Korona

Kuba razvila svoja cepiva, zaobšla blokado ZDA in precepila večino prebivalstva

Havana, 04. 12. 2021 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
261

Kljub desetletjem gospodarskih in političnih sankcij, je Kuba na pragu uspeha v boju proti covidu-19. Cepivo Soberana je po kliničih preizkušanjih pokazalo 92,4-odstotno učinkovitost. Na otoku, kjer so razvili že dve cepivi, je vsaj en odmerek prejelo 90 odstotkov prebivalstva, število okužb pa se je v zadnjih dveh mesecih drastično zmanjšalo. Cepljenje je sicer dobilo zalet šele po tem, ko so posamezniki in organizacije uspeli zaobiti ameriško blokado in Kubi donirati več kot osem milijonov injekcijskih igel. Vsa svetovna podjetja, ki jih proizvajajo, namreč s Kubo zaradi ameriških sankcij ne smejo poslovati.

Ob izbruhu epidemije covida-19 je bila Kuba praktično prva država, ki je s svojimi zdravniškimi ekipami priskočila na pomoč drugim. Tudi Evropi. Spomnimo, skupina 50 kubanskih zdravnikov je že spomladi prispela v Bergamo, in to v času, ko je bilo sodelovanje med evropskimi državami močno okrnjeno, Italija pa ni skrivala nezadovoljstva z Brusljem. Druge zdravniške ekipe so odšle v druge karibske države, Južno Ameriko, Afriko, Azijo in na Bližnji vzhod. Kuba še vedno sledi politiki "doktorje, ne bombe" in kot radi pravijo, v ospredje, za razliko od svojega severnega soseda, postavlja dosežke medicine. 

Leta 1985 so na Kubi kot prvi razvili cepivo proti meningitisu B. Državni znanstveniki so iznašli tudi nova zdravila za hepatitis B, sladkorno bolezen ter razvili učinkovit program zdravljenja rakavih obolenj, vključno s cepivom proti pljučnemu raku Cimavax. Kuba je prav tako prva država, ki ji je uspelo izkoreniniti prenos virusa HIV iz matere na otroka.

Kuba se je že zgodaj odločila, da ne bo čakala pri razvoju lastnega cepiva. Eden od razlogov je bil tudi ameriški embargo, s katerim si Washington že od šestdesetih let prejšnjega stoletja prizadeva poslabšati gospodarske in življenjske razmere na otoku in s tem spodbuditi prebivalce k zamenjavi režima. "Za zaščito našega prebivalstva je tako najbolj pomembno, da smo samostojni," je dejal Vicente Vérez Bencomo, generalni direktor inštituta za cepiva Finlay v Havani. 

Kot piše priznana znanstvena revija Nature, poročilo objavljeno 6. novembra razkriva, da je cepivo Soberana 02 več kot 90-odstotno učinkovito proti simptomatični okužbi s covidom-19, prav tako je visoko učinkovito tudi proti delta sevu, ki je po svetu povzročil večje število hospitalizacij in smrti v primerjavi s predhodnimi različicami SARS-CoV-2. 

Cepivo Soberana 02 je visoko učinkovito po treh odmerkih, navaja znanstvena revija Nature.
Cepivo Soberana 02 je visoko učinkovito po treh odmerkih, navaja znanstvena revija Nature. FOTO: AP

Po podatkih, objavljenih 2. decembra, je vsaj eno dozo cepiv Soberana 02 ali Abdala, prejelo 89,9 odstotka prebivalcev, vključno z otroki starejšimi od dveh let. Po podatkih kubanskega NIJZ pa je polno cepljenih 81,8-odstotka prebivalcev. Epidemija je vrh dosegla avgusta, ko so poročali skoraj o 10.000 okužbah dnevno, v zadnjih dveh mesecih pa je število okužb drastično upadlo, prav tako število smrti. V soboto so poročali o 110 okužbah in eni smrti. Skupno so na Kubi potrdili 963.000 okužb in 8307 smrti, kar je manj kot odstotek in tudi manj kot denimo v ZDA in nekaterih drugih zahodnih državah.

Kubanski regulator je julija oziroma avgusta odobrila cepljenje s cepivoma Abdala in Soberana 02 pri odraslih, zdravstveni delavci pa so nekaj mesecev za tem pričeli tudi s cepljenjem otrok. Država je začela izvažati cepivi v Venezuelo, Vietnam, Iran in Nikaragvo. Kuba je Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) zaprosila za odobritev svojih cepiv, kar je pomemben korak pri zagotavljanju njihove dostopnosti predvsem za države v razvoju, ki niso prejele obljubljenih količin cepiv s strani velikih svetovnih farmacevtov, kot so Pfizer, Moderna in Janssen. 

Pri razvoju cepiva Soberana 02 se je skupina Véreza Bencoma oprla na obstoječo tehnologijo t.i. konjugiranega cepiva. Kot navaja Nature, gre za cepiva pri katerih genski zapis za želeno beljakovinsko podenoto vstavijo v izbrani vektor. Po svetu se konjugirana cepiva uporabljajo proti meningitisu in tifusu, na Kubi pa že leta s tovrstnimi cepivi cepijo otroke.

Znanstveniki s havanskega inštituta Finlay so tako tehnologijo konjugiranjega cepiva prilagodili spopadanju z novim koronavirusom. Pri tem so uporabili tri odmerke, saj se je v kliničnih študijah izkazalo, da je zaščita pred okužbo zrasla z 71 odstotkov po dveh odmerkih na 92,4 odstotka po tretjem. 

Z enim odmerkom je cepljene 90 odstotkov celotne populacije 11-milijonskega otoka.
Z enim odmerkom je cepljene 90 odstotkov celotne populacije 11-milijonskega otoka. FOTO: AP

Vérez Bencomo je povedal, da inštitut lahko proizvede 10 milijonov odmerkov cepiva Soberana 02 na mesec. Kubanski znanstveniki so se povezali tudi s Pasteurjevim inštitutom v Teheranu, kjer je v preizkušanje cepiva udeleženih 24.000 oseb. Rezultati naj bi bili po navedbah Havane objavljeni kmalu.

Medtem je cepivo Abdala, ki je nastalo na podlagi tehnologije uporabljene za cepivo proti hepatitisu B, prejelo osem milijonov Kubancev. Kot je za Nature povedal raziskovalec z inštituta CIGB Merardo Pujol Ferrer gre za velik vzorec. Še ta mesec naj bi objavili nove podatke o varnosti in učinkovitosti cepiva. Zaenkrat ni podatkov o resnejših stranskih učinkih kubanskih cepiv. 

Craig Laferrière: Kubanska cepiva bi lahko imela manj stranskih učinkov

Cepiva, izdelana na osnovi beljakovin, kot sta Soberana 02 in Abdala, bi lahko imela nekaj prednosti pred drugimi vrstami cepiv, pravi Craig Laferrière, vodja razvoja cepiv pri Novateur Ventures v Torontu v Kanadi, ki preučuje varnost in učinkovitost cepiv proti covidu-19. Za razliko od cepiv RNA (mRNA), ki jih proizvajata Pfizer s sedežem v New Yorku, in Moderna s sedežem v Cambridgeu v Masschusettsu, beljakovinskih cepiv ni treba hraniti pri izjemno nizkih temperaturah, zaradi česar jih je lažje dostaviti na oddaljena območja.

Kubanska cepiva bi lahko imela tudi manj stranskih učinkov kot denimo cepiva AstraZeneca in Johnson&Johnson, predvsem na področju krvnih strdkov. Laferrière pričakuje, da bodo stranski učinki Soberana 02 minimalni, ker je manj kot odstotek udeležencev v tretji fazi preizkušanja razvil vročino. Veréz Bencomo pa pravi, da bodo nadaljnji podatki objavljeni kmalu.

Laferrière sicer dodaja, da ima kubanski pristop k izdelavi cepiva tudi pomanjkljivosti. "Cepiva na osnovi beljakovin so izdelana z uporabo različnih vrst celic za sintetiziranje velikih količin beljakovin. Postopek izdelave pa je dolgotrajnejši, prav tako pa nekatere raziskave kažejo, da so cepiva, ki uporabljajo protein tetanus toksina manj učinkovita pri ljudeh, ki so že prejeli tovrstno cepivo - denimo cepivo proti meningitisu v otroštvu."

Vérez Bencomo zatrjuje, da zaupa v varnost cepiva, predvsem zato, ker so tehnologijo uporabljali že desetletja, brez večjih težav. Prav zato niso odlašali pri cepljenju otrok. Doslej so jih namreč cepili že dva milijona, po njegovih besedah pa podatki kažejo, da je cepivo varno in učinkovito. 

Na Kubi so cepili že skoraj dva milijona otrok. Cepivo je preizkušeno in varno, zatrjuje kubanska stroka.
Na Kubi so cepili že skoraj dva milijona otrok. Cepivo je preizkušeno in varno, zatrjuje kubanska stroka. FOTO: AP

"Menim, da bo to koristen dodatek v boju proti covidu-19," pravi John Grabenstein, predsednik svetovalne družbe za cepivo Vaccine Dynamics iz Eastona v Marylandu. "Vsi uporabljajo drugačno orodje iz orodjarne in skoraj vsa orodja delujejo." Kot je povedal za Nature, so podatki Soberana 02 videti solidni, vendar bo šele čas pokazal, kako dolgo bo trajala zaščita, ki jo daje cepivo.

Medtem Kuba nadaljuje s svojo strategijo za razvoj cepiva proti covidu-19. Finlayjev Soberana 01, ki povezuje spike protein s sladkorjem iz bakterije, ki povzroča meningitis, in CIGB-jevo cepivo Mambisa, ki se vbrizga preko nosu, sta še vedno v kliničnih preskušanjih. 

Kuba hitro razvila cepivo, a so pričetek cepljenja odložile ameriške sankcije

Čeprav je Kuba med prvimi razvila cepivo proti covidu-19 pa je cepljenje na otoku zares steklo šele julija. Razlog? Ameriški embargo. Kuba si je namreč šele takrat uspela zagotoviti dovolj injekcijskih igel. 

Ameriška blokada otoka že desetletja povzroča pomanjkanje osnovnih materialov in dobrin, kljub temu pa so kubanski laboratoriji in proizvodni obrati razvili pet vrst cepiv proti covidu. Kuba denimo ne more kupiti ventilatorjev, potrebnih za kritično bolne. Dva švicarska proizvajalca sta prenehala prodajati ventilatorje Kubi po posredovanju enega od ameriških podjetij. Toda kubanski tehniki so zasnovali svoj model ventilatorja, ki ga sedaj proizvajajo na otoku. 

Kuba se že od šestdesetih let sooča z ameriškimi gospodarskimi sankcijami. In jim na nekaterih področjih tudi uspešno kljubuje.
Kuba se že od šestdesetih let sooča z ameriškimi gospodarskimi sankcijami. In jim na nekaterih področjih tudi uspešno kljubuje. FOTO: AP

Ukrepi proti Kubi vključujejo zakone, upravne odloke, uredbe ter druge ukrepe s katerimi Washington pritiska na trgovce, ki poslujejo z otokom. Leta 1992 sprejet Zakon o kubanski demokraciji je še dodatno utrdil ekonomsko blokado otoka. Ta zakon je praktično omogočil ameriškemu ministrstvu za finance, da prepreči izdajo licenc podjetjem za trgovanje s Kubo. 

Od takrat je Urad ministrstva za finance za nadzor tujih sredstev (OFAC) odigral vlogo tudi pri regulaciji poslovanj tujih podjetji s komunističnim otokom. Tako so neameriške korporacije - ki imajo svoje podružnice v ZDA, sodelujejo z ameriškimi podjetji ali pa poslujejo v dolarjih in bi želele trgovati s Kubo - lahko v skladu z zakonom deležne povračilnih ukrepov s strani Washingtona. 

S tem pa je bila pot injekcijskih igel na Kubo praktično zaprta, saj večino svetovnih zalog izdelujejo tri ameriška podjetja in še pet drugih podjetji, ki pa so povezana z ZDA in tako na otok ne smejo izvažati. Situacija je tako spodbudila kubanske zaveznike v Latinski in Srednji Ameriki ter tudi kubansko emigracijo, da so otoku priskrbeli skoraj devet milijonov igel. 

Kljub vsem preprekam, Havana napoveduje, da bo otok dosegel polno imunizacijo proti covidu-19 do 31. decembra letos. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (261)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bismarck
08. 12. 2021 13.38
+2
Kot Slovenec s stalnim prebivališčem na Kubi bi se rad zahvalil novinarju za super članek, kateri za razliko od ostalih, ni pro-ZDA pristranski. HVALA. Ostanite objektivni.
myomy
06. 12. 2021 16.20
+7
Na Kubi sem v 14. dneh doživel več zabave in smeha kot v zadnjih 30. letih v Sloveniji. Dejstvo. Preden začnete, da naj se odselim na Kubo vam naj povem, da rade volje, pa ni tako enostavno, kot se sliši. Sploh v času svetovne pandemije ne .... se pa bom takoj, ko bo mogoče. Namesto Janše salsa, Cuba Libre, mlada živahna dekleta .... za Slovence raj na zemlji, vam povem.
glasNI
06. 12. 2021 16.22
zdrava.pamet
06. 12. 2021 11.17
-11
anticepilci se obrnite na potrča, jenulla, zlatkota, saši lendero in wernerju idite kar na dom, ustavno sodišče, SD proti maskam, na tisoče kavč strokovnjake, celoten facebook,ivermectin, lahko pa se kar deirektno pritožite samemu virusu in mu razložite o svojih ustavnih pravicah, lahko pa se kar cepite s kubanskim cepivom....
Vikigrom
06. 12. 2021 16.20
+4
Bismarck
08. 12. 2021 13.40
ali ni ironično, da se nekdo brez zdrave pameti imenuje zdrava pamet???
Face
17. 12. 2022 09.58
marcpazz
06. 12. 2021 10.50
-2
za več nostalgije še Sedem zlatih dejstev socializma: . . . . . . . 1. Vsi so zaposleni! . . . . . . . 2. Čeprav so vsi zaposleni, nihče nič ne dela! . . . . . . . 3. Čeprav nihče nič ne naredi, so plani 100% izpolnjeni ! . . . . . . . 4. Čeprav so plani 100% izpolnjeni, so trgovine prazne! . . . . . . . 5. Čeprav so trgovine prazne, vsi imajo vse! . . . . . . . 6. Čeprav vsi imajo vse, vsi kradejo! . . . . . . . 7. Čeprav vsi kradejo, nič ne manjka!
zdrava.pamet
06. 12. 2021 11.17
-4
7. čeprav vsi kradejo, nihče nima nič....
Vikigrom
06. 12. 2021 16.22
+2
Woltan
06. 12. 2021 10.35
+8
Včasih je tudi Juga sama delala cepiva,ki so vsaj delovala...
marcpazz
06. 12. 2021 10.40
-5
točno tako . . . . v Jugi je vedno vse delovalo . . . . še posebej Jugo . . .
marcpazz
06. 12. 2021 10.44
-2
Pa še ugotovitve zahodnega novinarja po nekaj letih bivanja v Jugoslaviji . . . . . . . Vsi so zaposleni, a nihče nič ne dela, . . . . . . . nihče nič ne dela, a vse je narjeno, . . . . . . . vse je narjeno, a nič se ne dobi, . . . . . . . nič se ne dobi, a vsi vse imajo, . . . . . . . vsi vse imajo, a vsi se pritožujejo, . . . . . . . vsi se pritožujejo, a vsi so za, . . . . . . . vsi so za, a nihče ne ve za kaj.
User1538643
06. 12. 2021 10.33
+5
Blokade humanitarnih aktivnosti bi bilo potrebno onemogočiti.
Ferdjan
06. 12. 2021 10.18
+9
Kuba je zakon, oni imajo radi svoje državljane. Nas bi pa šopali vse povprek z odmerki, še zdaj ne vedo kaj delajo.
Bongo
06. 12. 2021 11.15
-4
Kaj majo radi? Svoje državljane? Malo sutra...očitno nisi seznanjen z sistemom na Kubi.. pa verjemi da je boljše tako..
zdrava.pamet
06. 12. 2021 11.19
-2
ferdjan haaahahahaaaa joj jočem se, vic dneva
glasNI
06. 12. 2021 16.26
+2
Ne pametuj, stavim da v življenju nisi bil na Kubi. Nazadnjaki nabijate po vsakemu ki ne kleči pred podobicam vsaj 3 ure dnevno. Odpeljite komentirat svojo Noro24.
Bismarck
08. 12. 2021 13.43
borjac
06. 12. 2021 10.09
+16
Je ni na tem svetu bolj pokvarjene države kot so ZDA, da blokiraš izvoz injekcijskih igel za cepljenje Kubi, to ni več politika to je umazano do podna, in potem bodo solili pamet nam Evropejcem o demokraciji, o ubogi Ukrajini, pa Afganistanu, Iraku, Libiji, Siriji.... umazanci, ki uporabljajo pandemijo z namenom uničiti Kubance, to je dobesedno Biološka vojna, in zakaj je Kuba v gospodarski krizi ?? predvsem zaradi Ameriških blokad in sankcij, oni bi radi povrnili čas nazaj, ko so bili lastniki vseh Hotelov Ameriški mafijci, to je njihov cilj, napraviti Kubo ponovno za Ameriško kolonijo.
zdrava.pamet
06. 12. 2021 11.20
-5
nimajo igel imajo pa"cepivo"..... ahahaahahhahaaa
Darko32
06. 12. 2021 09.56
+13
Tukaj sedaj vidimo en drugi paradox in to je, da se pljuva po KUbi, češ, da ima cepivo zanič in edin ozahodne države imajo super cepivo. Vidimo kaj se dogaja na tem področju. DOločene zahodne države ne dovolijo vstopa ljudem v državo, če niso celo cepljeni z točno določenim cepivom. Kdor ne verjame naj malo preveri. Zato naj za vraga se SDS-ovci malo zamislijo nad tem in potem debatirajo. Delajo samo sramoto Slovencem.
mali.mato
06. 12. 2021 10.09
-5
zdrava.pamet
06. 12. 2021 11.21
-5
za jesti nimajo, igel nimajo, pa imajo super cepivo? narod so pocepili z vodo, upajo na placebo učinek.
Bismarck
08. 12. 2021 13.46
Ko sem prišel v Slovenijo na obisk so moji v mojem imenu povprašali NIJZ glede potrdila o cepljenosti. Za kubasko cepivo Soberana NIJZ ne izda potrdila, originalno kubansko potrdilo pa v Sloveniji ni veljavno. Na Kubi veljajo vsa potrdila za vsa svetovna cepiva.
marcpazz
06. 12. 2021 09.45
+2
bravo za komunistični sistem . . . vrhunsko . . . . milijone ljudi bo sedaj iz ZDA bežalo v Kubo . . . . . . od nas pa v Rusijo in Jugo . . . . . pomagali jim bomo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . rdeča-zvezda.press
glasNI
06. 12. 2021 16.29
+3
Bolje na Kubo, kot v Argentino kamor bodo šibali nazadnjaki. Pomagala jim bo Rkc-press.
Quercus
06. 12. 2021 09.44
+20
Čakaj, a embargo ZDA je dejansko veljal tudi za medicinske pripomočke? V tem se vidi kako gnile so ZDA. Brez oklevanja sodelujejo s Savdsko Arabijo (samo da je denar), državo, v kateri praktično ni človekovih pravic, po drugi strani pa tlačijo Kubo, kjer so človekove pravice na konkretno višjem nivoju, in to samo zato, ker jih moti komunistični režim te države. Sem mislil, da bo Biden tole s Kubo porihtal pa sem se očitno motil. Človek je enako gnil kot njegov predhodnik Trump.
MladInPerspektiven
06. 12. 2021 09.45
+4
MladInPerspektiven
06. 12. 2021 09.46
+9
Pri njih LEVI in DESNI mislijo da ZDA je nad celim svetom
Bismarck
08. 12. 2021 13.48
Embargo velja tudi za hrano. Vsi ameriški predsedniki so vojni kriminalci!
proofreader
06. 12. 2021 09.41
-9
Luka bo organiziral kubansko cepivo, Violeta zrihta prostor za cepljenje, Sukičeva bo čakajočim vrtela glasbo.
Darko32
06. 12. 2021 09.50
+7
Daj z temi primitivnimi že nehajte SDS-ovci. Tukaj v prispevku vidimo nekaj drugega in to je, da če nimaš svojega znanja si vedno hlapec drugim. Zato nekatere države več vlagajo v svoj razvoj.
proofreader
06. 12. 2021 09.56
-2
Kako potem pojasniš anticepilce, ki ne verjamejo nobenemu znanju?
EnKandidatDosmrtniMandat
06. 12. 2021 10.07
+5
Janez bo pa vodil javno naročilo, da bo ja šlo v pravi žep in da ne bo prepoceni.
borjac
06. 12. 2021 10.11
+1
Ja in ti boš tolkel z glavo v zid, da bo ta praznina zvenela kot boben.
glasNI
06. 12. 2021 16.31
Med levičarji, anticepilcev ni, to ima čez MAGA gibanje in ostali nazadnjaki.
proofreader
06. 12. 2021 09.40
-4
Levica že organizira polete na Kubo, da se pocepijo.
zigasubic
06. 12. 2021 09.47
+7
proofreader
06. 12. 2021 09.55
-6
Bismarck
08. 12. 2021 13.50
vsak turist, ki pride na Kubo ima možnost brezplačnega cepljenja v kolikor to želi. V najslabšem primeru si lahko za 500€ popravite zobe kar pri nas stane 6.000€ ali več, pa še lepe plaže imajo in toplo morje. :)
Apostol1
06. 12. 2021 09.35
+20
Rečemo lahko samo eno. Občudovanje in spoštovanje Kubi in tule se vidi kdo je največji svetovni tiran ............ZDA v vsem sijaju in smradu , ki ga proizvaja.
bozohr
06. 12. 2021 09.34
+18
Ob tem, da 43% slovenceljnev misli, da so ljudje živeli skupaj z dinozavri ni čudijo negativni komentarji o kubanski medicini, ki je v resnici ena najbolj razvitih in naprednih na svetu.Za ta podatek sta dovolj že dva ali trije kliki, ampak to je za noriške bistveno prezahtevna operacija.
MladInPerspektiven
06. 12. 2021 09.37
+7
Če bi maršal Twito rekel, da so dobri bi potem vsi tukaj kričali joj kako so dobri... Ker pri njih samo eden razmišlja z glavo drugi pa vsi samo sledijo in beeee beeee beeee
Leviizgubljeni
06. 12. 2021 09.32
+5
Vsaka čast! Nimajo za jest, ampak imajo pa lastno cepivo!
vvvilice
06. 12. 2021 09.31
+9
Mogoče je pa boljše kot fajzer.
marcpazz
06. 12. 2021 09.57
-5
mogoče, ampak verjetnost za to je pa najbrž bolj majhna
MMery
06. 12. 2021 09.30
+9
Aha, če prav razumem je to cepivo stare sotre? ne pa genski materijal...
HujUkropiji
06. 12. 2021 09.24
+13
Kot anticepilec se 1000x raje cepim s tem kot pa zahodnjakarskimi sračkami.
proofreader
06. 12. 2021 09.28
-3
EnKandidatDosmrtniMandat
06. 12. 2021 10.10
+5
Potem nisi pravi anticepilec. Kot pravi Kristjan, sem 1000x raje musliman kot budist? Kot pravi demokrat sem 1000x raje avtokrat kot fašist? Če misliš, da si nekaj, potem to tudi bodi. Vsemu ostalemu se reče oportunizem.
HujUkropiji
06. 12. 2021 10.46
+0
Seveda najraje z ničemer. Ampak, če že..
HujUkropiji
06. 12. 2021 10.46
+1
Seveda najraje z ničemer. Ampak, če že..
User1538643
06. 12. 2021 09.23
-4
Vse lepo in prav, zveni pravljično, vendar nekaj vprašanj se le poraja. "Spomnimo, skupina 50 kubanskih zdravnikov je že spomladi prispela v Bergamo,...". Zakaj? Kdaj točno, glede na dogodke?. Kaj in kako so naredili in dosegli? "Druge zdravniške ekipe so odšle v druge karibske države, Južno Ameriko, Afriko, Azijo in na Bližnji vzhod..."...
Bismarck
08. 12. 2021 13.55
Pomagat zaradi Covida. Italija je prosila države EU za pomoč vendar se ni nobeden odzval, tudi Slovenija ne. Bili so še veliko kje. Pred Covidom tudi v Afriki zaradi Ebole. Bi ti prilepil linke od vseh teh stvari ampak vem, da jih ne boš pogledal, ker kontrirajo tvojemu prepričanju.