Korona

'Kriza je zdravstvena in ekonomska, pri ukrepih so nujni kompromisi'

Ljubljana, 10. 11. 2020 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
236

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je povedal, da je ta kriza zdravstvena in ekonomska. Zato je pri sprejemanju ukrepov po njegovem mnenju nujno iskanje kompromisov. Državne pomoči so za zdaj sicer ubranile delovna mesta, a številna podjetja so na robu, opozarja. Medtem so v Obrtno-podjetniški zbornici vlado pozvali, naj omogoči ponovno odprtje nekaterih dejavnosti, ter opozorili na stiske obrtnikov in opravljanje dejavnosti na črno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Se bodo ukrepi še zaostrili?
    02:37
    Iz 24UR: Se bodo ukrepi še zaostrili?
  • Iz SVETA: Kaj lahko pričakujemo?
    02:08
    Iz SVETA: Kaj lahko pričakujemo?
  • Iz SVETA: Šesti protikoronski paket pomoči
    02:41
    Iz SVETA: Šesti protikoronski paket pomoči

 

"Tako kot vsi razumemo stisko zdravstvenega sistema, je nujno razumeti tudi težave podjetij," je opozoril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. V SMC, ki jo vodi, po njegovih navedbah vedno iščejo ravnotežje in verjamejo, da to razumejo tudi njihovi koalicijski partnerji. Vse poziva, naj se držijo ukrepov in tako poleg razbremenitve zdravstvenih delavcev omogočijo preživetje gospodarstva.

Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek FOTO: Bobo

Medtem pa je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) danes vladi predlagala popravke PKP6 ter jo obenem pozvala, naj se odprejo tudi manjše specializirane trgovine, kemične čistilnice in pralnice, avtopralnice, frizerski in kozmetični saloni ter usnjarska in tekstilna dejavnost.  OZS ob tem opozarja, da se stiske obrtnikov in podjetnikov iz dneva v dan povečujejo, po drugi strani pa se številne dejavnosti sedaj opravljajo na črno, brez vsakršnega nadzora nad upoštevanjem zaščitnih ukrepov.  

"Ugotavljamo, da se številne storitve sedaj opravljajo v zasebnih domovih, brez vsakršnega nadzora in brez ustrezne zaščite. Zavedamo se resnosti situacije zaradi epidemije, vendar pa je mnogo bolje, da se dejavnosti opravljajo legalno in ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov.  Poleg tega so številni obrtniki in podjetniki na robu obupa, številni napovedujejo zapiranje podjetij, zato je postopno odpiranje dejavnosti nujno," ob tem opozarja predsednik OZS Branko Meh.

OZS vladi predlaga, naj med izjeme v Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS vključi tudi manjše specializirane trgovine. "Mali trgovci opozarjajo, da je prodaja oblačil, obutve in ostalih izdelkov v majhnih in pretežno specializiranih prodajalnah prepovedana, nakup enakih izdelkov pa se nemoteno omogoča na bencinskih servisih in v prodajalnah velikih trgovskih sistemov. Podobno je pri prodaji pisarniškega materiala in šolskih potrebščin. Mali trgovci jih potrošnikom ne smejo prodajati, nemoteno pa se prodajajo v drogerijah in velikih trgovskih centrih. Gre za nelojalno konkurenco," še opozarjajo mali trgovci.

OZS predlaga tudi odprtje frizerskih in kozmetičnih salonov. Prav na tem področju se, pravijo, odvija največ dela na črno in brez upoštevanja zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. Predlagajo tudi odprtje kemičnih čistilnic in pralnic. Prav tako apelirajo, naj se odprejo avtopralnice ter usnjarske in tekstilne dejavnosti.

GZS: Manj kot odstotek zaposlenih v podjetjih odsotnih zaradi okužbe s koronavirusom

Slovensko gospodarstvo z zaskrbljenostjo spremlja podatke o širjenju števila okuženih s koronavirusom, vendar pa, kot so sporočili iz GZS, menijo, da bi bilo zapiranje gospodarstva neutemeljeno in neustrezno. Po njihovih podatkih je namreč zaradi okužbe s koronavirusom v podjetjih odsotnih manj kot odstotek zaposlenih.

Na podlagi podatkov s terena, ki so jih zbrali na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), za ukrep zapiranja gospodarstva ni utemeljenih razlogov. "Apeliramo na sprejemanje razumnih odločitev, ki ne bodo ogrozile obstoja številnih delovnih mest in podjetij ter s tem davčnih prilivov v javne blagajne in proračun," so navedli.

Krajša analiza, ki so jo izvedli med podjetji, kaže, da imajo ta v povprečju triodstotno odsotnost zaposlenih zaradi koronavirusa. Od tega je zaradi obolelosti odsotnega 0,8 odstotka zaposlenih, okoli dva odstotka zaposlenih pa sta odsotna zaradi varstva otrok ali karantene, ker so bili zaposleni v stiku z obolelimi ali pa v tujini.

"Ti podatki potrjujejo dejstvo, da je gospodarstvo ena tistih točk v sistemu celotne države, kjer širjenje okužb s koronavirusom še najbolj obvladujemo. Tako so z odgovornim ravnanjem, najvišjo stopnjo skrbnosti, ustreznimi preventivnimi ukrepi ter angažiranim sodelovanjem vodstev podjetij in zaposlenih že v prvem valu epidemije podjetja uspela zavreti širjenje koronavirusa znotraj delovnih okolij," so navedli.

Kljub številnim vdorom so pri omejevanju širjenja okužb podjetja po oceni GZS uspešna tudi v drugem valu; kjer delovni procesi to dovoljujejo, veliko zaposlenih dela od doma.

Turistični sektor opozarja, da večina družb brez dodatne pomoči vlade ne bo preživela

Strokovni svet za turizem je danes razpravljal o razmerah v turističnem sektorju zaradi epidemije covida-19. Predlogi, ki so po njegovem mnenju ključnega pomena za preživetje turističnih družb, niso bili zajeti v osnutek šestega protikoronskega zakona, zato v sektorju opozarjajo, da brez dodatne pomoči vlade večina družb ne bo preživela.

Večina turističnih družb brez dodatne pomoči države ne bo preživela, v pa turizmu je do spomladi pričakovati še dodatnih 10.000 brezposelnih, so pred sprejemanjem predloga šestega protikoronskega zakona na vladi sporočili s Turistično-gostinske zbornice Slovenije, pod pismo pa so se podpisali predstavniki vseh glavnih turističnih združenj in organizacij v državi.

Velika planina
Velika planina FOTO: Shutterstock

"Po naši informacijah naj bi bil delno sprejet le eden od naših predlogov, to je nepovratna pomoč družbam, ki v letošnjem letu beležijo največji izpad prihodkov v primerjavi z lanskim letom," so navedli.

Iz ankete, poslane večjim članom zbornice s področja hotelirstva, gostinstva, igralništva, turističnih agencij in poslovnega turizma, namreč po njihovih navedbah neizpodbitno izhaja, da osem odstotkov družb ocenjuje, da bodo letošnji prihodki za 60 do 70 odstotkov nižji kot v lanskem letu, enak odstotek družb pričakuje upad med 70 in 80 odstotki. Nadalje je 19 odstotkov anketiranih ocenilo, da bodo letos prihodki upadli za 80 do 90 odstotkov.

"Zavedati se moramo, da sicer dober ukrep turističnih bonov ni bil v pomoč vsem družbam oz. segmentom turizma, zato je potrebna dodatna pomoč. Po naših informacijah šesti protikoronski paket predvideva pomoč le za obdobje zadnjih treh mesecev leta 2020, kar za preživetje družb ni dovolj," so navedli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (236)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
10. 11. 2020 21.56
+4
Mi je danes žena zakričala-poglej kako se je počivalnik spet zredil. haha sem rekel -pa res. Ko je imel interpelacijo so mu hlače kar bingljale. Zdaj, ko ga je Jansha rešil pa je spet z polno žlico.
pomlad 2020
10. 11. 2020 21.49
+0
Sprva sem ob Počivalškovih besedah pomislila, da ne slišim dobro. Prvič sem se z njegovo izjavo strinjala. Toda sedaj mi postaja vse bolj jasno, da ta ideja ni zrasla v njegovi glavi. O tem, da nočejo dodatno zaostrovati ukrepov, ker se zavedajo pomembnosti gospodarstva, že nekaj dni govorijo hrvaški politiki. Sedaj mi je jasno, da je Počivalšek pogruntal, da smo ga v Sloveniji zelo močno brcnili v temo z nesmiselnimi in nepotrebnimi ukrepi. Toda Počivalšek, v drugih državah govorijo tudi, da ne smejo zanemariti duševnega stanja ljudi. Janši je več kot očitno malo mar za naše duševno zdravje.
Antoniozmaj
10. 11. 2020 21.32
+1
tudi počivalšek😇 si želi iz vlade ivanija jansxe
kure bedne
10. 11. 2020 21.57
+1
Še ne. Še čaka na pravi trenutek, kdaj bo lahko pobegnil.
Cicamica
10. 11. 2020 21.17
+3
Oni sami več ne vedo kaj počnejo.. Kavsa nor zmedenega..
iga_biba
10. 11. 2020 21.05
+3
reševali smo življenja je rekel Počivalšek. Sedaj pa ventilatorji stojijo v kleteh zaradi neuporabnosti, bolnišnice pa nabavljajo nove. vsaka za sebe. Sramota! Tonin je že našel oni kamion pri Postojni? Mamica še nabavlja za blagovne rezerve?
UNLETMLE
10. 11. 2020 21.01
+4
Draga vlada, če ne boste kaj naredili, glede služb in podjetij, ki ne delajo v tem času, se bo zgodil in beg možganov in povečana številka nezaposlenih na zavodu. Ukrepajte takoj ! Jutri bo prepozno, ker ne boste mogli zagotoviti toliko služb in pomoči
Ost1234
10. 11. 2020 20.54
+4
Zdravko je načelen ... Če ne boste pocrkali zarado covida, boste pa od lakote!
Neutrino
10. 11. 2020 20.36
+3
Počivalšek, ime kot rojeno za ministra za gospodarstvo, nekako tako kot je Ognjen Požarnik za gasilca, Vid Imnič za pilota in Joško Božaj za ginekologa...
Truth
10. 11. 2020 20.35
+1
Kruha in iger!
peresni
10. 11. 2020 20.23
+9
ko rešuješ svojo eksistenco...pač ubijaš nedolžni narod...a ne g minister?
TistoPravo
10. 11. 2020 20.22
+9
Za umor covida je treba veliko žrtvovati, ima. Na koncu, ko nam mogoče uspe...bomo imeli za jest samo še krizo na jeziku
Krta?a 21
10. 11. 2020 20.22
+10
Še nikdar v zgodovini se ni zgodilo da bi zdravstvena srenja izsilila vojno stanje in to na podlagi niča. Dosti časa sem opozarjal da se izognemo najhujšemu,zdaj se bo treba branit. Ni druge. Naš sovražnik je vlada, farmacija in zdravniška klientela.
Mott
10. 11. 2020 20.42
-1
Kaj pa je motiv zdravstvene srenje, da izsili vojno stanje?
Ost1234
10. 11. 2020 20.51
+1
Krtača 21PREDVSEM VLADA! Ne toliko zaradi ukrepov ( nekaj jih je res potrebnih), temveč zaradi preostalega kar počne za kuliso Covid !
+16
Žalostno je v trgovini vidit mlad par z otrokom,ko imata vse v vozičku z 50% popusta...še kruh...ju vprašam,kako sta,pa mi povesta,da oba delata v gostinstvu,in oba že drugič dobila odpoved....seveda jima ne pripada več državna pomoč...pa najemnina,ki jo morata redno poravnati...kredit sta morala zamrznit,seveda pa plačujeta obresti....rezervo mata pa še za mesec dni.....Počovalšek in sedanja oblast,zamislite še malo....,pa ravno vi,ki toliko govorite za blagor mladih... japajade...banda
Tomaž 63
10. 11. 2020 20.12
+14
Lahko je biti pameten s polno ritjo. Odpoveje te se vsem dohodkom za dobo enega leta, pa das vidimo. Vi ste nam prepovedali delati, pa zato ne dobimo nič. Nadomestilo, bravo. Prvo vse plačati, prispevke itd. Nato pa čakati na odločbo, ki je največkrat zavrnjena zaradi napake, takšne ali drugačne. Če pa je odobrena, pa čakaš dva do tri mesece, ker ni zagotovljenih sredstev. Tako ti odgovoriju, če se uspeš prebiti do koga. Položnice, hrana, zahteve otro se pa same plačujejo. Bravo, lepo godljo ste nam zakuhali.
+7
Mislim,če bi mamice z otroci prišle pred parlament protestirat,bi bila zmaga zagotovljena.
Slovenec007
10. 11. 2020 20.06
+5
Zgledujmo se po Slovaški...
Mott
10. 11. 2020 20.44
+1
Postenjak1
10. 11. 2020 20.05
+8
Ne delajte se norca iz ljudi!
simple_mind
10. 11. 2020 19.56
+12
Nemci DDV na 16%, mi pa še kar veselo 22% ?
Defragment
10. 11. 2020 20.01
+7
Ja bo ta spočiti Zdravko naredil kompromis....nam bo povečal DDV na 28% tako, da bomo v povprečju z nemci še vedno imeli SAMO 22%...😂
Truth
10. 11. 2020 20.36
+2
Trgo_mk3
10. 11. 2020 20.37
+1
Kako bodo te naši talenti v vladi vedeli kaj narediti, če so se nazadnje izobraževali še v Jugoslaviji?? Svet se je od takrat neverjetno spremenil, a oni obstali na nivoju izobrazbe osnovnošolcev. Pa še to sem verjetno užalil kakega petošolca.
simple_mind
10. 11. 2020 19.55
+9
Ma se bomo zaprli, vse, do konca ? Za koliko časa ? Za en teden, en mesec, eno leto,...? Kdo bo potem račune in zadolžitve plačal, kdo bo odgovoren ??
Mott
10. 11. 2020 19.57
+5
poper00
10. 11. 2020 19.55
+8
Počivalšek ne boš se izmazal za svoje svinjarije.Manjši boš kot miš.Videlo se bo kako si kradel denar a še bolj hudo je ,da si izdajalec.
Antoniozmaj
10. 11. 2020 19.53
+5
nekateri iz ivanijeve bande kriminalcev že iščejo rešilne bilke