Korona

Lastniki nepremičnin na Hrvaškem lahko gredo čez mejo – če je to nujno

Ljubljana, 24. 10. 2020 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
247

Prehod med regijami ni dovoljen – niti za obisk grobov. Veljajo pa nekatere izjeme, katere? Kaj pa prehod čez mejo? Kot je pojasnil notranji minister Hojs, so izjeme enake kot pri prehajanju regij. Torej, za lastnike nepremičnin na Hrvaškem na primer velja, da lahko gredo na svoje zemljišče, če morajo tam opraviti nujna vzdrževalna dela. Kakšen je protokol na meji in kakšna dokazila potrebujete? Preverili smo še, katere države so trenutno na rdečem in katere na zelenem seznamu.

Obisk grobov, ki niso znotraj domače regije, ni dovoljen.
Obisk grobov, ki niso znotraj domače regije, ni dovoljen. FOTO: Dreamstime

Od 20. oktobra je vsem prepovedan prehod v druge regije. Izjeme so: prihod in odhod na delo, izvajanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje ter varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oz. oskrba ali nega družinskih članov. 

Od 23. oktobra je med izjemami tudi izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom.

Med izjemami ni naveden obisk grobov, zato prehod med regijami iz tega razloga ni dovoljen.

Strokovno utemeljenost ukrepov vlada ugotavlja vsakih sedem dni.

Izjeme pa so še dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev in zdraviliškega zdravljenja, dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev, dostop do storitev za nujne primere, dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona, in dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami.

Prav tako je prehod v drugo regijo možen zaradi izvajanja vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču, ki pa po novem velja za člane istega gospodinjstva in ožje družinske člane lastnika zemljišča, ki so: zakonec, zunajzakonski partner, partner iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze in razvezani zakonec in partner, ki mu je s sodno odločbo prisojena preživnina, in njihovi starši, zakonski in nezakonski otrok, posvojenec in otrok, ki je z odločbo pristojnega organa nameščen v družino z namenom posvojitve, kadar potujejo skupaj.

Po besedah ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa to velja tudi, ko je nepremičnina v tujini in je tako tranzit čez regije v drugo državo dovoljen. Ni pa več izjema koriščenje že rezerviranih turističnih namestitev.

Dovoljen je tudi tranzit oseb, ki so vstopile v državo, do sosednje države ali do svojega prebivališča v Sloveniji.

Za uveljavljanje izjem so potrebna dokazila (denimo o lastništvu itd.), tako kot je to veljalo spomladi za prehajanje mej občin. Prehode med regijami bo z naključnimi nadzori nadzorovala policija.  

Če imate nepremičnino v tujini, je tranzit čez regije v drugo državo dovoljen. Ni pa več izjema koriščenje že rezerviranih turističnih namestitev.
Če imate nepremičnino v tujini, je tranzit čez regije v drugo državo dovoljen. Ni pa več izjema koriščenje že rezerviranih turističnih namestitev. FOTO: Miro Majcen

Na mejah spremenjeni postopki za karanteno

Vlada v novem odloku o ukrepih za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah schengenskega območja spet uvaja možnost preverjanja zdravstvenega stanja oseb, ki prehajajo mejo. V skladu s petim protikoronskim zakonom pa se spreminjajo pravila odrejanja karantene ob vstopu v državo.

Novi odlok, ki ga je vlada izdala na petkovi večerni dopisni seji, bo začel veljati v ponedeljek in bo nadomestil dosedanji odlok. V njem vlada ohranja določitev kontrolnih točk na notranjih mejah, na katerih je v času njihovega obratovanja edino dovoljen prestop državnih meja. Gre za največje mejne prehode z Italijo, Avstrijo in Madžarsko.

Novi odlok, ki ga je vlada izdala na petkovi večerni dopisni seji, bo začel veljati v ponedeljek in bo nadomestil dosedanji odlok. 

Ob tem pa novi odlok nekoliko razširja možnost prestopanja državne meje zunaj kontrolnih točk ob meji z Italijo, Avstrijo in Madžarsko. Do zdaj je bil ta prestop dovoljen samo državljanom Slovenije in omenjenih treh držav na meji s posamezno državo, po novem pa bodo mejo zunaj kontrolnih točk lahko prestopali tudi državljani EU ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v obmejnih regijah.

Z odlokom se črtajo do zdaj veljavna pravila odrejanja karantene ob vstopu v Slovenijo, saj peti protikoronski zakon, ki je začel veljati danes, določa pravila napotitve v karanteno in pravila vstopa v Slovenijo za osebe, ki prihajajo iz držav ali administrativnih enot držav, za katere obstaja visoko tveganje za okužbo z novim koronavirusom. Te bo policija na meji napotila v karanteno. Osebe, ki prihajajo iz zelenih ali oranžnih držav ali administrativnih enot držav, pa lahko v Slovenijo vstopajo brez omejitev, so zapisali v sporočilu vlade po dopisni seji.

Kot so pojasnili, se osebo, ki v Sloveniji nima prebivališča, v karanteno na domu napoti na dejanski naslov, kjer bo oseba nastanjena. Stroške prestajanja karantene oseba krije sama. Če tuji državljan, ki v Sloveniji nima prebivališča, ne more izkazati naslova bivanja, kjer bo prestajal karanteno, se mu vstopa v Slovenijo ne dovoli, če ni zagotovljenih ustreznih nastanitvenih kapacitet za izvajanje karantene.

Osebo, ki namerava opravljati delo v Sloveniji, pa se v karanteno na domu napoti na naslov, ki je naveden v potrdilu delodajalca, s katerim se oseba izkaže ob vstopu v Slovenijo in ki ji ga delodajalec posreduje pred prestopom državne meje.

Karanteni (če prihajate iz rdečih držav ali administrativnih regij) se je ob prehodu meje še vedno mogoče izogniti z negativnim izvidom testa na prisotnost novega koronavirusa.

Po določbah odloka mora biti test opravljen v državi EU, državi članici schengenskega območja ali pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano in ne sme biti starejši od 48 ur.

Odlok vstop brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega testa na prisotnost novega koronavirusa dovoljuje tudi 17 izjemam, med katerimi so čezmejni dnevni delovni migranti, mednarodni prevozniki, osebe v tranzitu, člani tujih uradnih delegacij. Izjema so tudi nujni neodložljivi opravki ali nujni poslovni razlogi ter zdravstveni posegli ali pregledi. Prav tako lahko mejo prečkajo lastniki nepremičnin ali bivalnih plovil ter zakupniki, najemniki ali uporabniki nepremičnin, bivalnih plovil ali parcel v avtokampu v sosednji državi, pri čemer nekatere izjeme veljajo tudi za ožje družinske člane, če potujejo skupaj.

Kot so pojasnili v sporočilu, pa med izjeme po novem ne sodi več oseba, ki v Slovenijo prihaja iz države EU ali schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam.

Odlok ob tem spet uvaja možnost, da lahko po navodilu epidemiološke službe Nacionalnega inštituta za javno zdravje na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije zdravstvena služba preverja zdravstveno stanje oseb, ki prehajajo mejo.

S seznama zelenih držav izpadla še Srbija, rdeči seznam vse daljši

Vlada zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v drugih državah spreminja seznam rdečih in zelenih držav. S seznama zelenih držav je izpadla Srbija, tako da na njem ni več nobene evropske države ali njenega dela. Na razširjenem rdečem seznamu pa se je znašla tudi večina obmejnih regij slovenskih sosed. Odlok bo začel veljati v ponedeljek.

Vlada je novi odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah izdala na petkovi večerni dopisni seji in ga tudi že objavila v uradnem listu, veljati pa bo začel tretji dan po objavi.

Istra in Primorsko-goranska županija, ki pokriva območje Kvarnerja in Gorskega kotarja, za zdaj še ostajata oranžni.

Z odlokom je vlada skrčila seznam zelenih, torej epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav, iz katerih je mogoč vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Na njem tako ni več Srbije, med zelenimi državami ostajajo le še Avstralija, Nova Zelandija in Urugvaj.

Razširil pa se je seznam rdečih držav oziroma regij. Na njem je tako po novem celotna Avstrija, razen avstrijske Koroške. Na rdečem seznamu se je znašlo tudi več predelov Italije, ki je bila doslej v celoti oranžna. Med 14 rdečimi italijanskimi deželami so tudi Furlanija-Julijska krajina ob meji s Slovenijo, Veneto in druge severnoitalijanske dežele.

Doslej šestim hrvaškim administrativnim enotam se je na rdečem seznamu pridružilo še osem županij, med katerimi je tudi Zagrebška vključno z mestom Zagreb. Istra in Primorsko-goranska županija, ki pokriva območje Kvarnerja in Gorskega kotarja, pa za zdaj še ostajata oranžni.

Na rdečem seznamu sta tudi obe madžarski regiji ob meji s Slovenijo, poleg teh pa še 14 regij v tej državi, vključno z Budimpešto.

Prav tako so na rdečem seznamu celotna Francija, Irska, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Romunija, Slovaška, Španija (razen administrativne enote Kanarski otoki), Švica in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Na rdeči seznam so na novo dodane tudi Gruzija, Jordanija in Tunizija, z njega pa je črtana Namibija.

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (247)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kavitacija
01. 11. 2020 15.24
Torej za tiste, ki nimamo nepremičnin na HR, ne smemo niti iz svoje občne, kaj še le čez mejo. Ostali pa lahko gredno za neomejeno dolgo na počitnice, in sonce, morje, svež zrak, vitamin D......... Zakaj pa mi ne? KER SMO II. razredni državljani! NAJ BO ZA VSE ENAKO! Vsi ali pa nihče!
kavitacija
01. 11. 2020 15.31
Principat
26. 10. 2020 09.24
+1
a je vlada izdala tudi obrazec za " NUJNOST " pa kaj se greste
grozjak
25. 10. 2020 16.09
+2
Zaradi stalnih izjem se vam dogaja neposlušen narod.. 😉
SLObunkeljn
25. 10. 2020 10.53
+3
Istra in Primorsko-Goranska , ne me basat! A to zato, ker ima tam največ teh na oblasti in njihovih "poljubovalcev zadnjice" vikende in jahte?
Janez_53
24. 10. 2020 21.36
+8
Zakaj hudiča so lastniki nepremičnin na Hrvaškem venomer nekakšne izjeme??? Mogoče zato, ker je veliko pomembnežev kupilo nepremičnine na Hrvaškem?
Grma53
25. 10. 2020 14.56
Malo je pa le potrebno uravnotežiti izjeme. Glede na to, da več kot polovica Slovencev izhaja iz jugo republik, kjer lahko po njihovih izjavah tam dobiš potrdilo z žigi in podpisi o negativnem izvidu za covid po 50 bosanskih mark, kjer hočeš, le ime in priimek moraš še vnesti. Pa da ni problem dobiti potrdila o službenih poteh po Sloveniji, je jasno, da je omejitev gibanja le za šašave Slovence.
Janezcesnik
24. 10. 2020 21.27
+4
Kacin je ze startu
bojer
24. 10. 2020 21.13
+5
Včeraj je predstavnik notranjega ministrstva v intervjuju izjavil, da so obiski grobov dovoljeni tudi med regijami. Danes je tu komentar povsem nasproten. Nimam pojma ali smo v Butalah, Sloveniji ali morda v ZDA.
saknukdhwkfnnkj
24. 10. 2020 20.50
+7
Seveda, prehod dovoljen samo za lastnike nepremičnin na HR, kaj pa lastniki nepremičnin v SRB, BiH, SMK, IT, AT pa ostalih državah??? Pa kaj mi to dopuščamo, res smo ovce!!!
Truth
24. 10. 2020 20.53
+7
To je res sranje. Imas hiso v Trstu ne mores do nje, v Split pa lahko. Pac tako je ce ima srenja iz javnega sektorja pol Hrvaske pokupljene.
saknukdhwkfnnkj
24. 10. 2020 20.56
+7
Kolega je dal aro za avto (rabljen) in so mu na PP rekli da ne sme iz regije in poledično prevzet avta dokler omejitve veljajo, če bi imel nepremičnino na HR bo lahko "spotoma" tudi avto prevzel! Mislim, haloo
Ici
24. 10. 2020 20.19
+7
Vsem, ki tukaj jamrate in kritizirate, bi želel postaviti enostavno vprašanje:"Kje ste bili na zadnjih parlamentarnih vilitvah?"
Mladen Mladen
24. 10. 2020 18.56
+4
Kaj sedaj več babici pa dedeki ne smem sveče odnesti,ko je nova vlada??Za ženo ko ste jo ubili ali ograbli pa tak ne vem kjer je??'1943 leta so bili pametnejši na vladi kot sedaj.
Janez_53
24. 10. 2020 21.38
+0
Mladen, še vedno nisi našel psihiatra, da ti pomaga?
flojdi
24. 10. 2020 18.53
+3
.bogi. vsi ki nima/te/mo NePremičnin. Te so jako pomembne u zvezi z zdravljem ; vidim
Mladen Mladen
24. 10. 2020 18.53
+8
Ta vlada je zanič,ker so zastareli ljudje brez izobrazbe ko so zarjaveli na stolčkah samo zaradi plač,ko jih ljudstvo sploh ni izvolilo,hodijo delat sebi v prid,pa ljudstvi denar pobirajo-kradejo.Prvo nekateri sploh nimajo osnovne izobrazbe,kot višja šola ampak delajo na vladi z poklicno šolo,nekateri so zaporniki to pa zakon ne dovoljuje,Ko boste odpoved dali sedanji vladi naj 2.8 miljona ljudi izbere novo vlado.PRVO NAJ IMAJO ŠOLO.NE PA POZNANSTVA.
sinhron
24. 10. 2020 18.44
+9
Ta vlada gradi vse na točno določenih izjemah , ki so njim v prid in so samo za njih ! V vsakem zakonu , odredbi ali navodilu so prisotne izjeme , zakaj , za vse ne velja enako , čeprav se ves čas trkajo po prsih in na veliko govorijo , da so za enakost pred zakoni . Ta vlada to enakost razume tako , da so eni bolj enaki kot drugi pred zakoni , ki jih piše ta vlada in tisti zelo enaki so njihovi in njihovi lakaji , drugi so za njih navadna raja ! Med navideznimi namišljenimi regijami , ( ker uradno nimamo regij !) se ne smemo gibati čez Hrvaško Slovensko mejo pa lahko zaradi tega , ker imajo na Hrvaškem naši vrli politikanti svoje vikende !
borjac
24. 10. 2020 18.39
+18
Lastniki nepremičnin lahko gredo na Hrvaško , če je nujno, Kacin lahko gre na Krk, kaj so ti nepremičninarji, NE GOVORIM O LASTNIKIH ZEMLJE NA HRVAŠKI STRANI- KMETIH, torej kaj za ena elita so ti ljudje, Janša je ravnokar razglasil za en mesec pandemija , se pravi karantene, tile pokvarjenci na čelu z Kacinom bodo hodili vsak vikend na morje mi Glupi narod, pa doma zaprti v stanovanja in hiše, umazana , pokvarjena skorumpirana desničarska oblast, streznite se Janša, SDS, SMC, NSi, DeSUS in SNS.
roberto1234
24. 10. 2020 19.53
-8
ljx
24. 10. 2020 18.31
+5
Kitajske ukrepe v vsako slovensko vas!
Killer999
24. 10. 2020 18.27
+14
Ja a zdaj ce imas denar pa kupis kucico na morju imas pa pravico dol hodit banda to so poslanci nardil samo za sebe
vitranc22
24. 10. 2020 18.45
+0
Lahko maš tudi v slo v sosednji regiji vikend pa boš ravno tako lahko hodil tja v takih primerih.
tv1206802
24. 10. 2020 18.24
+6
Povsod okuzeni pa nic ne pomaga.
ni_mi_vse_eno
24. 10. 2020 18.13
+14
Nujno je vikend prezračiti
Diegol14
24. 10. 2020 17.56
+13
Kaj pa uni ki imajo sušilnik sadja na primorskem??😷😷😷
vitranc22
24. 10. 2020 17.52
+9
Evo mene, pišem iz Hrvaške. Pokosili smo travo, uredili vrt, vreme je pa slabo tako da ne bo za na plažo. Nič ne zamujate :)
borec91
24. 10. 2020 18.11
+10
ja pa zvecer gres lahko na pir ko ni policiske ure
ni_mi_vse_eno
24. 10. 2020 18.14
+6
V nedeljo bo sončno. Danes vse uredi, jutri pa frej na plaži.