Korona

Kustečeva: V najboljšem primeru se bodo šole in vrtci odprli 11. maja

Ljubljana, 28. 04. 2020 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Šolska ministrica je potrdila, da pogovori glede ponovnega odprtja vrtcev in šol potekajo okoli datuma 11. maj. Zdravstvena stroka je ponovnemu odprtju že prižgala zeleno luč, a le, če bodo v izobraževalnih ustanovah veljali zaščitni ukrepi. Neuradno se govori, da bodo najprej odprli vrtce, šolske zvonce pa bi prvi lahko zaslišali učenci prve triade osnovnih šol in zaključni letniki srednjih šol.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Rahljanje ukrepov omogoča maše, kmalu spet odprti vrtci in šole?
    07:23
    Iz 24UR ZVEČER: Rahljanje ukrepov omogoča maše, kmalu spet odprti vrtci in šole?
  • Iz 24UR: 11. maja v vrtec in šolo?
    03:42
    Iz 24UR: 11. maja v vrtec in šolo?
  • Iz SVETA: Kdaj bodo vrtci in šole spet odprti?
    04:20
    Iz SVETA: Kdaj bodo vrtci in šole spet odprti?

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je v izjavi za medije glede omejevalnih ukrepov v vrtcih in šolah povedala, da si vsi želijo, da bi se ti lahko znova odprli. "V najboljšem primeru se bodo vzgojno-izobraževalne ustanove odprle 11. maja," je dejala, a poudarila, da tega zagotovo še ne more reči. 

Kot je pojasnila, bo ta odločitev odvisna predvsem od epidemiološke slike v Sloveniji, spremljali pa bodo tudi, kaj se bo dogajalo v državah, kjer so tovrstne ustanove že odprla svoja vrata. 

Povedala je še, da na ministrstvu načrtujejo, da se bo to šolsko leto zaključilo, pa čeprav ob šolanju na daljavo. Učenci poleti ne bodo sedeli v šolskih klopeh, je dejala. "Šli bomo na počitnice." 

Da bi se šole in vrtci odprli 11. maja, je najboljši scenarij.
Da bi se šole in vrtci odprli 11. maja, je najboljši scenarij. FOTO: Dreamstime

Vladni govorec Jelko Kacin pa je ob robu današnje novinarske konference dejal, da vlada in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport "zelo razmišljata o ponovni aktivaciji vrtcev in šol, a nobene odločitve ali časovnega okvira v tem trenutku še ni." 

"Počakali bomo na izkušnje drugih držav, ki so se že odločile za ponovno aktiviranje šol, in na rezultate nacionalne raziskave," je dejal in za razliko od ministrice poudaril, da 11. maj v nobenem scenariju ni datum, ko bi se to lahko zgodilo.

Kakšni bi bili varnostni ukrepi? 

Zdravstvena stroka je ponovnemu odprtju vrtcev in šol že prižgala zeleno luč, a le, če bodo v izobraževalnih ustanovah veljali zaščitni ukrepi. Najprej - izjava staršev, da je otrok zdrav, pojasnjuje vodja strokovne skupine na Ministrstvu za zdravje Bojana Beović, ki ne izključuje niti merjenja temperature. "Treba se bo odločiti, pri kateri starostni skupini bo uporaba mask smiselna, pri zelo majhnih otrocih verjetno ne," še pravi. Bi bilo pa to priporočljivo za starejše otoke, ki bi se v zaprtih prostorih družili. Poskrbeti bi bilo treba tudi za organizacijo urnika malic, da v jedilnici ne bi bilo preveč otrok naenkrat. 

Slika naj bi bolj jasna postala po prvomajskih praznikih, ko bi lahko izvedeli tudi, kako se bodo otroci v vrtce in šole vračali. Neuradno se govori, da bodo najprej odprli vrtce, šolske zvonce pa bi lahko prvi zaslišali učenci prve triade osnovnih šol in zaključni letniki srednjih šol, so poročali v oddaji 24UR.

SVIZ vlado poziva: Vključite nas v procese odločanja

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je danes vlado pozval, naj ga vključi v vse procese odločanja o obnovitvi vzgojno-izobraževalnih procesov ter mu omogoči enakopravno izraziti poglede zaposlenih na to, kdaj je primeren trenutek za ponovno vzpostavitev delovanja vzgojno-izobraževalnih ustanov in kakšni načini delovanja le-teh so ustrezni. "Ne pristajamo na pasivno vlogo, ki nam jo ob vprašanjih, ki so ključnega pomena za varnost in zdravje našega članstva ter varnost otrok in mladostnikov, vsiljuje šolska oblast," so zapisali. 

Kot pravijo, je zanje povsem nesprejemljivo, da je bil njihov predstavnik izločen iz skupine za pripravo izvedbe letošnje mature, saj šolska oblast s tem kaže, da ni pripravljena upoštevati stališča praktikov. "Zahtevamo, da se predstavnika SVIZ v to skupino takoj ponovno vključi, hkrati pa smo prepričani, da bi morala v pripravljalni skupini za maturo sodelovati tudi Dijaška organizacija Slovenije, ki je kvalificirana, da izraža poglede maturantk in maturantov na izvedbo mature." 

Svoja stališča in opredelitve do obnovitve vzgojno-izobraževalnega procesa bo SVIZ oblikoval upoštevaje strokovne ocene zdravstvene stroke, v prvi vrsti NIJZ. "Želimo si, da bi vzgojno-izobraževalne ustanove čim prej spet normalno delovale, a je obnovitev delovanja vrtcev, šol, dijaških domov in fakultet  sprejemljiva le, ko bo stroka zagotovila, da je to varno za vse, da epidemija ne ogroža zdravja nikogar, ki sodeluje v vzgojno-izobraževalnih procesih. Menimo, da bomo delo laže, učinkoviteje in varneje obnovili, če bomo pri tem upoštevali načelo postopnosti. Hkrati morajo biti ti procesi usklajeni s procesi vračanja staršev na delovna mesta." 

Pri oblikovanju protokolov za obnovitev delovanja vzgojno-izobraževalnih ustanov, pri pripravi katerih želijo sodelovati, bodo vztrajali, da bodo navodila o varnosti in zaščitnih sredstvih, ki bodo dogovorjena za posamezne ravni vzgoje in izobraževanja, pravočasna, jasna in enoznačna, še pravijo v SVIZ. V navodilih morajo biti prav tako opredeljene rizične skupine med zaposlenimi in udeleženci vzgojno-izobraževalnih procesov ter tudi raven njihove zaščite. 

"Pred datumom, ko se bo delovanje vrtcev, šol, dijaških domov in fakultet obnovilo, mora biti zagotovljenega dovolj časa, da se bomo zaposleni lahko ustrezno pripravili in dogovorili o načinu izvajanja protokolov ter o oblikah dela, ki bodo pred tem dogovorjene," opozarjajo in dodajajo, da morajo država in lokalne skupnosti pravočasno poskrbeti za vse dogovorjene zaščitne ukrepe in opremo. 

Od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) pričakujejo, da se bo začelo odzivati na predloge in pobude njihovega članstva, učiteljic in učiteljev ter vseh drugih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju glede ponovnega odprtja vrtcev, šol, dijaških domov in univerz ter tako pokazalo, da ceni njihova prizadevanja.

Pasica za 24UR
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

txoxnxy
29. 04. 2020 20.06
Upam da ne pred ponedeljkom da bomo vsaj še čez prvomajske lahko užival v miru in tišini.
Pa Trik
29. 04. 2020 17.23
+5
Kok je žalostn brt kreganje middle aged ljudi k nimajo bolšga dela kukr pisat neki slabga u učitlih pač rati učitl če je to tok lahko bit ane ne se neki izživlat kle gor
Kras21
29. 04. 2020 11.56
+8
Kako se bodo pa otroci vozili v šolo🤔 javni prevoz je še velik??????😷 🤔
Tone Mihel?i?
29. 04. 2020 10.37
-4
Naj se odprejo šole in gimnazije za zaključne razrede 9 razred ..4 letnik ne pa za vse a je po drugi strani kdo jih bo poučeval seveda
majmun11223344
29. 04. 2020 10.28
-28
Delat ucitli, gremo gremo, en mesec boste že zdrzali pol pa itak spet počitnice, pa dobro si odpočije, kmalu vam bodo nizali in zamrznili plače, din, din šel, pa, pa, fertig, aus, schlus, din din aus, nix mehr...
Jun2
29. 04. 2020 08.50
+12
Prehitro ampak drugi val je obljubljen tako,da gremo čimprej.
KavčStrokovnjak
29. 04. 2020 13.50
-5
Zakaj smo šli sploh v karanteno? Se skrivat pred virusom? Resno?
Male?ka
29. 04. 2020 08.12
-5
Prej ste se pritozevali, da se morajo oroci sami doma uciti, kako so prikrajsani za socializacijo, zdaj vam spet ni prav, da bi morali nazaj v solo
Pesek20
28. 04. 2020 21.59
+18
Ja čakite še zdaj malo pa bo drugi val takoj tu
Covid 19
28. 04. 2020 21.42
+50
V trgovino spuščajo po 3,ali 5 z maskami..v šolo 100 brez vsega,kot ovce..ali kako?Ministrica,a boste na vrata šol napisali,coroni vstop prepovedan?
KavčStrokovnjak
29. 04. 2020 13.39
-1
Kaj jim bodo maske v šolah in vrtcih, če so pa vsi že od februarja prekuženi. Mularija je prva fasala in najbolje odnesla. Ti bi leto, dve stare otroke silil da imajo v vrtcu cel dan masko na obrazu? aj ajaj brihta...
Kritikizštajerske
28. 04. 2020 21.28
+22
Ti si bolana... če imaš v razredu 20 učencev in vsak ti na dan poslje 1-2 ali 3 maile si zracunaj koliko je to.....ds ne govorim o pripravah in vsem ostalem......in ja, niso vsi učitelji enaki zato ne posplošuj.... če si pa nezadovoljna s poklicem pa idi za učiteljico..vsak ima možnost...pa si iskusi...pa ne lapaj v tri dni
Bolfenk2
28. 04. 2020 21.25
-6
Če boste Štruklja vprašali, učiteljev ne bo v šolo pred septembrom. Učiteljem pa bo zahteval Korona dodatek za nevarno in stresno delo od doma.
ježevka123
28. 04. 2020 21.47
-21
Ta je hotel, da bi tudi vzgojiteljice in pomočnice "delale" od doma. Je SVIZ pošiljal na okoli maile. Samo ni bil uslišan s takimi idiotskimi idejami. Kaj v vrtcu bodo imeli zaposleni 2 meseca manj dopusta, ker so ga že sedaj koristili? Aja... oni so čakali sedaj 2 meseca na delo, poletne počitnice pridejo po 24.6. Pa jim bo spet lušno. Kaj mi plačujemo...!
Mojca1313
28. 04. 2020 21.54
+25
Vzgojitelji in pomočniki so sedaj na čakanju na delo doma in bodo imeli tudi manj plačano že ko te tišči.
Male?ka
29. 04. 2020 08.14
+30
Ucitelji sami nic ne zahtevajo in nimajo nobene besede pri tem, kdaj bo spet pouk v soli. Ta tvoja zloba te ne bo nikamor pripeljala
Kritikizštajerske
28. 04. 2020 21.21
+24
Vsi pametni... žalostno pa je, da je večina tukaj gor samskih kavćarjev brez otrok z bednimi službami, ki se sami sebi smilijo in so za njih vse učitelji krivi.....V ŠOLO BI HODILI NE PA POHAJALI....SEDAJ PA ŽANJITE IN NE JOČITE......
Kritikizštajerske
28. 04. 2020 21.19
+9
Vsi pametni...većina pa samskih kavćarjev
Kritikizštajerske
28. 04. 2020 21.17
-2
Se vidi da si revćek samotar......gre se za otroke.... očitno jih nimaš če pa jih imaš pa moje sožalje njim
Kritikizštajerske
28. 04. 2020 21.16
+2
Ti ne bluzi...in predvsem ne laži in ne meči vseh učiteljev v isti koš..?če si tako pameten pa sam otroka uči...aja si samski in brez otrok.....bogi
Kritikizštajerske
28. 04. 2020 21.14
+14
V šolo bi hodila in se ne joči sedaj pa sama sebi smili...in ne meči vseh učiteljev v isti koš
Mojca1313
28. 04. 2020 21.16
-2
Cookie74
28. 04. 2020 21.14
+13
jst sm za, da se sole takoj odprejo, sam ne na tak nacin,da bojo mogl otroc maske nosit. pa sej niso normalni.
bilfe
28. 04. 2020 21.04
+21
Ma ta Kustičeva mi pa ni več normalna tako je zguljena kot da ji govore piše nekdo drug in ukaže kaj najgovori
Covid 19
28. 04. 2020 21.15
+6
Rena 55 a si ti imel-a in učil-a svoje smrkavce doma,al so hodili tudi kaj v šolo,če jih sploh imaš,glede na to,da se učiteljev ne rabi,ker nekateri vse obvladate..v Idriji na krožnem proti griču.
rena55
28. 04. 2020 21.02
-47
ucitelji tko mate skoz pocitnice in super place pa tud nobenih rezultatov vam ni potrebno pokazat so vam vedno drugi krivi kot tej lopovski vladi
Cookie74
28. 04. 2020 21.17
+16
Kritikizštajerske
28. 04. 2020 21.23
+8
Itak rena 55 je brezposelna pa najpametnejša.....
rena55
28. 04. 2020 21.57
-10
ne mi skozi delamo pa smo dobil ravno danes borih 109e dodatka za marec pa smo iz 6obcin skupaj maske smo dobili damo en teden gospoda pase afna z meili in bi radi 100procentno placo plud 100procentov dodatka taki lopovi kot vlada
Mali medo
28. 04. 2020 20.54
+17
k maši ja v šolo pa ne te so pa zgubili kompas
KavčStrokovnjak
29. 04. 2020 13.41
+1
Se vidi da svečkarji vodijo vlade. Niti tri čiste v glavi.