih okuženih pri nas tako ostaja 1469. So pa v zadnjih 24 urah zabeležili še eno smrt bolnika s covidom-19, skupno število umrlih je 108. Število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo v slovenskih bolnišnicah, je v ponedeljek padlo pod deset, od tega sta intenzivno obravnavo potrebovala le še dva.

V Sloveniji so doslej opravili 75.770 testov na novi koronavirus, v zadnjih desetih dneh pa vsak dan potrdijo največ eno novo okužbo, kažejo vladni podatki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z današnjim dnem zapirajo oddelek za bolnike s covidom-19 na Kliniki Golnik, je na dopoldanski novinarski konferenci sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Bolniki s koronavirusno boleznijo tako ostajajo le še v mariborskem in ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zdravijo še enega bolnika, ki potrebuje tudi intenzivno nego, so sporočili iz bolnišnice. Preostali hospitalizirani pa se zdravijo v osrednji slovenski bolnišnici.

Med okuženimi je sicer 648 moških in 821 žensk. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ocenjujejo, da je med njimi sedem aktivnih primerov okužb.

Po podatkih inštituta so 303 okužbe potrdili med zdravstvenimi delavci in sodelavci, 460 pa v domovih za starejše, med temi je bilo 323 oskrbovancev.

Iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 419 okuženih z novim koronavirusom, 307 iz savinjske, 188 iz pomurske, 153 iz jugovzhodne Slovenije, 125 iz podravske, 86 iz gorenjske, 52 iz koroške, 35 iz zasavske, 31 iz primorsko-notranjske, 24 iz obalno-kraške, 23 iz goriške ter 13 iz posavske regije.

Kacin je na dopoldanski novinarski konferenci še pojasnil, kaj pomeni rubrika 'tujina' pri okuženih s covidom-19, ki trenutno beleži 13 potrjenih okužb. Podatek se nanaša na državo izvora okužbe in ne gre nujno za tuje državljane. V zadnjih petih potrjenih primerih je šlo za osebe, ki so prišle iz Francije, Nemčije, Italije, Švedske in Avstrije.

Končna odločitev glede vrnitve v šolo vseh šolarjev in dijakov predvidoma v četrtek

Današnji sestanek na ministrstvu za izobraževanje glede morebitne vrnitve v šole vseh osnovnošolcev in dijakov še ni prinesel končne odločitve. To naj bi vlada predvidoma sprejela v četrtek, je ob odhodu s sestanka pojasnil predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan.

V ponedeljek so se v šole vrnili devetošolci in se pridružili učencem prvega triletja ter dijakom zaključnega letnika srednjih šol, ki so s poukom začeli 18. maja. Danes pa so predstavniki ministrstva za izobraževanje, ravnateljev, NIJZ in drugi predstavniki stroke razpravljali o tem, kdaj, če sploh, naj se v tem šolskem letu v šolske klopi vrnejo osnovnošolci od 4. do 8. razreda ter dijaki preostalih letnikov. Ti se za zdaj še naprej šolajo na daljavo.

Predlagali smo, da se sprostijo ukrepi do te mere, da se lahko šolajo vsi učenci. Odločitev bo sprejela ministrica, bomo videli, če bo šlo v četrtek na vladi 'skozi'. Vseskozi sicer opozarjamo, da so ukrepi NIJZ neživljenjski. Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan, po sestanku na ministrstvu

Pečan je ob odhodu z ministrstva pojasnil, da niso sprejeli nobene odločitve, saj je to domena ministrice za izobraževanje. Predstavniki šol so na sestanku znova predlagali sprostitev ukrepov, da bi se lahko v šole vrnilo čim več oziroma po možnosti vsi šolarji, ki se še šolajo doma.

"Ali bo to 1. junij ali 8. junij, nam je pravzaprav vseeno. Ne moremo pa več deliti ali delno sprejemati," je še dodal Pečan in spomnil, da v šolstvu to stališče zagovarjajo že ves čas. "Ministrica bo odločitev sprejela in nam jo sporočila. Odločitev mora biti do četrtkove seje vlade," je še dodal.

Pečan je ponovil, da so vsi ukrepi, ki jih je za šolstvo predvidel NIJZ, s pedagoškega vidika in vidika izvedbe šolanja neživljenjski. Zdravstvena stroka pa po njegovih navedbah še naprej zagovarja svoja stališča. "Imamo bistveno boljšo epidemiološko sliko kot sosednje države in če bi šli v prekomerno sproščanje, lahko to zelo hitro zapravimo," je izpostavil. "Zelo težko je biti pameten, ko je neznank več kot odgovorov," je še priznal Pečan.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec naj bi odločitev, ki jo bodo na vladi predvidoma potrdili v četrtek, podrobneje pojasnila na novinarski konferenci v petek.

"Treba je težiti k temu, da se otroci čim prej vrnejo v šole," pravi psiholog Kristijan Musek Lešnik.
"Treba je težiti k temu, da se otroci čim prej vrnejo v šole," pravi psiholog Kristijan Musek Lešnik. FOTO: AP

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa so v izjavi za javnost opozorili, da niso bili vabljeni na sestanek, čeprav predstavljajo učitelje ter druge zaposlene v osnovnih in srednjih šolah.

Ministrica po prepričanju Sviza učiteljem ter administrativno-tehničnim delavcem tako sporoča, da njihova stališča niso pomembna, da niso pomembne izkušnje praktikov pri izvedbi te vrnitve ter da je ne zanimajo njihovi predlogi, kako to izpeljati čim bolj učinkovito, varno in racionalno.

Tak odnos šolskih oblasti do zaposlenih v šolah je po prepričanju Sviza podcenjujoč. Ministrico so še pozvali, "naj takoj vzpostavi spoštljiv odnos do slovenskega učiteljstva ter vseh drugih zaposlenih, brez katerih našega vzgojno-izobraževalnega sistema sploh ni".

Musek Lešnik: Treba je najti zdravo ravnovesje med tveganjem okužbe in psihosocialnimi tveganji

Brez skrbi, velika večina slovenskih otrok bo to obdobje korone prestala brez kakršnihkoli trajnih psiholoških posledic, meni psiholog Kristijan Musek Lešnik.
Brez skrbi, velika večina slovenskih otrok bo to obdobje korone prestala brez kakršnihkoli trajnih psiholoških posledic, meni psiholog Kristijan Musek Lešnik. FOTO: POP TV

Tudi psiholog Kristijan Musek Lešnik si želi, da bi se vsi otroci čim prej vrnili v šole, ker je to zanje najboljše. A dokler zdravstvena stroka pravi, da ukrepi zagotavljajo zdravje, iz drugih strok ne morejo posegati na njihovo področje. Je pa po njegovih besedah treba najti zdravo ravnovesje med tveganjem okužbe in psihosocialnimi tveganji.

"Otroci občasno potrebujejo telesni stik, kontakt, objem. To so stvari, o katerih se bomo morali pogovarjati, z zavedanjem vseh tveganj, ki jih to prinaša," je opozoril Musek Lešnik, sicer profesor na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

Izpostavil je, da se slovenskim otrokom ni zgodil travmatski dogodek, kot recimo njihovim vrstnikom v najbolj prizadetem italijanskem Bergamu ali v preteklosti na območjih, ki so jih prizadeli cunamiji, potresi, vojne ali terorizem. Preprosto se jim je zgodila velika sprememba navad in življenjskega sloga.

"Tako da brez skrbi, velika večina slovenskih otrok bo to obdobje korone prestala brez kakršnihkoli trajnih psiholoških posledic. Ostal jim bo spomin na te čase," je dejal na dopoldanski vladni novinarski konferenci in dodal, da bo ta spomin morda za nekatere bolj grenek, recimo za tiste, ki so ostali brez valete ali maturantskega plesa.

Manjši del otrok, tudi pri nas, pa je epidemijo in z njo povezane dogodke doživel kot travmatske. To so po njegovih besedah predvsem tisti otroci, "ki živijo v okoljih in družinah, kjer je bilo v času epidemije izrazito veliko tesnobe, panike in kjer so se vsak dan prebirale katastrofične in apokaliptnične napovedi".

Prav tako to velja za otroke, ki so imeli težave že prej, ki prihajajo iz disfunkcionalnih družin, iz družin, kjer je bilo že prej prisotno nasilje, in jim je šola že pred epidemijo predstavljala neke vrste zatočišče. In tem otrokom je treba nuditi podporo in pomoč.

Kot je dodal Musek Lešnik, so nekateri otroci zaradi ukrepov v času epidemije imeli težave. Po analizi, ki jo je omenil, so slovenski otroci v času šolanja na daljavo imeli nekaj težav s socialno izolacijo in občutki osamljenosti. A bo velika večina težav, ko se bodo zadeve normalizirale, izzvenela.

Otroci so prilagodljivi in so lahko izjemno odporni, ko so soočeni s spremembami v življenju, velikokrat celo bolj od staršev, je poudaril. Kako hitro bodo posledice izzvenele in koliko bo tesnobe, pa je po njegovih besedah v veliki meri odvisno od tega, koliko časa bodo ukrepi še trajali.

"Vsi, ki se ukvarjamo s šolstvom, vemo, da bo za otroke velika razlika, če se bodo septembra po pol leta odsotnosti vrnili v šolo, ali pa če se bodo zdaj v tem kratkem času vsaj za nekaj časa vrnili, da se lahko vzpostavi tista struktura in rutina, ki jo otroci potrebujejo," je dejal psiholog. Pri tem je opozoril, da tesnobo pri starših in otrocih najbolj krepi občutek negotovosti in zato ni dobro, da so nenehno bombardirani z vprašanjem, "kdaj se bomo vrnili v šole".

Niso pa bile, kot je opozoril, vse posledice ukrepov le negativne. Na šolah opažajo, da so nekateri otroci razvijali zmožnosti prilagajanja, vztrajnosti, soočanja s frustracijami, učili so se obvladovati nepredvidljivo okolje. Kar nekaj mladostnikov je povedalo tudi, da jim je delo na daljavo pravzaprav ustrezalo. Veseli ga tudi, da otroci poročajo, da so v času, ko so se z učitelji slišali prek aplikacije Zoom, veliko več pogovarjali, kako se počutijo, kako doživljajo stvari okoli sebe, in to se mu zdi ena od stvari, "ki bi jih veljalo obdržati".

Z učitelji se po njegovih besedah sorazmerno malo ukvarjamo, a je bilo tudi pri njih stresa in tesnobe precej. V času ukrepov so bili v dveh vlogah: poučevali so na daljavo, hkrati pa skrbeli za lastne otroke, ki so se prav tako šolali doma. Čeprav se je po zaprtju šol pokazalo, da so učitelji premalo opremljeni z znanji in veščinami, kako se lotiti pouka na daljavo, pa jih je velika večina znanje osvojila v izjemno hitrem času in se prilagodila na nastalo situacijo. Tudi oni si zato zaslužijo zahvalo, je poudaril.

Bo NIJZ dal zeleno luč za vrnitev vseh otrok v šole?

"V tem trenutku je epidemiološka situacija bistveno boljša, kot je bila pred 14 dnevi. Na NIJZ smo pripravili take standarde in normative, da smo zaščitili tako otroke kot učitelje ter posledično tudi stare starše. Gre za sistem, ki ima malo tveganja," pa je v oddaji 24UR ZVEČER sinoči dejal direktor NIJZ Milan Krek. Z omilitvijo ukrepov bi po njegovih besedah povečali tveganje za prenos okužbe.

Da so trenutni ukrepi neživljenjski, pa je v oddaji 24UR ZVEČER dejal Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljev in ravnateljic. "Največji problem je številčno omejevanje pri velikosti skupin. Niti majhna šola, ki ima sicer dovolj prostora in bi lahko že zdaj šolala vse otroke od prvega do devetega razreda, zaradi neživljenjskih omejitev tega ne more narediti. Ukrepi ne omogočajo izvajanja pouka." Dodaja, da v šolah ne morejo več delovati 'na pol', treba se je odločiti, ali bomo imeli pouk ali ne.

Danes bo delovna skupina odločala tudi o tem, ali se morda lahko dovoli v šolo vsem učencem, pravi Krek, a dodaja, da bo nekdo moral prevzeti odgovornost, da bi se zaradi tega lahko situacija v Sloveniji tudi poslabšala. "Zato je treba spremljati epidemiološko sliko, in če bo ostala taka, kot je v tem trenutku, se bomo morda pogovarjali tudi o tem, da postopoma pridejo v šolo tudi ostali učenci."

"Razumem, da si starši želijo, da gredo otroci v šolo, razumem tudi želje učiteljev. A morajo razumeti, da smo v nekem obdobju, ki potrebuje racionalen razmislek o tem, ali je tveganje tako veliko, da ga ne moremo sprejeti."

Ravnatelji na drugi strani ugotavljajo, da so ukrepi, ki jih sprejema država, nesorazmerni glede na epidemiološko sliko. "Želimo si, da bi se ti ukrepi spravili v neko sorazmernost," pravi Pečan. "Meter in pol varnostne razdalje med učenci pomeni 2,5 metra na učenca v povprečni učilnici, kar pomeni, da gre 22 učencev v učilnico z upoštevanjem varnostne razdalje."

In medtem, ko je Pečan Kreka izzval, da bo moral kot človek na tako pomembnem položaju sprejeti tudi odgovornost, mu je Krek odgovoril, da NIJZ zgolj podaja priporočila, odgovornost za odprtje šol pa da morajo sprejeti tudi ravnatelji. Pečan se je na to odzval z besedami, da so priporočila NIJZ na njih obvezujoča, odgovornosti pa se ne bojijo prevzeti.

Krek je še napovedal, da bo delovna skupina na sestanku poskušala odločiti, kakšen način odprtja šol bo sprejet. "Na mizi so vse možnosti, za eno se bomo morali odločiti." Končno odločitev pa bo seveda sprejela pristojna ministrica.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.39

Pouk na daljavo prinesel tudi pozitivne posledice

"Otroci so v tem času razvili tudi nekaj sposobnosti prilagajanja in soočanja s frustracijami, obvladovanja nepredvidljivega okolja, kompetentnosti, ustvarjalnosti in vztrajnosti pri soočanju z manj ugodnimi okoliščinami," je ocenil dr. Musek Lešnik. "Delu otrok, ki so se vrnili v šole, je delo od doma na daljavo tudi ustrezalo, zato se velja iz te izkušnje tudi kaj naučiti," je dodal.

11.25

Nasilje v družini in epidemija

Otroci iz družin, kjer je bilo že prej prisotno nasilje, so v času epidemije še posebej ranljivi. "Kar lahko naredimo, je, da poskušamo maksimalno prepoznavati stiske otrok iz teh družin in jim čim bolj pomagati," je dejal dr. Musek Lešnik.

11.23

Psihološke posledice epidemije z vidika otroka

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
11.19

"Treba je težiti k temu, da se otroci vrnejo v šole"

Po besedah dr. Muska Lešnika bi država morala težiti k temu, da se otroci vrnejo v šole. "Izkazalo se je, da so bili učitelji premalo opremljeni z znanjem in veščinami, kako izvajati pouk na daljavo," je dejal. So se pa izjemno hitro prilagodili situaciji, je še ocenil.

11.15

"Otroci potrebujejo tudi telesen stik, dotik, objem"

Da otroci potrebujejo socialni stik, je izpostavil dr. Musek Lešnik. "Otroci potrebujejo dotik, objem," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (751)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Covid 19
27. 05. 2020 12.47
+13
Nori v nori državi..kaj nebi počakali do predzadnjega dne?Kaj bo pa rešenega,par dni pred počitnicami?
Koronavirusovec
27. 05. 2020 08.53
-23
Marš nazaj v šolo
mario7
27. 05. 2020 08.23
+23
Do kdaj bo potrebno še nositi te maske? Korone ni,maske so...
Koronavirusovec
27. 05. 2020 08.17
+8
Zakaj na vaši spletni strani od statistike "oboleli" ne odštevate, okuženih po uradnih podatkih je samo še 15
mario7
27. 05. 2020 08.12
+4
Vsaj za 1X je ta korona zgodovina.
Pepe Bolcev
26. 05. 2020 21.44
+15
V cetrtek ne morejo sprejeti takega ukrepa za ponedeljek? Torej se pogovarjamo o 8.6.? Smesno.
SabinaZ
27. 05. 2020 08.58
+4
Ja zanimivi so. Rebijo po več dni da se odločijo ja ali ne. Šole pa bodo potem kaj čez vikend vse pripravile? 1.triada naj v petek kaj vse pospravila domov do bodo potem v šolah čez vikend pripravili za prihod če druge polovice učencev? Kaj bo z malico, n šoli kjer so moji otroci jih je trenutno v šoli cca 500 učencev v ponedeljek jih bo koliko, vseh 1.200 ali samo 500? Za koliko naj naročijo malico? Ali naj ima vsak s seboj sendvič?
Damienne
26. 05. 2020 21.24
+36
Ma povejte po pravici, dol vam visi za razne psihološke vidike otrok. Tu se gre samo za plače.
Diverzanti
26. 05. 2020 21.05
+52
Nihče noče v šolo, vi pa nekaj bluzite norci. Otroke pripravljamo na učenje pred Rač. Na koncu pa jih bi dali za dva tedna v šolo. To ni normalo niti zdravstveno niti psihološko. Verjamem, da bo naenkrat ogromno otrok doma z navidezno boleznijo v trajanju dveh tednov'jim prav nič ne zamerim'staršem namreč.
Madridista1902
26. 05. 2020 21.02
+58
Tudi če bojo šli v šolo me prav zanima kaj bodo delali. Pri enih predmetih bodo na polno ocenjevali, pri drugih pa bojo gledali filme... in zaradi tega je potrebno odpirati šole?
Marko Gumzej
26. 05. 2020 20.55
-13
Prav vam je, tak kot smo sli mi bote tudi vi, sicer pa nevem kje se bomo ucili ze prej je bla prostorska stiska zdaj se bomo pa pomoje odzunaj ucili
Tara29
26. 05. 2020 20.40
-37
Skrajnji čas je, da učenci začnejo iti v šolo! Starši niso pedagogi, da bi učili svoje otroke, tako kot učitelj ni mehanik, da bi popravljaj avtomobile!
Bajkerrado
26. 05. 2020 21.37
+3
Tara29 poglej nakupovalci wc pairja ti dajejo minuse 😉
luna.3
26. 05. 2020 20.20
+47
Krek je lepo rekel, da naj odgovornost prevzamejo ravnatelji, sami pa stiskajo rep med noge. Nič nimam proti, da gredo učenci v šole, ampak na na način, kot velja (maske, ne tesnejših stikov, ki si jih otroci najbolj želijo), sem pa proti, da to potencirajo tri tedne pred koncem šolskega leta. Poznam devetošolca, ki hodi iz šole z dolgim nosom, pa je p riden učenec in je dejal, da je vse ena velika "zbrka", da bi bilo bolje, če bi delali od doma. Otroci so pač različni, VF. Vse pa potegne za zaseboj, prehrana, prevozi, kako bo z zvezki in knjigami, ali jih bomo razkuževali, o tem in še o marsičem naj strokovnaki pretuhtajo, preden vse na vrat na nos sproščajo. Največji problem pa je tu odprtje mej (če že debatiramo o sproščanju), prav tu se moramo bati vnosa okužb.
Moncsa
26. 05. 2020 20.01
+54
Prebrala tale bluz zgoraj. Dvakrat. Mislim da v enem stavku lahko povzamemo bistvo: šole bodo odprli, ko bodo določili potencialnega grešnega kozla v primeru izbruha epidemije. Izbruha sicer v šolah ne bo, prej bodo prinesli tujci, ki jim veselo odpiramo meje. Ne razumem pa to paniko na splošnem v JS, ko je treba prevzeti odgovornost za dejanja in odločitve.
Škrinca
26. 05. 2020 19.59
-13
danes sem na primčevi strani za podporo vladi oddal 100 prijav na vseh sem tudi napisal da se bom udeležil zborovanj...................nas je že 60.100.....
Tara29
26. 05. 2020 20.47
+10
Mar ne podpira to vlado že 2,8 milijonov državljanov? Čemu prijave?
Mhm.
26. 05. 2020 19.57
+24
Utihnite vsi že s tem
Satoshi Nakamoto
26. 05. 2020 19.56
+40
Otroci so daleč najmanj rizična skupina v tej kvaziepidemiji in ne smejo v šolo zaradi starih staršev, ki so v domovih starejših, ki jih pa ne smejo zapuščat četudi so kužni, ker bi lahko kontaminirali bolnišnice. Ni čudno da so Butale v Sloveniji.
Satoshi Nakamoto
26. 05. 2020 19.57
+6
Stari starši se naj pač sami pazijo - a ne?!
bibien
26. 05. 2020 21.04
+11
Stari starši v resnici pazijo tiste otroke, ki niso v šoli in vrtcih. To so šele butale.
smesen
26. 05. 2020 19.56
+32
Vlada nima jajc......
Moncsa
26. 05. 2020 20.02
+18
VF
26. 05. 2020 19.52
+27
Pa kakšna odgovornost! Bolano je že vse skupaj! Cse na kup, slika dobra, oni pa še kar verjamejo, da je to zaradi zaprtja šol. Pa ni, ker šole nikoli niso bile izvor
Satoshi Nakamoto
26. 05. 2020 19.51
+10
Očitno uradna medicina ne pozna pojma prekomernosti. Gre za take diletante da si dobesedno v smrtni nevarnosti ko jim prideš v roke. Kak kirurg občasno še naredi kaj koristnega, ostale bi pa bilo treba prepovedat.
VF
26. 05. 2020 19.49
+5
Oni so prepričani, da so otroci vir okužbe....pa niso, preprosto niso. Sita sem jih in naš 10 letnik je pravkar izredno besen. Je rekel, da je mislil, da bo doma 14 dni, ne pa tri mesece. Zdaj mu pa res že težko razložim zakaj ne sme v šolo, ko pa vidi, da se vse življenje vrača v normalo. Sumim, da je za tem nekaj čisto drugega, pa ne vem kaj....
Moncsa
26. 05. 2020 20.05
-7
Kaj pa če bi organizirali šolo na domu s sošolci? 5 otrok na kupu, vsak dan drugi starš dežuren, ostali prosti... :) Srečoma osebno nimam težav, ker moji so še majhni, ampak či bi bila v situaciji, tako nekako bi se organizirala...