Korona

Kustečeva: Z 18. majem postopno odpiranje vrtcev in šol

Ljubljana, 29. 04. 2020 22.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.V., 24UR ZVEČER
Komentarji
329

Šolska ministrica Simona Kustec je napovedala, da bodo z 18. majem svoja vrata znova odprli vrtci in šole po Sloveniji. Vrnitev v šolske klopi bo potekala postopoma: najprej bodo zagotovili pogoje za odprtje vrtcev, prvih treh razredov osnovne šole ter zaključnih letnikov srednjih šol. Sledili bodo 9. razredi OŠ. Ostali učenci bodo šolsko leto zaključili na daljavo. Kustečeva je napovedala tudi, da se prihodnji teden sproščajo tudi ukrepi na področju tekmovalnega športa.

Ministrica Simona Kustec je v oddaji 24UR ZVEČER dejala, da bodo od 18. maja postopno začeli sproščati ukrepe na področju vzgoje in izobraževanja. "Šlo bo za postopno sproščanje, kar pomeni, da bomo najprej zagotovili pogoje za odprtje vrtcev, prve triade v osnovnih šolah in seveda v prvi vrsti tudi za vse zaključne letnike v srednjih šolah," torej tiste, ki jih čaka še matura ali zaključni izpiti. 

Potem bodo sledili še učenci devetih razredov OŠ, da se tudi njim "na nek običajni način" poskuša zagotoviti, da bodo končali svoje osnovnošolsko izobraževanje v razredih. "Vse to bo moralo potekati pod predpogojem jasnih navodil in smernic tako izobraževalne stroke kot protokolov, ki jih pripravljamo z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje." 

Vsi preostali učenci bodo nadaljevali šolanje na domu oziroma na daljavo in na ta način tudi zaključili šolsko leto. "Vse smernice in navodila v zvezi s tem so že sprejeta. Po njih se šolanje že izvaja ta trenutek in se bo tako tudi dokončalo."

Z 18. majev se znova odpirajo vrtci.
Z 18. majev se znova odpirajo vrtci. FOTO: Shutterstock

Ko bo vse to pripravljeno, bodo o tem najprej obveščeni vsi pristojni, torej ravnatelji, učitelji, starši, je napovedala Kustečeva. Obveščeni naj bi bili v naslednjem tednu. "Moramo imeti dovolj časa, da se pripravimo, da varno vstopimo v ta proces." Šolam in učiteljem bodo dali dovolj časa, da se tako na individualni kot na organizacijski ravni ustrezno pripravijo na ponovno odprtje. 

Treba bo zagotoviti tudi zaščitno opremo in vse druge pogoje, za to, da se bo "zanesljivo in varno lahko vstopilo nazaj v organizirane oblike vzgoje in izobraževanja"

Že nekaj časa potekajo tudi priprave na maturo, dodaja šolska ministrica. "Vsebinsko-strokovni del je v rokah Državnega izpitnega centra in obeh državnih maturitetnih komisij, pripravljena pa so tudi že navodila NIJZ, ki jih bodo v naslednjem tednu posredovali tako šolam kot dijakom."  

Simona Perčič iz NIJZ pa je za Televizijo Slovenija dejala, da bodo v vrtcih veljali strogi higienski pogoji. Zaradi zagotavljanja ustrezne razdalje bo v šolah manjše število učencev oz. dijakov v razredu, zato bo en razred verjetno razdeljen v dva razreda. Na voljo bo moralo biti dovolj razkužil, zagotoviti bo treba zračenje prostorov. Uporaba mask bo obvezna od 12. leta, za mlajše pa ne, saj ne zanjo rokovati z njimi,  Perčičevo povzema STA.

Kustečeva je napovedala tudi, da se prihodnji teden sproščajo tudi ukrepi na področju tekmovalnega športa. "To bo možno predvsem za individualne tekmovalne športe in pod varnostnimi pogoji tudi za kolektivne športe." V individualnih športih bo omogočeno tudi tekmovanje, a brez gledalcev. Kustečeva tako računa predvsem na neposredne radijske in televizijske prenose, če se bodo seveda za to odločile športne zveze. Sproščanje na tem področju bo predvidoma veljalo od 4. maja. 

Spomnimo, da je še prejšnja vlada Marjana Šarca kot enega prvih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa s 16. marcem zaprla vse vzgojno-izobraževalne ustanove. Pouk od takrat poteka na daljavo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (329)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moncsa
30. 04. 2020 21.48
+8
Aleluja. Vidim svetlobo na koncu tunela. Otroci tudi, ki so se danes izjemno veselili dobrih novic, saj imajo že poln kufer, še posebej sedanjih takoimenovanih počitnic. Sicer se pa strinjam, da bi komot lahko odprli za celo osnovno šolo, ne samo za prvo triado. Kar se pa tiče razdelitev razredov, komot lahko delijo na dopoldansko in popoldansko izmeno. Celo osnovno šolo sem naredila tako, ker je bilo veliko otrok in premalo učilnic. In sem še živa.
Evforija
01. 05. 2020 08.44
+0
To je pa tudi dobra ideja, da prva triada pol enih konca, pa visji razredi sele takrat potem zacnejo. Uciteljem, ki imajo male otroke, naredijo urnik tako, da najkasneje ob 4-h koncajo.
Evforija
01. 05. 2020 08.51
+0
Sploh pri srednjesolcih dopoldanski in popoldanski turnus ne bi smela biti problematicna. Tudi jaz sem srednko solo tako naredila.
Moncsa
01. 05. 2020 08.57
+2
V srednji sploh ne bi smel biti problem. Bolj vprašanje kako pregurati idejo skozi grlo zaposlenim v JS, ki tega niso vajeni (gospodarstvo ne bi niti trznil). Ker šolanje v dveh izmenah pomeni, da zjutraj začneš ob 7, včasih ob 6:15, popoldanska izmena pa konča ob 17-18, odvisno od število ur...
Covid 19
30. 04. 2020 19.55
+9
Težav bo milijon,dokler ne bo cepiva in zdravila,to je dejstvo,kot tudi to,da v slo ni zagotovo nihče kriv take situacije,zato moramo to reševati skupaj,ne se samo podrejati.Jaz mislim,da bi se dalo kjer so doma ogrožene osebe,stari starši,bolni..izpeljati na željo posameznika šolo do konec letnika tudi v prvi triadi z doma,medtem,ko bi bili drugi pod nekimi varnostnimi pogoji lahko šli v razred,ne vem,če je to tako možno,ali bi učitelji lahko dali sprotno snov na net itd.?Tisti,ki imajo lahko neko varstvo za otroka vrtčkarja,naj naprimer potegnejo še nekaj časa doma,s tem se bo število v vrtcu zmanjšalo in v roku enega meseca,ko bo situacija veliko jasnejša in preglednejša,pa se bo videlo,ali gredo lahko vsi v vrtce,ali lahko pa tudi vsi z njih..
ToSmJesz
30. 04. 2020 19.25
+8
Kako je pa s fakultetami? Nihče nikjer ne omenja, kdaj bodo odprte fakultete. Bo sploh mogoče zaključiti letnike?
brezcasni
30. 04. 2020 18.27
-2
otroci so bili prisiljeni se učit na daljavo in znanje ki ga pridobivajo sami je sigurno manjše od znanja z učiteljicami v razredu.Kako bodo lahko popravljali slabšo oceno od prej ali vzdrževali dobro oceno -na daljavo? Dajte nehat s tem ,če pa je to OK potem v prihodnje ne rabimo šol ,bodo delali vsi od doma.....mislim ,da otroci niso sposobni intenzivnega učenja na daljavo do recimo 3 letnika srednje šole.....
brezcasni
30. 04. 2020 18.32
+5
odhod v šolo zjutraj je tudi obveznost,je druženje,je socializacija,šolska ura je splet prijetnih in včasih neprijetnih momentov ki tvorijo celoto in pouk delajo zanimiv,učenje doma samih otrok pa je navidezen čas brez kontrole ki je lahko usoden ko se začne zares,pa tudi ocene bodo brez prič, torej simpatija ali antipatija med otrokom in učiteljem........kar pa ni pošteno
aljana
30. 04. 2020 19.05
+3
Tako kratka odsotnost zaradi izrednih razmer ne bi smela narediti trajne škode. Mislim, da bodo vse nadoknadili, čeprav je seveda to težka situacija.
aljana
30. 04. 2020 19.06
+21
Najbolje, da jim zaključijo na osnovi polletja in v nove zmage naslednje šolsko leto .
Evforija
01. 05. 2020 08.48
+4
Kot je nekdo napisal, recimo, da so osvojili z delom na daljavo polovico tistega, kar bi morali. So pa sedaj pridboljene ocene cisto nerealne. Mi je kolegica rekla, da.bi sin dobil v.soli za taksno znanje enko, sedaj je pa dobil 3. 🤔
Loilca
30. 04. 2020 15.10
+13
Ja seveda! super ideja, vse da matura bo! koga briga da ni dost profesorjeu na soli, da bi loh ucil 9 razlicnih 4. letnikov, glede na to da nas je lahko samo 10 v razredu? koga briga, da se kdo lahko naleze? Z maturo k jo pise 200 folka v istem prostoru, da sploh ne govorim
?ivi
30. 04. 2020 15.01
+46
Mene pa zanima, kako bodo v vrtcu in nižji trijadi oš. vzgojiteljice držale varnostno razdaljo pri otrokih.
Lan oslav
30. 04. 2020 14.52
-3
Sam da nam nebo treba iti v šolo. Hvala bogu
tapravKamncan
30. 04. 2020 16.37
+3
Popravci in vse ostale menda še zmeraj bo...
Evforija
30. 04. 2020 13.49
-16
Ce lahko folk v zdravstvu, civilni zasciti, policiji, proizvodnji, trgovini in se kje ze ves cas dela in pac tvega okuzbe ( ki jih kar ni in ni od nikoder!) naj rokave zavihajo se ucitelji! Res ne vem, zakaj bi polovico njihovega dela, za katero so tudi placani, opravljali starsi otrok. Poleg svojega dela. In zakaj naj bi bili eni v tem korona casu utrujeni na smrt, drugi pa kot cvetoce rozice, ker efektivno delajo s tam okoli 20-procentno zmogljivostjo? 25-tega vse v sole, vrtce in prvo triado ze 11. maja zalaufat, 9-osolce pa 18-tega. Zakaj bi srednjesolci zakljucili solo na daljavo?? Menda smo starsi bolj rizicna skupina kot srednkesolci, pa bomo sli delat. Je kje lalsna obrazlozitev, zakaj snaj bi srednjesolci in preostali osnovnosolci zakljucili solsko leto na daljavo??
gasper111
30. 04. 2020 13.35
+61
Moj je v 4. razredu. Do sedaj sva oba z ženo delala od doma in sva mu tako tudi lahko pomagala pri jemanju snovi. Glede na to, da se ukrepi sproščajo je realno za pričakovati, da bomo morali starši v bližnji prihodnosti nazaj na delo. Kdo bo pa takrat otrokom pomagal pri učenju, če bodo oni doma starši pa bomo v službi?
Abica
30. 04. 2020 13.38
+36
Ni ti najslabse, eni so ze skoz v sluzbi, otroci pa kao sami vso snov predelajo... Realno je pa tako, da se po sluzbi lotis se otrokove sole, mu vse razlozis in zmotiviras...
gasper111
30. 04. 2020 14.47
+4
Ja, samo, če je tako potem šolnikov ne rabimo. 1. septembra naj potem samo povejo kaj mora otrok predelati do 24. junija, konec vsakega polletja naj bo preverjanje znanja in to je to. Ali pa naj nam dajo še njihovo plačo.
tanka nit
30. 04. 2020 15.44
+19
Bravo, ne vem kaj je narobe, eni že vseskozi delamo pa nc ne jamramo s tem da zraven se vse solske obceznosti porihtamo. Vse je v glavi.
marjan111
30. 04. 2020 13.33
+30
nekako ne razumem zakaj bi 9 razredi sli v solo in bili tam 5ur(solskih) ostali pa spijo doma do 10,11 kakor koli nekateri 9 razredi oz 1,2,3 pa morajo ustati ob 7 da se odpravijo proti soli. Lahko bi bolj jasno povedali kaj bodo ucenci 9 razrediv delali v soli
Abica
30. 04. 2020 13.40
+23
Saj to, ce sploh bo, bo ravno ene dva tedna za devete razrede. Saj jim bo se pasalo, da se malo vidijo, ker zakljucujejo oš. Po moje se bo to se spremenilo in sploh ne bodo sli...
marjan111
30. 04. 2020 13.59
+11
tudi mozno saj je do 25 se kar nekaj casa.. bomo videli
malametulja
30. 04. 2020 14.17
+15
Sej to, do takrat je še daleč, zna bit zdele mal več okuženih in hopa, gremo spet v karanteno 🤦‍♀️
Bassettt
30. 04. 2020 13.16
+28
Raje solanje na domu in svoboda od tega norega sistema. Cakajte dan, ko bodo vzgojitelji in ucitelji na bolovanju in to se pred septembrom. Ta virus bo mesal strene se naslednji 2 leti, zato da mi ljudje spremenimo marsikaj in najdemo boljse nacine — vecina pa komaj caka, da gre nazaj po staro. Starega in po staro vec ni!
zibertmi
30. 04. 2020 13.15
+55
stvar je kar malo hecna.v lokalih je od odredbe da morajo saloni in trgovine zagotoviti 20 kvadratnih metrov prostora na stranko,sedaj je to priporočilo verjetno zaradi pritiskov,ker marsikateri lokal nima niti toliko prostora v njih pa dela več zaposlenih na drugi strani se bodo pa odpirali vrtci in šole ,kar je sicer prav,pa vendar glede na omejitev prostora ,bi morale biti učilnice za do 15 učencev velike 300 kvadratov.
Aprilc00
30. 04. 2020 13.13
+55
Vprašanje. Sedaj so šolarji doma že od 15.marca, za večino bo tako, da s tem šolskim letom ne bodo šli več v razrede. Potem se bo odprlo meje za poletne počitnice in zna se zgoditi, da bo virus septembra spet tu. A potem to pomeni, da šolarji sploh ne bodo več hodili v šole in kako za vraga naj starši nadalje uredijo varstvo, če nekateri že od 15.marca neprestano delajo, medtem ko so njihovi otroci sami doma??
Abica
30. 04. 2020 13.32
+20
aljana
30. 04. 2020 19.09
+3
To bi bil pa res problem in ni dvakrat za reč, da se ne zgodi.
NLKP
30. 04. 2020 13.11
+7
Je potrebno koga naučiti kuhati? Mu povedati kaj pripraviti otroku za topel obrok, sedaj pa imate skrbi, ja imamo, in jih uspešno rešujemo.... Eni samo čakajo, da se odprejo restavracije, ker si še jajc ne znajo speči ali klobase skuhati, kaj šele pice speči.
NLKP
30. 04. 2020 13.05
+68
Vidim veliko strašev, ki imajo otroka samo za to, da ga imajo... zdajle pa kar ne vedo kam bi ga dali in kako bi se ga "izognili". Vidijo samo delo in delo in še enkrat delo, dagi STARŠI, čas beži in otroci so samo enkrat otroci, bodimo z njmi...
VF
30. 04. 2020 13.10
+20
To je res, je na nek nacin to blagoslovljen cas, ki je prinesel mnogo dobrega.....solanje na daljavo toliko casa pa ni dobro sploh, ker ni vec indikacij za to...preprosto moji otroci si zelijo v solo, evo
Aprilc00
30. 04. 2020 13.17
+32
NKLP a pa ti razumeš, da na primer proizvodni delavci morajo delati, da preživijo družino in to z minimalno plačo? Petletniki ne smejo biti sami doma, kam ga češ dat če ni vrtca, k starim staršem pa ne smejo? Niso vsi pisarniški delavci, ki si lahko delo organizirajo preko doma.
Abica
30. 04. 2020 13.34
+31
Rada sem z otrokoma in oni so radi z nama z mozem, a si tudi zelijo nazaj svoje druzbe.
ma?ipa?i
30. 04. 2020 16.27
-12
Mi imamo pa samo enega osemletnika. Mož dela od doma, moja firma ne sme poslovati in še ni omenjeno, kdaj bo lahko. Najin sin že dva mesca ni srečal nobenega sošolca, nobenega sorodnika, nobenega prijatelja iz športnega kluba, nobenega otroka iz bloka. Imamo zaprtega v stanovanju in neskončno smo hvaležni vladi in Nijz, da smo živi. Poklon do tal!
MB Actros
30. 04. 2020 13.00
+32
Važno da se cerkve v ponedeljek odprejo. Da slučajno fari ne propadejo - revčki. Šole ne - cerkve pa ja, da bodo lahko najbolj rizični na kupu. Katastrofa
MaksiLopez
30. 04. 2020 13.09
+1
verouka kljub temu ne bo, vidš kar želiš videt, ne nabijaj v 3 krasne
Mateja Praznik 1
30. 04. 2020 13.20
+10
Z odpiranjem cerkva je takole ... obiskovanje svetih maš ni obvezno. Nihče ljudem ne zapoveduje, da morajo v cerkev. Verniki, ki so pred epidemijo redno hodili v cerkev, bodo pač vsak zase morali premisliti, ali je zanje varno, da takoj po odprtju cerkva takoj spet začnejo hoditi. S šolami je drugače. Če odprejo vse šole za vse učence in dijake, bo konec izobraževanja na daljavo in starši in otroci ne bodo imeli izbire.
ma?ipa?i
30. 04. 2020 16.30
+5
Aurora 1
30. 04. 2020 12.44
+1
Pri nas doma hisa zgleda kot prizorišče zločina. Dva mala otroka, zraven delo od doma. Vedno se zgodi nekaj ko imam telefon. Potem pa jok in vpitje. Razjokala sem se da sele 18. Se odprejo vrtci
NLKP
30. 04. 2020 13.05
-5
NLKP
30. 04. 2020 13.10
+1
Je potrebno koga naučiti kuhati? Mu povedati kaj pripraviti otroku za topel obrok, sedaj pa imate skrbi, ja imamo, in jih uspešno rešujemo.... Eni samo čakajo, da se odprejo restavracije, ker si še jajc ne znajo speči ali klobase skuhati, kaj šele pice speči.
Perivnik
30. 04. 2020 15.49
+10
Je treba otroke vzgojiti, da so pridni, da ubogajo starše, da počnejo in delajo kar se jim naroči.... Ne, da takrat, ko ima starš telefon to izkoristijo za "traparije". Naša soseda ima 4 (vrtec in nižja triada) vse dobro pošlihtane. Je red, ko se dela se dela, ko se igra in zabava, pa je veselje.
Moncsa
30. 04. 2020 21.53
+5
Aurora ne poslušaj pametnjakoviče okrog vzgoje. Jzt te čist razumem. Pride dan ko so angelčki, drugi dan pa garantiran živčni zlom. Z dvema po 6 let + služba verjamem da je zelo pestro. Ko sem imela enega dojenčka drugi pa 2,5 let star, sem dejansko imela nočne more da sem sama z otroci, in me mama pokliče po skype-u vprašati kaj je novega :D Še malo. Bo minilo.
Paloma 28
30. 04. 2020 12.38
+4
Če pa kdo rabi pomoč pri učenju in varstvu otrok v Mariboru, pa vam rade volje pomagam...
Paloma 28
30. 04. 2020 12.51
+30
Potem pa ne jokajte kak vam je težko z otroci doma... Saj so pa vaši... Ali?
Uporabnik261021
30. 04. 2020 12.52
-10
Paloma 28. Profil imas narejen na sveze. Kaj si nova pridobitev sds pisunskih placancev? Nismo vsi nepismeni, in spremljamo stvari v svetu. Ce si panicna, zapri se v stanovanje in naj ti nosijo hrano. Ostali bomo ziveli naprej. In ne zavajaj. Vsi vidimo kako gre Svedom, Japoncem, in ostali polovici sveta, kjer virusa in panike prakticno ni.
Paloma 28
30. 04. 2020 12.59
+10
Poznam stvari in vse mi je kristalno jasno... Tudi, če je vse umetno narejeno se ne dogaja to samo pri nas, ampak po celem svetu... In niti ti in ne jaz tega žal ne bova spremenila... Jaz panična nisem ,niti nisem bila...Lahko pa sklepaš po sebi...
Paloma 28
30. 04. 2020 13.04
+8
Pa slabo spremljaš stvari po svetu sem pozabila napisat... Ti kar živi naprej po svoje, kdo ti brani... Lahko pa povem, da nisem leva in nikoli ne bom...
Žac
30. 04. 2020 12.21
-7
Super. Ze se moja doma vrgla v raziskavu zdravila proti temu virusu. Doma bil in je se celi kaos.
PetindvajsetUR
30. 04. 2020 12.17
+29
Prva triada......da nima to veze s tem, da smo lahko starsi teh otrok doma na strosek drzave?? Hmmmmm......
malametulja
30. 04. 2020 12.18
+38
Točno to, ti otroci ne morejo bit sami doma, mi pa moramo v službe...