Korona

Krizno (ne)komuniciranje vlade ter zmeda in negotovost pri ljudeh

Ljubljana, 11. 07. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
445

Ena bistvenih nalog vlade, še posebej v kriznih razmerah, je učinkovito in transparentno komuniciranje z mediji, drugimi državnimi institucijami, gospodarskimi subjekti ter v prvi vrsti državljani. Ti so bili namreč vse od začetka epidemije nemalokrat v dilemah in negotovosti zaradi številnih vladnih odlokov in ukrepov. Tako so nastale težave pri izvajanja pouka v šolah, nošenju mask, organizaciji dogodkov, implementaciji ukrepov in še na številnih drugih področjih.

Zdi se, kot da si komunikacijski spodrsljaji aktualne vlade sledijo kot po tekočem traku. Večkrat se je namreč zgodilo, da so bili predvsem državljani, pa tudi različne institucije in servisi, kot denimo šole, knjižnice in trgovine, v popolni zmedi glede izvajanja svojih dejavnosti v skladu z ukrepi vlade in priporočili NIJZ. 

Tako so denimo nekatere šole šele iz medijev izvedele, kdaj se bodo zaprle in nato ob koncu epidemije odprle. Vsesplošna zmeda je nastala tudi zaradi nošenja mask v zaprtih prostorih ter izvajanja drugih preventivnih ukrepov za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Do težav je prihajalo tudi v bolnišnicah, pri organiziranju srečanj in dogodkov, potovanj, v knjižnicah in številnih drugih področjih zasebnega in javnega življenja.

Vsekakor ne gre za to, da se predhodnim vladam niso pripetili komunikacijski spodrsljaji, vendar ravno v kriznih časih, ko državljani potrebujejo jasna navodila in priporočila, vladna komunikacija z javnostjo ne bi smela vzbujati zmede in negotovosti.

Vlada proti novinarjem: začelo se je z novinarskimi konferencami, ki so postale vladni nagovori

Vlada se je kmalu po prevzemu krmila odločila, da bo namesto klasičnih tiskovnih konferenc uvedla nastop pred kamerami brez prisotnosti novinarjev. To je seveda utemeljila z namero, da prepreči širjenje okužb in ukrepom o omejevanju združevanja.

Alternativnih kanalov za komunikacijo pa z mediji ni vzpostavila – vprašanja drugih medijev so prebirali novinarji nacionalne televizije. To je novinarjem onemogočilo postavljati dodatna vprašanja in s tem dati vladi priložnost, da pojasni nejasnosti. Te namreč lahko povzročijo (in tudi so) nepotrebne zaplete, tako pri ljudeh kot v javnih službah.

Na to je že pred časom v pogovoru z nami opozoril medijskih strokovnjak dr. Marko Milosavljević, ko je opozoril na to, da mora dobro sporočanje preprečiti negotovosti in pomagati ljudem in službam, da se točno zavedajo, kakšno je stanje in kje se nahajamo. 

Jelko Kacin se s tem ne strinja. Kot nam je povedal v telefonskem pogovoru, se "predvsem sprenevedajo mnogi strokovnjaki, ki teoretizirajo o rečeh, o katerih so slabo obveščeni. Način komunikacije in novinarske prisotnosti na konferencah je bil dogovorjen z obema društvoma in obema največjima televizijama pri nas." Kacin nadaljuje, da se je način komunikacije z mediji še celo izboljšal, predvsem zato, ker so tudi manjši mediji, ki v Ljubljani niso imeli svojih dopisnikov, lahko zastavljali svoja vprašanja in nanje dobili odgovore. "Ne, prav nobenega hendikepa ni bilo," je odločen vladni govorec. 

Jelko Kacin meni, da se je komunikacija z mediji izboljšala.
Jelko Kacin meni, da se je komunikacija z mediji izboljšala. FOTO: POP TV

Kacin je tudi dejal, da so nanj in na vlado pritiskali tako novinarji kot uredniki, naj vendarle odprejo Cankarjev dom za novinarje. "Tega nismo mogli storiti, dokler ni bilo dovoljeno zbiranje do 50 ljudi. Ko je bilo dovoljeno, smo povabili tudi novinarje. Prvi dan jih je bilo veliko, drugi dan sta prišla le še dva. In od takrat naprej nikoli nismo imeli več kot tri novinarje, čeprav je bila dvorana zanje ves čas odprta."

Kacin proti Gantarju, različna tolmačenja s Hojsom

Slaba komunikacija pa ni jezila samo državljanov in raznih institucij, pač pa je nekajkrat pripeljala do odkritega obtoževanja med predstavniki vlade. 'V lase' sta si tako skočila zdravstveni minister Tomaž Gantar in Kacin, nazadnje pa je prišlo do nasprotujočih si tolmačenj med Hojsom in vladnim govorcem.

Nazadnje je namreč razburil nov vladni odlok, ki dovoljuje združevanje do največ 10 ljudi. Ne samo zato, ker se vračamo v obdobje omejevanja javnega življenja, temveč predvsem zato, ker je s seboj prinesel celo vrsto nejasnosti. Jelko Kacin je denimo glede izvajanja cerkvenih obredov govoril eno, Aleš Hojs pa drugo.

Vladni govorec Kacin je na tiskovni konferenci povedal, da cerkvene maše niso javni dogodek ter da zato vernikov, ki bodo prišli k obredu, ni treba popisovati, saj da župnik že ve, kdo se maš udeležuje. Temu tolmačenju je nato na Twitterju nasprotoval notranji minister Hojs, ki je dejal, da verski obredi niso izvzeti iz odloka ter da mora cerkev voditi evidenco s kontakti. Hojs je sicer za napačno poročanje okrivil medije, čeprav so ti na novinarski konferenci Kacina specifično vprašali, kaj omejevanje združevanja na 10 oseb pomeni za verske obrede.

Kacin danes trdi, da teh besed na sredini tiskovni konferenci ni izrekel, čeprav lahko na posnetku vseeno slišimo: "Maša se ne šteje za javni dogodek, cerkev, ki organizira tako mašo, ima svoja lastna navodila in priporočila, ampak jaz osebno verjamem, da bo odslej župnik, ki bo maševal, vedel tudi, kdo je navzoč na kateri maši." Po njegovem mnenju ima RKC te stvari zelo dobro urejene. "Pričakujem, da bo človek, ki bo vodil obred, vedel, koga ima na obredu, zato da bi v primeru, če se kaj zgodi, znali ukrepati. In pri tem sem navedel tudi konkretne dogodke – birma in krst." 

V začetku meseca ste se sporekla tudi Kacin in Gantar. Vladni govorec je bil kritičen do dela zdravstvenega ministrstva, minister pa mu je odvrnil, naj se ne vmešava v strokovne zadeve. Očitkom so nato sledili tudi udarci pod pasom, ko je Gantar na Twitterju zapisal, da se "ni vredno prerekati z bedakom".

Kacin je tudi kritiziral "premalo domišljen nastop ministra za zdravje" o možnem slovenskem odzivu na razmere na Hrvaškem. Dejal je tudi, da zdravstveni inšpektorat, ki upošteva odrejanje karanten, ne opravlja svojega dela. 'Zaslužne' pa je pozval k prevzemu odgovornosti. Ob tem ni odveč dodati, da je v času, ko je vladni govorec napovedal odpiranje meje s Hrvaško, dr. Bojana Beović, glavna strokovna vladna svetovalka za covid, to odsvetovala. 

Kacin spora z Gantarjem ne želi dodatno komentirati. Povedal je le, da se zdi, kot da si minister glede na zadnje izjave v medijih ne želi več biti del vladne ekipe. 

Vlada proti NIJZ  

Direktor NIJZ Milan Krek
Direktor NIJZ Milan Krek FOTO: POP TV

Nesoglasja vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje vlečejo korenine že skoraj od samega začetka epidemije. Najprej je morala oditi direktorica Nina Pirnat, nato je sledil še konflikt z vršilcem dolžnosti direktorja Ivanom Erženom. Ta je namreč izrazil pomisleke glede omejitve gibanja med občinami ter tudi razkuževanja stavb. Prav pri slednjem opravilu si vlada in NIJZ nikoli nista bila povsem enotna. 

Kaos je zavladal tudi glede nošenja mask. Kje da in kje ne, je zanimalo državljane. Odgovori pa so bili kljub pojasnjevanjem še naprej nejasni in nesinhronizirani. Ko se je širjenje okužb v mesecu maju že praktično zaustavilo in so sledila sproščanja ukrepov, sta vlada in NIJZ znova pošiljala kontradiktorne signale. 

Najprej je (novi) direktor NIJZ dr. Milan Krek na novinarski konferenci konec maja oznanil, da so maske zgolj še priporočilo in za zdrave ljudi niso obvezne. Temu je na Instagramu pritrdila tudi vlada. Ljudje so nato brez mask odšli v trgovino, kjer pa so jim prepovedali vstop. Vlada je nato podala dodatno pojasnilo, da spremembe še niso v veljavi in da je nošenje mask obvezno do konca meseca. Nato je vlada na dopisni seji sprejela sklep, da bodo v določenih primerih maske obvezne tudi po 31. maju. Rezultat tega je bil, da smo lahko v nekatere trgovine vstopali brez mask, v druge z obvezno z maskami. 

Krek je nato stopil korak nazaj in dejal, da NIJZ kot strokovna institucija lahko zgolj priporoča, ne more pa odločati o tem, ali bodo ljudje nosili maske ali ne.

"Dr. Milan Krek zelo skrbno pazi, ko dobi vprašanja, ali je on pristojen za odgovor na to vprašanje. O ukrepih lahko govorijo samo člani vlade. V tem primeru je to dr. Tomaž Gantar. Pri vztrajanju novinarjev, naj odgovori na ta vprašanja, se je  Krek izognil tem vprašanjem, kajti on dobro ve, da ni minister in minister je tisti, ki je v tej vladi nosilec teh ukrepov," glede zmede pri nošenju mask pojasnjuje Kacin. 

Vlada proti Hrvaški

Ko se je epidemiološko stanje na Hrvaškem začelo znova poslabševati, so se kmalu pojavili pozivi k umiku države z zelenega seznama. Na eni strani je zdravstveni minister dejal, da bi Hrvaška morala romati na rumeni seznam, tudi Beovićeva je pozvala k upoštevanju enakih meril za vse, medtem ko je bilo na vladnih tiskovnih konferencah slišati drugače. Na eni izmed konferenc je nato Kacin dejal, da se je hrvaška vlada odločila, da bo prevzela slovenske vzorce obnašanja ter zaprla nočne klube. Hrvaška pa o teh obljubah ni vedela ničesar.

Hrvaška je bila po dolgem oklevanju vendarle uvrščena na rumeni seznam.
Hrvaška je bila po dolgem oklevanju vendarle uvrščena na rumeni seznam. FOTO: Aljoša Kravanja

"Kar se tiče domnevnih obljub, jaz o tem res ne vem nič," je dejal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Še več, dejal je, da so za nočne klube sprejeli priporočila in če v njih ne bo novih okužb, potem "ni razlogov za zapiranje". Tudi premier Andrej Plenković v javnosti ni želel dati nikakršnih obljub. Kot smo že poročali, pa se zabave na nekaterih hrvaških otokih nadaljujejo. 

Kacin je ponovil, da ne želi tolmačiti pogovora med predsednikoma vlad in notranjega komuniciranja na hrvaški strani. Prav včerajšnji sestanek med vladama naj bi po Kacinovem mnenju prispeval k temu, da v prihodnje ne bo podobnih razhajanj. "Ker smo v četrtek pri nas zabeležili 17 novih primerov okužb, na Hrvaškem pa 116, je tak format dialoga izjemno dragocen. Mislim, da bo tovrstnih pojasnil na strani hrvaške vlade v prihodnje manj."

Vlada proti knjižnicam

Kaj se zgodi, ko vlada v večernih urah sporoči, da se znova lahko odprejo knjižnice, galerije in muzeji, v teh ustanovah pa nihče na to ni pripravljen? Na vratih knjižnice se naslednje jutro znajdejo ljudje, ki želijo bodisi vrniti izposojeno gradivo bodisi sposoditi si novo, a tega ne morejo storiti.

Najprej so jeze deležni knjižničarji, nato mediji in na koncu vendarle vlada, ki nato hiti pojasnjevati, da odlok ne pomeni, da se morajo knjižnice obvezno odpreti, pač pa to pomeni, da lahko začno s postopki za ponovno delovanje. 

Tako so v Knjižnici Domžale povedali, da na dan, ko naj bi bile knjižnice lahko znova odprte, niso imeli nobenih informacij, katerih zaščitnih ukrepov se morajo držati, kaj narediti z vrnjenimi knjigami in njihovo 'karanteno', kako poskrbeti za varno razdaljo med obiskovalci, kaj storiti za zaščito zaposlenih ... V številnih knjižnicah so bili tudi razočarani ob dejstvu, da jih o tem ni obvestila vlada, ampak so za odprtje zvedeli v večernih televizijskih novicah.

Medtem ko se krešejo kopja med odgovornimi, ukrepi pa se hitro spreminjajo, prihaja do številnih zapletov, ki pa ne pomenijo le negotovosti, pač pa tudi strošek. Tako so številni bodoči mladoporočenci večkrat prestavljali poroke, nazadnje, ko je vlada sporočila, naj porok avgusta ne načrtujejo. Hitro spreminjanje ukrepov na kolena spravlja celotno industrijo: cvetličarje, glasbenike, prazne ostajajo hotelske sobe, kjer bi povabljenci prespali. 

Zapleti s turističnimi boni in državnimi poroštvi za kredite

13. maja smo poročali o tem, da je vlada sprejela pravila glede državnih poroštev za kredite. Nato smo morali 11. junija poročati o tem, da vlada še ni sprejela podrobnejših pravil o državnih poroštvih za kredite. Takrat so pojasnili, da je treba uskladiti še nekaj podrobnosti, da pa bo novelirana uredba sprejeta v kratkem. Mesec dni kasneje shema še ni zaživela, kljub drugačnim napovedim iz vladnih logov. Kot kaže, se finančno ministrstvo in predstavniki bank še niso uskladili. 

Državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij je vlada vključila v drugi paket interventnih ukrepov za blaženje posledic epidemije covida-19, ki ga je DZ potrdil konec aprila. 

Tu so tudi turistični boni, s katerimi si država prizadeva pomagati slovenskemu turizmu. Vlada je tako z novim protikoronskim zakonom določila, da bo bone mogoče koristiti tudi v nastanitvenih obratih, ki dejavnost opravljajo samo sezonsko. Čeprav je minister Janez Cigler Kralj na novinarski konferenci 24. junija rekel, da bo novela zakona veljala od 1. julija dalje, in sicer tudi v primeru, da do tedaj še ne bo sprejeta, se bonov ne bo dalo izplačevati za nazaj. 

Zato so bili nekateri lastniki sezonskih nastanitvenih obratov v skrbeh, saj so že 1. julija sprejeli goste, da pa izplačil za bone ne bodo prejeli. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pa so povedali, da je za to pristojen Furs. Tam so nato pojasnili, da bi pri vseh ponudnikih, ki so se lahko vpisali v sistem, posamezniki lahko koristili bone že od samega začetka njihove unovčljivosti, torej 19. 6. 2020.

Triglavski narodni park
Triglavski narodni park FOTO: Dreamstime

"Nekateri bi lahko bili veliko bolj proaktivni"

Kacin je sicer okrcal tudi nekatere javne zavode. "Nekateri so imeli svoje ljudi doma na čakanju, in ko so se zadeve začele pripravljati, so čakali na navodila in šele potem razmišljali. So pa bili tudi ravnatelji, ki so pred tem redno komunicirali s svojimi učitelji in jim je uspelo marsikaj pripraviti že vnaprej."

Po mnenju vladnega govorca so imeli nekateri javni zavodi s področja kulture veliko težav sami s seboj. Ob tem je omenil gledališča, ki predstav niso želela izvajati za majhno število ljudi, hkrati pa da se niti niso pripravljala na nove predstave. "Vse bi se dalo. Vaje bi lahko potekale, pa so bili iz njim poznanih razlogov prej pasivni kot pa odzivni," je še glede premalo angažiranega pristopa nekaterih povedal Kacin. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (445)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

joe brasco
12. 07. 2020 14.32
-2
Tista koalicijska stranka, ki bo prva izstopila iz vlade bo največ profitrala. In vse te potrebujejo profit.
Recenzor
12. 07. 2020 21.10
+1
Ja očitno opozicijske stranke preskušajo star komunajzarski recept in probajo profitirat na račun pluvanja po Janšotu. Žal iz te moke ne o kruha - narod vas je prečital.
totinori
12. 07. 2020 14.12
+8
Žal so onemogočili komentiranje pod ustreznim članom, zato ga prilagam tu.:Iz zgodovine je znao, da je bilo na oblasti že kar nekaj psihopatov, katerih opravilna sposobnost je bila milo rečeno zelo vprašljiva. Na srečo niso imeli vsi možnosti sprožiti svetovne morije, kot je to storil Hitler, je pa večina državljanov neskončno trpela pod tako oblastjo, ki jo držijo pokonci raznorazni podrepniki in priskledniki zaradi lastnih koristi. Žal je pri nas tudi tako. Psihopat, ki mu drži štango narcis lahko počne kar mu pade v bolno glavo. Skrajni čas, da se odpre razprava o sposobnosti opravljanja funkcije za tega bolnika !!! Svoje mnenje morajo obvezno podati strokovnjaki s psihiatrije, oz. naj že enkrat končno objavijo njegovo zdravstveno kartoteko, pa bo vse jasno !!!! USTAVITE NORCA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
joe brasco
12. 07. 2020 14.21
+5
Ne boš ga dobil verjemi! Pa še to, v izjavi očita nekim komunistom al neki takega, mislim, da je šlo bolj za četniško usmerjene. Sorodniki domobrancev.
Mererrek
12. 07. 2020 13.18
-1
Na 24 ur te vlade no bodo pohvalili tudi če dela dobro
joe brasco
12. 07. 2020 13.57
+3
Kaj je tukaj za hvaliti, da slišimo. Morda izjave ali navodila nepovezane, ali izjave šefa ki spominjajo na pomoči potrebnega.
totinori
12. 07. 2020 14.26
+3
DOBRO ???!!! Kaj je tu dobrega, če zganjaš vojno dobičkarstvo s preprodajo in preplačilom zaščitnih sredstev z namenom polnjenja lastnih žepov. Poizkus podelitve vojski policijska pooblastila je tudi zagotovo dobro, kakor tudi najobsežnejši vojaški manevri v času viška korona krize, pa preleti avionov v "zahvalo" medicincem (tisti denar bi jim raje nakazali za nadurno delo v težkih pogojih !!!), pa uničevanje edinega nacionalnega medija, da ne govorim po posebnih "prispevkih" nekaterih ministrov in njihovega šefa. Današnji o Srebrenici je še posebno poseben in samo odraža duševno in mentalno stanje njegovega avtorja!!! USTAVITE NAORCA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
drago štubljar
12. 07. 2020 12.20
+0
toti kacin vidimo se na krku mrs
FAUSTOS1
12. 07. 2020 11.14
+1
STRAHOVLADA.-je zmedena vlada kot njihovi voditelji-toliko nasprotnih izjav in dejanj je samo še v norišnicah.
Oknaj 4
12. 07. 2020 11.11
+0
Nekaterim moraš povedat, napisat potem pa še naredit sam da potem vidi kaj si pravzaprav hotel
JohnsonJohnson
12. 07. 2020 10.19
+0
No ja, pa "kopiraj prilepi" od kolegov po svetu, ki so mogoče res novinarji.
JohnsonJohnson
12. 07. 2020 10.18
-1
Za take medije kot ste vi na 24ur, je za pridobitev informacij itak knjiznica in oddelek Hans Christian Andersen, al pa v Murgle mal pokličete in vse izveste.
apodgra
12. 07. 2020 09.52
+7
Nič, ni več jasno. Pred nekaj dnevi je prišla vest, da je nekaj manj kot 300 vrhunskih strokovnjakov za Covid-19 ugotovilo , da se virus ,ki je manjši od 5 mikrometrov širi po zraku do 10 metrov in ostane aktiven nekaj ure. Ne vem , zakaj še potem vztrajamo pri socialni distanci dveh metrov , če pa je ogrožen virus v območju polmera 10 m. Pred začetkom pandemije so bili podatki , da je virus na prostem v zraku na soncu , aktiven samo nekaj minut , celo nekaj sekund. Torej so edino zaščitno sredstvo uporaba zaščitne maske in umivanje rok, ne samo do zapestja ,kot so nas učili , ampak celo nekoliko višje . Merjenje razdalje med dvema mizama in zagotavljanje ustrezne mere in distance med ljudmi je torej prav smešna . Vemo ,kje se lahko ljudje okužijo in to so zabave, poroke , nočni klubi ,veliko neposrednega stika in dotika. Veliko ne logičnih ukrepov , še manj pa logičnih pojasnil. Živimo ,v temi po nevihti po izpadu elektrike in čakamo, kdaj se bo vrnila . Ne razumljivo je to , da v 21.stolejtu , moramo na zdravilo čakati ali cepivo toliko časa. Ne vem zakaj ne uporabljamo cevi in zdravila ,ki so se pokazala za doka uspešna , lahko samo koristijo pri zdravljenju tega virusa. Bolje je izkoristit nekaj že obstoječega in to takoj , kot pa čakati na na rezultate preizkusa tega zdravilka .
apodgra
12. 07. 2020 09.56
Popravek cevi-cepivo doka uspešna - dokaj .uspešna.
mačo123
12. 07. 2020 09.25
-2
Zmedo in negotovost povzročate na 24ur.Zakaj ne pišete kot je res,ampak stalno nekaj natolcujete.
hotchilipoper
12. 07. 2020 08.38
+14
Kaco,kje so maske za narod.A jih moramo zdaj kupovati,če smo jih že plačali.?
hotchilipoper
12. 07. 2020 08.37
+15
In komedija se nadaljuje do nezavesti
CIGU MIGU
12. 07. 2020 08.22
+6
in kdaj bo prelet letal,po zmagi
BenQurer24
11. 07. 2020 21.36
-8
kacin je prov zvleku tole koalicio iz dreka :D
BenQurer24
11. 07. 2020 21.36
-3
BenQurer24
11. 07. 2020 21.37
-3
Antoniozmaj
11. 07. 2020 20.37
+12
A kdo kaj ve, kaj sta se kaj "državnotvorni" jansha in plenkovič zmenila? Okoli vstopa Hrvaške v shengen, mislim? Mogoče janshisti kaj veste? O tem je bilo tam veliko govora, baje😜
brezcasni
11. 07. 2020 20.59
-6
to vprašaj na kakem drugem članku ta je od virusa in situacije okrog njega,sicer pa se zapelji s kolesom do njiju....
Antoniozmaj
11. 07. 2020 21.30
+12
v 2.klet CD ne spustijo nikogar, razen izdajalcev slovenskega naroda
polikarbonatka
11. 07. 2020 21.33
+16
Tako je.Janša obljubil vso podporo Hrvaški pri vstopu v shengen,pa da je arbitraža napaka je rekel.Beri hrvaške portale.
No pasaran
12. 07. 2020 09.38
+1
Kaj drugega pa bi pričakovali od izdajalca Slovenije? Miško in Jovo sta najboljši par, pa ne po lepem videzu in morfološkim značilnostih, da ne bo pomote.
torks11
11. 07. 2020 20.08
+4
Ob ponovnem izbruhu vsa uprašam a bo spet korona dodatek brezplačni tv programi cenejša elektrika in vse ostalo?????? Prejšnikrat se je kar talao sedaj pa nič. Dajte vsaj tem kateri niso v CROin koristijo dodatke od prej.
PEACE
11. 07. 2020 20.01
+5
Amaterski politiki nas vodijo . Kam smo prišli
brezcasni
11. 07. 2020 21.01
+5
potem so amaterji vsi politikiker je povsod nekaj problemov ,nekje pa celo ogromno...resnica pa je ta da ljudi nihče ne more kontrolirat če se sami ne...
apodgra
12. 07. 2020 10.00
+4
PEACE Eno je teorija , drugo pa je praksa . Od teoretika ne moreš pričakovati strokovnjaka . Politika je eno samo blebetanje in nima nič skupnega s vsakdanjim življenjem in nastalimi problemi .
unclub
11. 07. 2020 19.54
+11
No nekaj pa moramo priznati Hrvatom. Glede preračunljivosti pa Janša Plenkoviću ne seže do kolen in Janša bo šel žejen čez vodo, posledično pa še mi
Jan088
11. 07. 2020 19.49
+10
Jelko... Milan... go home... In v roke vzet čtivo na temo kriznega menedžemnta in komuniciranja v izrednih razmerah. Mimogrede - Jelko, ob osamosvojitvi si se izkazal. Zdaj pa khm.. khm... khm... bi rekel, da je tvoj čas mimo. Ne znaš. Ne gre. Nisi dober. Razumeš?
Mesetar
11. 07. 2020 19.31
-26
VSE ČESTITKE VLADI RS ZA ODLIČNO VODENJE IN DELOVANJE !!! PONOSNI SMO NA PREDSEDNIKA VLADE !!! HVALA JANEZ JANŠA !
prolek
11. 07. 2020 19.38
+26
Tvoj izbruh pomeni, da je čas za tabletke in posteljo..;)
prolek
11. 07. 2020 20.00
+2
Kdo? A Goran Šarac? a je šel v politiko?