Korona

Kustečeva: otroci s posebnimi potrebami v šole v torek, zaposleni na testiranje dan prej

Ljubljana, 28. 12. 2020 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, Ti.Š., 24UR ZVEČER
Komentarji
291

Kdaj gredo vsi otroci v šole? Se bodo vsi zaposleni testirali in potem cepili? Če se ne bodo, kaj potem? Šolska ministrica Kustečeva je za 4. januar namreč napovedala testiranje zaposlenih v zavodih za otroke s posebnimi potrebami, pouk pa dan pozneje. Večina učencev naj bi se v šolske klopi po njenih besedah sicer vrnila do konca januarja. Pa so šolniki na vrnitev učencev in dijakov v šolske klopi sploh pripravljeni?

V oddaji 24UR ZVEČER so gostili ministrico Simono Kustec in Gregorja Pečana, predsednika Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije.

Medtem ko smo začeli cepiti prve državljane, še vedno potekajo tudi množična testiranja, znova smo odprli del gospodarstva, pa otroci, starši in učitelji še vedno ne vedo, kdaj gredo učenci in dijaki nazaj v šolo. Od doma se učijo že devet tednov. Danes pa nov dan, nov plan. Otroci s posebnimi potrebami naj bi zdaj šli v šole 5. januarja, dan prej - torej 4. januarja - pa bi s hitrimi testi testirali vse zaposlene v zavodih. Toda, kdaj bo šla v šole vsaj še prva triada? 5. januarja zagotovo še ne. In ko številni strokovnjaki opozarjajo, da bi se morale šole odpirati pred trgovinami, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec danes odgovorila, da je prihodnost šol odvisna predvsem od epidemiološke slike. Ravnatelji so ob tem ogorčeni - z danes na jutri bomo težko odprli šole, pravijo.

Kaj zdaj drži, kaj ne? Otroci s posebnimi potrebami gredo v šolo 5. januarja; zakaj ne tudi učenci prve triade, kot so napovedovali še teden dni nazaj?

V šole se bodo po načrtu vlade najprej vrnili učenci in gojenci zavodov za otroke s posebnimi potrebami. Testiranje zaposlenih v teh zavodih na novi koronavirus bo 4. januarja, dan pozneje se bo začel pouk, je dejala ministrica Kustečeva. Nato bodo v šole odšli učenci prvega triletja, večina naj bi bila v šoli do konca januarja, je napovedala.

"Tako je: 4. januarja začnemo s hitrimi testi - najprej za zaposlene v osnovnih šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami," je ministrica pojasnila v oddaji 24UR ZVEČER. 5. januarja pa se nazaj v šole in zavode vrnejo tudi otroci s posebnimi potrebami - gre namreč za realizacijo odločitve Ustavnega sodišča. "Kar se tiče vračanja ostalih učencev prve triade osnovnih šol, pa bo končna informacija znana ta teden - predvidoma v sredo zvečer, ali pa v četrtek dopoldan. In na podlagi tega bo potem tudi nemudoma 'skomunicirana' dalje do ravnateljev in do staršev. Bo pa odvisna predvsem od aktualne ocene epidemiološke slike in tudi v povezavi z oceno zdravstvene stroke," je dodala Kustečeva.

A zakaj odpiramo frizerske salone, tržnice, trafike, učenci pa ostajajo doma? Šolska ministrica odgovarja, da mora biti šola varen prostor – za zaposlene in za učence. "To je prostor, kjer je pravzaprav odgovornost šole v tistem času, ko so otroci in zaposleni v njej, ta, da je v tem smislu res zdravo in varno. Kar se pa tiče osebnih odločitev – ali gremo v trgovino, k frizerju, pedikerju, ali kamorkoli drugam, pa je to naša lastna odločitev in v tej povezavi tudi naša lastna odgovornost."

Kdaj vsi v šole? So v šolah pripravljeni?
Kdaj vsi v šole? So v šolah pripravljeni? FOTO: Dreamstime

Kaj pa na to pravijo v Združenju ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije? Se strinjajo, jih je ta sprememba načrta presenetila? Ni sicer še jasno, kdaj gredo v šolo otroci prvih treh razredov in potem še ostali.

Kot je v izjavi za medije pred sejo odbora DZ, ki je razpravljala o vladni politiki pri odpiranju šol, dejala ministrica, bo posvetovalna skupina vlade o tem, kdaj gredo lahko otroci spet v šolo, razpravljala v sredo. Na podlagi njenega predloga pa bo vlada po napovedih ministrice odločala do konca tega tedna. Takoj za otroki s posebnimi potrebami se bodo sicer v šolske klopi po vladnem načrtu najprej vrnili učenci prvega triletja osnovnih šol. Če bo vse potekalo idealno, naj bi bila večina otrok spet v šolah do konca januarja, je napovedala ministrica.

Predsednik omenjenega združenja Gregor Pečan pravi, da jih pravzaprav zdaj še komaj kaj lahko preseneti. "Vajeni smo okrožnic, ki prihajajo v zadnjem trenutku, potem načrtujemo in kličemo učitelje ob petkih popoldne, sobote, nedelje, da lahko v ponedeljek stvari stečejo. Zato to niti ni kaj pretirano novega ta trenutek. Mi si, tako kot ves čas tudi poudarjamo, že zelo dolgo želimo, da bi se učenci vrnili v šole – čimprej. So pa seveda precejšnja težava vse te omejitve, za katere nam zdaj poudarjajo, da se jih bo potrebno držati bistveno bolj dosledno kot v prvem valu in v začetku drugega vala - ko so nam malce olajšali povratek oziroma prihod v šolo učencem s tem, da so z ministrstva poudarjali, da gre za priporočila," razlaga. A tokrat bo treba vse zelo strogo upoštevati. Tako lahko že zdaj povedo, da bo to težavno. Že ves čas na primer opozarjajo, da bo vzdrževanje potrebne varnostne razdalje v standardno velikih učilnicah, kot jih imajo v večini slovenskih šol, ob solidno zasedenih oddelkih (20 in več učencev), zelo težko. "Tukaj pa je še cel kup drugih stvari," dodaja Pečan.

Kaj pa pravi ministrica na pomisleke, kar se šol tiče?

"Šole imajo že kar nekaj časa vse potrebne smernice – tako na strani vsebinsko-strokovnega vračanja (tokrat pripravlja ta strokovni del Zavod RS za šolstvo), kot tudi s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ni nekih bistvenih razlik od tega, kar smo že navajeni. Je pa res, da se bomo morali tega dosledno držati. Zavedati se moramo, da mora biti vrnitev v šole v resnici varna in da si želimo, da bo v tem smislu tudi trajna – da ne bomo prihajali in pa spet odhajali iz šol. Tako da moramo tudi iz tega vidika narediti to vrnitev zanesljivo," pravi. Priznava pa, da bo to zelo zahteven 'projekt'. "Vendar pa, kot razumem tudi iz te dolge današnje razprave v Državnem zboru, se zavedamo odgovornosti in smo vsi zavezani temu, pa tudi doslednemu sledenju vsem smernicam in priporočilom, ki so nam dana."

Kot vidimo, gre torej za varnostne ukrepe, ki jih bo preprosto pač treba spoštovati.

Pečan pa na to pravi, da lahko stvari na papirju krasno funkcionirajo, a da jih praktikov ne poslušajo kaj dosti ali celo nič. "In ponavljam še enkrat: povprečno oziroma v standardno velikih učilnicah, kakršna je velika večina v slovenskih šolah, je nemogoče ob polnem oddelku, že ob 20 in več učencih, zagotavljati ustrezne distance. Enojnih klopi imamo v šolah minimalno, država ni poskrbela, da bi jih lahko nakupili - tako kot so to naredili v Italiji. Zatakne se pri kadru - ker nimamo dovolj zaposlenih učiteljev, da bi spoštovali nezdruževanje in nemešanje učencev, da bi morali biti isti učenci v isti skupini, kot radi zdaj govorijo 'mehurčkih' – od prihoda v šolo do odhoda, kar je nemogoče. Jutranje varstvo, podaljšano bivanje in ostali takšni predmeti tega ne omogočajo. Storjenih ni bilo nobenih sprememb, nobenih olajšav, stvari je pač treba opravljati tako, kot so bile potrjene na strokovnem svetu. In če bomo morali dosledno upoštevati priporočila NIJZ, to pomeni, da zelo težko odpremo šole, ali pa jih sploh ne moremo odpreti," je jasen.

O tem bodo tako še morali razpravljati, tudi na relaciji ravnatelji – ministrstvo.


Bodo pa v ponedeljek začeli testirali vse zaposlene v zavodih. Pa se vsi sploh želijo testirati? In če se ne bodo želeli, kaj to pomeni - ostanejo doma?

Šolska ministrica pravi, da zaenkrat nimamo nekih velikih odzivov, oziroma informacij, da želje ne bi bilo, ali pa da bi bilo nasprotovanje temu. "Mislim, da se vsi zavedamo, da je sedaj to eden od sestavnih elementov, 'vstopnic', če želite, za to, da res zagotovimo, damo tudi dodatno zaupanje otrokom in njihovim staršem ter sodelavcem, da res prihajamo zdravi na delovno mesto. In to je tisti predpogoj za to, da lahko začnemo spet z izvajanjem izobraževalnega procesa v samih šolskih prostorih."

Kot je pojasnila Kustečeva, skupaj z ministrstvom za zdravje zdaj pripravljajo dokončne protokole in informacije v zvezi s hitrim testiranjem na okužbo z novim koronavirusom. Prednostno se bodo 4. januarja testirali zaposleni v zavodih in osnovnih šolah za otroke s posebnimi potrebami, za njimi pa tudi učitelji in drugi zaposleni, ki bodo izvajali izobraževanje v prvem triletju, je dejala.

V ponedeljek torej sledi testiranje. Kakšen pa - glede na Pečanove podatke - odziv po šolah? Nenazadnje pa kasneje sledi še cepljenje. In če se ne bodo želeli cepiti? Bi lahko zmanjkalo učiteljev v šolah?

"Po meni znanih podatkih, ki sem jih slišal iz ust ministrice danes v parlamentu, se je okrog 50 odstotkov zaposlenih v šolah pripravljenih testirati," odgovarja predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije. Drugih podatkov - kot pravi - nima. "Ne vem pa, kako bo potem naprej s cepljenjem, na kar sem opozoril tudi danes v parlamentu - da pravzaprav pri nas v Republiki Sloveniji ni nobeno cepljenje zakonsko obvezno. In si ne predstavljam, glede na relativno nizko željo po testiranju, kakšna bo potem želja po cepljenju. Sam s tem nimam nobenih težav, ampak ljudje imajo tudi pravice do odločanja, kaj se bo zgodilo z njimi in njihovim telesom."

In kaj poreče na to ministrica – če se ne bodo želeli cepiti?

Vračanje vseh učencev v šole mora biti prepričanju Kustečeve varno in trajno, kar pomeni, da bodo po vrnitvi v šole tam tudi ostali. Vsi, torej zaposleni, otroci in starši, pa bodo morali po njenih besedah spoštovati vse epidemiološke ukrepe in slediti smernicam strokovnega pedagoškega dela. Zaposleni bodo morali slediti tudi priporočilom za izvajanje hitrih testov. Šole so že pred časom prejele temeljne okrožnice glede varnega vračanja v šolske klopi, dodatne okrožnice, povezane z izvedbo hitrega testiranja, pa naj bi dobile danes čez dan, je še povedala ministrica.

"Naša skupna zaveza, vseh nas, mora biti, da se želimo vrniti v šole in da bomo to naredili na en tak varen in zaupanja vreden način. V primeru, da kdorkoli od teh ključnih nosilcev – bodisi ravnatelji, zaposleni, starši, ali pa strokovni delavci – dvomi v takšen pristop, potem bo žal to moral biti razlog za to, da bomo morali še počakati na varno vračanje. Vsi moramo tukaj in zdaj strniti vrste in razumeti, da moramo dati vse od sebe in da izpolnimo te pogoje, da lahko ponovno varno in zaupanja vredno odpremo šolska vrata," podarja ministrica Kustečeva.

Omenila je tudi, da bo treba še počakati, če ne bo zadostne precepljenosti. Kako gotova pa je potem ta napoved, da bi se vsi v šole vrnili do konca januarja – cepljenje bo takrat še potekalo, vlada za januar napoveduje celo morebitni tretji val epidemije … 

"Če se bomo držali vseh teh priporočil in predpogojev za varno in uspešno vrnitev, potem verjamem, da nam to lahko uspe - posebej tudi ob dobrih podatkih celotne epidemiološke slike v državi zadnjih dni. Je pa vsekakor res, da bo to zelo zahteven proces, tudi za sam šolski prostor in da bo – če nam uspe – to ena od največjih točk optimizma in svetlih trenutkov te epidemije v danem trenutku. Bodo pa vsi skupaj morali biti na isti barki za takšen cilj," še odgovarja Kustečeva.

Kot je že popoldne opisala šolska ministrica, bodo testiranja izvedli s pomočjo mobilnih ekip, ki jih pripravi ministrstvo za zdravje, in sicer v šolah, tako da zaposlenim ne bo treba nikamor hoditi na testiranje. Prejeli bodo poziv k testiranju, ministrica pa verjame, da se bodo ustrezno odzvali. Po šolah so med zaposlenimi minuli teden že povpraševali po interesu za testiranje in ugotovili, da jih je bilo zainteresiranih veliko več kot polovica, je pojasnila.

Če bodo interes za testiranje izrazili starši otrok, bodo to po ministričinih napovedih tudi omogočili, ne bo pa testiranje obvezno.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (291)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nebodijetreba
23. 01. 2021 14.34
Testiranje je pogoj, da učitelj sme v stik z učenci. Ne vem, kako učitelji tega ne razumejo?! Kakojih ni sram, da se upirajo testiranju, ko pa lahko v primeru, da so okuženi, povzročijo ogromno škodo! In taki naj bodo zgled mladini? Za cecpljenje še razumem, čeprav tudi to iz istega razloga ne bi smelo biti vprašljivo. Sicer pa je dovolj učiteljev, ki bi se rade volje testirali in cepili, samo da bi dobili delo. Pa tufi Štruklja naj bo sram! Namesto da bi deloval pozitivno za zajezitev virusa, se postavi na stran uporniških prosvetarjev.
FAUSTOS1
29. 12. 2020 14.15
+1
Razen tega da verno prebira twite i seveda uboga kot ovčka nima niti ene molekule sposobnosti za ministrico,pravzaprav tačno taka ministrica je nepotrebna saj ne zmore niti kančka lastne volje ali razmišljanja.
nemo1
29. 12. 2020 12.19
+0
Šole in vrtce pustit zaprte cel januar, ker v nasprotnem primeru bo 3 val rušilen
pravi?nik2
29. 12. 2020 11.06
-3
Zgleda, da družine z otroci, ki potrebujejo posebno pomoč, brez države sploh ne morejo preživeti. Bojim se kaj bi se zgodilo v nekem vojnem stanju. Vprašanje za starše.
pozzo
29. 12. 2020 10.29
+1
Kot piše v priporočilih, če ne piše pa z masko ali brez če je druga oseba iz istega gospodinjstva, razen če je več kot 5oseb v prostoru, potem z masko. Seveda je druženje prepovedano in potem veljajo priporočila. Če je pa seks na javnem kraju je pa maska obvezna, da te ne prepoznajo.
pozzo
29. 12. 2020 10.27
-1
Res boš velik s tem dosegel, veš kako se v enem tednu lepo raznese, če je en pozitiven.
pozzo
29. 12. 2020 10.26
+1
Te se je že sedaj delalo.
OneEarth
29. 12. 2020 09.47
-4
Otroke in ucitelje tedensko testirat
OneEarth
29. 12. 2020 09.47
-3
Ucenci posameznih ratredov bi morali v solo prihajsti z zsmikom 20min da se ne srecujejo
pojtrarara
29. 12. 2020 09.19
+3
spet mimo vseh zakonov in ze druge zahteve us... oni tega ne uresnicijo ampak delajo po svoje
Militos
29. 12. 2020 09.19
+2
Gledal sinoči. Mislim, kakšna vprašanja... Enega pametnega, kot da Petra ne bi imela otroka. A noben novinar ne zna več vprašati neprijetnih vprašanj? Kustec pa je katastrofa!
hotchilipoper
29. 12. 2020 09.08
+2
A sexa se lahko v maskah al brez?
Important notice
29. 12. 2020 15.03
Če seksaš z osebo, ki ni iz tvojega gospodinjstva, poleg kondoma uporabi še masko... Ali pa je vse brez veze? Kondom in maska. Le zakaj bi karkoli uporabil? Saj je aids tudi nateg stoletja, tako kot korona, kajne!
ecnarf
29. 12. 2020 09.06
+2
Najbl bi vam odgovarjal da so šole zaprte do avgusta
Tone1234
29. 12. 2020 08.56
+6
Zaposleni naj se testirajo, da bo gotovo, da se bodo okužili od šolarjev. To je norčevanje iz zdrave pameti.....ministrico , ki ni sposobna več kot to bi morali nagnati.
barjan?ek1
29. 12. 2020 08.53
+5
Itak je ta vlada čisto izgubila kompas in sprejema ukrepe tja v en dan, ki niso ničemur podobni in so čisto mimo skregani z vsako logiko.
jbtjbt
29. 12. 2020 08.51
+9
Tud eden njen odgovor ne pove bistva,sama ovinkarjenja in tople besede,blablabla
sanotact
29. 12. 2020 08.45
+4
"... en tak varen in zaupanja vreden način". No meni testiranje in cepljenje to NI. Torej kaj zdaj? Prisilit, a ne..kaj pa drugega. Zaposleni v šolah ter starši: glavo gor in pogumno naprej.
alex cross
29. 12. 2020 08.29
+8
Se en satelit nesposobnih v vladi....
gripson
29. 12. 2020 08.26
+6
Nočem nikogar žalit ampak: edini s potrebnimi potrebami so v vladi in parlamentu. Ali so se oni tudi testirali, da gredo lahko v službo? Sprašujem za prijateljico, ki so ji zaradi nezmožnosti plačevanja odklopili internet...
enakatalena
29. 12. 2020 08.26
+7
Ta ženska NIMA pojma, kako izgleda šolski sistem v realnosti. Ma tudi od nastopa ni naredila nič za to, da bi ji bilo kaj jasno. Katastrofa