Korona

Letalske družbe med državno intervencijo in propadom: izgube krepko čez 300 milijard evrov

Berlin/Washington/London, 26. 05. 2020 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
14

Od silovitega udarca, ki ga je koronakriza prizadejala letalski industriji, se nekatere letalske družbe ne bodo nikoli pobrale, mnoge pa bodo s finančnimi intervencijami morale reševati države. Nemška vlada in nemški paradni letalski prevoznik Lufthansa sta tako sklenila dogovor o devetmilijardni pomoči podjetju, ki mu grozita propad in masovno odpuščanje.

Letalska industrija je brez dvoma ena od dejavnosti, ki je utrpela največ škode zaradi "zaustavitve sveta" ob izbruhu pandemije koronavirusa. Številne letalske operacije so bile močno prizadete že v samem začetku leta – konec januarja, ko je zaradi izrednega stanja na Kitajskem ob izbruhu virusa povpraševanje za lete v Azijo krepko upadlo. 

Le nekaj tednov kasneje je postalo jasno, da ne upada zgolj promet z Azijo, saj se je virus začel širiti po svetu, države pa so začele zapirati meje. S tem se je komercialni letalski promet praktično zaustavil, letala so ostala prizemljena, linije (začasno) ukinjene. Kmalu so se začele težave v številnih družbah, najprej predvsem v tistih, ki so bile pred izbruhom pandemije v slabši kondiciji.

Po nekaterih podatkih je trenutno še vedno prizemljenih okrog 60 odstotkov svetovnih letalskih prevoznikov, kar pomeni približno 18.000 letalskih družb. Najbolj črnogledi napovedujejo padec povpraševanja in ponudbe na obseg iz sedemdesetih let 20. stoletja. Tisti, ki bodo preživeli, pa se bodo morali prilagoditi novi resničnosti, ki prinaša drugačen protokol za letališča, kabinsko osebje in potnike.

Pandemija novega koronavirusa je paralizirala potniški letalski promet.
Pandemija novega koronavirusa je paralizirala potniški letalski promet. FOTO: AP

Kakšen je obseg škode, se je najprej pokazalo v primeru britanskega prevoznika Flybe, ki je že prvi teden marca moral v stečaj. Pri letalski družbi, ki je opravljala približno 40 odstotkov notranjih letov, so bili sicer že nekaj časa pred tem v hudih finančnih škripcih, oster padec povpraševanja in zaustavitev prometa pa sta podjetje pahnila čez rob. 

Tud čez lužo je bil šok zaradi zaustavitve potniškega prometa prehud za nekatere letalske prevoznike, kljub 54 milijard evrov težkemu paketu ukrepov, ki so ga sprejeli v ameriškem kongresu za pomoč letalskim prevoznikom. Generalni direktor Mednarodnega združenja za zračni transport IATA Alexandre de Juniac je povedal, da bo škoda za letalske prevoznike na globalni ravni znašala krepko čez 300 milijard evrov. Po nekaterih najbolj črnogledih napovedih naj bi večina letalskih prevoznikov bankrotirala do konca tega meseca, če jim država ne bo priskočila na pomoč. 

Le nekaj tednov za britansko družbo Flybe je strmoglavila tudi regionalna ameriška družžba Trans States Airlines. V družbi so sicer načrtovali konsolidacijo svojih operacij z družbo ExpressJet Airlines do konca leta 2020. Novi koronavirus pa jim je prekrižal načrte, zato so se vodilni 1. aprila v imenu podjetja poslovili od zaposlenih. Sledila je družba Compass Airlines.

Zaradi izostanka državne pomoči se je s trga poslovila avstralska družba Virgin Australia. V podjetju so sicer načrtovali prestrukturiranje, vendar je bil izpad prihodkov prevelik, družbi pa z državo ni uspelo doseči dogovora. Pandemija ni zaobšla niti največjega in najstarejšega južnoameriškega letalskega prevoznika Avianca Airlines, ki je v začetku maja razglasil bankrot. V družbi sicer upajo, da bodo svojo dejavnost lahko znova zagnali, ko bo pandemije in ukrepov konec.

Edina rešitev: državna intervencija

Proizvajalec letalskih motorjev Rolls Royce je naznanil, da bo odpustil 9000 delavcev, piloti Brussels Airlines so sporočili, da so pripravljeni sprejeti 45-odstotni rez v plače, če bo to pomenilo, da zadržijo svoja delovna mesta, Air France načrtuje unikitev celotne flote Airbus A380, o množičnem odpuščanju razmišlja družba Emirates. Ameriški proizvajalec letal Boeing aprila ni dobil nobenega novega naročila letal, pač pa so kupci odpovedali 108 že naročenih letal. Tovrstnih zgodb je torej ogromno. 

Zaradi ogromno izgub so letalske družbe zaprosile za različne oblike pomoči. Nekateri za sprostitev, drugi za nepovratna sredstva, kredite, davčne olajšave, regulativne sprostitev in podobno. Kot navaja Euronews, je za pomoč zaprosilo (in jo tudi dobilo) več podjetij, ki jim že pred krizo ni šlo ravno najbolje, trenutno stanje pa poskušajo izkoristiti za krpanje lukenj, nastalih zaradi zgrešenih poslovnih politik in slabega gospodarjenja. Direktor Ryanaira Michael O’Leary je zato številne letalske prevoznike označil za "narkomane na državni pomoči"

Air Italia, ki je v lanskem letu izgubila več kot 450 milijonov evrov, letos v prvem četrtletju pa še 218 milijonov, bo tako prejela subvencije v višini treh milijard evrov. Nemška letalska družba Condor je vključena tudi v drugi krog pomoči, latvijski Air Baltic, ki je utrpel 8,2-milijardni deficit v letu 2019, pa v drugo polovico leta vstopa z veliko finančno injekcijo. 

V Lufthansi je sicer ogroženih več deset tisoč delovnih mest.
V Lufthansi je sicer ogroženih več deset tisoč delovnih mest. FOTO: Shutterstock

Drugače pa je pri nekaterih drugih letalskih družbah, ki so pred pandemijo dobro poslovale. To denimo velja za nemško Lufthanso. Ta se je z nemško vlado dogovorila za državno pomoč podjetju, sta danes sporočili obe strani. Pomoč v vrednosti devet milijard evrov morajo potrditi še nadzorniki in skupščina Lufthanse ter Evropska komisija. 

Predvideno je, da bo Državni stabilizacijski sklad (WSF) prispeval 5,7 milijarde evrov v premoženje matične družbe, pri čemer bo šlo za povratna sredstva. Poleg tega bo prek dokapitalizacije vplačal nove delnice in pridobil 20-odstotno lastništvo. Sklad bo lahko lastništvo povečal na 25 odstotkov in eno delnico, s čimer bi lahko družbo ohranil pred morebitnim sovražnim prevzemom. Poleg tega je predvideno tri milijarde evrov posojila državne razvojne banke KfW in zasebnih bank za obdobje treh let. 

Nova realnost: Na prvem mestu varnost in zdravje

Mednarodna zveza svetovnih letališč Airports Council International (ACI) in mednarodno združenje letalskih prevoznikov IATA sta pozvala, da morajo biti vsi novi ukrepi za letališča in letalske družbe, ki so bili prizadeti v pandemiji koronavirusa, skladni s pričakovanji stroke in enotni po vsem svetu. Na prvem mestu naj bi bila varnost in zdravje. 

Načrt za okrevanje letalske panoge, pri vzpostavitvi katerega so sodelovali tudi upravljalci letališč in letalski prevozniki, predvideva skupen pristop k ukrepom za letalski potniški promet, ki bi kar se da zmanjšal tveganje za okužbo z novim koronavirusom na letališčih in na letalih ter preprečil, da bi letalska panoga postala vir okužb. Ti ukrepi naj bi morali biti enotni po vsem svetu. Prav tako naj bi morali biti podvrženi sprotnim pregledom, izboljšavam in rahljanju, takoj ko bo to mogoče, so sporočili iz ACI in IATA.

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana
Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana FOTO: Miro Majcen

Kaj pa Slovenija?

Časovnica vzpostavitve potniškega prometa z brniškega letališča je po vnovični vzpostavitvi mednarodnega potniškega prometa še precej negotova. Nekateri prevozniki so sicer Fraportu Slovenija že sporočili načrte glede vnovične obnovitve letov, a so ti odvisni od odprtja in pogojev prehajanja mej. 

Srbski letalski prevoznik Air Serbia je vnovično vzpostavitev letov z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana napovedal za 29. maj, in sicer dvakrat tedensko, Lufthansa bo dnevne lete v Frankfurt obnovila sredi junija, konec junija pa lete iz Ljubljane načrtuje tudi Air France, in sicer dvakrat tedensko.

Nizozemski prevoznik Transavia je z ljubljanskega letališča odpovedal vse lete do konca junija, finski Finnair pa je vse lete odpovedal za celo poletje. Preostali letalski prevozniki še niso odgovorili na poziv Fraporta, da se izjasnijo glede vnovične vzpostavitve letov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mato Mati?
26. 05. 2020 17.45
-6
kake izgube !! ce nic ne delas tudi nic ne izgubis!!
Alan Bokši?
26. 05. 2020 17.01
+11
Hvala k... da nisu ustanovil državne letalske družbe! Zdele bi se paslo ene 300 komadou!
greganemorefukat
26. 05. 2020 16.36
+6
Piloti se imajo za polbogove. Najhujši so taki, ki niso uspeli pridobiti ali obnoviti licence, pa sami sebe nazivajo s pilotom. V Lescah se potika nebroj takih. Adijo pamet.
Quatflow
26. 05. 2020 18.56
aves kako ves, da je nekdo pilot? Pove ti.
Smrekar1
26. 05. 2020 16.14
+39
Sicer je bilo boleče, ampak še dobro, da nismo reševali Adrije. Sedanjega kolapsa ne bi preživela, samo denar bi porabili. Mi je žal zanjo, ampak to je kruta realnost.
Uporabnik543728
26. 05. 2020 16.11
+15
Ob koncu te krize bo odlična priložnost za zagon nacionalnega letalskega prevoznika, saj je sedaj veliko letal pristalo na trgu in se jih bo dalo poceni kupiti, tudi na letališčih po Evropi in svetu bo manj konkurence, ker bo nekaj družb propadlo in posledično bodo cenejši sloti. Samo kaj, ko se toliko politizira in poleti v Prištino, Tirano in Skobje na letni ravni ne bodo nikoli prinašali profita, morali bi se usmeriti proti Veliki Britaniji in Franciji.
User416781
26. 05. 2020 16.07
+8
Za slovenske pilote je res slabo leto. Najprej propad Adrie, sedaj pa še to sranje. Upam, da se stvari čim prej popravijo.
komel123
26. 05. 2020 15.58
+18
Pametni vzdržujejo lastno infrastrukturo, kamor nedvomno spadjo tudi železniški, cestni in letalski prevozniki. Naši vrli politiki so vse prodali. Se pa hvalijo z zelenim turizmom in omogočamo prihod peš preko Karavank, ob petkih pa kolesarjenje okrog parlamenta.
Amasakul
26. 05. 2020 15.52
+15
Še večje luknje bodo, 10 let se ne bomo pobrali zaradi covid19... podjetja bodo naprej propalala, ker je sistem tako lepo nastavljen, tudi v tej naši lepi deželi se bodo vrata podjetnikom zapirala. Bog ne daj, da pride novi model covid 20.
lakala28
26. 05. 2020 16.56
-5
Tudi, če pride model 22, pa 23, bomo kašljali in bo kar bo. Vse to, kar bi lahko že bilo, ker pandemija je šla mimo že februarja, vse ostalo pa je nateg pa bogvekaj vse v ozadju. Ali pa zgolj neumnost in naivnost kot takrat, ko je izbruhnil ognjenik na Islandiji in je EU zaprla zračni prostor, Na koncu se je izkazalo, da je bila vse skupaj zgolj in samo politična previdnost angležev. Za bruhati.
Wahl
26. 05. 2020 15.39
-1
Mi ne bomo imeli teh težav.
Rob Roy
26. 05. 2020 15.38
+12
še dobro da pri nas ne moe več nič letečega v stečaj....ker nič več nič ne leti
User416781
26. 05. 2020 16.09
+6
Niso samo letalske družbe, ampak tudi infrastruktura. Letališče, hangarji, skladišča in tako naprej.
Sosed Sosedov
26. 05. 2020 15.37
+8
Lohka pod šifro korona pomoči znova napimpamo denar v našo Adrio......