Korona

'Zelo verjetno tudi jeseni kombinacija učenja na daljavo in pouka v razredu'

Ljubljana, 02. 05. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
576

Šolska ministrica Simona Kustec je potrdila, da so od vlade dobili zeleno luč za postopno odpiranje vrtcev in šol z 18. majem, sprva le za prvo triado OŠ in zadnje letnike srednjih šol. Teden dni kasneje bodo verjetno sledili devetošolci. Dodala je, da bo šolanje tudi jeseni verjetno potekalo kot kombinacija učenja na daljavo in pouka v razredu. Stroka medtem opozarja, da realne ocene, kako poteka pouk na daljavo, nimamo, premalo poudarka pa je tudi na ranljivih skupinah. Opozarjajo tudi ne neenakost pogojev: "Doma nimamo vsi enako dobrih računalnikov."

V rubriki 24ur Inšpektor so predstavili oceno šolanja v času ukrepov za zajezitev epidemije. Kaj je bilo narejeno dobro, kaj slabo, kakšna so opozorila, kaj je treba upoštevati za naprej? 

V začetku je šolska ministrica dr. Simona Kustec potrdila, da so na ministrstvu od vlade dobili zeleno luč, da se pripravijo na postopno in delno odprtje izobraževalnih ustanov z 18. majem. Vrtce odpirajo zaradi potrebe po varstvu, prva triada gre v šolo iz podobnega razloga. Teden dni kasneje bodo verjetno v šolo zopet stopili deveti razredi osnovnih šol. Odpirajo se tudi srednje šole, a zgolj za zaključne letnike, saj jih čaka matura. 

Svoja vrata odpirajo tudi zavodi za otroke s posebnimi potrebami, v šolo pa bodo šli tudi tisti učenci, ki bodo morali popraviti negativne ocene. Poleg tega se odpirajo še glasbene šole in vsi varstveni zavodi.

Vsi ostali otroci do jeseni ostajajo doma. Razen, če vmes vlada razglasi konec epidemije, kar pa je malo verjetno.

Predsednica Zveze društev pedagoških delavcev Slovenije in hkrati profesorica za primerjalno pedagogiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani dr. Klara Skubic Ermenc pravi, da razume potrebo po postopnosti, a da je bila informacija o tem, da se ne vračajo v šole vsi učenci, za mnoge otroke, ki težko prenašajo izolacijo, kot "mrzel tuš"

Sama meni, da bi bilo za vse učence, tako iz učnih kot psihosocialnih razlogov, bolje, da bi se vrnili v šolske klopi, četudi za krajši čas. Predlaga, da bi se ostali učenci vrnili za manjše število ur na dan ali morda le dvakrat tedensko. 

Ministrica pa je ob tem poudarila, da ne dvomi v to, da si vsi želijo, da bi se čim prej vrnili v šole. Vendar v tej situaciji žal to ni mogoče. "Moramo iskati načine, ki so najboljši za večino," je dejala. Tudi to je odgovornost države, dodaja. 

Izobraževanje na daljavo je nekaj, česar si pred dvema mesecema ni nihče predstavljal. Na papirju so stvari delovale, je poudarila ministrica, v praksi pa izobraževanje na daljavo poteka relativno dovolj dobro, da se šolsko leto lahko izpelje do konca. 

"Ta trenutek se zdi, da tudi jeseni izobraževanje ne bo potekalo na običajen način. Kar pomeni, da bomo morali najti neko kombinacijo izobraževanja na daljavo in pouka v razredu," še pravi in dodaja, da so preigravali veliko možnih scenarijev, da bi čim več otrok lahko pripeljali nazaj v razrede. Ta, ki je trenutno na mizi, pa je tisti, ki se je "iz vseh zornih kotov izkazal kot najbolj realen".  

Celotni pogovor si lahko ogledate na Voyo

'Na prvem mestu je vprašanje ranljivih skupin'

Profesor pedagogike in teorije vzgoje dr. Robi Kroflič pravi: "Prvo, kar moram povedati, je, da neke ocene, kaj se dogaja v šolstvu, nimamo. Na eni strani se moramo zadovoljiti z informacijami ministrstva, na drugi strani sledimo številnim zapisom medijev, dijakov, staršev, svetovalnih delavcev, da stanje ni tako rožnato, kot bi bilo videti iz izjave iz začetka te pandemije, ko je ministrica rekla, da vse teče po učnih načrtih in da gre le za majhno spremembo v načinu poučevanja. Kar bi sam rekel, je, da zagotavljanje tehničnih pogojev za učenje na domu je daleč od zagotavljanja pouka na daljavo, ki poskrbi za vse tiste probleme, za katere šola mora poskrbeti. In na prvem mestu je vprašanje ranljivih skupin, učencev z učnimi težavami, posamezniki, ki se srečujejo s psihičnimi stiskami, socialno šibkejši, ki so domov dobili računalnik, pa nimajo prostora in podpore odraslih ..."

Gre za dva problema, pravi, dr. Kroflič – prvi je način informiranja. "Informiranje, ki se začne z izjavo, ali smo v vojnem stanju, je ena skrajnost. Informiranje, ki se začne z izjavo, nič posebnega se ne dogaja, samo način poučevanja smo spremenili, je druga skrajnost. Takšno informiranje ni na mestu. Ljudje, ki se ukvarjamo s šolstvom, ali kot strokovnjaki ali kot uporabniki, bi si želeli več verodostojnih informacij. Drugo pa je komunikacija. Enostavno reči, imamo izredne razmere, zato mora nek ozek krog ljudi, ki jih je angažirala vlada, sprejemati odločitve hitro, zato ni časa za pogovor z vsemi, ki se jih ukrepi dotikajo to je zelo slaba strategija. Razrašča se občutek, da se degradira demokratičnost, da s svojimi vpogledi nimamo dostopa, da bi nas tisti, ki odrejajo ukrepe, poslušali."

'Treba bo imeti jasna navodila, da bodo vsi študenti ocenjeni pod enakimi pogoji'

Neenakosti se rišejo na vseh ravneh šolanja. Dr. Marko Radovan, profesor, strokovnjak za izobraževanje na daljavo,  opozarja: "Najprej bi rekel, čeprav smo v medijih prebrali, da je to potekalo nad pričakovanji, te ocene ni možno dati, tudi ne vemo, kakšna so bila pričakovanja. To, kar se je pokazalo, mi imamo neke anekdotične in lahko rečem, da so dobre izkušnje, nekateri profesorji so se znašli in nadoknadili ta izgubljen stik s študenti. Tukaj so dobre izkušnje, ki bodo lahko smernice za naprej, kako nadomestiti ta stik med študentom in profesorjem. So pa se pokazale tako kot v začetnih ravneh izobraževanja pomanjkljivosti, pomanjkanje stika. Ne moremo nadomestiti interakcije, komunikacije med študenti in med profesorjem ter študenti. Druga stvar je neenakost pogojev. Študenti tako kot učenci, dokler so v predavalnici, se učijo, študirajo pod enakimi pogoji. Doma pa nimamo vsi enako dobrih računalnikov, enakih prostorskih pogojev, nekateri so si delili računalnike z brati, sestrami, starši, in to vpliva na kakovost in enakost." Tretja stvar, na katero opozarja Radovan, pa je, da se nekaterih stvari ne da nadoknaditi – laboratorijske vaje ... Zdaj se srečujemo s preverjanjem znanja in ocenjevanjem – smo pred tem, da se bomo morali odločiti, kako. Navodil in tehničnih zmožnosti ni. Prej so bili na fakulteti malo v prednosti, zdaj so vsi na istem. V prihodnje bo treba imeti platformo in jasna navodila, da bodo vsi študenti pod enakimi pogoji preverjani in ocenjeni, še pravi Radovan. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (576)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sapipinofera
09. 05. 2020 10.17
1. Zastareli šolski sistem podajanja snovi vidno zaostaja za današnjim časom. Zato je ob nastanku koronavirusa tudi doživel močan udarec. Strošek obstoječega šolstva je za državo velikanski, učinki pa primerljivo slabi. Zdaj je priložnost in čas, da se tudi v šolstvo v večjem obsegu vnesejo sodobne rešitve podajanja znanja na daljavo preko spleta. Trenutna izvedba podajanja snovi na daljavo zaradi širjenja koronavirusa je zgolj neka zasilna rešitev s kateri niso vsi, predvsem pa starši otrok, zadovoljni. Vsaka nova stvar v življenju na začetku šepa, s časoma pa se ljudje na vse kar je učinkovito privadijo in se težko vračaja na staro. Ministrstvo za šolstvo naj poskrbi za postopno, poenoteno, strokovno in napredno uvajanje sodobnih spletnih učnih ploščadi, kar je tudi sicer neizbežno, gledano na dolgi rok. Poenostavljeno povedano: a. bodoča, sodobna šola naj podaja učno snov (družboslovne in naravoslovne predmete) preko spleta in na daljavo. b. preizkus znanja, varstvo otrok v času, ko so starši v službah, dopoldanska prehrana, nravna vzgoja otrok ,etika, morala , načela, nazori, svetovljanski pogled, kulturne in telesne dejavnosti, nasplošno druženje na zdrav način, osebno srečavanje z družbeno priznanimi osebami, ki otroke in mladostnike lahko navdušijo s svojimi dosežki in zgledom za različne poti in ravnanja v življenju, je pa za prenesti v obstoječe šolske prostore, v dopoldanskem času, pod nadzorom za to usposobljenih učiteljev, profesorjev,… 2. Ker vse učenje poteka v slovenskem ali tujem jeziku je kakovost tako slovenskega kot tujega jezika pomembna. Pogovorna slovenščina je ogrožena s poplavo poslovenjenih tujk (danes predvsem iz angleščine). Pričakujemo vsaj od šolskih, še posebej visokošolskih ustanov, več truda pri nadomeščanju le teh z veliko lepšimi slovenskimi besedami še iz časov, ko še ni bilo vpliva angleščine. Ena od ovir pri samostojnem učenju, kar učenje na daljavo je, da učenci, dijaki, študentje imajo težavo z razumevanjem učne snovi, ker tudi s pomočjo angl-slo slovarja pomen tujk težko razumejo, kar močno otežuje pomnenje in razumevanje snovi. Prav je, da Slovenci med seboj govorimo “čisto” slovenščino, z Angleži pa “čisto” angleščino in ne obojestranske spakedranščine. Saj tudi Angleži, ki pridejo v Slovenijo, težko razumejo naše tujke, ki izhajajo iz popačenja angleščine. Pogovorni jezik na ulici postaja že marsikomu popolnoma nerazumljiv. Nastajanje veliko novih krajevnih narečij sigurno ne vodi k napredku družbe.
gcek
06. 05. 2020 20.40
+1
Da ,se strinjaš z njihovimi ukrepi moraš biti pijan ali zakajen lp
nigel14
04. 05. 2020 16.05
-2
Aja, saj bomo čipirani, in posledično računalniško vodeni. Po tem pa res ne rabimo hoditi v šiolo!o
nigel14
04. 05. 2020 16.04
+0
pa kaj je tej vladi? a se ji je čisto odpeljalo??????KAkšno daljavo? a do takrat, ko bo verouk v Šolah? kaj vam je ???'
sapipinofera
04. 05. 2020 13.08
-1
Tudi pred učenjem na daljavo v šolah učitelji niso dosegali stanja otrok, da bi se v šolskem času karkoli naučili, ravno tako smo morali starši doma pričeti učenje z otrokom vse od začetka, skoraj kot da ne bi bil v šoli. Zato ne biti prepričani da učitelji otroke kaj naučijo med poukom. Učitelji jim le podajajo snov. Vsak otrok pa odnese v glavi domov eni malo več, drugi manj ali nič, v povprečju pa je domov prinesenega naučenega komaj zadostno. Zato dajmo ločiti, da se preko šole na daljavo preko spleta v resnici otrokom snov samo podaja. Otroci se dejansko učijo šele doma, ko se sami srečajo s knjigo, imajo mir ali pa s pomočjo bližnjih. Obstoječe šole bi pa lahko razbremenili neučinkovitega podajanja snovi, in njih prostore uporabili za varstvo, prehrano, druženje, kulturna i nšportna dogajanja in predvsem vzgojo s pomočjo ljudi, ki so družbeno prepoznavni in so otrookom zgled.
sapipinofera
04. 05. 2020 12.47
-8
Svet stoji na mladih. Ulice, dvorišča, razkošne hiše, razkošni avtomobili brez živžava mladine so mrtvo blago. Nesporno prva evolucijsko potrjena vloga psihosocialno zdrave ženske je materinstvo, skrb za gospodinjstvo, podpora partnerjevemu poslovnemu delovanju, vzgoja otrok, šele potem pride na vrsto skrb za dodatne prihodke v gospodinjstvo iz ženske strani. V povprečju lahko vsaka ženska preden se odloči za družino tja do 26 leta starosti, doseže vsaj srednjo, če že ne visokošolsko izobrazbo. Poslovni uspeh pa, če ji okoliščine dopuščajo. Poslovni uspeh in s tem zagotavljanje prihodkov in varnost za preživetje družine je evolucijsko bolj v domeni moških. Ženske, ki bi se odločale za skrb za potomce oz. za prirast prebivalstva, raje kot za poslovni uspeh, bi družba glede na celotne družinske prihodke morala podpreti z nekim temeljnim dohodkom in neko minimalno pokojnino, sorazmerno številu rojenih in ustrezno preskrbljenih otrok. Ljudje, ki pa nimajo otrok in so zato lahko poslovno in denarno uspešnejši bi morali prispevati več v davčno blagajno. Če smo večino krščanskih pravil že vnesli v zahodno zakonodajo, vnesimo v zakonodajo tudi to krščansko pravico žensk, ki se raje odločijo za družino kot za posel, da imajo vsaj minimalne prihodke in zagotovljeno varno starost. In če g.Janša stremi k tem vrednotam, ga v tem podpiram.
sapipinofera
04. 05. 2020 12.51
+1
Šole otroke učijo naravo in družboslovnih ved, vzgajajo jih pa ne toliko kot to počnejo starši. Zato moramo ločiti pri učenju na daljavo gre za učenje predmetnika, vzgoja je pa pretežno v domeni staršev in ožje okolice, ki jo otrok srečuje. Če bi učenje predmetnika prenesli na spletno učenje, bi lahko otrokovo bivanje v šoli lahko bolj posvetili vzgoji, raznim kulturnim in družabnim dejavnostim.
pacifik2
05. 05. 2020 10.49
+1
Moncsa
07. 05. 2020 21.26
Sapipinofera daleč od mene neoliberalizem, ampak to kar si tu napisal(a) je too much. A ti ne pride na misel, da določene ženske imamo radi svojo službo? Jaz jo opravljam z veseljem. Kaj pole, tastari falili kromosomo?
Slavisa Milosevic
04. 05. 2020 09.40
+1
Če berete ste dezinformirani, če pa ne ste neinformirani...
maja2425
04. 05. 2020 09.30
-6
Je morda kdo pomislil na možnost, da otroci od 1. do 4. razreda hodijo v šolo dopoldan, od 5.-9. razreda pa popoldan? Saj so tudi učitelji različni za predmetno stopnjo in do 5.razreda. Pa bi bili tako vsi učenci v šoli, vendar ne istočasno, da se lahko vzdržuje razdalje. Vmes med enim in drugim turnusom pa se vse počisti in razkuži. Pa so starši lahko v službi in otroci v šoli.
ipob
04. 05. 2020 10.24
+4
Ampak potem otroci od 5.-9. razreda čez dan sploh ne bi videli svojih staršev, ker popoldne, ko so starši doma bi bili otroci v šoli.
bimmbolina
03. 05. 2020 21.45
+26
Če bi želela otroka šolat doma, bi se odločila za to. Tako pa se nisem in sem ga vpisala v šolo, da ga pač učijo učitelji. Ne mi sedaj o tem, da šola na daljavo super deluje, ker pač ne. Otrok dobi navodila, kaj mora predelati in to je to. Razlaga mu novo snov kdo? Učitelj že ne. Šola na daljavo ni isto, kot če je otrok v šoli.
Cvetko75
03. 05. 2020 21.55
+2
Učitelji ne smejo v šole. Učenci ne smejo v šole. Starši ne morejo poučevati otroka na vseh področjih... Vsak naj po svoje zaključi...
sapipinofera
04. 05. 2020 12.58
-2
Tudi pred učenjem na daljavo v šolah učitelji niso dosegali stanja otrok, da bi se v šolskem času karkoli naučili, ravno tako smo morali starši doma pričeti učenje z otrokom vse od začetka, skoraj kot da ne bi bil v šoli. Zato ne biti prepričani da učitelji otroke kaj naučijo med poukom. Učitelji jim le podajajo snov. Vsak otrok pa odnese v glavi domov eni malo več, drugi manj ali nič, v povprečju pa je domov prinesenega naučenega komaj zadostno.
09ZarMan10
03. 05. 2020 21.29
+13
Vrtci polni mulcev, šole pa na daljavo... Saj niste resni...
Pepe Bol?ev
03. 05. 2020 21.26
-1
Sem sel gledal.. STA je podobno novico objavil 17.4.
Pepe Bol?ev
03. 05. 2020 21.24
-1
Pixipixi. Objavljen je bil vceraj ali predvcerajsnjim v TD. Trzaskem dnevniku.
TistoPravo
03. 05. 2020 20.13
+4
Zakaj je zmer najlaže zadnji ovink v mestu komunalno opremt tko kot treba, kot da bi to začeli iz najvišje ležeče poseljene vasi...zato, ker je v zadnjem ovinku v mestu vsaj 100x več priključkov, in ravno toliko več primerno pobranih cekinčkov...toliko o skrbi za naravo in ljudi. Največ škode se pa iz vrha navzdol dela...dejstvo! Tako kot pri odločevalcih v politiki in pri lastnikih kapitala...šole se bodo delno odprle zaradi potrebe po varstvu otrok delavcev lastnikov kapjtala...nima veze zdravje!
Bofur
03. 05. 2020 19.04
+8
Tudi poslancev in ministrov in županov in podžupanov in državnih sekretarjev je vsaj za 50 procentov preveč. Pa državni svet je povsem nepotreben organ. Pa kakšen institut za spravo je tudi povsem nepotreben in samo jemlje denar ...
pixipixi
03. 05. 2020 18.21
-4
Pepe bolčev, pokaži ta podatek
Pepe Bol?ev
03. 05. 2020 16.57
+1
Joj moron, daj nehaj ze ponavljat to laz
Moros
03. 05. 2020 16.32
-39
Več kot polovica učiteljev je potem nepotrebnih. Ne razume tudi zakaj se ne zaposluje učiteljev tako kot v nemčiji zgolj za 10 mesecev. Preostala 2 meseca pa si lahko najdejo drugo delo ali pa se jim plača 10-ih mesecev razdeli na 12 mesecev. To bi bilo edino pošteno saj poleti 2 meseca nimajo kaj za delat. POUKA NI tako da! ODGOVORI
Mojca1313
03. 05. 2020 16.57
+16
Ti pa imaš ideje o izkoriščanju strokovnih delavcev! Dobiš velik minus!!!
Moros
03. 05. 2020 17.36
-30
Kakšno izkoriščanje! Plačo naj prejema tisti in samo tisti ki dela. Plača se delo ne zabušavanje in pa lenarjenje!
Cvetko75
03. 05. 2020 18.35
+37
Zato si učitelji in profesorji tudi zaslužijo prejeti plačo. Morda bi lahko prejeli še dodatek za psihično zlorabo s strani tebi podobnih staršev in dijakov...
Tanja Košir
05. 05. 2020 14.08
+3
Učitelji imajo v Nemčiji najmanj 3200 eur plače mesečno. Če bi jaz imela tako, me ne bi motilo, če mi jo razdelijo na 12 mesecev. :)
Pepe Bol?ev
03. 05. 2020 15.19
+1
Prav zelim si, da se sprostijo vsi ukrepi, pa da folk vidi kaj bi se zgodilo... podobno kot z desno vlado...
Prinašalec
03. 05. 2020 15.11
-8
Bo Štrukelj 9zrihtal da bo prav, drugače bodo stavkali.
Frzenk
03. 05. 2020 14.45
+14
To so bedastoče