Korona

Med šolniki spet veliko lažno pozitivnih hitrih testov

Ljubljana, 09. 02. 2021 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Račič, Nuša Stegnar, STA, Ti.Š.
Komentarji
441

Ponavlja se zgodba iz številnih slovenskih krajev, kjer so imeli nemalo težav z organizacijo dela v šolah in vrtcih, saj so imeli pri testiranju zaposlenih kup lažno pozitivnih rezultatov. Danes je ostal zaprt vrtec v Cerkljah ob Krki, čeprav so bile "vse delavke vrtca in šole, ki so bile na testiranju s HAT pozitivne, na testiranju s PCR-testom negativne". Državna sekretarka Marija Magajne pa je na novinarski konferenci napovedala potrjevanje rezultatov hitrih testov s PCR-testi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Lažno pozitivni testi
    04:05
    Iz 24UR: Lažno pozitivni testi
  • Iz SVETA: Koliko lahko testom sploh zaupamo?
    01:34
    Iz SVETA: Koliko lahko testom sploh zaupamo?
  • Iz SVETA: Množično testiranje
    03:23
    Iz SVETA: Množično testiranje

Kot je na današnji vladni novinarski konferenci povedala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje RS (MZ) Marija Magajne, smo v Sloveniji do ponedeljka s hitrimi testi odkrili okoli 6200 pozitivnih oseb. "V nedeljo in ponedeljek je bilo opravljenih 5230 testov med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju, med njimi je bilo pozitivnih 94 oseb. Več je bilo testiranja tudi ostalih posameznikov in tam je bil delež pozitivnih približno 1,8 odstotka," je dejala.

Čeprav je izpostavila, da sta prednosti hitrih testov dostopnost in enostavnost, priznava, da niso tako zanesljivi kot PCR-testi. "Glede na to, da se v Sloveniji pojavnost virusa že zmanjšuje v populaciji, bo smiselno preverjanje vseh pozitivnih testov s PCR-testi, predvsem v nekaterih skupinah," je navedla državna sekretarka. Množičnega testiranja sicer ne izvaja samo Slovenija, pač pa tudi Nemčija, Grčija, Hrvaška, Češka, Madžarska in druge države. "Avstrijska strategija se na primer osredotoča na tri ciljne skupine: prva so simptomatični primeri, druga asimptomatični primeri, tretja pa testiranje posebnih skupin, na primer učiteljev. V Avstriji v nekaterih skupinah nato pozitiven rezultat testa potrjujejo s testom PCR," je pojasnila.

Državna sekretarka na MZ Marija Magajne
Državna sekretarka na MZ Marija Magajne FOTO: POP TV

Ministrstvo mora po njenih navedbah pripraviti enotna priporočila glede potrjevanja, zaradi česar je predvideno srečanje predstavnikov ministrstva s strokovnjaki, na katerem se bodo dogovorili o tem, pri katerih pozitivnih primerih je nujno še potrjevanje s PCR-testom. Kot je pojasnila, so tudi doslej nekatere, denimo zaposlene v vzgoji in izobraževanju, ki so prejeli pozitiven rezultat hitrega testa, napotili še na PCR-test, in sicer tiste brez simptomov in z negativno epidemiološko anamnezo. To je po njenih ocenah tudi pravilen pristop, da se potrjuje vsak nepričakovan rezultat.

V zvezi z negotovostjo nekaterih ravnateljev šol in vrtcev, ali lahko zaposleni, ki so imeli pozitiven rezultat hitrega testa, PCR-test pa je bil nato negativen, pridejo na delo, je Magajnejeva pojasnila, da takšen učitelj lahko gre v razred.

Za prihodnji teden je medtem napovedala nov razpis za hitre teste, pri čemer pa je zagotovila, da je dovolj testov še na zalogi, saj jih lahko naročajo izvajalci tudi sami, poleg tega pa kmalu pričakujejo tudi pošiljko testov iz skupnega evropskega naročila. Sledenje je po njenih navedbah tudi eden od razlogov, zaradi česar razpisa, ki ga sicer napovedujejo že dlje časa, še niso objavili.

Polzela, Murska Sobota, Kranj, Ajdovščina. Vsem tem krajem pa je skupno, da so imeli na množičnem testiranju s hitrimi testi, ki jih je dobavilo zloglasno podjetje Majbert Pharm, zelo slab rezultat, na koncu pa se je izkazalo, da je šlo 'le' za lažno pozitivne teste. To pa je privedlo do nemalo sitnosti z organizacijo dela v šolah in vrtcih, saj so morali zaposleni, ki so imeli sprva pozitiven test – čeprav v resnici niso bili okuženi – ostati doma.

S podobno zgodbo pa se nam zdaj javljajo še iz Cerkelj ob Krki, kjer danes kljub odpiranju vrtcev za vse otroke po vsej državi tam ostajajo zaprti. To nam je sporočil bralec, ki se je zaskrbljeno spraševal, kako naj gre danes v službo, saj otroka nima kam dati, na praznični ponedeljek jih je namreč presenetilo obvestilo, da ne morejo pripeljati otrok v vrtec, "ker je bilo 50 odstotkov vzgojiteljic pozitivnih na hitrih testih".

Kot nam je sporočil bralec, so jih iz vrtca v Cerkljah ob Krki včeraj obvestili, naj otrok ne pripeljejo, saj je bilo na testiranju pozitivnih kar 50 odstotkov vzgojiteljic.
Kot nam je sporočil bralec, so jih iz vrtca v Cerkljah ob Krki včeraj obvestili, naj otrok ne pripeljejo, saj je bilo na testiranju pozitivnih kar 50 odstotkov vzgojiteljic. FOTO: Google Maps

A da gre očitno tudi tukaj za lažno pozitivne teste, kaže obvestilo, ki ga je na svoji spletni strani objavilo vodstvo vrtca. "Vse delavke vrtca in šole, ki so bile pri testiranju s hitrim testom pozitivne, so bile pri testiranju s PCR-testom negativne. Tako 10. 2. 2021 odpiramo vrtec in delamo 'normalno'," je staršem sporočila tamkajšnja ravnateljica Maja Matrić.

V telefonskem pogovoru nam je dodatno pojasnila še, da je bilo pri zaposlenih v vrtcu 50 odstotkov hitrih testov pozitivnih, pri vseh zaposlenih skupaj (v šoli in vrtcu) pa 23 odstotkov. Šolo za otroke prve triade so (tudi z nadomeščanji nekaterih zaposlenih) danes lahko odprli, za vrtec pa druge rešitve kot zaprtje ni bilo. Po besedah Matrićeve se je vodstvo že obrnilo na pristojne institucije, ali bodo starši za ta dan oproščeni plačila vrtca.

Na Ajdovskem tudi danes nenavadno velik delež pozitivnih

Spomnimo še na včerajšnje dogajanje na Ajdovskem. Po dopoldanskem testiranju šolnikov v ajdovski in vipavski občini ter visokem odstotku pozitivnih hitrih testov so po posvetu z epidemiologinjo vsem pozitivnim popoldan odvzeli bris s PCR-testi, ki so pri vseh pokazali, da so negativni.

Na dopoldansko testiranje je prišlo 526 ljudi. Brise za hitre antigenske teste so odvzeli 420 šolnikom, pa tudi nekaterim zaposlenim v gospodarstvu in trgovini. Skupno je bilo pozitivnih 21, zato je epidemiologinja na testiranje s PCR-testi popoldan poslala 20 oseb, 12 od teh je bilo učiteljev iz Osnovne šole (OŠ) Dobravlje. Rezultati PCR-testov so pokazali, da so bili HAT lažno pozitivni, vsi odvzeti vzorci so bili namreč negativni.

Direktor Zdravstvenega doma (ZD) Ajdovščina Egon Stopar je ob tem povedal, da je ista ekipa hitre teste opravljala na vseh lokacijah v ajdovski in vipavski občini, veliko odstopanje, kar 15 odstotkov pozitivnih testov, pa so imeli le v Dobravljah. "Kar zadeva strokovnost odvzema, mislim, da ni bilo težav, saj je ista ekipa brise odvzemala najprej v Dobravljah, potem pa se je preselila še v Vipavo, kjer ni bilo pri opravljenih testih niti enega pozitivnega," je povedal Stopar. Zato je prepričan, da bi morali pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) razmisliti o kakovosti uporabljenih hitrih testov.

Že v ponedeljek je direktor ZD Ajdovščina izpostavil, da bi morali pri NIJZ razmisliti o kakovosti uporabljenih hitrih testov.
Že v ponedeljek je direktor ZD Ajdovščina izpostavil, da bi morali pri NIJZ razmisliti o kakovosti uporabljenih hitrih testov. FOTO: Dreamstime

Danes pa so iz Regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko sporočili, da so v ZD Ajdovščina dopoldan opravili testiranje s hitrimi antigenskimi testi še za manjšo skupino zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. "Odvzetih je bilo 51 brisov, pri kar 11 je bil rezultat pozitiven  (21,6 odstotka). Očitno se težave z zanesljivostjo te serije hitrih testov, ki jo trenutno imajo na Ajdovskem, nadaljujejo. Tudi danes bodo vse osebe s pozitivnim rezultatom na hitrih testih napotili še na testiranje s PCR-testom."

Tudi na Ravnah na Koroškem s PCR-testi ovrgli več pozitivnih rezultatov hitrih testov

Tudi v ZD Ravne na Koroškem so v ponedeljek, ko so opravil 182 testiranj s hitrimi testi na novi koronavirus, zabeležili 12 pozitivnih. Naknadno preverjanje sedmih od teh s PCR-testi je dalo v vseh primerih negativen rezultat, je pojasnil direktor ZD Ravne Stanislav Pušnik. S hitrimi testi je ZD Ravne v ponedeljek testiral zaposlene v vzgoji in izobraževanju, pa tudi druge. Za sedem od 12 pozitivnih rezultatov hitrih testov je NIJZ glede na epidemiološko anamnezo odločil, da se opravi dodatno preverjanje s PCR-testi, za pet primerov pa ne. Vseh sedem, ki so jih dodatno preverili s PCR-testi, je bilo nato negativnih. V zadnjih dneh je bil to prvi takšen primer odkritih lažno pozitivnih hitrih testov, je še pojasnil Pušnik.

Na Gospodarskem razstavišču testiranje šolnikov, v nadaljevanju tedna dopoldne cepljenje, popoldne testiranje

Na Gospodarskem razstavišču pa je danes potekalo testiranje okoli 2500 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Od srede bo dopoldne organizirano cepljenje, popoldne pa testiranje s hitrimi testi. Ta teden imajo na na voljo 4000 odmerkov cepiva treh proizvajalcev, je v izjavi za medije povedal koordinator testiranja in cepljenja Uroš Zafošnik.

Koordinator testiranja in cepljenja na Gospodarskem razstavišču je za medije pojasnil, da so testiranje za zaposlene v vzgoji in izobraževanju začeli ob 6. uri, potekalo pa je do 18. ure. Z njimi sodelujejo tudi zdravstveni delavci iz Slovenske vojske, in sicer dva tima dopoldne in dva popoldne od skupno 25 timov, ki so danes tam opravljali testiranje. Sodelovanje z vojsko je "odličen korak, ko nam zmanjkuje zdravstvenega kadra zaradi vseh aktivnosti, ki jih moramo izvajati", je še povedal Zafošnik.

Uroš Zafošnik, koordinator testiranja in cepljenja v ZD Ljubljana je sporočil, da so danes na Gospodarskem razstavišču testirali s hitrimi testi šolnike. Začeli so že okoli 6. ure zjutraj, testiranje pa je trajalo do 18. ure. Danes je z njimi sodelovala tudi Slovenska vojska. Testirali so okoli 2500 šolnikov, ocenjuje pa, da lahko na dan opravijo 3500 testov. Obremenitve zaposlenih so ogromne, ampak z dobro koordinacijo v tem trenutku še zmorejo.

Ob tem je dodal, da so obremenitve zdravstvenih delavcev neverjetne, in opozoril, da testiranje in cepljenje proti novemu koronavirusu nista vse in da so tu še vstopne točke, dežurstva na urgenci ter različne ambulante. "Skratka obremenitve so resnično velike, ampak v tem trenutku z dobro koordinacijo še zmoremo," je ocenil.

Dodal je, da so po prvih testiranjih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju dobili nekaj kritik, hkrati pa tudi nekaj pohval s strani ravnateljev. "To nas je spodbudilo, da smo na pravi poti in delamo na pravi način," je povedal Zafošnik.

Ob pozitivnem testu šolnika ga v eni uri pokličejo, kljub temu da potem dobi še sms-sporočilo. Nato pozitivni sam pokliče svojega osebnega zdravnika in čim prej začne karanteno.

Zafošnik ocenjuje, da lahko na Gospodarskem razstavišču opravijo okoli 3500 testov na dan. Za cepljenje pa imajo ta teden na voljo 1600 odmerkov cepiva Moderne in 1400 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech. V petek pa še 1000 odmerkov cepiva AstraZenece.

Danes so sicer na testiranje prišli tudi drugi ljudje, ki niso zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Zafošnik ocenjuje, da je bilo z njihove strani obveščanja javnosti dovolj, in dodaja, da si ne morejo privoščiti mešanja populacije, ker bi tako izpostavili ljudi. "Naredili smo odločilen korak: šole odpiramo. In če mi ne naredimo svojega posla, kot se spodobi, bomo šole hitro zaprli," je dodal.

Testiranje šolnikov na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi.
Testiranje šolnikov na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi. FOTO: Aljoša Kravanja

Iz ZD Ljubljana so naknadno še sporočili, da se od srede do petka spreminjajo termini množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi na Gospodarskem razstavišču. Tako bo testiranje za splošno populacijo v sredo in četrtek potekalo od 13.30 do 17.30, s sprejemom do 16. ure. V petek pa od 12. do 16. ure, s sprejemom do 14.30.

Na Gospodarskem razstavišču ne poteka posebno testiranje trgovcev. Zanje je po njegovih besedah organizirano testiranje v večjih trgovskih centrih.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (441)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
10. 02. 2021 11.13
Kako pričakujete od sds mladine,da po rajanju v mehiki-kjer je beli prašek poceni ,da tako zadeti kupijo ustrezne testerje,a njihov kaplar jih je nagradil z velikim kupom eurov.to ,da pa 2 milijona slovencev ni srečnih je seveda problem njihov zakaj pa ne gredo v mehiko na beli prašek z blagoslovom šefa vlade.
Svetlobasrca
09. 02. 2021 21.18
+4
Takoj UKINITI te zavajajoče, lažne teste, ki delajo tako veliko škodo!
Gsmm
09. 02. 2021 21.05
+6
Čudno, da je večina lažnih testov med šolniki! Kot bi nekdo hotel, da otroci ne hodijo v šole in ostanejo neizobražene 🐑🐑🐑!!!
anatomija
09. 02. 2021 18.08
+9
ali obstaja kakšna stvar , ki jo je ta vlada kupila preko posrednikov iz stranke SDS. Razen korupcije
Mladen Mladen
09. 02. 2021 16.55
+3
Se v SLOVENIJI je vse dovoljeno če vam test pokaže pozitivno se pa se najdejo šmuglarji za 50€ po moje ti prodajo dober test?Lahk še ceneje? tako covid-19 ne obstaja ,kdaj se bo to razkrilo.
scernig
09. 02. 2021 16.39
+4
itak je vse zlagan
srebrnibreg
09. 02. 2021 16.44
+9
In to dokazuje še četrti primer v šolah, ko testi kažejo okuženost dejansko so pa neokuženi.
kitzbill
09. 02. 2021 16.29
+6
ma, če že sami vedo, da so nezanesljivi, ne zastopm zakaj pa testirajo z njimi, pol pa ima zdravstvo ponovno delo, da testira z testom, ki je zanesljiv
Diabloss
09. 02. 2021 20.26
+1
lol če pa še vedno pravijo da so zanesljivi
bundy crocodile
09. 02. 2021 16.20
+8
Včeraj sem slučajno zasledil objavo Kanglerja, ki ima še manj besednjaka kot Trump. Takoj, ko odpre usta ti je jasno, da osnovne šole od blizu videl ni. Človek ne ve koliko je 5x5. Pa govori o tem kako so levičarji goljufi, kako je opozicija slaba, kako moramo skup držat.. in same cvetke, ki mu jih je Janez naložil. Pa to ni niti tako čudno glede na to, da je že davnaj kompas zgubil ampak ko greš na komentarje pa vse polno podpornikov, Bravo Kangler,, ti si car, pameten možakar ipd. Ma mislim, če smo tako plehki, si niti svoje države ne zaslužimo. Res, da je teh manj kot 10% ampak so totalno sramota za družbo. Poznam nekaj njih in ne znajo enega stavka skup sestavit, režijo se lastnim foram in v življenju nikoli nič delali razen kakšnega redarstva ipd. In točno zaradi te manjšine ljudi, ki so meli same cveke v OŠ, smo tu kje smo. Žalostno, da izobraženo družbo vozi nekaj posameznikov brez pameti.
mccm
09. 02. 2021 17.52
+2
ne skrbi za plačane komentarje... ostalo je pa čredni nagon
Boža18
09. 02. 2021 16.09
+8
1000 trgovcev pa vsi negativni...zanimivo
nostalgik
09. 02. 2021 16.55
+5
nostalgik
09. 02. 2021 16.02
+13
ALI JE KDO SPSOBEN V SLOVENIJI USTAVITI TO KRIMINALNO BREZVLADJE GRUPE KRIMINALCEV, KIM SE IZŽIVLJAJO NA PLEČIH DVOMILJONSKEGA NARODA?
zennn
09. 02. 2021 15.52
-7
Saj ni pomembno a so testi točni ali ne, kdo se sploh zmišljuje ta vprašanja, a ste epidemiologi? E, niste. Redno se testirajte, čimprej se cepit, ne brat teorij zarote po spletu in ne razmišljat, zaupajte vodstvu. Tako nekako bi moral čutit vzoren državljan?
BogiEmil
09. 02. 2021 15.51
+4
Ravno danes sem govoril s prijateljico, katera dela v tuji neživilski firmi ... v nedeljo jo kliče kao strokovna sodelavka, kao je moja pripomba, naj se znajde kakor ve in zna, ker v torek bo štacuna odprta ... halo ... Vlada si kej pomislila, da mi nismo papirnate ladjice .... to vam ne govori facebook prjatu, ker ga enostavno nimam, ampak to vam govori človek, kateri je spoznal bencinske bone in par nepar v Jugi ... Al zaprite vse pa dejte vojski, da deli hrano al se pa nehite zaj.bavat, ker k bo generaciji X poču plafon, ne bo dobr ....
Raz779
09. 02. 2021 15.48
-2
In koliko je od teda lažno negativnih🤔
anonymous82
09. 02. 2021 15.47
+4
Ne nabijajte enkrat da niso enkrat da so dajte raje mal nazaj svoje izjave prebrat sploh me vete kaj govorite kot kure brez glave. Lažete da že sami sebi verjamete.
aink
09. 02. 2021 15.46
+6
1.nehat se hodit testirat 2.medijev ne spremljat 3.vsi na volitve obkrozit neopredeljen 4.bolje bo za nas
deltex
09. 02. 2021 15.42
+8
Zdaj pa je teh lažno pozitivnih že toliko, da je veliko vprašanje, koliko od teh 6200 pozitivnih je bilo dejansko okuženih. In koliko težav je bilo zaradi tega-pa izolacije, karantena, bolniška, pa obveščanje stikov in tako naprej. Zaradi lažnega rezultata. Obup, res.
flojdi
09. 02. 2021 15.41
+1
. zakaj so samo pri šolnikih taki primeri . naj se preveri vse . pa da se vidi. ( meni je že zdavnaaaj uspelo pogruntat , da sta skoraj za vsako zadevo potrebni najmanj dve preverjanji. in če se dva različna ne ujameta " , je dobro narest še tretjega
Antoniozmaj
09. 02. 2021 15.40
+9
Pozitivni testi so bili ves čas podtaknjeni. Zaroto so odkrili pri šolnikih, ko je bilo 30% okuženih v eni šoli, to pa je ista številka, kot po regijah, kot so nas par mesecev farbali. Nekje so se ušteli, da je ta pošiljka prišla v to šolo, morala bi pa biti za testiranje po celi regiji
Antoniozmaj
09. 02. 2021 15.40
+7
deltex
09. 02. 2021 15.37
+9
Kdor je pozitiven na hitrem testu, naj takoj zahteva še en hitri test, morda pa bo tokrat imel srečo in bodo bris vzeli s ta pravo paličico.., kot srečelov-vsaka peta zadane.
srebrnibreg
09. 02. 2021 15.36
+9
Primeri pri šolnikih so se dogajali tudi pri odraslih in to trdim že najmanj pol leta. Ta že četrti takšen primer potrjuje moje trditve.