Korona

Končno podali navodila za učitelje glede ocenjevanja in zaključevanja

Ljubljana, 17. 04. 2020 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, M.R., A.K.
Komentarji
127

Letos nacionalno preverjanje znanja (NPZ) ob koncu osnovne šole odpade, je sporočila ministrica za izobraževanje Simona Kustec. "Vse izpitne pole, ki so že pripravljene, bodo na Državnem izpitnem centru vseeno dostopne v elektronski obliki. Učenci in učitelji jih bodo lahko uporabili kot dodatno gradivo pri utrjevanju znanja ali zaključevanju šolskega leta, če bodo želeli," je še sporočila. Matura pa vsekakor bo, je zagotovila. Je pa mogoče, da bo ta drugačna, njen obseg skrčen ali da se bodo roki za izvedbo še premikali, je dodala.

 

Simona Kustec
Simona Kustec FOTO: POP TV

Letos nacionalno preverjanje znanja (NPZ) ob koncu osnovne šole odpade, so sporočili z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi ministrica Simona Kustec. "Zaradi razmer v državi bo letos prvič po dvajsetih letih od uvedbe odpadlo nacionalno preverjanje znanja (NPZ), ki ga zakonsko opredeljujeta Zakon o osnovni šoli in Pravilnik o nacionalnem preverjanju znanja v osnovni šoli. Pri odločitvi se je ministrica oprla na enotno oceno stroke (Zavod RS za šolstvo, Državni izpitni center, ravnatelji ...), ki meni, da NPZ letos lahko izpustimo. Vse izpitne pole, ki so že pripravljene, bodo na Državnem izpitnem centru vseeno dostopne v elektronski obliki. Učenci in učitelji jih bodo lahko uporabili kot dodatno gradivo pri utrjevanju znanja ali zaključevanju šolskega leta, če bodo želeli," je ob tem povedala Kustečeva.

Navodila učiteljem za ocenjevanje

Simona Kustec je s sklepom sicer določila ukrepe v zvezi z ocenjevanjem znanja, napredovanja učencev, opravljanjem predmetnih in popravnih izpitov za nemoteno opravljanje vzgojno-izobraževalnega dela v osnovnih šolah v letošnjem šolskem letu. Ocenjevanje znanja se izvaja pred učenci oddelka ali učne skupine, v času izobraževanja na daljavo pa lahko tudi individualno.

Pri predmetih, za katere sta s predmetnikom določeni največ dve uri tedensko, se znanje učencev oceni najmanj dvakrat v šolskem letu, pri predmetu, za katerega je s predmetnikom določeno manj kot dve uri tedensko, se znanje učenca oceni najmanj enkrat. Pri predmetih, za katere predmetnik določa več kot dve uri tedensko, se znanje učenca oceni najmanj trikrat v šolskem letu. Znanje učenca se v drugem ocenjevalnem obdobju pri posameznem predmetu oceni vsaj enkrat.

Pri ocenjevanju znanja naj učitelj uporablja različne načine ocenjevanja – glede na cilje oz. standarde znanja, učencu, ki je v drugem ocenjevalnem obdobju pridobil negativno oceno iz posameznega predmeta, pa mora učitelj omogočiti, da je ocenjen še najmanj enkrat do zaključka pouka v šolskem letu.

Učencu, ki je v drugem ocenjevalnem obdobju pridobil negativno oceno iz posameznega predmeta, mora učitelj omogočiti, da je ocenjen še najmanj enkrat do zaključka pouka v šolskem letu.

Napredovanja učencev iz razreda v razred:

-        Učenec 3., 4., 5. in 6. razreda, ki je ob koncu šolskega leta negativno ocenjen iz enega ali več predmetov, lahko ponavlja razred na podlagi pisnega obrazloženega predloga razrednika v soglasju s starši.

-        Učenec 3. razreda prilagojenega izobraževalnega programa z nižjim izobrazbenim standardom lahko ponavlja razred na podlagi pisnega obrazloženega predloga razrednika v soglasju s starši, če ni dosegel minimalnih standardov znanja.

-        Učenec 7. in 8. razreda, ki je ob koncu pouka v šolskem letu negativno ocenjen iz več kot treh predmetov, razred ponavlja.

-        Učenec 7. in 8. razreda, ki je ob koncu pouka v šolskem letu negativno ocenjen iz največ treh predmetov, do konca šolskega leta opravlja popravni izpit.

-        Učenec 7. in 8. razreda lahko opravlja popravni izpit največ trikrat.

-        Učenec 7. in 8. razreda, ki je bil pri opravljanju predmetnih izpitov negativno ocenjen iz največ treh predmetov, opravlja popravni izpit.

-        Učenec 7. in 8. razreda, ki je bil pri opravljanju predmetnih izpitov negativno ocenjen iz več kot treh predmetov, ponavlja razred.

-        Učenec 7. in 8. razreda, ki do konca šolskega leta ni pozitivno ocenjen iz vseh predmetov, pogojno napreduje v višji razred. Če v tretjem roku izpita ne opravi uspešno, razred ponavlja.

Tretji izpitni rok za popravne izpite bo od 11. septembra do 18. septembra. Za učence, ki imajo popravni izpit, mora šola organizirati dopolnilni pouk v obsegu najmanj desetih ur za posamezni predmet.

Strokovnjaki z Zavoda RS za šolstvo ravnateljem oz. učiteljem pri tem svetujejo, naj bo presoja pri ocenjevanju odvisna od dejanskih možnosti za doseganje učnih ciljev učencev, v času izobraževanja na daljavo pa naj učitelji ocenjujejo znanje, ki je bilo ustrezno obravnavano ter utrjeno z različnimi oblikami in metodami.

Učencem prvih in drugih razredov naj učitelj oceni napredek pri doseganju standardov znanja, pri čemer naj se upošteva, da so cilji in standardi v učnih načrtih praviloma postavljeni na ravni triletja in bo mogoče izpad nadomestiti v drugem oz. tretjem razredu. Pri ocenjevanju učencev od tretjega razreda naprej, kjer poteka številčno ocenjevanje znanja, naj učitelji upoštevajo, katere učne cilje, ki jih predvideva učni načrt, bodo lahko učenci dosegli v času izobraževanja na daljavo. Zavod RS za šolstvo prav tako predlaga, da naj učitelji pri številčnem ocenjevanju upoštevajo, katere standarde bodo lahko izkazovali učenci.

Pri ocenjevanju znanja je po mnenju Zavoda RS za šolstvo smiselno, da učitelji pri ocenjevanju uporabijo tiste načine, s katerimi so se učenci že seznanili v okviru dejavnosti preverjanja znanj, izogibajo pa naj se ocenjevanju znanja s pisnimi preizkusi znanja. Učencem morajo učitelji zagotoviti možnost, da  izdelek oz. dokaz o naučenem na podlagi povratnih informacij lahko tudi izboljšajo.

Glede zaključevanja ocen Zavod RS za šolstvo učiteljem priporoča, da pri določanju zaključne ocene izhajajo iz ocen, pridobljenih do 16. marca letos, ob tem pa naj upoštevajo tudi izkazani napredek učenca v obdobju izobraževanja na daljavo in ocene, ki jih je pridobil v času tovrstnega izobraževanja.

Ravnatelji uradno še niso obveščeni

Predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Slovenije Gregor Pečan je povedal, da uradno še niso seznanjeni s tem, da letos NPZ ne bo, a pričakujejo, da bo to danes. "Vsi nestrpni čakamo, da končno ta okrožnica ugleda luč sveta. Absolutno se strinjam, da NPZ odpade, kajti v teh okoliščinah je nemogoče zagotoviti verodostojne preizkuse," je prepričan. Da bi se nacionalno preverjanje znanja izvedlo samo zato, da bi se izvedlo, je po njegovi oceni zelo nesmiselno, zato je hvaležen, da je prevladala "zdrava pamet". Pečan računa, da se bo vse uredilo v najboljšo korist učencev in tudi staršev, ki so zdaj zelo obremenjeni.

Matura bo

Matura pa vsekakor bo, je še zagotovila ministrica in dodala, da bo ta sicer drugačna, njen obseg skrčen ali da se bodo roki za izvedbo še premikali. Kustečeva je v intervjuju za Dnevnik dejala tudi, da bodo tisti, ki v šoli na daljavo neupravičeno manjkajo, morda tudi sankcionirani. Učitelji bodo morali pred kakršnimkoli ukrepom zanje upoštevati osebne okoliščine in morebitne stiske družin, je opozorila. 

Ministrstvo je sicer v četrtek srednjim šolam poslalo nov koledar za letošnje šolsko leto, v katerem so spremenjeni nekateri datumi obeh matur. Koledar opravljanja posameznih izpitov na obeh maturah je skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine pisali 1. junija in ne 5. maja.

Z ustnimi izpiti pri maturi naj bi začeli 15. junija, pri čemer sta kot rezerva določena 6. in 13. junij za primer, če šola vseh ustnih izpitov ne bi mogla izpeljati po 15. juniju.

Nespremenjeno ostaja tudi, da bodo dijaki zaključnih letnikov pouk končali 22. maja, dijaki drugih letnikov pa 24. junija.

Na Državnem izpitnem centru zaradi preprečevanje širjenja novega koronavirusa pripravljajo posebna navodila za izvedbo obeh matur.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franci Petelinc
21. 04. 2020 10.04
+3
Kot učitelj lahko povem, da učitelji nimamo počitnic in da je dela tudi sedaj za 8 ur in več dnevno, v začetku je bilo še več. Učinkovitost dela pa ne more biti enaka. Malo strpnosti v komentarjih bi bilo zaželjenih. Ves čas se pripravlja snov, organizirajo se ankete, preverja se delo učencev , iščejo se načini in možnosti. Video konference potekajo dnevno med učenci in učitelji, med učitelji, vodstvom ...
falotka1234
10. 05. 2020 14.02
Delo od doma ooz. pa pouk od doma, dela je veliko več kot ga je če bi bi reden pouk,..
zim10
19. 04. 2020 20.30
+2
V 1 mesecu niti ene navadne ankete med starši ali pa učitelji niso bili zmožni narediti. .. zato pa vse tako krasno teče.
kakafonijaprava
18. 04. 2020 17.00
-1
2 meseca od 13 let niso v soli in delajo tako dramo! O Boze, boze udmili se nas teh uciteljev!
kakafonijaprava
18. 04. 2020 16.58
+1
Vsem bi moral zakljucit 2 in v naslrdnji letnik. Bsnda solska.
kakafonijaprava
18. 04. 2020 16.57
+5
Ta simona je tud zgubljena in space, tko kot tisti iz muppet showa.
falotka1234
10. 05. 2020 14.04
Kakafonijaprava, umiri se umiri, saj nimaš pojma od pojma, nula..
Edx111
17. 04. 2020 19.58
+13
Naj se izogibajo pisnemu preverjanju znanja. In zdaj mora moja po videokonferenci poklicat 84 ucencev, vsakega posebej in ga sprasevat. Seveda mora tudi pouk za tiste, ki niso vprasani normalno potekati. Jaooooooo
August
18. 04. 2020 15.53
+1
Oh, tvoja pa je res uboga, ker pa ima delovni dan vsaj 8 ur in teden vsaj pet delovnih dni , če tako malo pomisliš, mora na uro odpraviti dva? seveda pa mora napisati še , iz katere strani naj rešijo katere naloge? Glede mature pa bomo seveda najpametnejši in bomo zagotovo dokazali kako so naši profesorji z ministrico na čelu pametni, zato bomo to zahtevali popolno maturo, ne pa tako kot neumni avstrijski in nemški (in še ostali v Evropi) šolniki kjer bodo mature izvajali po zmanjšani zahtevnosti in menda le iz treh predmetov. morda pa tam razumejo, da delitev nalog in vaj po spletu ne more nadoknaditi strokovnega podajanja snovi, utrjevanja in po potrebi še dodatne razlago pri rednem pouku. Morda pa zato pričakujejo dodatke za večjo obremenjenost ali težje pogoje dela?
LOLZZ
17. 04. 2020 18.50
+26
Kaj pa kakšna navodila za srednje šole?
Špartanec
17. 04. 2020 18.42
+13
Kustec bi lahko pri meni opravljala maturitetni zagovor
dajno
17. 04. 2020 18.28
+1
Kustec, kustečeva? Preverjanje slovenščine na maturi 😂😂😂😂
Njapo
17. 04. 2020 18.27
+36
Jaz bi dal vsem same petke za trud......
zim10
17. 04. 2020 18.19
+28
Ja, pa je hudič vzel šalo... Zdaj bodo pa učitelji na daljavo ocenili delo nas staršev. Seveda poznajo vse možnosti učencev. Seveda je s tem zagotovljena enakost. In pravičnost tudi. Vse je pesek v oči, samo da pač nekaj piše. Zdaj smo res žrtve birokracije. Starši, čas je za zaresen upor. Žal ste tu v glavnem izobraženi ali vsaj situirani. Prizadeta je pa raja, ki je je več kot mislite.
slovenc59
18. 04. 2020 14.06
najvsivedo
17. 04. 2020 18.16
+7
avtor..KONĆNO PODALI !!!!... novinarji lepo bi bilo ,da enkrat KONČNO nehate trositi svojih nebuloz.
Božji hram
17. 04. 2020 18.08
+4
Hnja...kaj pa ples?
viko292
17. 04. 2020 17.00
-3
Ne žali žensk z otroci!
viko292
17. 04. 2020 17.00
-3
Vprašaj vlado!
viko292
17. 04. 2020 16.58
+2
Zmanjkalo je sredstev, šla so za nakup papirnatih mask...
StAnalitik
17. 04. 2020 16.42
-33
Upam,da se ne bodo učitelj utrudili od vsega dela,ker bodo kmalu morali štrajkat za višje plače.Ne ovuoajte JS še malo pa bo vreme za štrajk OK
jarti?
17. 04. 2020 17.37
+50
ja tako veliko plačo ima moja žena učiteljica, da meni sploh ne pusti delati oz. v službo hodit, saj moram skrbeti za ves luksuz, ki si ga je v 20 letih delavne dobe zaslužila. skrbeti moram za hišo in vikende, da ne omenjam smučanja v tujini in še celo poletje jo moram z motorjev naokrog voziti. če hočeš mi piši na zs. saj ti komot kaj podarim, saj sem že izmučen od vsega tega luksuza in dela, ki mi ga povzroča. lp
Troky
17. 04. 2020 19.02
+23
Me je že bilo strah, da imam samo jaz tak luksuz z mojo učiteljsko plačo. Sem pomirjen, da so še drugi učitelji, ki ne vejo kam z denarjem.
AS2808
17. 04. 2020 16.36
-6
AS2808
17. 04. 2020 16.29
+18
A ne da so bogi? Ti naši zlati razvajenci...To kar smo mogli v začetnih letih mature pokazat in znat, je za današnjo generacijo vesoljska znanost. Pa smo vseeno uspešno opravili maturo in nismo tarnali ali udrihali čez učitelje. Vsak je svoje sreče kovač in če je dijak dve tretjini leta ‘prespal’, ne zdaj iskat izgovore v groznih (m)učiteljih. Sami izgovori in ujčkanje mladičkov...
demix91
17. 04. 2020 15.23
+32
1. sklon: KUSTECOVA, kakšna kustečeva ljube duse novinarske, usaj prvosolcek ma bolj poslihtano slovnico kot pa vi oh in sploh izobraženi mediji
vdolinitihi
17. 04. 2020 21.21
+2