Korona

Zasidran na odprtem morju preživel 60 dni. Po dolgi poti ga čaka še hoja čez slovensko mejo

Frankfurt, 08. 05. 2020 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
12

"Živeli smo v nekem mehurčku," pripoveduje Žiga Puconja, eden izmed tisočih članov posadke ladij za križarjenje, ki so ostali ujeti na ladjah, tudi potem ko so odšli vsi potniki. Zasidran na odprtem morju, v kabini ladje, je preživel kar 60 dni. Tudi na njegovi križarki so zabeležili okužbe s koronavirusom med člani posadke. Dolga pot nazaj domov ga je vodila skozi Southampton, Rotterdam, Amsterdam in Frankfurt – a tudi danes še ni končana. Čaka ga še let v Zagreb in pot skozi mejo v Sloveniji, ki jo bo moral prehoditi kar peš.

Mineva že sedem let, odkar se je Žiga Puconja prvič odpravil na ladjo za križarjenje, kjer dela v brezcarinski trgovini. In na križarki ladjarja Holland America se je znašel tudi v času pandemija koronavirusa, ko so ladje postale ena največjih žarišč izbruha, pristanišča po vsem svetu pa so zavračala izkrcavanja. Potniki so na koncu le prišli na kopno, medtem ko je bila zgodba več tisoč članov posadk križark po vsem svetu popolnoma drugačna. 

Žiga je bil na ladji kar 60 dni, njegova pot domov pa tudi danes še ni povsem končana. 

Njegova zgodba se začne v začetku februarja, ko je priletel v ameriški Miami. "To je ponavadi moje glavno pristanišče pozimi v času karibske sezone," pripoveduje. Tu se je tudi vkrcal na križarko, izbruh koronavirusa se je medtem hitro širil po vsem svetu, na več križarkah so beležili številne primere okužbe. Tudi na njegovi križarki Nieuw Amsterdam. "Na naši ladji so bile okužbe, pri nekaterih članih posadke so se pokazali simptomi konec marca. Takoj so bili izolirani v podpalubju. Skupaj smo imeli 12 okuženih." Ostali člani posadke so bili nameščeni v kabinah gostov, niso se smeli sprehajati ali družiti med seboj, odrejena jim je bila le ena ura svežega zraka. So pa njihove kabine imele balkone. 

"O tem se sicer ni govorilo, se je pa vedelo," pravi Žiga in opozori na pomanjkanje informacij, ki so jih prejeli zaposleni na ladji. "Nihče nam ni podal nobenih informacij. Do konca nismo vedeli, kam gremo, skrivali so tudi informacije, koliko je okuženih na ladji. Vem, da niso želeli delati preplaha." Pravi, da so se podpalubja enostavno izogibali. 

Na križarkah dela že sedem let.
Na križarkah dela že sedem let. FOTO: osebni arhiv

Zadnji potniki njegove ladje so se izkrcali 14. marca v Miamiju. "14. marca smo preprosto ostali brez služb, saj smo odvisni od gostov." Od ameriškega delodajalca je dobil zgolj posebno covid-19 klavzulo, s katero mu je bilo izplačanih 290 ameriških dolarjev dodatka za čas, ko bo plul.

"60 dni sem bil na morju. 60 dni plovbe v kabini. Iskreno povedano, bilo je noro," priznava Žiga. "Nihče ni nič vedel, kaj se dogaja, kaj se bo zgodilo. Bili smo zasidrani na odprtem morju, večinoma na Bahamih."

Nato je padla odločitev o t. i. 'patriotskih ladjah'. "Križarke so postale trajekti za ljudi. Glede na nacionalnost si bil dodeljen na sosednjo križarko." Gre za ladje krovnega podjetja Carnival Corporation, pod katerega spadajo ladje Carnival, Holland America in Princess Cruise. 

Ker je na križarkah med člani posadke največ Filipincev in drugih državljanov azijskih držav, je šlo največ ladij proti Aziji – tudi Žigova, pripoveduje. Začel je iskati načine, kako se vrniti v Slovenijo, vse pa je moral urejati sam, saj je bil na ladji kot koncesionar in ne neposredno zaposlen pri ladjarju. Prav tako ni mogel priti na let iz Miamija, saj zaradi ameriških odredb ni smel stopiti na kopno. 

Obrnil se je na veleposlaništvo v Washingtonu. Močno pohvali Ireno Rappelj oziroma "gospo Ireno", kot jo sam imenuje, ki mu je bila v veliko pomoč. "Ves čas mi je bila na voljo preko maila, bila je zelo prijazna," pripoveduje. Svetovala mu je, da bo najlažja pot domov prek Frankfurta in Zagreba, nato pa peš preko meje v Slovenijo. 

Nato je izvedel, da se čez Atlantik proti Southamptonu in od tu proti Rotterdamu podaja križarka ladjarja Princess Cruise. "Vse Evropejce, ki smo bili na ladji Holland America, so izredno izkrcali z rešilnimi čolni, skupaj z vsemi kovčki in imetjem." In tako so jih evakuirali na ladjo Princess, medtem ko je križarka Holland America plula naprej proti Aziji. 

Potovanje čez Atlantski ocean je trajalo 14 dni. Tudi na tej ladji je bilo več članov posadke, po Žigovih informacijah 14 oseb, okuženih s koronavirusom. Tudi tu so obolele namestili v podpalubje, ostali pa so bili v kabinah gostov. Dvakrat na dan so jim izmerili telesno temperaturo. 

Petega maja je ladja, na kateri je bilo med drugim približno 250 Srbov in 400 Ukrajincev, prispela v pristanišče Southampton. Krovno podjetje Carnival je za svoje zaposlene uredilo čarterske lete v posamezne države, a kot že omenjeno, je bil Žiga na križarki kot koncesionar, zaradi česar leta zanj ni bilo.  

Sam je nato našel let iz Amsterdama v Frankfurt in od tu naprej v Zagreb. Še pred tem pa je moral od kapitana pridobiti dovoljenje, da lahko zapusti ladjo – skupaj s potrdilom, da je bil v karanteni ter da je bil testiran ter je negativen na covid-19. Iz Rotterdama v Amsterdam se je odpravil z avtobusom. 

"Živeli smo v nekem mehurčku. Ko prideš na kopno, tu je popolnoma drugačna slika. Letališča so prazna, lahko bi tu plesal valček, nikjer ni nikogar. Domači so me sicer pripravili na to, da svet, ki sem ga zapustil, ni več enak." Priznava, da je najbolj "ubijalo brezdelje" ter pomanjkanje informacij. 

Na praznem letališču v Frankfurtu.
Na praznem letališču v Frankfurtu. FOTO: osebni arhiv

Žiga se trenutno nahaja v Frankturtu, danes zvečer pa bo poletel v Zagreb. Nato ga čaka pot s taksijem do meje s Slovenijo, ki jo bo moral skupaj z vsem svojim imetjem prehoditi peš. Na drugi strani pa ga bodo čakali starši. Nato bo moral še v sedemdnevno karanteno in na obvezen odvzem brisa. "Pravila so pravila, ne želim ogrožati nikogaršnjega življenja zaradi nespametnosti." 

Celotno izkušnjo z eno besedo opiše kot stresno. "Bila je zelo velika avantura." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-amadeus-
09. 05. 2020 20.26
+3
Drama Q je celo preprical nekaj naivnezev na fb da so prispevali evrcke, zal mi je teh dobrih ljudi
KVAJSTABO
08. 05. 2020 21.17
+2
Kopiram... 14. marca smo preprosto ostali brez služb, saj smo odvisni od gostov." Od ameriškega delodajalca je dobil zgolj posebno covid-19 klavzulo, s katero mu je bilo izplačanih 290 ameriških dolarjev dodatka za čas, ko bo plul. Dodajam, v Slo mora delodajalec izplačati plačo in še dodatek za Covid... pa tudi, če nima denarja. Država je v trenutku odsekala prilive , ko je zaprla trgovine z neživilam in meje. Svet se je dobesedno ustavil... in denarni tok tudi....Država je obljubila, da bodo banke prišle nasproti in odobrile kredite in limite... Jok brate, to ne drži!!! Ko pomislim, da je tudi moj denar porabljen za mašenje nekih bančnih lukenj, na drugi strani pa razna izplačila (saj veste o čem govorim) ... Pa človek bi, iz kože skočil!!! Fejst sem slabe volje!!!
krohotalo
08. 05. 2020 19.43
+18
Za Carnival ne morem komentirat, ker delam na Royal Caribbean. Na nasi ladji na sreco ni bilo nobenega primera, tako da je zadeva veliko bolj liberalna...vecinoma se soncimo na bazenu zadnjih 50dni:-) tudi kar se tice poti domov za koncesionarje, royal caribbean ne dela razlik in imajo vsi garantiran charter let do zagreba, ko bomo dosegli southampton. Za pot naprej pa se ladjar dogovorja s slovensko vlado. Imamo garantiran door to door prevoz
FlatyEric
08. 05. 2020 20.18
+6
Potem pa še naprej uživaj na počitnicah. Tukaj pri nas eni že živčkamo od brezdelha, ko čakamo da gremo nazaj v službo. :-)
oježeš
08. 05. 2020 17.41
+29
Ne iz žlehtnobe, ampak iz firbca volje sprašujem, Žigi pa želim vse najboljše in dobro počutje doma. Žiga bo šel peš preko hrvaške meje v Slovenijo, tam pa ga bodo čakali domači in odpeljali domov. Vprašanje je, ker bo Žiga moral v sedemdnevno karanteno, kaj pa domači s katerimi bo v stiku v avtu? Bodo tudi morali v sedemdnevno karanteno ali bodo lahko prosto hodili naokoli?
šoferkabusa
08. 05. 2020 19.43
+6
Po P.S.-u bi morali tudi vsi ki ga bodo pričakali.
frankiiii
08. 05. 2020 17.39
+25
.....spet ta drama queeen???
dajno
08. 05. 2020 17.34
+4
Pot skozi mejo? Kako pa to gre skozi?
brusilec
08. 05. 2020 17.49
+6
ETNEM
08. 05. 2020 17.33
+19
Pozdravi mami Žiga in srečno
WHITEY
08. 05. 2020 17.16
+32
Ni edini, veliko Slovenskih pomorcev je po svetu na takšnih ali drugačnih ladjah.. Ki ne morejo domov, ne dobijo smene..itd!..In upajo da bo čimprej začelo funkcionirati mednarodni letalstvo, odprte meje...