Korona

Več hišnih preiskav v povezavi z dobavo hitrih testov Majbert Pharma

Ljubljana, 14. 12. 2021 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
673

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v hišnih preiskavah preverjal suma zlorabe uradnega položaja in oškodovanja javnih sredstev pri izvedbi javnega naročila. Preiskave, ki jih je izvedlo 48 preiskovalcev in kriminalistov, so potekale na 12 lokacijah na območju Ljubljane, Celja, Maribora in Nove Gorice. Kaznivih dejanj je osumljenih sedem oseb. Kot smo izvedeli, preiskovalce zanima, ali je morda kdo pri zgodbi s hitrimi testi, ki jih je dobavilo podjetje Majbert Pharm d. o. o., zlorabil svoj uradni položaj in tudi ali je podjetje upravičeno dobilo posel, ki že dolgo časa dviga prah v slovenski javnosti. V javnost so prišle tudi informacije, da podjetje pri zmagi na razpisu ni imelo poravnanih vseh davčnih obveznosti, kar pomeni takojšnjo izločitev iz postopka izbire.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Dr. Metka Paragi o hišnih preiskavah
    02:43
    Iz 24UR ZVEČER: Dr. Metka Paragi o hišnih preiskavah
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj je privedlo do hišnih preiskav?
    02:38
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj je privedlo do hišnih preiskav?
  • Iz 24UR: Preiskave zaradi sporne dobave testov
    06:06
    Iz 24UR: Preiskave zaradi sporne dobave testov
  • Iz SVETA: Hišne preiskave
    01:27
    Iz SVETA: Hišne preiskave

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so ob pomoči kriminalistov Policijske uprave Celje opravili hišne preiskave v zasebnih in poslovnih prostorih ter zasegli elektronske podatke in predmete na 12 lokacijah na območju Ljubljane, Celja, Maribora in Nove Gorice zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in oškodovanja javnih sredstev.

Na Ministrstvu za zdravje so potrdili, da je hišna preiskava potekala tudi pri njih. "Organom pregona smo omogočili dostop do želene dokumentacije. Zaradi interesa postopka zadeve do zaključka preiskave ne moremo komentirati." 

Pri izvajanju hišnih preiskav je sodelovalo 48 preiskovalcev in kriminalistov, predkazenski postopek pa je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo RS. Kaznivih dejanj je osumljenih sedem fizičnih oseb, vendar nikomur ni bila odvzeta prostost, so sporočili s Policije.

Poslovni prostori podjetja Majbert Pharm
Poslovni prostori podjetja Majbert Pharm FOTO: Aljoša Kravanja

Preiskovalci NPU obravnavajo sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri vodenju javnega naročila zoper štiri uslužbence državnega organa s sedežem v Ljubljani in odgovorno osebo gospodarske družbe z območja Ljubljane. V postopku javnega naročila je bila gospodarska družba izbrana kot najboljši ponudnik, čeprav ni izpolnjevala formalnih razpisnih pogojev iz javnega naročila, s čimer ji je bila pridobljena nepremoženjska korist v obliki posla za nabavo medicinskega pripomočka, so sporočili z GPU.

Na dogajanje se je kot predsednik preiskovalne komisije DZ o ukrepanju vlade v epidemiji covida-19 že odzval tudi poslanec LMŠ Robert Pavšič, ki ugotavlja, da sistem deluje. Kot je dejal, je zadovoljen, da se je zadeva premaknila in se bo končno ugotovilo, kaj je res, kaj ni res, kaj je kaznivo in kaj je dovoljeno.

Preiskovalci obravnavajo tudi sum kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev zoper tri uslužbence državnega organa in eno osebo iz javnega zavoda, ki je bilo storjeno, ker pogodba ni bila prekinjena zaradi neustrezne  dobave materiala, ki jo je izvedla gospodarska družba. S tem naj bi si po ugotovitvah Policije z oškodovanjem javnih sredstev protipravno pridobila premoženjsko korist v višini 1,2 milijona evrov. Po naših informacijah gre za podjetje Majbert Pharm d. o. o.

Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po prvem odstavku je zagrožena zaporna kazen do dveh let, za kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev pa sta zagroženi zaporna kazen od enega do osmih let in denarna kazen.

Kriminalisti na NLZOH
Kriminalisti na NLZOH FOTO: POP TV

Iz NLZOH so sporočili, da aktivno sodelujejo pri preiskavi, ki jo je danes začel NPU. "Vso zahtevano dokumentacijo bomo skladno z odredbo sodišča uradu izročili prostovoljno. NLZOH bo tudi naprej – če bo potrebno – polno sodeloval z vsemi pristojnimi organi. Vsebine preiskave v tem trenutku ne moremo komentirati."

V podjetju Majbert Pharm so za oddajo SVET na Kanalu A potrdili, da so jih kriminalisti obiskali in v preiskavi s policisti sodelujejo in jim predajajo vso zahtevano dokumentacijo. Na vprašanje, kdo točno izmed lastnikov podjetja je osumljen, niso želeli odgovoriti.

Po nekaterih neuradnih informacijah pa podjetje pri zmagi na razpisu ni imelo poravnanih niti vseh davčnih obveznosti do države, kar pomeni takojšnjo izločitev iz postopka izbire.

Testi so imeli velike težave z zanesljivostjo

Podjetje je državi dobavilo za milijon evrov hitrih testov, ki pa so imeli velike težave z zanesljivostjo, na kar so opozarjali številni delavci iz stroke. Po preverjanju kakovosti testov so namreč ugotovili, da testi ne zaznajo približno vsakega petega okuženega, s čimer pa niso bile izpolnjene tehnične zahteve razpisnih pogojev in Ministrstva za zdravje. Kljub temu je NLZOH nabavo testov odobril. 

Pavšič ob hišnih preiskavah zaradi hitrih testov zadovoljen z delovanjem sistema

Minuli teden je preiskovalna komisija, ki preiskuje domnevno odgovornost za finančno neustrezne ukrepe in sum neupravičenega omejevanja pravic pri izvajanju ukrepov, povezanih z epidemijo, opravila zaslišanja, ki se ga Nicoletti ni udeležil. 

Odgovori odpuščene z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Metke Paragi in direktorice NLZOH Tjaše Žohar Čretnik so bili pred komisijo diametralno nasprotni, je spomnil predsednik preiskovalne komisije DZ o ukrepanju vlade v epidemiji covida-19 Robert Pavšič. Ravno zaradi tega so se v kasnejšem krogu zaslišanj obrnili še na druge strokovnjake s tega področja, torej na vodjo strokovne skupine za hitre teste pri Ministrstvu za zdravje Viktorijo Tomič, ki je postavila tehnična izhodišča, in predstojnika Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslava Petrovca. "Oba sta potrdila, kar je trdila Paragijeva – da so testi neuporabni," je spomnil.

"Ugotavljam, da sistem deluje. Da se torej preiščejo tiste zadeve, ki so bile s kazenskega področja," je dejal Pavšič. "Parlamentarna preiskovalna komisija namreč preiskuje izključno politično odgovornost, vse ostalo pa morajo storiti druge institucije. Pravzaprav sem zadovoljen, da se je zadeva premaknila, da se bo končno ugotovilo, kaj je res, kaj ni res, kaj je kaznivo in kaj je dovoljeno," je izpostavil v izjavi novinarjem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (673)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CEPIN
17. 12. 2021 10.55
Če je to podmladek ej to je pa nevarno Slovenijo nam bodo pred očmi rasprodali a nas v suženstvo samo da še Hrvatom in Srbom uspe da ustvarijo svojo cirkev in nato še rejone in mi v globoko malo manšino in bomo morali biti tiho kod miška a to ni daleč od tega ja,ja..
Amasakul
15. 12. 2021 16.29
+0
naročila je vlada, ve se kdo je to organiziral, ve se tudi kdo je to pripeljal in ve se tudi kje kdo živi, torej so bili vsi podatki že 1. teden po objavi katerikoli prispevka na tv, (da so mladi zapečenci uredili posel). Ah tile stari strici iz ozadja ...
mentorhercul
15. 12. 2021 14.24
+0
Strici jim zrihtajo dober posel, oni pa še jezika ne znajo držati za zobmi. Zelo sposoben podmladek!
sl55
15. 12. 2021 08.58
+0
masleša dela reklamo levim.
zaba67
15. 12. 2021 08.55
+0
ali Pavšič vodi NPU...ali nekdanji kadri Kresal & comp.
nick73
14. 12. 2021 21.59
+3
NPU pod vodstvom SDS nastavljenke Petre Grah Lazar preiskuje posel med SDS vlado in SDS podmladkom. Nimam ravno visokih pričakovanj, kvečjemu da bodo poskušali uničiti dokaze, preden pride kakšen pravi preiskovalec.
MladInPerspektiven
15. 12. 2021 10.44
+1
Eh, kaj je tebi POSKUSITI od kje ti to??? Teh dokazov ni več že nekaj časa ... zopet nekdo javil ljudem, da prihaja čez teden dni policijaaa. In se menda spodobi, da pospraviš hišo, pisarno...itn ko se ti najavijo vplivneži. Ne vem kaj vam je vendar živimo v Sloveniji in ne na BALKANU
natmat
14. 12. 2021 21.55
+3
Kjer ima SDS prste vmes že nekaj smrdi po kraji in korupciji!!!
piranha
14. 12. 2021 21.55
+4
ne verjamem več nikomur. zdej hišne, pol pa tišina. ... pa bodo eni tko k majbert (al pa samo eni), oprani vsega. bravo, dejmo te ovce odhojsat.
Protoc
14. 12. 2021 21.54
+0
Še diplomo, Branka Masleše..raziscite..ki ga je Jansa dal na polozaj..sam bog ve če bo iz tega kaj, ker vemo da so pod vlado
ssbobo
14. 12. 2021 21.35
-1
Morbiti bi pa še taisti uniformiranci opravili spotoma preiskavo pri masleši..... K ne najde doplomo ... al karkol ma sa Kumrovca
piu
14. 12. 2021 21.37
+2
Napaka je bila, da so preverjali diplomo, morali bi že osnovnošolski izkaz
Blokiran Drugi Človek
14. 12. 2021 21.40
+0
Baje je v unmu izgublenm nabiralniku od janše. Sam če ga še janševci niste najdl pol tut noben drug ne bo😂
Patosmjst
15. 12. 2021 20.31
-1
piu
14. 12. 2021 21.31
+2
Gale je bil žvižgač in na koncu je odžvižgala le njegova služba..........
Blokiran Drugi Človek
14. 12. 2021 21.35
+2
To ni lih reklama za vas janševce... samo primer vzporednic z komunizmom.
piu
14. 12. 2021 21.39
+0
ne, to je vzporedna reklama za vas bolševike....
Blokiran Drugi Človek
14. 12. 2021 21.39
+0
Ti se kar sprenevedaj. Jaz bi se tudi, če bi bil plačan za to.
borec91
14. 12. 2021 21.29
+3
to je za sveckote teorija zarote levih
?enka
14. 12. 2021 21.23
+6
Še eno ministrovo gnilo jajce oz. trojanski konj ...
Iqos
14. 12. 2021 21.16
+7
Če mislite, da so tile smrkci sposobni naredit tak posel, se hudo motite. Njim samo na račun pada. Lahko jih stokrat preiskujejo, pa jih ne bo nobeden zaprl. Za tono koke te v Sloveniji spustijo, pa ko človeka ubiješ tud.
ssbobo
14. 12. 2021 21.37
-3
Ne..... samo moraš ppznat soseda kateri pozna prijatla od zdravnikovega znanca kateri je imel partijsko ono tapravo tardečo knjižico ....... pa gre čez
Blokiran Drugi Človek
14. 12. 2021 21.44
+1
O janševi tisti tapravi rdeči knjižici pa nič... čudežno ste janševci pozabli na njo😂
mentorhercul
15. 12. 2021 14.25
LeviPretepac
14. 12. 2021 21.09
+9
Itak je Grahova ze mesece prej povedala za preiskavo, tako kot je ze naredila vsaj enkrat 🐑🤔
Eliza Dupre
14. 12. 2021 21.03
+7
Tresla se je gora, rodila se je miš ali drugače: nič se ne bo zgodilo. NPU pod taktirko Janševih marionet bo rekel, da je bilo vse okej - tako pač je, ko "njihovi" preiskujejo "njihove".
JohannDoe
14. 12. 2021 20.57
+7
Masleševa diploma, a ni to lanski sneg? Zanima pa me sicer kaj ima Masleša s tem, da je Janez nabavil in razpečeval med ljudi neuporabne teste, ki so ljudem kazali negativno, potem so pa ti v dobri veri obiskovali starejše in ranljive, od katerih je kdo zaradi tega vejetno tudi umrl. Model je podpisal pogodbo, ja? In naši evaluatorji in WHO so povedali, da testi niso uporabni, ja? In model je povedal, da je dobil mnenje pa vseeno podpisal pogodbo, ja? In majbertfarm ni izpolnjeval zakonskih pogojev, ja? In lastniki so par dni prej kupili firmo in potem kar tako na čuden način dobili posel, ja? Jaz ne vem zakaj se sploh ukvarjamo s temi komunajzarskimi sodišči, pošljimo ga v Avstrijo pa naj mu tam sodijo pravično in brez komunajzarjev po sodniji.
JohannDoe
14. 12. 2021 20.58
+3
Maslešo pa lahko pošljemo z njim v sosedno dvorano, če je treba.
zaba67
15. 12. 2021 08.58
javni razpisi in pod nujno nabavi tedaj najcenejše teste stopnja nujnosti takoj, če bi jih nabavili pri Sanolaborju ipd. bi bili takrat 8€ in rok dobave 60 dni...ti so bili po dobra 2 € če se ne motim...
Ambasador_dolce
14. 12. 2021 20.54
+5
Fak ko pa te modele vidim k so rihtal teste me na wc takoj prime haha smeh ker drka….dzijee un blond mode sam eno boks v zobe direkt !!!!
Rudolf Maister
14. 12. 2021 20.43
-9
Ja kaj je sedaj,a ni poslanec nabijal ,da je direktor policije Olaj janšin človek in vse blokira . a sedaj pa sistem deluje alikaj?
JohannDoe
14. 12. 2021 20.47
+6
Toliko deluje kot pri žilnih opornicah, zlatih palicah in ostalem. V najboljšem primeru.
JohannDoe
14. 12. 2021 20.49
+8
Sicer pa ne vem. Bomo videli kaj Snežičeva nastavljena ljubica reče. Mogoče udari po mizi pa jih vse zapre. Sej veš, lahko jo najdejo ravno na tisti dan. Če jih ima.
MladInPerspektiven
14. 12. 2021 21.04
+6
Rudolf, KJE SI prebral, DA SEDAJ SISTEM DELUJE????? Kaj zate pomeni da deluje eno preiskavo vreči ljudem peska v oči in vse OK??? Počakajmo na epilog, do takrat pa je Olaj po mojem mišljenju samo Maršalova figura na šahovnici
CIGU MIGU
14. 12. 2021 20.34
+5
pa ravno mislijo graditi večji zapor,bo treba popraviti načrte vsaj še za eno nadstropje