Korona

Namesto Zakrajška na čelu blagovnih rezerv po novem Tomi Rumpf

Ljubljana, 21. 04. 2020 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Kriminalisti naj bi zaradi spornih nabav zaščitne opreme obiskali zavod za blagovne rezerve. Vsi posli, ki so bili sklenjeni do zdaj, so sicer težki že več kot 128 milijonov evrov. Z vodilnega mesta zavoda se sicer poslavlja direktor Anton Zakrajšek, ki je zaradi zdravstvenih težav podal prošnjo za razrešitev, ki ji je vlada ugodila. Vodenje blagovnih rezerv bo kot vršilec dolžnosti direktorja prevzel Tomi Rumpf, nekdanji direktor Kobilarne Lipica.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kriminalisti na ZRSBR
    04:10
    Iz 24UR ZVEČER: Kriminalisti na ZRSBR
  • Iz 24UR ZVEČER: Bojan Dobovšek o korupciji in nabavi zaščitne opreme
    03:40
    Iz 24UR ZVEČER: Bojan Dobovšek o korupciji in nabavi zaščitne opreme
  • Iz 24UR ZVEČER: Zakrajšek razrešen
    01:18
    Iz 24UR ZVEČER: Zakrajšek razrešen
  • Iz 24UR: Kriminalisti obiskali Zavod za blagovne rezerve
    02:56
    Iz 24UR: Kriminalisti obiskali Zavod za blagovne rezerve

Danes popoldne so Zavod za blagovne rezerve RS obiskali kriminalisti, ki so jih zanimali posli v povezavi z nabavo zaščitne opreme, je poročala TV Slovenija. To so nam potrdili tudi na Policiji, kjer so zapisali, da je današnji obisk zavoda bil povezan s primerom, v katerem so bile dobavljene zaščitne maske, ki niso bile skladne z vsebino iz priložene dokumentacije. "Drugih podrobnosti v tem trenutku zaradi postopka preverjanja, ki še poteka, ne moremo posredovati," odgovarja Tomaž Tomaževic s PU Ljubljana. 

Ob tem poudarja, da slovenska policija poleg omenjene zadeve dosledno spremlja vse dogajanje v povezavi z morebitnimi zlorabami pri nakupu in prodaji (medicinske) opreme pri nas. 

"Policija sodeluje in je v stalnem kontaktu tudi z drugimi državnimi organi s področja sistemskega in inšpekcijskega nadzora nad porabo javnih sredstev ter izvajanja javnih pooblastil, s katerimi si sprotno izmenjujemo podatke in konkretne ugotovitve iz lastnih pristojnosti," še dodaja, in poudarja, da bo Policija tudi v prihodnje prednostno obravnavala vse primere sumov kaznivih dejanj, pri katerih bi storilci z izkoriščanjem aktualnih razmer želeli pridobiti protipravno premoženjsko korist in s tem škoditi družbi kot celoti. 

Tomi Rumpf je novi v.d. direktorja Zavoda za blagovne rezerve.
Tomi Rumpf je novi v.d. direktorja Zavoda za blagovne rezerve. FOTO: Aljoša Kravanja

Z direktorskega položaja v zavodu se je poslovil Anton Zakrajšek, ki se je okužil z novim koronavirusom, in je večino časa trajanja epidemije delo opravljal od doma, iz samoizolacije. "Včeraj sem prejel prošnjo gospoda Antona Zakrajška, da ga razrešimo z dolžnosti direktorja zaradi zdravstvenih razlogov. Mi smo to prošnjo proučili, v njej pa je navedel, da zaradi zdravja ne more več opravljati svoje funkcije. Vlada ga je danes razrešila in na to delovno mesto kot vršilca dolžnosti od jutrišnjega dne naprej imenovala Tomija Rumpfa," je povedal gospodarski minister Počivalšek. Rumpf je sicer nekdanji direktor Kobilarne Lipica, s tega položaja pa je leta 2012 odstopil zaradi ugotovitev računskega sodišča o domnevnih nepravilnostih pri finančnem poslovanju. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Počivalšek je dejal, da je Zakrajšek od doma sodeloval pri vseh poslih, nekateri pa niso bili izvedeni, tako kot je treba, glede česar so ga tudi opozorili: "Od vseh, ki so v ta postopek vključeni pričakujem, da bodo svoje delo opravili kvalitetno, strokovno in z najvišjo mero skrbnosti. Ministrstvo, ki ga vodim, bo z namenom spoštovanja načel zakonitosti, preglednosti, učinkovitosti in gospodarnosti okrepilo nadzor nad Zavodom in izvedlo tudi notranjo revizijo postopkov Zavoda. Kljub težkim razmeram, ki so posledica pojava epidemije, smo in bomo naredili vse, kar je v naši pristojnosti, da bomo zagotovili odgovorno finančno poslovanje Zavoda. Vse to z namenom, da omogočimo transparentno in nemoteno dobavo zaščitne opreme za  področje zdravstva, sociale in civilne zaščite." 

Številne afere pri nabavi zaščitnih mask

Poročali smo že o več poslih v povezavi z nabavo zaščitne opreme, pri katerih ni bilo vse tako, kot bi moralo biti. Država je na primer plačala 860.000 evrov za dober milijon kosov papirnatih mask dvema podjetjema. V enem za prodajo skrbi soproga direktorja, ki je davčna dolžnica in ena od vpletenih v hekerski napad na državno Luko Koper in še dve drugi podjetji pred devetimi leti. 

Potem pa še primer, ko je za maske iz prtičkov, ki so jih od Uprave za zaščito in reševanje prejele nekatere slovenske občine, država odštela 860 tisoč evrov, kar je od 76 do 80 centov na masko. Številni župani so jih ogorčeni poslali nazaj, odgovornosti pa niso želeli sprejeti ne na Zavodu RS za blagovne rezerve ne na Upravi RS za zaščito in reševanje. Za te iste maske, ki jih je država drago plačala oziroma je s podjetjema, ki jih izdelujeta, zavod za blagovne rezerve sklenil pogodbi (zavod sicer sodi pod okrilje gospodarskega ministrstva), so v nekem drugem podjetju uvedli inšpekcijski nadzor tržnega inšpektorata, ki prav tako sodi pod gospodarsko ministrstvo.

Civilna zaščita rešuje reklamacije dobav zaščitne opreme

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da je njihova najpomembnejša dejavnost razdeljevanje zaščitne opreme uporabnikom, da pa skrbijo tudi za pregled ustreznosti ponudb za nakup. Kot je povedal, naredijo nabor najboljših ponudb, ki jih nato v nadaljnjo presojo predajo Zavodu RS za blagovne rezerve.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan.
Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan. FOTO: 24ur.com

Komentiral je tudi težave pri dobavah zaščitne opreme. Kot je dejal, opremo, s katero prejemniki niso zadovoljni, nadomeščajo, reklamacije pa rešujejo. Dejal je, da predstavniki Uprave RS za zaščito in reševanje skupaj s strokovnjaki UKC Ljubljana in ministrstva za zdravje sodelujejo pri pregledu prejetih ponudb zaščitne opreme. Pregledajo, kaj ponudniki ponujajo, kakšen je rok dobave in ali ima ponujena oprema ustrezne certifikate. Če je ponujeno blago "na papirju ustrezno", ponudbo posredujejo Zavodu RS za blagovne rezerve.

Zavod za blagovne rezerve RS deluje že od leta 1996 in samostojno opravlja gospodarsko javno službo. Poslovanje in delo Zavoda vodi direktor, ki ga imenuje in razrešuje Vlada RS, nadzorstvo nad Zavodom pa izvršuje Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Ta je po Šestanovih besedah odgovoren tako za sklenitev pogodb in pogajanja o ceni kot za pregled kakovosti in količin dobavljene opreme. Civilna zaščita zato takšnega pregleda ne ponavlja, ko od zavoda avtomatično prevzame dobavljeno blago, ki ga skladišči in nato v skladu s potrebami razdeli po Sloveniji, je dejal Šestan. "Ko pride dobava in če je bila ponujena maska FFP2, pride pa kirurška maska, je to stvar prevzema in reklamacije," je dodal.

Težave pa se pojavljajo ravno v delu, kjer dobavljena oprema ne ustreza ponudbi oziroma naročilu. Pri tem je med težavami navedel neustrezno navedbo na embalaži ali pa da se kljub certifikatu v dokumentaciji pošiljke pojavijo artikli brez navedenih certifikatov na embalaži.

Nekaj podobnega se je očitno zgodilo tudi pri dobavi podjetja Public digital infrastructure Joca Pečečnika. Zavod za blagovne rezerve je namreč pri njem naročil zaščitne maske FFP2, podjetje pa je dobavilo navadne kirurške maske, ki so bile lažno označene kot FFP2. Šlo naj bi za napako pri dobavitelju.

Šestan je ob tem spomnil na reklamacije neustreznih zaščitnih oblačil, dobavljenih v dom starejših v Šmarju pri Jelšah ter v izolsko bolnišnico. Pa tudi tako imenovane maske, sešite iz papirnih prtičkov, ki so jih zavrnile nekatere občine. "Danes dobimo nazaj pošiljko 2500 mask iz psihiatrične bolnišnice Begunje, ki jih bomo zamenjali," je še dodal.  Vse reklamirane izdelke so namreč po Šestanovih besedah vzeli nazaj v skladišče. "Ko bo postopek reklamacij zaključen, bomo robo, če bo ocenjena za ustrezno, dali nazaj v uporabo, če se bo izkazalo, da je neustrezna, pa bo šla verjetno v uničenje," je pojasnil.

Napovedal je sestanek z zavodom za blagovne rezerve na temo reševanja teh reklamacij, povedal pa je, da iščejo tudi dodatne strokovnjake za pregled ponudb, saj gredo te v stotine in imajo že kar nekaj nepregledanih. 

Vladni govorec Jelko Kacin je danes na tiskovni konferenci napovedal, da bo vlada o konkretnih ukrepih za preprečevanje napak podala pojasnila v prihodnjih dneh, v LMŠ pa so napovedali ustanovitev preiskovalne komisije, ideji pa so naklonjene tudi druge stranke v opoziciji. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (356)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik458403
26. 04. 2020 16.43
+2
O so protestni kolesarji zvozili svoj krog, sedaj pa prisli dolocat resnice na ta portal
Uporabnik458403
26. 04. 2020 16.41
+2
A je nasa policija ze ugotovila kdo je pritiskal, da se morajo kupiti maske od Alibabe z ponarejenim certifikatom......... V tem mediju je bil pocivalsek zelo blaten, ker ne kupi teh mask.................. A BO KAKSEN CLANEK O TEH PRITISKIH....... A bo Slak naredil kaksnega, da bo "verodostojno"
Walter Pravicek
22. 04. 2020 19.17
-1
GOSPOD PRESEDLA OD KONJEV V SKLADIŠČE-BO POČIVALŠEK VEČ ČASA POČIVAL-DA NE BO VEČ SKLADIŠČNIK-AMPAK ODPRTI ŠKATLO POZABIJO VSI-TAKO PIŠE NA DEKLARACIJI-ZAKAJ BI SI MAZALI ROKICE?ŠE V TRGOVINI POGLEDAŠ,A JE TO IN TO,NE DRUG ARTIKEL?
FAUSTOS1
22. 04. 2020 18.05
+7
STRAHOVLADA- se vse bolj zapleta v kriminalne posle kje se ne ve koliko je kaj stalo in kakšne kvalitete bi naj kaj bilo,prav v ta namen država ni hotela sama nabavljati opreme kot so jo vse poštene demokratične država ampak je strahovlada poiskala posrednike,tzu pa se ve mutni poslovi.
smu?ar1
22. 04. 2020 13.38
+26
Preberite pismo od Zakrajska na rtvslo.si - tocno pove kdo je bil nalogodajalec s kom naj se sklepajo pogodbe za nakup - ZA VSEM JE POCIVALSEK POKVARJENEC IN LOPOV - seveda pa vse dovoli šef sekte
FAUSTOS1
22. 04. 2020 12.47
+16
BOJIM se ko bo če bo ta strahovlada nekoč položila račune za vse te mafijske nabave prek sorodstvenih zvez,da bo dob premajhen za sprejem teh kvojnih dobičkarjev ,ki z pomičjo te strahovlade dobivajo velke vsote denarja brez da se zakaj in čemu-tega si slovenci pa resnično nismo zaslužili-upamo lahko da se ta norija z to strahovlado čimprej konča
Cervantes Saavedra
22. 04. 2020 11.59
+9
Tokrat je desna stran na vrsti, da utihne in se skrije po luknjah. Razen dveh-treh tki. »whataboutismov« (poskusi preusmerjanja pozornosti drugam, stran od boleče teme) jih tokrat ni slišati. Tudi sami vedo, da v tem primeru (ZBR) gre za nečedne posle in šlamparije. Naj jim pomagam. Dosedanji direktor ZBR Anton Zakrajšek (sicer tudi župan Velikih Lašč 1998-2018) je na tem mestu od 1.7.2008 (torej nastavljen za časa premierovanja J.J., dec. 2004 - nov. 2008), kar pomeni, da ga vseh 12 božjih let slovenskih levosredinskih vlad ni nihče odstavil. Res nesposobne vlade! Takšen kadrovski spregled se nobeni vladi J.J. nikakor ne bi mogel zgoditi.
Tone 12345
22. 04. 2020 11.47
+17
Sam poglejte vse skup nič pa še zmer zaprte občine!ne vem tole bo moral kakšen račune položit!
polnostabla
22. 04. 2020 11.35
+21
V normalnih časih je veljalo pravilo da...se lahko zaposliš v službi javnega sektorja, če si nekaznovan in nisi v kazenskem postopku...sedaj je pa pravilo za državne veljake, povsem kontra obrnjeno...če hočeš zasesti vodilno mesto, moraš imeti kazensko preteklost, drugače s položajem ne bo nič...moraš biti potrjen lopov da lahko pristopiš k državnim jaslim....
bojer
22. 04. 2020 11.30
+13
"Ziher" ima minister kakšen privilegij, če ga boli zob ali, če boli zob njegovega konja. Možno se je nasloniti na več članov družine.
?ebula
22. 04. 2020 11.23
+18
Adijo blagovne rezerve.
polnostabla
22. 04. 2020 11.35
+15
Jap...to je tako kot da daš lisici čuvat kokošnjak.
biggie33
22. 04. 2020 10.30
+20
Ni odstopil ker je nesposoben ampak je zaradi zdravstvenih razlogov podal prošnjo za razrešitev..hahaha pa sej to ne moreš verjeti..
polnostabla
22. 04. 2020 11.36
+9
Ja saj je za verjeti...človeku slabo postane ko vidi to...
Tone 12345
22. 04. 2020 11.56
+3
Ja cviknu je!in tak način je najbolj enistaven in siguren da se reši odgovornosti!mal dohtrci zajamra da je nepopisno živčen pa mu da bolniško zaradi stresa pol po enmo mescu komisijo da kakšen revež je psihićni bolnik!!pa je rešen
TD64
22. 04. 2020 10.18
+39
E moj Počivalšek, ti in celotna vlada ste tako nesposobni, da v svoji nesposobnosti ne zmorete zakriti niti ene same svoje nesposobnosti. Vedno je za vaše nesposobnosti kriv nekdo drug. Naredite končno nekaj dobrega za Slovenijo. ODSTOPITE, mi pa vam obljubimo, da bomo v spomin na vaš odstop uvedli nov državni praznik ODSTOP VLADE.
oktalz999
22. 04. 2020 10.00
+39
Lipicanec- super pedigre, Rumpf- slab pedigre, glede na njegovo delo.
enalipa
22. 04. 2020 09.54
+54
ODSTAVLJENI bivši direktor Kobilarne Lipica!!! Zdaj bo pa dober za blagovne rezerve! Transparentno Počivalšek, ni kej.
polnostabla
22. 04. 2020 09.58
+41
Saj človek ne al še smejati, jokati...res več ne veš kdo je nor...
vinogradnik33
22. 04. 2020 18.55
+7
Kaj postaja ta vlada , leglo odsluženih ?
nnanna
22. 04. 2020 09.48
+45
našli so "krivca", ki je kljub "smrtnonosni" bolezni opravljal tako odgovorno delo! vlada ne farbaj naroda. nismo vsi tvoje ovce!!!
pustolovc
22. 04. 2020 09.48
+52
Kradel je v Lipici, sedaj pa so ga spet dali na položaj. Zkaj le ? Aha, iste vrste ptiči skupaj letijo.
borjac
22. 04. 2020 09.45
+47
Včasih ob raznih krizah in naravnih nesrečah je bil v glavni vlogi poveljnik civilne zaščite Šestan, človek redkih jasnih besed, vreden zaupanja in mož beseda, kar je rekel je tudi naredil, sedaj so ga potisnili v ozadje razni politični napihnjenci, ki nam lažejo takoj ko spregovorijo in več kot evidentno podpirajo razne vojne dobičkarje, ljudje nimamo več komu zaupati.
bus303
22. 04. 2020 09.44
+43
Lopovščina vsak božji dan. Tako se ni kradli od osamosvojitve.
Jožajoža
22. 04. 2020 09.37
+43
me zanima, kako se sedaj počutijo pošteni ljudje zaposleni na zavodu za rezerve in civilne zaščite,, ki morajo delat in poslušate te" pokvarjence",ki javno plenijo po proračunu..