Korona

Latinska Amerika ima večje število novih primerov okužb kot ZDA in Evropa

Rio de Janeiro, 22. 05. 2020 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po svetu so potrdili že več kot 5,1 milijona okužb s covid-19 in skoraj 333.000 smrtnih žrtev. Več kot milijon in pol potrjenih primerov je v ZDA, številke pa strmo rastejo tudi v Latinski Ameriki. Regija ima že tri dni zapored več novih primerov kot Evropa in ZDA, razmere pa so najhujše v Braziliji, kjer je zaradi novega koronavirusa umrlo že več kot 20.000 ljudi. Kitajska pa zaradi "velike negotovosti" ob pandemiji ne bo dosegla ciljne gospodarske rasti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novo žarišče okužb s covid-19 je očitno postala Latinska Amerika, saj ima že tretji dan zapored večje število novih primerov kot ZDA in Evropa. Najhuje je v Braziliji, kjer je umrlo že več kot 20.000 ljudi, včeraj rekordnih 1188. V državi relativno malo testirajo, zato tudi predvidevajo, da je realno število okuženih veliko večje, kot je uradno število: 310.000 okužb. Kljub razmeram (število smrtnih žrtev se je podvojilo v enajstih dneh) to brazilskega predsednika Jairja Bolsonara ne skrbi, nasprotno, poziva že k sproščanju ukrepov in odpiranju gospodarstva. Guverner zvezne države Sao Paulo, ki je najhuje prizadeta, je že komentiral, da se ne borijo samo proti novemu koronavirusu, ampak tudi proti "bolsonarovirusu". Tako kot v ZDA imajo tudi v Braziliji zvezne države pristojnost za sprejemanje omejevalnih ukrepov. 

Poleg Brazilije je v Južni Ameriki hudo tudi v Peruju in Mehiki.
Poleg Brazilije je v Južni Ameriki hudo tudi v Peruju in Mehiki. FOTO: AP

Po podatkih univerze John Hopkins je število primerov po svetu sicer že 5,1 milijona, smrtnih žrtev pa skoraj 33.000. Na Japonskem so v treh prefekturah – Osaka, Kjoto in Hjogo – preklicali izredne razmere, še vedno pa so v veljavi v Tokiu in Hokaidu. V četrtek so sicer potrdili 43 novih primerov in 19 smrti, kar vse skupaj pomeni nekaj več kot 17.000 potrjenih okužb in 809 smrti. Kar 700 teh primerov in vsaj 13 smrti je povezanih s potniško ladjo Diamond Princess, ki je bila v zalivu Jokohama februarja zasidrana kar dva tedna. 

V ZDA so potrdili več kot 25.000 novih primerov okužb in 1263 smrti. Vseh 50 zveznih držav se je znova delno odprlo, čeprav so v mnogih v zadnjih dneh opazili ponovni rast števila okužb v primerjavi s prejšnjim tednom. Ameriški predsednik Donald Trump je v Michiganu, kjer se poleg pandemije spopadajo tudi s poplavami, obiskal tovarno Ford, kjer v času krize izdelujejo ventilatorje in zaščitno opremo. Tokrat je prah dvignil s tem, ker pred kamerami ni želel nositi zaščitne maske, rekoč, da "medijem ne želi dati tega užitka". Pravosodna ministrica Michigana je po njegovem obisku dejala, da je kršil zakone zvezne države in da tam ni več dobrodošel. "Trump je ihtav otrok, ki noče slediti pravilom. To ni šala," je bila ostra ministrica. 

Donald Trump na obisku v tovarni Ford
Donald Trump na obisku v tovarni Ford FOTO: AP

Raziskovalci s prestižnega londonskega Imperial Collegea so ocenili, da epidemije v ZDA še zdaleč ni konec, saj so bili okuženi le štirje odstotki populacije. Tudi v najhuje prizadetih zveznih državah je okužena manj kot četrtina populacije. V New Yorku se je okužilo 16,6 odstotka ljudi, medtem ko na primer v Kaliforniji in Mainu manj kot odstotek. "Ocenjujemo, da epidemija v ZDA ni pod nadzorom. Pri sproščanju trenutnih ukrepov je treba biti previden," so opozorili raziskovalci. 

14-dnevna karantena za vse mednarodne potnike, ki bodo prispeli v Veliko Britanijo

Po poročanju BBC-ja bo britanska vlada na dnevni tiskovni konferenci o aktualnem stanju glede novega koronavirusa pojasnila nova pravila za vse, ki bodo prispeli v Veliko Britanijo iz tujine. Vsakemu, ki ne bo upošteval 14-dnevne samoizolacije, bo grozila kazen v višini tisoč funtov (okoli 1111 evrov). 

Po načrtih, ki jih naj bi imelo zdravstveno ministrstvo, bodo izvajali tudi naključne preglede, da bodo videli, če ljudje upoštvajo odredbo. Nova pravila bodo sicer začela veljati šele naslednji mesec. Vsi, ki bodo prispeli v državo, bodo morali pustiti svoje kontaktne informacije, tudi naslov, kjer nameravajo preživeti 14 dni samoizolacije. Izjeme bodo le vozniki mednarodnega prometa in zdravstveni funkcionarji ter vsi, ki bodo prispeli z Irske. 

V Rusiji rekordno število mrtvih

Rusija je sporočila, da so zabeležili rekordno število mrtvih zaradi koronavirusne bolezni 19 v enem dnevu, in sicer 150. Število novih okužb z novim koronavirusom je na drugi strani že tretji dan zapored manjše od 9000. V Rusiji so doslej beležili nizko stopnjo smrtnosti zaradi covida-19, zaradi česar so številni že podvomili v resničnost navedb. Rusija je na pomisleke odgovarjala, da so številke v primerjavi z ZDA in zahodno Evropo nižje, ker med smrtne primere prištevajo samo tiste, kjer je smrt neposredna posledica virusa.

Po navedbah pristojnih ruskih oblasti se razmere zaradi epidemije covida-19 počasi umirjajo. V Moskvi so zaradi tega že ponovno dovolili, da se približno pol milijona industrijskih in gradbenih delavcev vrne na delo.

Med tistimi, ki so se v Rusiji okužili z novim koronavirusom, je tudi premier Mihail Mišustin, ki se je ta teden po zdravljenju v bolnišnici že vrnil na delo. Okužen naj bi bil po poročanju ruskih medijev tudi čečenski voditelj Ramzan Kadirov in naj bi se zdravil v bolnišnici, vendar njegovi sodelavci novice niso potrdili. 

Kitajska se spopada z velikimi gospodarskimi izzivi

Drugo največje gospodarstvo na svetu je pandemija covid-19 močno prizadela. V prvem četrtletju leta se je gospodarstvo skrčilo za 6,8 odstotka. To je bil prvi padec od leta 1992, ko so začeli objavljati podatke po četrtletjih.

Prvič v skoraj dveh desetletjih kitajski premier Li Kećiang v svojem poročilu ni omenil cilja glede rasti kitajskega gospodarstva v tekočem letu. Dejal je le, da bo Peking dal prednost "stabilizaciji zaposlenosti ter zagotavljanju življenjskega standarda". Po napovedih naj bi zaradi pandemije zadolževanje kitajske države preseglo kritične tri odstotke gospodarske proizvodnje, in sicer na 3,6. Kitajska po navedbah dpa načrtuje posebna posojila ter znižanje davkov in dajatev. "To so izredni ukrepi v neobičajnih časih," je še dejal Li. 

V Južni Koreji pa je vsaj 215 primerov covid-19 povezanih z žariščem v seulski soseski Itaevon, ki je znana predvsem po nočnem življenju. Primeri so se začeli pojavljati približno 9. maja, oblasti pa so takoj stopile v akcijo in začele zbiranje podatkov, da bi izsledile tiste, ki so obiskali nočne klube v soseski. Izsledile in testirale so več kot 77.000 ljudi, so sporočile oblasti. V državi imajo potrjenih 11.142 primerov okužb, umrlo pa je 264 ljudi. Z epidemijo so se sicer zaradi obsežnega testiranja in vztrajnega kontaktnega sledenja dobro spopadli. 

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
22. 05. 2020 13.34
+1
Desničarski voditelji so še enkrat več dokazali, da jim za lastni narod ni prav nič mar. Podpirajo samo kapital. Ko bo mnogo prepozno, bodo ugotovili, da se denarja ne da jesti.
Drekachi24
22. 05. 2020 12.30
+7
Moj komentar h komentarju pod eno od fotografij: dragi novinarji, Mehika ni del Južne Amerike.
Komendator
22. 05. 2020 11.43
+7
Bravo za Antarktiko! Edina celina, ki se še drži! Le kako jim uspe? 😀
kure bedne
22. 05. 2020 12.30
+3
A ti povem kako? Manj ljudi, manj sranja. Čisti naravni proces.
yanay
22. 05. 2020 13.35
+0
Tudi Antarktika je ogrožena, žal zaradi bedakov na ostalih celinah.
Lumpx
22. 05. 2020 13.42
-4
Na Antarktiki nimajo levakov. Razn par pingvinov sam ti ne stejejo ker so pravi pingvini.
Kristof19
22. 05. 2020 10.28
+7
Ogromna kriza je pred pragom latinske amerike in bo vsak dan hujša, kaj kmalu bo vojno stanje v teh državah.
Golobek
22. 05. 2020 10.19
-1
Se jim bo dogajalo saj89%nimajo zdraustvenega zavarovanja>>>kaj še hrano in zdravila>>?Trunfo paše da jih reči baraba ena🥺
Lumpx
22. 05. 2020 10.17
+11
Menim da bo v Afriki se huje.
Jak Tobim
22. 05. 2020 10.52
-1
afriak je v karanteni že dva meseca. ima mlado prebivalstvo. najhuje bo tam, kjer nadzor nad karantenami opravljajo kitajski zdravniki. zelo predvidljivo - v kolikor se ukine karantene in ukrepa v smislu naučenega v evropi, ni nobene možnosti, da se ponovi zgodba iz ZDA, Evrope,.. če bo karantena še nekaj časa, hrane pa ni, potem pa je vse mogoče. ubijal seveda ne bo virus, bo mračnjaštvo parazitskega uma, ki mu je znanost največji sovražnik.
Let it be ...
22. 05. 2020 10.16
+4
Me zanima kako se bi zgodba s Trumpom odvijala, če bi se izvedelo, da je okužil koga s koronavirusom, ali da je okužen z njim. Mediji bi ga verjetno takrat raztrgali na prafaktorje. Mi pa je zanimivo, kako se Trump prav trudi, da mediji grdo pišejo o njem. Mogoče pa rabi malo korone v sebi, da se malo zbrihta.
Robinson
22. 05. 2020 09.56
+20
Da pride virus v favele, če že ni, bo pokosil ogromno revnih ljudi...
Jak Tobim
22. 05. 2020 10.01
-4
virus je v favelah - tja so jih pozaprli lokalni šerifi. ti ljudje pa živijo od rok do ust. ni odprta nobena javna kuhinja, za njih niso pripravili šotore za fizično ločitev bolnih od zdravih, ni sanitarij z milom in tekočo vodo. kakšen pomračen um lahko uvede karanteno? tisti, ki ve, da v njegovi vili virus ne pomeni niti najrahlejšega prehlada, tisti, ki se zaveda da se bo po 14 dneh v karanteni revež okužil zaradi neskončno oslabelega organizma, sam pa bo njihovo smrt pripisal političnemu sovraguu, ki kliče po tem, da se ljudem omogoči gibanje in preživetje,..mračnjašvo, sovrašvo, iskrivljenost svetohlinstva pravičnikov, kot jih opisuje mazzini pri nas,..
Lumpx
22. 05. 2020 10.13
-1
Pol pa pot pod noge pa jim tam pomagajte. Hm ja pa s svojim lastnim denarjem ne z nasim davkoplacevalskim od slovenskih delavcev.
Jak Tobim
22. 05. 2020 10.49
+2
Lumpx - kaj ti ne da miru? pod kaj si se našel v mojem zapisu - kje imaš samozavest, da se postaviš na sebi lastno stališče - z argumenti bom lahko razpravljal - tole kar pišeš je vendarle sramota za vsakega, ki ima volilno pravico. pot pod noge, pa s svojim denarjem, ne davkoplačevalskim,..pa a ti to bereš za sabo - in si potem nato ponosen?
Jak Tobim
22. 05. 2020 09.55
-2
londonski Imperial College nikjer na planetu več nima pridevnik prestižni. njegov model in panična histerija Borisa sta zahodni svet (mi nismo del zahodne civilizacije, da se ne bo kdo počutil užaljenega) potisnili v objem patološkega uma, ki se je z neverjetno infektivnostjo razširil po množici. Neil Ferguson je danes v znanosti poslan v zadnji krog dantejevega pekla in je primer, kako fahidiot lahko uniči delo tisočev pred njim, ki so sledili etiki svojega poklica. škoda, saj je Fergusona že čez nekaj ur znanstveno popolnoma raztrgala kolegica Sunetra Gupta iz Oxforda. Je pa prav, da končno novinarji dojemajo, da so v Braziliji svoje starostnike pobili lokalni voditeljhi. čas za resnico bo prišel - z njimi ali brez njih. populsitični voditelji niso povzročili katastrofe staremu delu svoje populacije - to so naredili lokalni voditelji, ki so zblazneli od sladostrastja, ki ga daje moč nad sočlovekom. novinasrji, novinarji . sledite etiki svojega poklica, ker masa trenutno najbolj rabi resnico. resnica pa je, da karantena ubija, virus je poznan - skoraj nedotakne se aktivne populacije - člvoeštvo se še naprej brezglavo množi, umirajo starejši v domovih, zbolijo zaporniki, reveži v favelah, ki nikoli niso videli bolnice, sedaj pa kar svetohlinstvo pri tem, da ni dovolj mest v bolnišnicah. resnica danes pomeni upreti se parazitskemu umu, ki ubija zdrav razum in znanost.
Lumpx
22. 05. 2020 10.16
+3
Mogoce se ti ne pocutis del zahodne civilizacije ker si bolan. Slovenci smo pa se kako del zahodne civilizacije. Vcasih še prevec ker drugace bi z raznoraznimi izdajalci in uvozniki "social turistov" na davkoplacevalski racun hiter obracunali na mal bolj neciviliziran nacin.
Jak Tobim
22. 05. 2020 10.45
-2
kaj si hotel povedati Lumpx? Ne vem kako široko si mislil zahodno civilizacijo? vse kar je belopolto? potem smo del zahodne civilizacije. slovenci smo del srednjeevropske kulture, upam. od tukaj naprej pa ne razumem popolnoma nič - kakšne so to travme? s čim jih zdraviš?
Bolfenk2
22. 05. 2020 09.51
+39
Pri nas smo v zadnjem trenutku dobili operativno vlado, da nas je rešila pred takšnimi scenariji. Glede tega moram tudi kot levičar dati priznanje Janši. Zna delati v kriznih razmerah, to je že velikokrat dokazal.
SEJBOBOL
22. 05. 2020 10.08
+6
Zna priznam , ma tud on ne more , ali pa ni sposoben kontrolirati izginjajoče milijone ...
Lumpx
22. 05. 2020 10.17
+6
MojsterSplinter
22. 05. 2020 09.40
+37
"Kitajska pa ne bo dosegla ciljne gospodarske rasti. " ... Zamislimo se malo o tem stavku.