Korona

Od srede samotestiranje v šolah: 'Otroci so ključen dejavnik pri širjenju pandemije'

Ljubljana, 16. 11. 2021 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
589

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus bodo v šolah začeli izvajati v sredo. Tistim učencem in dijakom, ki se ne bodo samotestirali, bodo začasno prepovedali zbiranje v šoli in odredili izobraževanje na daljavo. Ukrepom nasprotujejo nekateri starši, ravnatelji pa so izpostavljeni njihovim pritiskom. A podatki kažejo, da so prav otroci ključen dejavnik pri širjenju pandemije, opozarja podatkovni znanstvenik Aleks Jakulin, član ekipe Covid-19 Sledilnika. Podobno je povedal tudi pediater Denis Baš, ki hkrati poudarja, da je samotestiranje enostavno, neboleče in ne pušča posledic.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Samotestiranje v šolah
    03:52
    Iz 24UR: Samotestiranje v šolah
  • Iz SVETA: Jutri začetek samotestiranja v šolah
    02:30
    Iz SVETA: Jutri začetek samotestiranja v šolah
Starši ali skrbniki bodo za učence podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja.
Starši ali skrbniki bodo za učence podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja. FOTO: Dreamstime

Medtem ko so pomisleke glede samotestiranja izrazili tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, je ministrstvo za šolstvo danes za ravnatelje pripravilo še eno srečanje na daljavo, kjer bodo dodatno pojasnili spremembe odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z novim koronavirusom v delu, ki se nanaša na šolstvo.

"Otroci so ključen dejavnik pri širjenju pandemije. V preteklosti se je dokaj nespametno mislilo, da se otroci ne okužijo. V resnici se okužijo in okužbo širijo, kažejo podatki," je za 24ur.com povedal Aleks Jakulin, član ekipe Covid-19 Sledilnika, sicer nekdanji profesor statistike in raziskovalec na prestižni univerzi Columbia v New Yorku. "Četudi otroci redko umrejo, ima velik delež otrok dolgotrajne posledice," je dodal.

Po njegovih besedah je nepojmljivo, da imajo recimo otroci na Floridi obvezno uporabo mask v šolah, pri nas pa se glede tega zapleta. Testiranje je po njegovem mnenju vsekakor dobra ideja: otroci mogoče lahko na hitro prebolijo covid-19, ampak okužijo in težko zbolijo pa tisti, ki so v stiku z njimi, to so dedki, babice, starši, sorodniki, tudi učitelji. Ob tem je spomnil na primer s Kitajske, kjer sta dva otroka naprej okužila 226 ljudi.

 'Pediatri podpiramo varno šolsko okolje in ti ukrepi so namenjeni temu'

O ukrepih v šolstvu je na današnji vladni novinarski konferenci spregovoril tudi pediater Denis Baš. "Ne podcenjujmo otrok. V naših ambulantah prejemamo vprašanja, kako bo otrok v času pouka zdržal z masko, kako se bo samotestiral. Otroci se hitro privadijo. Maska ne povzroča nobenih težav s kisikom," je izpostavil.

Denis Baš
Denis Baš FOTO: Twitter

"Otroci si v tej starosti dnevno vrtajo po nosu. Stvar je enostavna in neboleča, ne pušča posledic. S tem otroka, ki še nima znakov okužb, izločimo iz razreda in preprečimo širjenje okužb," je povedal in dodal, da ob tem ne smemo nikoli pozabiti, da so v šolah tudi otroci, ki imajo zdravstvene težave, ki bi jim bolezen lahko povzročila velike težave.

Kot je še izpostavil, imajo otroci doma družinske člane, ki so tudi lahko zdravstveno zelo ogroženi in zaradi okužb lahko resno zbolijo. "Pediatri podpiramo varno šolsko okolje in ti ukrepi so namenjeni temu," je dejal.

Vse odrasle poziva, naj s cepljenjem omogočijo otrokom, da ne bodo imeli še dodatkih stisk: "Predstavljajte si stisko otroka, ko mora njegov starš v bolnišnico, celo na intenzivno nego."

"Zadali smo si, da šol, če ne bo skrajno nujno, ne zapiramo več," je nadalje poudaril in opomnil, da se nekatere zdravstvene posledice pri otrocih zaradi šolanja na daljavo v prejšnjih valovih kažejo še danes. Pouk v šolah je pomemben tudi zaradi socializacije in druženja z vrstniki, je pojasnil.

Baš meni tudi, da je bila na začetku epidemije stroka res prepričana, da otroci, mlajši od 10 let, niso tako pomembni prenašalci koronavirusa. Vse novejše raziskave iz tujine in podatki iz prakse pa zdaj kažejo, da ob tako številnem kroženju virusa v populaciji, kot ga trenutno beležimo v Sloveniji, tudi otroci postanejo pomembne dejavnik prenosa okužb.

K iskanju vseh kontaktov in prekinitvi verige okužb je pozval tudi minister za zdravje Janez Poklukar, ki je kot drugo možnost navedel zaprtje družbe in s tem tudi šol. Ob tem je poudaril, da v Sloveniji trenutno beležimo dva vrhova okužb, prvega v starostni skupini med petim in 15 letom, drugega pa v skupini med 24 in 34 letom.

Baš je naknadno povedal, da je vrh okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV) pri otrocih v Sloveniji v tej sezoni dosežen, zato število okužb počasi upada. Narašča pa število okužb s koronavirusom, ki v tem trenutku na srečo še ne predstavljajo hujšega problema. Se pa pediatri bojijo začetka porasta gripe, saj sezone gripe lani ni bilo, zato so otroci slabše odporni. Baš je zato pozval tudi k cepljenju proti gripi.

Ob vse bolj zaostrenih razmerah v bolnišnicah zaradi porasta števila covidnih bolnikov se je oglasila tudi vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Meni, da je trenutna epidemiološka situacija v Sloveniji odraz ekstremnega egoizma. "Ukrepi so dobri in primerni, dokler nam jih ni treba upoštevati in izvajati," je navedla. Po njenih besedah žal časa ni več, zato je opozorila, da moramo vsi prispevati svoj del, saj bodo le na ta način šole ostale odprte, zdravstveni sistem pa ne bo odpovedal.

Kustec: 'Zaupajte stroki, da bodo otroci lahko obiskovali pouk v šolah'

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je pred sredinim začetkom samotestiranja vseh učencev v šolah v video nagovoru prosila, naj vsi pomagajo in zaupajo zdravstveni in pedagoški stroki, da bodo lahko otroci, predvsem najmlajši med njimi, še naprej obiskovali pouk v šolah.

Ministrica je opozorila, da je ta trenutek novi koronavirus med nami prisoten bolj kot kadar koli prej. "Naša naloga v šolskem prostoru ta trenutek je, da naredimo vse, kar lahko, da bodo naši otroci in njihovi učitelji navkljub vsemu lahko čimbolj običajno živeli dalje," je dejala ministrica.

Simona Kustec
Simona Kustec FOTO: Bobo

Po njenih besedah je edini način, da šola ostane varen prostor in bo lahko še naprej odprta, da učenke in učenci obvezno nosijo zaščitno masko in upoštevajo priporočila epidemiološke stroke ter se obvezno samotestirajo.

Kustečeva je še dejala, da čas, v katerem živimo, od nas zahteva veliko razumevanja in strpnosti. "Hvala za vso vašo pomoč, da bodo šole še naprej lahko ostale varen prostor za šolanje," je zaključila Kustečeva.

Zagovornik načela enakosti vladi in ministrstvu priporočil, naj bo pouk na daljavo za vse uveden le v skrajni sili

Zagovornik načela enakosti je ministrstvu za šolstvo in vladi priporočil, naj možnost zaprtja šol za vse uporabita le v skrajni sili. V oceni diskriminatornosti predpisov, ki so bili podlaga za zaprtje šol zaradi epidemije covida-19, je namreč ugotovil, da je izobraževanje na daljavo po kakovosti neprimerljivo s poukom v šolskih prostorih.

Kot je ocenil zagovornik Miha Lobnik, je imelo zaprtje šol negativne posledice še posebej za ranljive skupine otrok in mladostnikov. Država jih je v njihovih ustavnih pravicah bistveno bolj omejila kot primerljive skupine, s čimer je posegla v njihovo pravico do šolanja in izobrazbe. Ukrepi pa so v primerjavi z drugimi prebivalci nesorazmerno prizadeli tudi starše in skrbnike šolajočih se otrok, ki so morali prevzeti skrb za izvajanje šolanja na daljavo.

V postopku ocene diskriminatornosti je tako ugotovil, da je šolanje na daljavo po kakovosti neprimerljivo s poukom v šoli. "Šola namreč poleg podajanja znanja zagotavlja tudi vzgojo, socializacijo in socialno oskrbo, organizirano športno vadbo, krožke, varno okolje, za otroke in mladostnike iz socialno šibkih skupin pa tudi topel obrok," je izpostavil.

Na podlagi odzivov šol, ki jih je v postopku prosil za podatke, je ocenil, da je imelo šolanje na daljavo še posebej negativen učinek na ranljive skupine otrok in mladostnikov na podlagi njihovega premoženjskega stanja, invalidnosti, rase ali etničnega porekla, narodnosti, državljanstva, jezika, družbenega položaja in tudi kraja bivanja. Vsi namreč niso imeli primernih pripomočkov in razmer, da bi lahko enako dobro osvojili snov, kot bi jo v šoli, je poudaril.

Obenem je priporočil, da se ukrepi za obvladovanje širjenja novega koronavirusa sprejemajo ob aktivnem sodelovanju in maksimalnem upoštevanju epidemiološke, pedagoške, psihološke in pedopsihiatrične stroke.

"Dragi starši, jutri ne puščajte otrok pred vrati šol"

Kot so pred jutrišnjim dnem zapisali na Zvezi prijateljev mladine Slovenije, že vse od pojava koronavirusa in uvedbe spremljajočih ukrepov (od marca 2020) opozarjajo, da so otroci in mladi tisti, ki jih je epidemija zelo zaznamovala.

"Z zaskrbljenostjo spremljamo aktualno dogajanje okrog zaščitnih ukrepov za zajezitev virusa v šolskih okoljih in razprave politikov, odločevalcev, šolnikov, staršev in drugih, ki so s tem povezani," pravijo in pozivajo vse, da "stopimo korak nazaj in se skupaj potrudimo, da otroci ostanejo v šolah".

"Intenzivno nasprotovanje mnenj med odraslimi ni v korist otrok. Odrasli smo tisti, ki moramo poiskati ustrezne rešitve, ne glede na naša prepričanja. Pozivamo k sprejetju ukrepov, ki bodo smiselni, premišljeni, ne-izključujoči in izvedljivi v praksi," so zapisali.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (589)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Butalivud
17. 11. 2021 08.06
+1
Edino Kar je v vsej tej naši Covid zgodbi zagotovo ključnega je nesposobnost vlade, nezmožne zmanjšati okuženosti, obolelosti, smrti populacije. Žalostno. Vedno pa se z lahkoto najde grešne kozle. Tokrat greste na našo mularijo... Bog vam pomagaj. Priti k pameti, seveda.
zajebant2
16. 11. 2021 19.59
+2
tisti fantič na prispevku, ko se sam testira je bolj pameten kot učitelji in starši
vvvilice
16. 11. 2021 19.57
+4
Tako je, ko "pacienti" pišejo in sprejemajo odloke.
zajebant2
16. 11. 2021 20.00
+1
vvvilice
16. 11. 2021 19.55
+5
Sedaj so našli otroke kot širitelje, da bi prikrili debakel s cepivi. Sicer nekateri še verjamejo "stroki", pa bo že resnica priplavala na dan.
jegr1
16. 11. 2021 19.54
+3
Kakšno masko pa ima na sebi Baš? Ali je taka maska dovoljena????
urtika
16. 11. 2021 19.41
+3
Podatkovni znanstvenik ja za posrat. Še en jajčkov kader.
trieko
16. 11. 2021 19.39
+4
To je izjava pediatra, ki skrbi za naše otroke >Pediater Denis Baš, ki hkrati poudarja, da je samotestiranje enostavno, neboleče in ne pušča posledic< Če je že toliko pameten na nam pove kako on ve, da testiranje ne pušča posledic
ModriStane
16. 11. 2021 19.00
-3
Pogrešam intelektualno strogost stroke pri preprečavanju kovid okužb v šolah. Namesto te vedno skoči na plano Štrukelj.
Covid 19
16. 11. 2021 18.54
-2
Moji mulci se prav zabavajo s testiranjem,so navajeni ni težav, tudi z maskami ne,to je še najmanj kar lahko storimo.Sam nisem cepljen,imam pa tako vojaško,strateško razvito preventivo,da ni možno, da bi se okužil,razen v morebitnem primeru,da virus preide skozi 2 maski..Nobenega ne bom okužil zagotovo ne,nisem v stiku z več ljudmi,po več dni z nobenim,pa ravno tako se testiram,saj je hecno, lahko rečem žgečkljivo.
rajko povše
16. 11. 2021 18.47
+7
Hvala bogu ima moj sin NORMALNO učiteljico ....sem povedal vse
kahelc
16. 11. 2021 18.37
-3
Moj soncek se ze ne bo testiral za v solo! Lahko se testira samo za toplice bone porabit in za na hrvasko! Ampak to je drugace :)
LOS - T
16. 11. 2021 19.57
+0
Vidš, si tipičen arogantni nepoučen kovid fanatik. Mulcem se ni treba testirat za nikamor, morjo se pa za v šolo. Lohk grejo skupinsko kašljat v kino, ne smejo se pa doma pred poukom testirat. Kje je tle logika? Tipičen nesmiseln ukrep, najbrž samo predpriprava za cepljenje otrok.
anatomija
16. 11. 2021 18.28
+8
naj volivci sprejmemo odlok , da se morajo vsi politiki redno testirati na droge . Vsak pozitiven takoj doživljensko izgnan iz politike
jaseveda
16. 11. 2021 19.20
-1
trieko
16. 11. 2021 19.35
+1
Jaseveda .Prav imaš levi so znani po aferi snegec, poglej si na googlu
urtika
16. 11. 2021 20.11
Za politike je pa to nedovoljen poseg v njihovo telesce🤣🤣🤣
Strela002
16. 11. 2021 17.53
+0
Banda pokvarjena!
Kren1
16. 11. 2021 17.49
+10
Kere buče 2 otroka okužila 226 ljudi. Pa komu prodajate take neumnosti. Lahko jih boste pol vladajočim zapornikom.
Alternativasmopikasi
16. 11. 2021 17.47
+9
še nsšo vlado bi morali testirati na marsikaj. Recimo IQ, razne droge,...
zibertmi
16. 11. 2021 17.40
+11
še lansko leto so stroka in vlada,ki diktira vse skupaj ,zagotavljali,da se otroci ne morejo okužit in tako niti ne prenašat okužbo.pa ptc pogoj do leta 12 ni potreben nikjer,razen izgleda v šoli
zibertmi
16. 11. 2021 17.42
+10
otrok se bo testiral v šoli ob prisotnosti vsaj enega odraslega,če bo pozitiven gre v karanteno.kaj bo z odraslim,ki je bil prisoten in je bil tako v stiku z okuženim.če se bodo skupinjsko testirali je še bolj bolano.tisti,ki bo pozitiven domov ostali ostanejo v šoli.čeprav so bili v stiku z okuženim.starši v karanteno,potem pa pcr test mogoče negativen,nič novega pri nam,pa zopet v službo in šolo-kaki pacienti nam vladajo
Uporabnik215111
16. 11. 2021 18.06
+8
Eh,virus je selektiven. In pa tista ura testiranja,se ne steje kot kriticen stik🤣🤣
Ramzess
16. 11. 2021 18.20
Hiter test je treba potrditi s kliničnim, ne pa ukrepati z glavo skozi zid. Brez dokaza ni obsodbe.
thetech
16. 11. 2021 17.15
+9
Čez mesec dni, pa bomo tukaj prebirali članke o porastu depresij med najmlajšimi... Heh...
Moncsa
16. 11. 2021 17.20
+11
To beremo že celo leto. Ma Kustačeve to ne briga, ona je ministrica za šolstvo, ne za otroke.
Ramzess
16. 11. 2021 18.20
+2
thetech
16. 11. 2021 17.09
+9
Otroci so ključen dejavnik? Poglejte si statistiko, kdo v resnici trosi virus.... Zavajate in nakladate!!!!
Moncsa
16. 11. 2021 17.08
+7
"V preteklosti se je dokaj nespametno mislilo, da se otroci ne okužijo. V resnici se okužijo in okužbo širijo, kažejo podatki," Drži. Velja isto za cepljene, in to celo v večji meri. Za kaj ne morite raje cepljene s 3xnim testiranjem na teden?
mario7
16. 11. 2021 16.58
+8
Teroristi so se že spravili na otroke.
LOS - T
16. 11. 2021 19.59
Farmacevti že delajo cepivo za otroke, kolk ljudi se bo golfalo na tropskih otokih od prodanih testov in provizij za posle pa nikol ne bomo zvedli.