Korona

Kršenje pravic: 'Diskriminacija zaradi starosti je nesprejemljiva'

Ljubljana, 10. 12. 2020 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
25

Neustrezne priprave na drugi val so stanovalcem domov ogrozile človekovi pravici do življenja in do najvišje stopnje zdravja, prav tako pa so ogrozile tudi pravice zaposlenih, opozarjajo v Amnesty International Slovenije ter v Srebrni niti. Epidemija je le še poslabšala že tako pomanjkljivo skrb za starejše, opozarjajo in poudarjajo, da je diskriminacija zaradi starosti nesprejemljiva.

Na ministrstvu za delo zatrjujejo, da celostna skrb za starejše ostaja prioriteta ministrstva in da si ves čas prizadevajo za kadrovske in prostorske okrepitve ter za ustrezno nagrajevanje preobremenjenega osebja.

Zaradi neustreznih priprav na drugi val epidemije je ogrožena pravica do zdravja in življenja v domovih za starejše, opozarjajo v Amnesty International Slovenije ter v Srebrni niti – Združenju za dostojno starost. Ob dnevu človekovih pravic, ki smo ga obeležili 9. decembra, sta skupini na oblast in javnost naslovili nov poziv, v katerem opozarjata na preštevilne pomanjkljivosti v spopadanju z epidemijo. "Stanovalke in stanovalci v domovih za starejše so bili že v pomladanskem prvem valu bolezni covid-19 med najbolj prizadetimi skupinami – vključno s sumi glede njihovega neupravičenega triažiranja – oblasti pa so zatajile tudi pri pripravah na drugi val." 

Oblast naj po pozivu obeh nevladnih organizacij zagotovi zunanje enote za izolacijo okuženih stanovalcev socialnih zavodov za vse tiste domove, v katerih ne morejo učinkovito izvajati rdečih con, ne da bi kršili pravice neokuženih.
Oblast naj po pozivu obeh nevladnih organizacij zagotovi zunanje enote za izolacijo okuženih stanovalcev socialnih zavodov za vse tiste domove, v katerih ne morejo učinkovito izvajati rdečih con, ne da bi kršili pravice neokuženih. FOTO: Bobo
Trenutno stanje v DSO-jih: na novo je ozdravelo 39 zaposlenih in 104 stanovalci. Skupaj je tako v drugem valu epidemije ozdravelo 4235 stanovalcev in skoraj 2000 zaposlenih. Na novo okuženih v domovih za starejše je bilo v sredo 106 stanovalcev ter 68 zaposlenih, 22 stanovalcev pa je umrlo.

Kot navajajo, je odgovornost predvsem na strani zdravstvenih in socialnih oblasti, "ki so z neustreznimi in nezadostnimi pripravami ne le ogrozile človekovi pravici do najvišje stopnje zdravja in življenja stanovalcev domov za starejše, ampak tudi pravice tam zaposlenih." 

 'Številke o umrlih v domovih starejših so zastrašujoče'

"V času epidemije so dosedanje pomanjkljivosti skrbi za starejše postale še izrazitejše. Diskriminacija zaradi starosti je nesprejemljiva, še najmanj na področju zdravstvene oskrbe. Številke o umrlih v domovih starejših so zastrašujoče. Vsi ukrepi morajo biti dobro pretehtani, v sodelovanju s starejšimi in/ali njihovimi bližnjimi. Tudi socialna izolacija starejših je nesprejemljiva. Zato pozdravljamo dobre prakse v domovih starejših in pozivamo, naj jim v tem prazničnem času sledijo vsi. Oba pristojna ministra pa naj nemudoma podpišeta nove kadrovske normative," je poudarila Biserka Marolt Meden, predsednica Srebrne niti.

Pomembno se je zavedati, da gre pri vsem tem za človekove pravice: do najvišje možne ravni telesnega in duševnega zdravja, do življenja, do dostojnega življenja, do zagotavljanja intimnega in družinskega življenja, pa tudi za pravice na delovnem mestu, ko govorimo o zaposlenih v domovih starejših.  Nataša Posel, Amnesty International Slovenije

"Zelo pozna uvedba hitrih testov, nerazumevanje in prepozno odzivanje na pomanjkanje ustreznega prostora in kadrov v domovih za starejše, nepregledna navodila, prepozna priprava protokolov za zagotavljanje stikov s svojci – vse to kaže na nezadostno skrb pri zagotavljanju pravice do zdravja starejših ljudi. Jasno je, da so starejši najbolj ogrožena skupina, a tudi če upoštevamo pridružene bolezni in visoko starost nekaterih, je število umrlih grozljivo visoko," pa je izpostavila Nataša Posel, direktorica Amnesty International Slovenije. 

Vlade z nesprejemanjem ukrepov sistemsko kršile pravice starejših

Opozarjajo, da je stanje zelo slabo tudi zaradi dolgoletnega nedelovanja oblasti na področju zagotavljanja dolgotrajne oskrbe, ustreznih kadrovskih in drugih normativov, gradnje domov oz. drugih bivalnih enot in na splošno ustvarjanja ustreznih pogojev za dostojno življenje starejših. Najbolj je to očitno v več kot petnajstletnem 'sprejemanju' zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bi lahko razrešil najbolj kritična področja, a je vsem vladam zmanjkalo volje za najranljivejše, opozarjajo in dodajajo, da so vse vlade z odlašanjem reševanja situacije sistemsko kršile pravice starejših, kar se je razvilo v strukturno zanemarjanje tega dela populacije.

Pristojnim predlagajo nabor prvih nujnih ukrepov:

1. Zagotovitev zunanjih enot za izolacijo okuženih stanovalcev socialnih zavodov za vse tiste domove, ki zaradi kadrovskih, tehničnih ali arhitekturnih vzrokov ne morejo učinkovito izvajati rdečih con, ne da bi s tem kršili pravice neokuženih. Takoj je treba prenehati kakršnokoli omejevanje svobode gibanja neokuženim brez ustrezne odločbe in efektivnega sodnega varstva. Izolacija okuženih pa mora biti izvedena strokovno in v dostojnih razmerah.

2. Takojšnja priprava ustreznih protokolov za zagotavljanje obiskov in stikov stanovalcev socialnih zavodov z bližnjimi, vključno z zagotovitvijo celostne osebne zaščitne opreme za stike z okuženimi.

3. Spremeniti kadrovske in druge normative v sodelovanju z vsemi deležniki ter s tem zagotoviti tako zaščito zaposlenih kot tudi stanovalcev domov za starejše.

4. Takoj sprožiti sistemski nadzor nad ravnanjem vpletenih v triažiranje še neokuženih stanovalcev domov za starejše v prvem valu epidemije.

5. Predlagajo ustanovitev posebnega telesa, ki bi bilo pristojno za monitoring, ustvarjanje politik in sankcioniranje kršitev človekovih pravic znotraj izvršilne veje oblasti.

6. Nujno je treba pripraviti oz. popraviti predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi in poskrbeti za njegov sprejem.

Ministrstvo: Celostna skrb za starejše ostaja pririteta

V odzivu so na ministrstvu za delo zapisali, da pozive slišijo in jih razumejo tudi v luči posledic epidemije covid-19, ki je poudarila dolgoletne težave s kadri in prostorskimi kapacitetami v domovi."Celostna skrb za starejše je in ostaja moja osrednja prioriteta pri vodenju ministrstva. Vse do danes so bili izdelani številni protokoli, zagotovljena so sredstva za zaposlovanje dodatnih kadrov, za zaščitno opremo, za vzpostavljanje zunanjih rdečih con. Zagotovljena so tudi zakonske in finančne možnosti za nagrajevanje zaposlenih. Razmere in potrebe v domovih na ministrstvu spremljamo aktivno ves čas, se nanje odzivano prioritetno in se bomo tudi v bodoče. Posebej pomembno pa bo, da povrnemo zaupanje družbe v sistem oskrbe starejše, ki kljub vsem oviram deluje v dobro naših starostnikov in starostnic," izpostavlja minister Janez Cigler Kralj.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sajeta5
11. 12. 2020 12.58
Pravice so krsene vsem v Sloveniji, pravica do dostopnega zdravstva, do dela, otrokom do solanja, do normalneda otrostva.... potovanja in zabave lahko pogresamo, ono prej nasteto pa ne... tako da Amnesty lepo da ste se oglasili, toda kje ste bili do zdaj in zakaj izpostavljate samo pravice starostnikov?
Sokril
10. 12. 2020 20.53
-1
Nemogoče. Saj smo imeli "okupatorski" prelet NATO letal nad bolnišnicami?
Maja Kajza
10. 12. 2020 18.14
+1
Problem je nastal, ko je medicina in farmacija porisila naravno ravnovesje zaradi kapitala in ne ljubezni do stoletnikov.
Uporabnik2005296
10. 12. 2020 12.49
+3
To so naši dedki, babice.... ljudje, ki so delali vse življenje in vplačevali prispevke... To je en stvar. Druga, še pomembnejša pa je, da danes obeležujemo Dan človekovih pravic. In, te so pod to vlado, tej populaciji grobo kršene!!!
Uporabnik1515261
10. 12. 2020 15.16
+3
Ja, točno tako. Se pa ob tem tudi sprašujem, kdaj se bo delovanje stroke in vlade usmerilo v reševanje te pereče problematike. Seveda je bolj enostavno zapirati vse nas, še posebej otroke. ne znam si razložiti, kako bi oni lahko reševali svoje dedke in babice??? Tu nekaj ne štima.
Maja Kajza
10. 12. 2020 18.15
+1
mogoce bodo politiki prepovedali starim ljudem umret ?!
bonkintos
10. 12. 2020 11.49
-3
AVTORICA...A samo v Sloveniji umirajo ??? TO MARALTOVO BI PA VPRAŠAL....ALI JE SLIŠALA DOKTORJA NA TARČI KI JE DEJAL...ODPRITE DOMOVE TI LJUDJE BODO ENKRAT VSE UMRLI...G.MAROLT STE KAJ PROTESTIRALI PRI TEJ IZJAVI ???? JA NISTE BI PA ,DA JE TO ZINIL NEKDO IZ DESNICE..
Uporabnik2005296
10. 12. 2020 12.50
+2
Ravno včeraj smo dobili klofuto iz tujine zaradi nespoštovanja človekovih pravic... Toliko.....
1918
10. 12. 2020 11.00
-2
Nina, ne piši neumnosti, malo se strezni!
borjac
10. 12. 2020 11.40
+3
Strezni se ti 1918, kaj ti nimaš staršev, starih staršev, bilo kakšnih starejših sorodnikov, prijateljev ki so ti pri srcu, če bo povprečje umiranja na dan kot je sedaj, bomo imeli Slovenci do konca leta skoraj 3000 mrtvih, ne upam si niti pomisliti kaj bo po novem letu če se pandemija ne ustavi, cepljenje je rešitev za februar, marec .... to ni sprememba čez noč, zato 1918 strezni se in ne piši neumnosti, razen če nimaš nikogar ali pa da ti za nikogar ni nič mar.
Pomnim
10. 12. 2020 11.40
-2
Nina ne piše neumnosti. To je v domeni drugih.
Uporabnik2005296
10. 12. 2020 12.50
+1
crazymoto
10. 12. 2020 10.51
+2
Takšno obnašanje kot je zdaj v DSOjih je popolnoma nesprejemljivo...
Maja Kajza
10. 12. 2020 18.18
-1
ali res? potem pa vzamite enega nepokretnega domov k sebi in ga negujte 24 ur...
proofreader
10. 12. 2020 09.37
+0
Je AI obsodil napad na Kreka in ostale, ki se borijo proti virusu?
Pomnim
10. 12. 2020 11.51
+4
"Napadi" na Kreka in podobne se dogajajo zaradi razmer, ki so jih soustvarili. Vsakega človeka se da "nafarbati". Veliko ljudi je mogoče "farbati " v nedogled. Nemogoče pa je "farbati" vse ljudi v nedogled.
Blokiran Drugi Človek
10. 12. 2020 14.58
+1
Krek da se bori😂😂😂 matr je borba da govori kar mu janša naroči😂😂😂
proofreader
10. 12. 2020 09.36
+0
Zakaj jih ne skrbi neupoštevanje navodil vlade? Če bi vsi spoštovali navodila, bi bilo veliko manj mrtvih.
Periot222
10. 12. 2020 10.01
+6
Mrttvih inamo veliko ker imamo nesposobno vlado ki se ukvarja z vsem ne nujnim!!!!!!!!
Pomnim
10. 12. 2020 11.47
+3
Vlada daje trapasta, nepregledna navodila. In ne skrbi za pravočasnost uporabe sredstev za hitro ugotavljanje okužb. S svojo poletno nonšalantnostjo je povzročila sedanje razmere. Svoje ukrepe sprejema na pamet in po občutku. To se kaže v številnih izjemah, hitrih spremembah ukrepov brez pravih podlag in nedelovanju ukrepov.
bonkintos
10. 12. 2020 11.52
+3
Periot..ja imamo mrtve..največ okužb so v domove vnesli zaposleni ..ti lahko naštejem tri domove v moji bližini.
jesenvoyo
10. 12. 2020 12.28
+3
Ni malo pa tudi zaposlenih v domovih ki so virus prinesli domov in okužili svoje družine, ti pa naprej .
Uporabnik2005296
10. 12. 2020 12.53
+3
Prvič - dokazi? Drugič, splošno je znano, da je v domovih kadrovska stiska. Zaposleni delajo po 12 ur, v polni zaščitni opremi. Domovi niso arhitektonsko predvideni za "rdeče cone".... Bolni bi morali v bolnice, ker pa je tudi tam podobna situacija s kadrom, bi jih morali kadrovsko okrepiti. In tako bolnice kot domovi, bi rabili več sredstev, več prostora!!!
Uporabnik1515261
10. 12. 2020 15.20
+2
Pa madonca, saj vsi ti tisoči okuženih zunaj, "na terenu" in kilometre stran, ne morejo okuževati ljudi v DOS. Treba bi bilo nekaj ukrenit glede zaposlenih, ki pač morajo v DOS vsak dan. To bi morala obvladati stroka!!!
Uporabnik1515261
10. 12. 2020 15.21
+1
Dragi moji, v DOS je prišel virus "od zunaj"...Pa ne bi smel!!! Kje je tu zdaj stroka? po moje, to vprašanje sploh nima nič opraviti z vlado, še manj s politiko.