Korona

Leclerc ne dovoli vstopa kupcem s šali, zaščitne maske lahko kupite za tri evre

Ljubljana, 09. 04. 2020 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
264

Kljub vladni odredbi, da se v zaprtih javnih prostorih kot zaščita čez obraz namesto mask, ki jih primanjkuje, lahko uporabljajo tudi rute in šali, v trgovini Leclerc na Rudniku vstop kupcem samo s tem ni dovoljen. Če zaščitne maske nimajo, jo lahko kupijo za tri evre. "Naša prioriteta je zaščita naših zaposlenih in strank, zato se, poleg vladnih odlokov, ki jih seveda dosledno spoštujemo, poslužujemo tudi dodatnih ukrepov, do česar smo upravičeni," pojasnjujejo.

Od konca marca je v zaprtih javnih prostorih, kot so trgovine, pošte in banke, treba obvezno nositi zaščitne maske in rokavice. "Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju, kjer se izvajajo storitve iz 3. člena, je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite), ki prekrijejo nos in usta, ter zaščitnih rokavic," veleva vladni odlok. Kot je znano, gre za enega v vrsti ukrepov, ki jih je vlada sprejela za omejevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Ker je težava s pomanjkanjem zaščitnih mask in opreme nasploh splošno znana, vlada torej s tem odlokom dovoljuje tudi uporabo rute, šala, v poštev bi, na primer, prišla tudi motoristična podkapa - treba je le prekriti nos in usta, saj tako druge ščitimo pred našimi klicami. Poleg tega si lahko masko sešijemo tudi sami.

"Pri količini strank, ki v našem hipermarketu nakupuje vsak dan, je tveganje, ki jih nepopolne zaščite prinašajo, previsoko in nesprejemljivo," pravijo v Leclercu.
"Pri količini strank, ki v našem hipermarketu nakupuje vsak dan, je tveganje, ki jih nepopolne zaščite prinašajo, previsoko in nesprejemljivo," pravijo v Leclercu. FOTO: Dreamstime

V Leclercu strožji režim, zaščitne maske prodajajo po tri evre

A bralec nas je opozoril, da v trgovini Leclerc na Rudniku vstop kupcem, ki si čez obraz poveznejo samo šal ali ruto, ni dovoljen, pač pa morajo nujno imeti zaščitno masko. Če je nimajo s seboj, jo lahko kupijo na njihovem info pultu. Cena pa – tri evre.

Za pojasnila smo se obrnili na Leclerc, kjer so v odgovoru zapisali, da se v teh težkih in zahtevnih časih po najboljših močeh trudijo strankam zagotavljati varno nakupovalno izkušnjo. "Tako smo prvi sprejeli posebne varnostne ukrepe in na tem področju orali ledino med trgovci. Naša prioriteta je zaščita naših zaposlenih in strank, zato se, poleg vladnih odlokov, ki jih seveda dosledno spoštujemo, poslužujemo tudi dodatnih ukrepov, do česar smo upravičeni. Glede na vse vrste neprimerne zaščite, ki so jih stranke uporabljale, smo se odločili, da stranke in naše zaposlene zaščitimo tako, da zahtevamo uporabo maske ali t. i. bandane oz. ovratne rute, torej uporabo zanesljive in trdno pritrjene zaščite za obraz (zaščite, ki ne zahteva nenehnega popravljanja in ki ne drsi z obraza). Nepravilna zaščita namreč povsem izgubi svoj smisel, posledično pa je ogroženo zdravje naših strank in sodelavcev. Pri količini strank, ki v našem hipermarketu nakupujejo vsak dan, je tveganje, ki jih nepopolne zaščite prinašajo, previsoko in nesprejemljivo," so zapisali.

V okviru sprejetih ukrepov smo se odločili, še dodajajo pri Leclercu, da svojim strankam omogočijo tudi nakup primerne pralne zaščitne opreme po razumnih tržnih cenah. "Veliko naših strank namreč nima možnosti pridobiti kirurških ali pralnih mask, zato smo jim priskočili nasproti. Poudariti moramo, da naš namen nikakor ni v iskanju dodatnih virov zaslužka ali izkoriščanju kriznih razmer, v katerih smo se znašli vsi mi skupaj, ampak zgolj v zagotavljanju varnih razmer. Kot doslej delamo v dobrobit naših zaposlenih in strank k temu bomo stremeli tudi v bodoče."

Kaj pa ostali trgovci?

O tem, kako se držijo vladnega odloka, smo povprašali tudi druge trgovce. Iz Tuša so nam odgovorili, da ga v celoti spoštujejo, "zato je v naše poslovalnice vstop mogoč tako z zaščitnimi maskami kakor s šali, rutami, ki pokrijejo nos in usta."

Tudi v Mercatorju pravijo, da spoštujejo vladni odlok in v trgovino dovoljujejo vstop z ustrezno zaščito, torej z masko ali zaščito za nos in usta ter z rokavicami. "Večina trgovin ima ob vhodih nameščene rokavice za enkratno uporabo, maske oz. zaščito za nos in usta pa morajo imeti kupci sami. Kot predvideva uredba, je za zaščito nosu in ust možna tudi zaščita z ruto ali šalom, saj je iz rute ali šala možno narediti ustrezno zaščito za kratek čas kot nadomestilo za masko," so pojasnili. Opozorili pa so, da nekaj, kar je samo poveznjeno čez usta, se vmes sname in popravlja z rokami, zagotovo ne zadošča kot ustrezna zaščita.

Iz Lidla so sporočili, da so navodila, ki jih imajo njihovi varnostniki, jasna in so v skladu za vladno odredbo. "Kupec lahko v trgovino vstopi z uporabo maske ali drugega zaščitnega pokrivala za usta in nos. To kupcem tudi jasno komuniciramo na vhodu ter preko naših komunikacijskih kanalov," so zapisali.

V podjetju Spar Slovenija pravijo, da dosledno sledijo sprejetim vladnim ukrepom ter priporočilom NIJZ, spodbujajo kupce k odgovornemu ravnanju in varnemu nakupovanju. "Vse od sprejetja novega odloka kupce pred vsemi našimi trgovinami obveščajo plakati, kjer je kot opcija varne zaščite ustnega in nosnega predela poleg maske navedena tudi možnost uporabe šala, rute ali podobne oblike zaščite." Kupci se povečini držijo vseh ukrepov  in upoštevajo vladni odlok ter v trgovine prihajajo z lastnimi zaščitnimi sredstvi, so še sporočili.

Tudi v Hoferju pravijo, da se odloka v celoti držijo in ga izvajajo tudi v praksi. "V kolikor kupec za vstop ni ustrezno opremljen (namesto maske so, kot predvideva odlok, dovoljene tudi druge oblike zaščite področja nosu in ust), ga osebje na vhodu prijazno zavrne in povabi k obisku, ko bo za nakup ustrezno opremljen. Za varnost naših kupcev ob tem skrbimo z dodatnimi ukrepi v obliki nadzorovanega vstopa v trgovin, kjer pristojna oseba pred vhodom ponudi razkuževanje rok, razkuži pa tudi voziček, ki ga preda kupcu. Zavedamo se, da se je nakupovalna izkušnja v zadnjem času zaradi izrednih okoliščin močno spremenila, zato smo za naše kupce med drugim oblikovali priporočila za varno nakupovanje, ki so na voljo tako na naši spletni strani kot tudi na oglasnih tablah pred trgovinami," so pojasnili.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (264)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnik123x
08. 05. 2020 14.31
+4
nič hudega ... pač ne bomo hodili v njihove trgovine. 3e za masko ne dam. Itak so boljši in in cenejši izdelki v drugih trgovinah.
ibasumik
05. 05. 2020 12.32
+7
njihova trgovina, njihova pravila. Imajo vso pravico, da imajo ostrejša pravila, kot je zakonsko določeno.
pirat4ever
30. 04. 2020 21.43
+6
Leclerc je bil na začetku epidemije najboljši v smislu uvedbe zaščitnih ukrepov. Sedaj pa ze nekaj časa opažam, da so popolnoma popustili. Dvakrat se mi je zgodilo, da sem naletel na prazne razkužilne doze. Varnostnik je samo skomignil z rameni. Pa razkuževanje vozičkov: na začetku je to, da so pred vhodom razkuženi, uporabljene pa kupci pustimo v "hiškah" na parkirišču, dobro delovalo. Sedaj pa že nekaj časa ne. Nekateri več ne jemljejo resno možnost okužbe, nekateri pa iz čiste hudobije vračajo uporabljene, nerazkužene vozičke pred vhod namesto v hiške. Za razliko od drugih trgovcev, ki so na vhode postavili varnostnike ali studente, da usmerjajo kupce in razkuzujejo vozicke, Leclerc ni postavil na vhod nikogar. Zgolj plakat opozarja, kam je potrebno odpeljati uporabljene vozičke a to večina ignorira.
Karantanija
28. 04. 2020 18.57
+1
Tomek0
27. 04. 2020 12.07
-1
Tipicni balkandzerovski lopovluk , gama.t postopki ogabno ter nagnusno.
pravakritika
21. 04. 2020 16.24
+7
....no inšpektor....imaš vse kompetence da "najdeš" nepravilnosti v NEslovenski trgovini in jo začasno zapreš.....če bodo odpravili nepravilnosti jo boš....mogoče....odprl...
VOLK 91P11
20. 04. 2020 17.22
+6
a rabim še certifikat zravn maske met pa kakšno vinjeto za gor nalimat.... doma. si lahko nardiš iz primernega materiala boljšo masko kot tisti serveti
saknukdhwkfnnkj
19. 04. 2020 19.37
+5
g.Higonet Me prav zanima kako bi te Putin porihtu ko bi tako služil na maskah pri njemu :D
Betuul
18. 04. 2020 13.44
+2
Štalo treba pospravt! Razmislit treba za naprej! Župani svojih krajev in tudi med seboj moramo zavzeti načela higiene, kot napredek 21. stoletja.
Betuul
18. 04. 2020 13.42
+1
Hudič, kam boš pa polet kihnu, a v kožo na komolcu? Pa čike po tleh in pljunke je tud za pospravt!
machines
12. 04. 2020 11.30
+11
bi se radi losal nabavljenih mask
123soba
11. 04. 2020 17.50
+43
Ne hodite v Leclerc. Kako so stvari enostavne.
gospa_svizec
11. 04. 2020 14.10
+0
No ja. Tisti, ki še nimajo maske, jo bodo vsaj lahko poceni kupili. Ne vem pa, kolikokrat se jo da uporabiti.
nnanna
30. 04. 2020 13.35
+2
...če so papirnete pazi kako si jo boš nadel, sicer ne bo maska trajala niti za enkratno uporabo!
Betuul
10. 04. 2020 20.34
+38
Zakaj pa plačujemo dodatno zavarovanje in zavarovanci ne dobimo niti ene maske?
Damijan Mitrovi?
10. 04. 2020 14.57
+29
Lopovi,vojni dobičkarji to so včasih postavili pred zid
Neutrin
09. 04. 2020 21.56
+32
Bojkotirajte Leclerc!
graf
09. 04. 2020 21.44
+10
ma ko ga šmirgla , do najbližjega leclerca imam 80 km tako da komot preživim brez te štacune ! A imajo še sindikalne nagrade Pariz za 2 osebi ? Ampak ne odhod v Pariz ...ampak škatlo piškotov Pariz ...
User1538643
09. 04. 2020 21.39
+6
Ali je to morda zaslužek pod mizo za tiste z info pulta in varsnostnike, mimo Leclerca?
User1538643
09. 04. 2020 21.38
+18
Vladna uredba je vladna uredba. Če želijo več, naj delijo.
User1538643
09. 04. 2020 21.32
+23
Ne moramo mi hodit v Leclerc. Kolk zaslužka imajo, bi maske gotovo lahko delili zastonj.