Korona

Študentje se strinjajo s PCT-pogojem, a le, če bodo testi zanje brezplačni

Ljubljana, 12. 08. 2021 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je sporočil, da razmišljajo o tem, da bi za otroke in mladostnike do 18. leta starosti zagotovili brezplačno testiranje. Ponovil je, da ga veseli, da so s predstavniki študentov dosegli dogovor o izpolnjevanju pogoja PCT. Vendar pa v Študentski organizaciji Slovenije izpostavljajo, da so nad tem "presenečeni in ogorčeni", saj da bi morali testi tudi za študente ostati brezplačni. Šolska ministrica Simona Kustec pa poudarja, da je to v rokah predvsem zdravstvenega in ne njenega ministrstva ter da končna odločitev še ni znana, so pa dogovarjanja "v zaključni fazi".

Franc Vindišar
Franc Vindišar FOTO: 24ur.com

Danes je zdravstveni dom v Cerknici obiskal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Ob robu delovnega sestanka so pripravili izjavo za javnost, na kateri je Vindišar spregovoril tudi o tako imenovanem PCT-pogoju v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. 

Ponovil je, da ga veseli, da so s študentskimi organizacijami dosegli sporazum o izpolnjevanju tega pogoja že ob začetku študijskega leta. Kot je še dejal, bo v srednjih šolah in zadnji triadi osnovnih šol za zdaj omogočeno samotestiranje, medtem ko bi ob prehodu Slovenije v rdečo fazo na epidemiološkem zemljevidu tudi za dijake začel veljati PCT-pogoj.

Glede preverjanja izpolnjevanja pogojev bodo po njegovih besedah maksimalno izkoristili sodobne sisteme. Sam je naklonjen čitalcem QR-kod na vhodih fakultet. Prav tako je sporočil, da obstaja možnost, da bo za osebe do 18. leta starosti zagotovljeno brezplačno testiranje. 

Kot je še poudaril Vindišar, je ključna odgovornost vsakega posameznika: "Ne bomo nastavljali policistov, varnostnikov na vhodih. Vsak od nas se mora zavedati, da če želi vstopiti v predavalnico, v učilnico, bolnišnico, zdravstveni dom ali na nogometno tekmo, in je tam zahtevan pogoj PCT, je to treba spoštovati. Preverjanje je samo dodatek," je bil jasen državni sekretar.

S predstavniki študentov, fakultet in ministrstva za izobraževanje se bodo še pred koncem meseca sestali in določili operativne naloge, njegov predlog pa je, da se na vhodih fakultet namestijo bralniki QR-kod.

Univerza: O tem, kdo bo plačeval teste za študente, nimamo informacij

"Univerza v Ljubljani je podpisnica izjave, v kateri smo se zavzeli, da mora novo študijsko leto potekati normalno na univerzah ob upoštevanju pogoja PCT," pa so medtem sporočili z Univerze. "Z uvedbo pogoja se strinjamo, saj želimo študentkam in študentom ter vsem zaposlenim zagotoviti normalne, a hkrati varne študijske in delovne pogoje," so dodali. Kako bo preverjanje pogoja PCT na njihovih fakultetah potekalo, še ne vedo, se pa o tem pogovarjajo. "Na podlagi vseh zbranih informacij in možnosti se bomo odločili, kateri način je najbolj primeren za preverjanje pogoja PCT," so zapisali. Prav tako še ni jasno, kdo bo kril strošek testiranja za necepljene in neprebolevnike. Si ga bodo morali študentje (in zaposleni) sami? "Glede tega nimamo še nobenih informacij," pravijo na Univerzi.

Vindišar je sicer izpostavil, da delajo vse za to, da družba ostane odprta, pogoj za to pa bo precepljenost. O obveznem cepljenju za šolnike na ministrstvu ne razmišljajo. Je pa predvideno samotestiranje za učence zadnje triade. Če bo Slovenija ostala v podobni epidemiološki fazi kot trenutno, bo samotestiranje ostalo tudi za srednješolce. "Odprta je tudi možnost uvedbe pogoja PCT za srednje šole," je priznal.

Ob tem je državni sekretar pozval predstavnike šolstva, naj dajo zgled in pripomorejo k dvigu ravni precepljenosti.

Kot je še povedal Vindišar, je vse pripravljeno za to, da se z začetkom šolskega leta začne s prostovoljnim testiranjem v domačem okolju. "Nikakor si ne želimo zapiranja šol v nobenem primeru. Tudi v najbolj črnem delu epidemije lahko s pogoji PCT zagotavljamo varno okolje," je zagotovil.

Cepljenje resda ne zagotavlja stoodstotne zaščite in se tudi cepljeni lahko okužijo, vendar ti izjemno redko potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, še redkeje pa intenzivno terapijo, je spomnil državni sekretar.

Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje za zdaj še lahko sledi vsem stikom, s čemer lahko pravočasno omejujejo širjenje okužb. Ob trenutnem reprodukcijskem številu pa bi lahko že čez 15 dni številke narasle do te mere, da sledenje ne bo več mogoče, je opomnil Vindišar.

Ministrstvo je že zadolžilo bolnišnice po državi, da preverijo svoje načrte v zvezi s covidom-19 in zaloge opreme, prav tako ima ministrstvo že izdelan načrt, kako vključevati bolnike s covidom-19 glede na število hospitaliziranih po državi. Zagotoviti želijo čim več prostih kapacitet tudi za ostale bolnike. Poročila vodstev bolnišnic pričakujejo do 23. avgusta.

Kustečeva: Dogovarjanja o pogoju PCT za študente in dijake so v zaključni fazi

Dogovarjanja o tem, kako pripraviti odlok, ki bo urejal pogoj PCT tudi za izobraževalne ustanove, so po besedah Simone Kustec, ministrice za izobraževanje, znanost in šport, v zaključni fazi. "Preigravamo vse možnosti. Če želimo imeti šole in vrtce odprte, potem se zanesljivo pogovarjamo o pogoju PCT," je dejala v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija.

Kot je izpostavila Kustečeva, pogoj PCT ni neposredno del šolske vsebine, je pa "del uspešnega bivanja v družbi v času epidemije covida-19". Kot je še dejala, je nujno treba ločevati med vsebino in načinom izvajanja vzgojno-izobraževalnega procesa v novem šolskem letu ter ukrepi, ki so povezni s preprečevanjem širjenja virusa.

Določanje pogoja PCT je primarno v pristojnosti ministrstva za zdravje, pravi Kustečeva.
Določanje pogoja PCT je primarno v pristojnosti ministrstva za zdravje, pravi Kustečeva. FOTO: Bobo

Ti se po njenih besedah ne spreminjajo. "To, kar se spreminja – ker sobivamo z virusom – je povezano s tem, kako lahko na varen način sobivamo z virusom v šolskem prostoru, da izobraževalnih ustanov v prihodnje ne bo treba zapirati," je povedala.

Kot je še poudarila, je določanje pogoja PCT primarno v pristojnosti ministrstva za zdravje. Predpogoj pa je po mnenju Kustečeve odgovornost vsakega posameznika, da se odloči za cepljenje ali pa da v prostor vstopa s potrdilom o negativnem PCR-testu.

V Sloveniji je sicer polno cepljena približno polovica pedagoških delavcev, kar je po besedah Kustečeve premalo, zato poziva vse, ki se še niso odločili za cepljenje, da to storijo.

V nekaterih državah so se na novo šolsko leto pripravili tudi z optimizacijo prezračevalnih sistemov v izobraževalnih ustanovah. V Sloveniji je bilo po besedah Kustečeve za zaščitne ukrepe v vzgojno-izobraževalnih zavodih v preteklem šolskem letu namenjenih dodatnih 10 milijonov evrov. Šole so ta sredstva glede na specifične potrebe porabile po lastni presoji.

A kot je še pojasnila Kustečeva, svetovalna skupina v prvi vrsti zagovarja naravno prezračevanje. Če se izkaže, da so potrebe posameznega vrtca ali šole drugačne, pa se lahko ravnatelji odločijo tudi drugače.

ŠOS: Testi za odkrivanje okužb med učenci, dijaki in študenti morajo ostati brezplačni

S Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so medtem sporočili, da so presenečeni nad odzivom in sporočili Ministrstva za zdravje o tem, da se študentske organizacije strinjajo s predstavljenimi pogoji za izvajanje študija v prihajajočem študijskem letu. "Medtem, ko razumemo pogoj PCT za udeležbo pri študiju v živo, pa ne moremo pristati na pogoj, da bodo testi za necepljene učence, dijake in študente po novem plačljivi," so zapisali.

Andrej Pirjevec, predsednik ŠOS: "Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) smo nad dejstvom, da bodo testi za udeležbo izobraževanja v živo za vse učence, dijake in študente po novem plačljivi, presenečeni in ogorčeni. Na srečanju s predstavniki Ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, strokovne skupine ter Dijaške organizacije Slovenije (DOS) in ŠOS, ki je potekalo 18. maja 2021, so bili predstavljeni načrti za organizacijo brezplačnega samotestiranja v šolskem oziroma študijskem letu 2021/22. Vladni predstavniki so študentom zagotovili, da bo omogočeno brezplačno samotestiranje vsem študentom, na voljo pa bi bil en test tedensko. Brezplačno testiranje je edini način, da je javno šolstvo v prihajajočem študijskem letu zares dostopno, zato bomo v prihodnje naredili vse, da ti ostanejo brezplačni."

Kot pravijo, si tudi sami sicer želijo, da je študijsko okolje varno in da se okužbe ne širijo med populacijo študentov, tudi če ne gre za zdravstveno najbolj ranljivo družbeno skupino. "Kljub temu pa mora učencem, dijakom in študentom, javno formalno izobraževanje ostati dostopno. Pogojevanje vključevanja v izobraževanje v živo s cepljenjem (kar se v praksi zgodi ob plačljivem testiranju in minimalnem številu prebolelih v zadnjih šestih mesecih) je nedopustno in uvaja preveliko razločevanje med skupinami učencev, dijakov in študentov. Še posebej za prvi dve skupini je ta pogoj problematičen," menijo. Kot so izpostavili, je precepljen zelo nizek odstotek populacije, starejše od 15 let, četudi se cepljenje s cepivom Pfizer in BionTech lahko cepijo tudi otroci, starejši od 12 let.

Spomnili so, da bodo testi na novi koronavirus 23. avgusta po odločitvi vlade postali samoplačniški. "Obenem pa strokovna skupina Vlade RS predlaga, da se za izvajanje pouka in študija v živo z novim šolskim in študijskim letom zahteva upoštevanje pogoja PCT," pravijo.

Kot so še zapisali, na Študentski organizaciji Slovenije še naprej pozivajo vse državljane Republike Slovenije, še posebej pa učitelje, visokošolsko osebje, dijake in študente, da se proti virusu Sars-CoV-2 cepijo. K terenskim akcijam cepljenja bodo tako med drugim nastopile tudi študentske organizacije z namenom, da se cepi čim večji del študentske in druge populacije.

"Testiranje na dva dneva je grozljivo"

Predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Frančiška Al-Mansour pa je povedala, da vsekakor podpira samotestiranje dijakov, osveščanje, naj pride v šolo le zdrav dijak, in izvajanje pouka v šolskih prostorih. Pogoja PCT pa ne podpira. Če bo testiranje plačljivo, bo verjetno tudi za dijake in ti enostavno ne bodo več obiskovali pouka, je pojasnila in dodala, da dijaki iz socialno ogroženih družin ne bodo zmogli tega stroška.

"Tudi če bi se jim, dijakom namreč, ponudilo testiranje brezplačno, je testiranje na dva dneva meni osebno grozljivo. Ne vem, zakaj zdaj zaostrovanje pogojev in zakaj ti ne ostajajo taki, kot so bili ob koncu šolskega leta, ko so se dijaki testirali sami, zaposleni pa enkrat tedensko," se sprašuje Al-Mansourjeva. Vprašala se je tudi, zakaj se tudi učitelji ne bi testirali samo, tako kot dijaki. Odgovore na vse dileme in vprašanja v zvezi z začetkom novega šolskega leta predsednica zveze srednjih šol pričakuje prihodnji teden na sestanku s pristojnim ministrstvom.

Da so informacije v zvezi s pogojem PCT zelo nejasne, opozarja tudi predsednica Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Maja Kalin. "Na našo prošnjo smo danes prejeli informacijo, da bomo imeli skupen sestanek z ministrstvoma za zdravje ter za izobraževanje, znanost in šport v ponedeljek. Tako upamo, da bomo lahko dobili malo več informacij kar se tiče pogoja PCT," je dejala za STA.

Sicer se ji zdi odlok glede pogoja PCT za šole v redu, a mora biti še zelo dodelan, predvsem za testiranje, ki bo po napovedih postalo plačljivo. "Če bo tudi za dijake plačljivo, se postavlja vprašanje, kako bodo to zmogli dijaki iz socialno ogroženih družin, ali to pomeni, da bodo imeli omejen dostop do šolanja, ker si ne bodo mogli privoščiti teh testov," je dejala Kalinova. Po njenih besedah je tudi nejasno, na koliko časa se bodo ti testi izvajali in kako se bo preverjalo izpolnjevanje pogoja PCT.

Na mariborski univerzi pričakujejo, da se bo 1. oktobra študijski proces začel v stavbah fakultet

Med pobudniki uvedbe pogoja PCT za visoko šolstvo je bila tudi Rektorska konferenca. Na mariborski univerzi pričakujejo, da se bo 1. oktobra študijski proces začel v stavbah fakultet, za kar si tudi prizadevajo. "Če želimo vrnitev v stavbe fakultet in v redno izvedbo študijskega procesa, je PCT nujna podlaga, da zagotovimo varnost in zdravje vseh," je sporočil predsednik rektorske konference Zdravko Kačič. Opozorili so še, da univerze niso sposobne zagotavljati sredstev za pokrivanje stroškov plačljivega testiranja.

V Mladinskem svetu Slovenije pa si želijo, da bi izobraževalni proces za učence, dijake in študente v prihodnjem šolskem in študijskem letu potekal v živo. "Sistem PCT se nam zdi v redu rešitev. Odločevalci pa naj na seznam upravičencev do brezplačnega testiranja dodajo tudi dijake in študente, kajti nekateri dijaki niso še polnoletni, zato denimo potrebujejo privoljenje staršev za cepljenje," je za dejal predsednik sveta Miha Zupančič. Po njegovem mnenju bi bilo smiselno, da se mladim oz. vsem tistim, ki so vključeni v izobraževalni proces, omogoči brezplačno testiranje.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1337)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mali.mato
17. 08. 2021 10.02
-1
Študenti so polnoletni in imajo na voljo zastonj cepivo.
lilihip
13. 08. 2021 10.53
-1
ja vse bo za vse brezplačno ko v komunizmu
mihatib
13. 08. 2021 10.46
+3
Če bi vam rekli da morate hoditi po ulici rikverc, ker se tako virus ne prenaša bi hodili. Še premalo naj v glavo za......
grozjak
13. 08. 2021 12.27
-1
brezvode
13. 08. 2021 10.43
+1
A cerkveni vse zastonj ostali ko prispevamo v davčno blagajno pa vse plačat. Lepo vas prosim ta gravž se mora enkrat nehat. dijaki in študenti s statusom morajo imet vse zastonj, tako kot javni uslužbenci, ko dobijo vse iz naših žepov tudi ga ministrica
User2062886
13. 08. 2021 10.34
+0
Imajo možnost cepljenja zastonj če ne pa si naj teste placujejo ali pa naj bodo doma!
mihatib
13. 08. 2021 10.45
+1
lilihip
13. 08. 2021 10.54
+0
tako je, če imaš možnost cepljenja brezplačno če ne želiš zaradi tega in onega prepričanja pač plačaj
Zvezda3000
14. 08. 2021 18.12
+0
tudi necepljeni plačujemo za vaša cepiva. pa vam težimo?
martinov
13. 08. 2021 10.11
+0
Testi morajo biti plačljivi za vse ! Za zaposlene jih plača delodajalec, ostali pa sami ! Imeli ste dovolj časa, da ne ogrožate ostalih
Zvezda3000
14. 08. 2021 18.13
-1
aljoteam
13. 08. 2021 09.34
+4
Kar manipulativen clanek bi se reklo. Preprican sem namrec da se študentje v veliki večini ne strinjajo z neustavnim PCT ki je bil vsiljen ljudem in omejuje svobodo. Sploh zdaj ko se lahko vsi rizicni cepijo in s tem zascitijo... Njim ta virus ni nevaren.
Greghorian
13. 08. 2021 09.03
+6
Šolska ministrica spet dvignila roke v zrak da pct ni v njeni pristojnosti. Ženska zavzami se že za šolnike in doseži da bo vsaj brezplačno
ajnajs
13. 08. 2021 08.57
+14
Tako kot so testi zastonj za javne uslužbence naj bodo zastonj tudi za študente. Nisem PCT, še nikoli testirana, redno pa plačujem v zdravstveno blagajno. Če ste si zamislili teste jih tudi plačajte. Virus je tako nevaren, da moramo držati varnostno razdaljo, nositi masko, tudi zelo pameten npr. ko vstopiš v trgovino Ikea moraš nostiti zaradi varnosti masko, ko pa greš v trgovini v lokal na pijačo pa ne, tam virusa ni - v istem prostoru? Ampak, ko delajo teste, pa ti morajo palčko zariniti do možganov, da je le ta pozitiven, prav iščejo ga. DEjte malo s pametjo razmišljati. Tudi da se cepiš, da boš šel na potovanje, v gledališče je skregano s pametjo. Testi, ki jih uporabljamo niso ustrezni. Države z visoko 90% precepljenostjo imajo polne bolnice okuženih in težijo s 3 odmerkom. Cepljenje je pseg v moje telo in moja odločitev. Gre za spremembo genoma in me čudi da cerkev to dopušča. Ker se delimo na leve in desne, pri nas ni niti praega upora. Zato študentje apeliram na vas, da prevzamete pobudo in se borite proti Covid ukrepom brez neke ideologoje.
LaškoBrezKozarca
13. 08. 2021 08.46
+5
...ne ne nc zastonj saj lahko delajo prek študenta, je veliko bolj pomembno, da so za zapornike ter azilante zastonj...noro
Uporabnik1517053
13. 08. 2021 08.41
+17
Berem te komentarje kako smo studentje sebicni, kako se nocemo cepit, kako nocemo "zavarovati" starejsih in tako dalje. Dokler bom na avtobusu (na katerem seveda strogo nosim masko in si razkuzujem roke) videvala stare ljudi 60 BREZ MASKE na obrazu oziroma z masko pod nosom, naj mi nihce ne govori kako moram zavarovati te ljudi okoli sebe. Dokler bodo take osebe vzviseno gledale na nas v smislu "saj morte vi nas mirkat" se pac ne mislim ukvarjat s tem kaj lahko dam jaz vase, da takr osebe zascitim, ker jim vec kot jasno ni mar za to. Poleg tega je pa ceplenje odlocitev vsakega posameznika, nisem proti, a nisem 100% za in zal bi se o stvari, ki ji vnesem v telo, rada 100% prepricala.
EnKandidatDosmrtniMandat
13. 08. 2021 08.40
+7
Naslednji ponedeljek se začnejo aktivnosti na srednjih šolah. Vlada pod vodstvom starega komunista pa nima NIČ, ne ideje, ne rešitve ne plana. Tako je, ko vlado vodi starček s FDV diplomo, opravljeno Kumrovško akademijo in brez 1 dne delovne dobe v gospodarstvu. V komunistični SDS bi takim ljudem rekli lenuhi, paraziti...
Uporabnik1517053
13. 08. 2021 08.36
+1
Nas noben ne poslusa🙃
eugene
13. 08. 2021 08.30
+3
Kaj žaba je skuhana? Ni. Alora pridem več kasno.
Diabloss
13. 08. 2021 08.29
+13
Šolo naj preselijo v cerkve tam se virus ne širi
Alena4
13. 08. 2021 08.24
+7
Čakam odziv študentov, ki medlo čakajo in čakajo...včasih so bili študentje gonilo družbe, zdaj pa se jih ne vidi in ne sliši...pa za njihovo prihodnost gre Dajmo fantje in dekleta, naj se zgodi protest proti omejevanju svobode
User619199
13. 08. 2021 08.22
+8
a je kdo dejansko vprašal študente?
martinov
13. 08. 2021 10.13
-1
Ni jih potrebno vprašati ! Če želi študirati, se bo moral zavzeti tudi za druge !
BlackAdder04
13. 08. 2021 08.21
+12
Pa kaki PCT pogoji! Ukinit jih je treba, ne pa da se bomo podrejali nečemu kar je že v osnovi nezakonito!
abcdefgijklm
13. 08. 2021 08.09
+7
JJ se boji študentov!
son?ek44
13. 08. 2021 08.01
+7
Vsakemu študentu in dijaku 500 evrov štipendije, pol pa naj kasirajo teste.......kaj mislijo, da je študij brezplačen...
martinov
13. 08. 2021 10.15
+0
Pa pokojninsko dobo za neskončen študij, brezplačne prevoze in pravljico za lahko noč bi še radi !!