Korona

Matura v letošnjem šolskem letu bo, najmlajši učenci v šolo predvidoma 4. januarja

Ljubljana, 18. 12. 2020 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
216

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je potrdila, da bo matura v letošnjem šolskem letu potekala, a bo nekoliko prilagojena. Dijaki in dijakinje se sicer zaradi slabe epidemiološke slike v državi šolajo na daljavo. Po idealnem načrtu se bo takoj po božično-novoletnih praznikih v šole vrnila prva triada osnovne šole, je še napovedala ministrica.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Januarja odpiranje šol
    03:00
    Iz 24UR: Januarja odpiranje šol
  • Iz SVETA: Matura bo
    01:59
    Iz SVETA: Matura bo

 

V tem šolskem letu bo poklicno maturo opravljalo 9.093, splošno pa 6.927 maturantov (545 več kot lani). Celotna generacija maturantov ima praktično od konca lanskega šolskega leta prilagojene pogoje izobraževanja. Z izjemo septembra se namreč šolajo na daljavo.

Z mislijo na vse omejitve in posebne pogoje za možnost kvalitetne priprave na maturitetne preizkuse smo pripravili izvedbene prilagoditve, je na novinarski konferenci dejala ministrica za šolstvo Simona Kustec. Matura v šolskem letu 2020/21 bo tako kljub trenutni situaciji vseeno potekala.

Kustečeva je predstavila tudi načrt vračanja otrok v šole. Glede na načrt se bo prva triada osnovne šole v šolske klopi vrnila s 4. januarjem. Odprli se bodo tudi zavodi in šole za otroke s posebnimi potrebami ter vrtci za varstvo vseh otrok. Nato bodo sledili učenci drugih razredov OŠ in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. 

Na univerze se bodo po besedah ministrice prioritetno vračali študentje, ki morajo opravljati vaje, nato pa, ko bo epidemiološki položaj to dopuščal, še vsi ostali.

"Zavzemamo se za ponovno čim hitrejše, varno in postopno odpiranje vseh šol in vrtcev. Vsi potrebni načrti, priporočila in smernice tako na pedagoškem kot epidemiološkem področju so pripravljeni in posredovani šolam," je dejala ministrica. 

Predsednica Državne komisije za splošno maturo Marina Tavčar Kranjc je povedala, da je v procesu oblikovanja prilagoditev izvedbe mature v teh posebnih okoliščinah sodelovalo skoraj 200 strokovnjakov različnih pedagoških strok. "Vemo, da zaradi slabših pogojev za priprave, odpadlega pouka in pouka na daljavo določenih tem ne bo mogoče predelati dovolj celovito. Vemo, da je učinkovitost tega pedagoškega načina slabša, da morajo dijaki večji del opraviti sami doma in da se razlike v uspešnosti med njimi povečujejo. Na to računamo," je dejala Tavčar Kranjčeva. Zaradi vsega tega bodo dijaki na vseh pisnih izpitih in izpitnih nastopih prejeli bonus v višini 10 % točk pri neuspešno opravljenem delu izpita.

Predvideno je, da bo matura potekala v klasični obliki maja in junija prihodnje leto.
Predvideno je, da bo matura potekala v klasični obliki maja in junija prihodnje leto. FOTO: Shutterstock

Kot je še pojasnila, bo pri slovenščini, italijanščini in madžarščini esejsko pisanje prilagojeno z naslovom. Pri matematiki se spreminjata dve stvari: dovoljena bo uporaba računala, dijakom pa bo dovoljena tudi uporaba večjega števila formul, da bodo lažje reševali naloge. Pri tujih jezikih, ki se opravljajo na osnovni in višji ravni (teh je šest), v enem delu dijaki pišejo daljše sestavke. Izbirali bodo lahko med dvema naslovoma.

Predsednik Državne komisije za poklicno izobraževanje Boris Dular je povedal, da poklicna matura ni nič slabša od splošne, je samo drugačna. Poudaril je, da tudi sam podpira vrnitev dijakov v šole. Pooblastili so ravnatelje, da izvedejo učni program prilagojeno in da lahko dajo prioriteto maturitetnim predmetom. Tudi oni so se odločili, da za vse pisne dele mature uvedejo bonus 10 % za vse nerešene dele naloge. 

Pri vseh pisnih delih, pri katerih izbirnosti do zdaj še ni bilo, bodo zagotovili izbirnost. Za ustne dele izpitov pa so se dogovorili, da bodo vsebino, ki bo preverjena, zmanjšali za 15 odstotkov. 

"To ne bo matura s popustom bo matura, ki bo verodostojna in bo omogočala, da bodo vsi, ki jo bodo opravljali, lahko dobili poklic in nadaljevali študij," je še dejal Dular.

Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je povedal, zakaj so se odločili za bonus. "Če ne bi bilo epidemije, ga zagotovo ne bi predlagali. Iskali smo rešitev za te razmere iz dveh razlogov – v 4. letniku se ne da zagotoviti, da nekaterih poglavij ne bi preverjali, ker je v Sloveniji tako, da vrstni red obravnavane snovi ni predpisan. Drugi razlog je ta, da je pritisk takšen, da se želje in zahteve povejo vnaprej."

Zupanc je dejal še, da so preigrali različne variante bonusov in namenoma iskali takšne, ki bi šibkejšim dali več. Izkazalo se je, da bodo s tem bonusom tudi dobri dijaki največ pridobili. Primerjalno gledano z dosedanjim načinom vrednotenja to pomeni, da bo npr. tisti, ki ne bo rešil nobene naloge, od 80 možnih točk dobil osem dodatnih točk. Tisti, ki bo rešil 50 odstotkov nalog, bo na 40 doseženih (od 80 možnih) točk dobil dodatne štiri točke in jih bo imel skupaj 44. Tisti, ki bo rešil vse naloge in bo imel tako 80 točk, pa ne bo dobil nobene dodatne točke. 

Glede same izvedbe mature pa je dejal, da se pripravljajo na izvedbo mature v klasični obliki maja in junija, to je v odprtih šolah in s pisanjem na papir, a s prilagoditvami v luči omejevanja širjenja okužb.

Prepričan je sicer, da se bo napetost glede mature najhitreje umirila, če se čim prej uresničijo njihove želje, da se učenci in dijaki vrnejo v šole.

Tudi nacionalno preverjanje znanja po besedah Kustečeve v letošnjem šolskem letu bo.

Levica, LMŠ in SD za nujno sejo odbora DZ o sproščanju ukrepov na področju šolstva

Politika vlade Janeza Janše je na področju šolanja in izobraževanja med epidemijo neučinkovita, zgrešena in nekonsistentna, medtem pravijo v opozicijskih strankah, kjer sklicujejo nujno sejo Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, na kateri bodo od vlade zahtevali, naj pri postopnem sproščanju javnega življenja med prvimi sprosti omejevalne ukrepe na področju vzgoje in izobraževanja, dovoli odprtje šol in zavodov in zagotovi nemoteno izvajanje programov vzgoje in izobraževanja otrok s posebnimi potrebami. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (216)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borec91
19. 12. 2020 12.45
+1
kr nekaj flancajo 4januar a pojma nimajo kaj bo 4januarja to je podobno kot kljucbih bo naslednih 14dni a to ze od marca a juzni bezijo iz nase diktature in bodo veselo zurali v rojstnih krajih
malametulja
18. 12. 2020 21.57
+2
In kaj so ostali osnovnošolci, srednješolci vredni manj? Dijaki strokovnih šol, z obveznimi vajami?
Sajeta5
18. 12. 2020 21.39
+2
Zdaj ko je JJ še zdravstveni minister, bo pa epidemija izvenela v 10 dneh, sploh če se mu bo zraven še krepko majal stolček...
Important notice
18. 12. 2020 21.30
-1
Glejte: naši starši, stari starši, ki so živeli v času druge svetovne vojne. 4 leta niso mogli normalno hoditi v šole, poslušali so bombe, streljanje, marsikateri je izgubil koga od svojih bližnjih ... 4 leta! Pa so povečini končali šolanja, pridobili poklice, nazive, delali kariere, si ustvarili družine, zgradili hiše (in državo). Menda bodo tudi sedanji otroci preživeli, no!
Important notice
18. 12. 2020 21.31
-1
Kaj je torej večji stres? Nekaj mesecev korone ali štiri leta vojne? Palec gor za vojno, palec dol za korono!
malametulja
18. 12. 2020 21.55
+1
In kaj hočeš povedat s tem? Da svojim/našim otrokom privoščiš isto?!
meval
19. 12. 2020 10.32
+2
Malametulja hoče povedati, da so še hujše stvari na svetu kot pouk na daljavo. Izguba zdravja, lakota, vojne, naravne nesreče...Vprašaj kakšnega starejšega sorodnika o tem, kaj so res pomembne stvari v življenju.
okej
18. 12. 2020 21.25
+0
Zakaj pa ostali osnovnošolci ne? A oni nimajo pravice do kvalitetnega izobraževanja??
IanNow
18. 12. 2020 20.22
+6
TA VLADA JE ZAVOZILA VSE.. strokovna skupina so Janez..in sds... To je to... Ko ostali zapirajo po eu.. Bomo mi odpirali.. Kot zajcki.. Zakaj so bili zdaj vsi dom?..
NIAR
18. 12. 2020 20.13
-5
Ob trenutnem številu okuženih se ne strinjam s tem, da bi morali biti moj otrok ter posledično celotna družina na pragu cepljenja izpostavljeni morebitni okužbi. Računanje do 20, male tiskane črke in nekaj angleških besed ga do poletja lahko naučimo doma. Ne vidimo smisla, da bi tvegali zdravje par mesecev pred cepljenjem. Nobeno znanje ne odtehta morebitnih okvar vitalnih organov. Na prvem mestu je zdravje!
IanNow
18. 12. 2020 20.23
+2
gorencdask
18. 12. 2020 20.38
+9
Nekateri "na pragu cepljenja" pac nimamo nikogar doma, ki bi nam ri.. odnasal pri otrocih. Midva oba delava, delo od doma ni mozno, starih starsev ni oz. so v drugi regiji. Kaj je torej vas predlog? Priklenem dva otroka v prvi triadi doma na radiator za 8 ur?? Sam na svojo tazadnjo mislite eni.
NIAR
18. 12. 2020 20.54
+2
Tudi midva delava - v zdravstvu. Imava pa k sreči veliko družino, tako da lahko najstarejši otrok poskrbi za najmlajšega. V vašem primeru je res velika težava. A bila bi še večja, če bi eden od staršev zaradi posledic koronavirusa umrl. Se pa vsekakor strinjam, da vam je težko. Vas razumem. Težko je tudi najti zaupanja vredno varuško. Pri nas so otroci morali prehitro odrasti. Ni enostavno.
Periot222
18. 12. 2020 21.09
+3
NIAR NEKATERI STE PA TAKO PRESTRASENI DA VAM NI POMOCI ZA VAS JE SAMO ŠE BUNKER!!!!!!
Sajeta5
18. 12. 2020 21.24
+2
Koliko mlajših od 50 let pa je v sloveniji umrlo, pa da niso onkološki ali kakšni še bolniki?
Sajeta5
18. 12. 2020 21.24
+0
nemo1
18. 12. 2020 19.41
+3
Kustec je samo plakat
nemo1
18. 12. 2020 19.40
+3
Dopovej to našim bratom
nemo1
18. 12. 2020 19.39
-2
Nič v šolo do februarja, ker bo KAOS
Hitri78
18. 12. 2020 19.08
+2
Super kaj pa otroci od 4 do 9 razreda
enakatalena
18. 12. 2020 18.58
+8
Ja SUPER! 4. 1. bodo prišli v šolo otroci, ki bodo praznike preživeli v matičnih balkanskih domovinah. Bomo potem od sredine januarja do poletja lahko spet v karanteni
Oknaj 4
18. 12. 2020 18.47
+6
Otroci morajo v šolo ,pomagamo pa lahko vsi s tem da se striktno držimo osnovnih priporočil
gorencdask
18. 12. 2020 19.15
+8
Poglej mejne prehode proti jugu, pa ti bo hitro jasno, koliko bo tega drzanja...
Abica
18. 12. 2020 18.32
+5
Kaj pa srednjesolci, razen zakljucnih letnikov?
Et54678
18. 12. 2020 18.27
+12
kustec mora čimprej sledit gantarju
enakatalena
18. 12. 2020 19.10
+1
A da bo psihoJJ postal še šolski minister?
vonbongo
18. 12. 2020 18.20
+2
Hmm ko RKC zatezi se vse sprosti ;)
Et54678
18. 12. 2020 18.27
+2
krona
18. 12. 2020 18.05
+10
Isto kot je bilo poleti, najprej vse sprostit, potem pa te otroke v šolo. Pol se pa čudimo zakaj je toliko okuženih? V cerkvah bo nabito polno ljudi. Trgovine bodo polne. Virus bo lepo krožil še bolj kot sedaj in še več bo okuženih. Pa še otroke 4.1.2021 v šolo, čez en mesec bojo pa spet zapiral. Ne vem koga imajo za norca????? Otroci bodo pa virus lepo prinesli domov......
Et54678
18. 12. 2020 18.25
+6
enakatalena
18. 12. 2020 18.59
+1
V cerkvah je bilo že zdaj polno ljudi, sem videla na lastne oči.
nemo1
18. 12. 2020 19.42
+1
pabo39
18. 12. 2020 20.51
+1
V kolikor bi se držali osnovnih priporočil kot so maske v zaprtih prostorih, razkuževanje in razdalja, ne bi bilo potrebno ničesar zapirati. Otrocj sodijo v šolo. Za vse, ki se vračajo iz juga, pa 7 dnevna karantena in nato test.
Important notice
18. 12. 2020 21.34
+1
A nisi videla čez, ker si prišla zadnja? Drugič pa pohiti, boš v prvi vrsti.
Gospodin
18. 12. 2020 17.46
-4
10% moral bi skenslat kak predmet in dat samo 3 predmeta ne pa da otroke buzerirate in da se posvetijo tem 3 predmetom na polno samo ne mutanti nas vedno primerjajo z drugimi drzavami pr tem pa tudi ostane mutanti
Snow2
18. 12. 2020 18.03
+5
Najbolje, da jim kar podarimo maturitetna spričevala.
pepi73
18. 12. 2020 17.40
+10
Prej ko bodo šli otroci v šole bolje bo za njih, saj idealnih razmer verjetno še dolgo ne bo. Veliko otrok pa se tudi v tem čudnem času normalno druži
Nova Gorica
18. 12. 2020 17.52
+3
Veliko se jih jezi, češ da ukrepi ne delujejo. Po drugi strani po se otroci normalno družijo, maserji, frizerji....delajo na črno, ljudje hodijo pozitivni okrog in bolni tudi v službe. Naj mi potem kdo pove, kako naj bi ukrepi delovali.
Smintek.
18. 12. 2020 17.36
+1
namesto Maturo rajši Daturo