Korona

Leto dni upora: 'Nikoli se ne bomo nehali boriti za svobodo'

Ljubljana, 24. 04. 2021 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
764

Mineva natanko leto dni od prvega protestnega petkovega kolesarjenja, ki se je začelo 24. aprila 2020, kolesarske akcije pa se v različnih oblikah kontinuirano odvijajo že 52 petkov in včasih tudi ob drugih dnevih. Protestniki napovedujejo, da bodo proteste nadaljevali in stopnjevali. "Združeno ljudstvo je v preteklosti že premagalo okupatorje in si izborilo svobodo. Tudi tokrat bomo pokazali, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo in da se nikoli ne bomo nehali boriti za svobodo, demokracijo in pravno državo," sporočajo.

Protestno gibanje je v zadnjem letu predstavljalo enega ključnih kritičnih glasov v državi, držalo je ogledalo represivni oblasti ter izražalo nezadovoljstvo in ogorčenje večine prebivalk in prebivalcev, so ob obletnici sporočili iz Protestne ljudske skupščine. 

"Čeprav še nismo dosegli primarnega cilja (odstopa nesposobne, lažnive in koruptivne strahovlade), pa smo kljub konstantnim pritiskom – protipravnemu kaznovanju, organiziranim napadom na družbenih omrežjih, podtikanju, lažem in manipulacijam v raznovrstnih glasilih SDS, anonimnim grožnjam, neofašističnim rumenim jopičem (z direktno podporo vladajoče stranke) – neomajno vztrajali, se prilagajali situaciji in odkrivali nove načine za izražanje upora na poti h končni zmagi," so zapisali. 

Kot pravijo, je poleg padca vlade njihov osrednji cilj od samega začetka tudi krepitev civilne družbe, ki se kaže v skupnih bojih na področju kulture, svobode medijev, pri pravicah delavcev ter dijakov in študentov, na okoljskem področju (kjer se je ob trenutno aktualnem referendumu za vodo aktiviralo več kot 300 udarnikov prostovoljcev, ki zbirajo podpise po vsej Sloveniji) in na mnogih drugih področjih. "Vedno bolj smo povezani in 'zavezništvo civilne družbe' je z vsakim tednom širše."

Zadnje zmage se po njihovih besedah kažejo tudi na pravnem področju, kjer so protestnice in protestniki v sodelovanju s Pravno mrežo za varstvo demokracije aktivno vlagali pritožbe, zahteve za sodno varstvo in celo zahteve za ustavne presoje. "Dejstvi, da nam je pritrdilo tudi Ustavno sodišče in da je bil v Mariboru oproščen dijak, ki je protestiral za odprtje šol, izkazujeta, da protestno delovanje v teh razmerah ni le legitimno, temveč tudi nujno!"

Tudi oblast sama, pravijo, z vsakim represivnim ukrepom znova priznava, da se počuti ogrožena, da čuti pritisk in da se ji majejo tla pod nogami. Konec koncev je to vodilo tudi že v prve odstope poslank in poslancev iz koalicije, še dodajajo. "Vlada se protestnic in protestnikov boji. Boji se lastnega ljudstva. Boji se kolesark in kolesarjev in vsakega, ki kritično opozarja na zlorabo oblasti." To je po njihovem mnenju jasno tudi iz zadnjega razvoja dogodkov. 

Potem ko je Ustavno sodišče jasno odločilo, da je pravica do protesta pomembna ustavna pravica, ki mora biti primerno zavarovana in omogočena, vlada še naprej "panično omejuje te pravice, s tem pa tudi ignorira tako Ustavno sodišče kot državljanske pravice". Ustavno sodišče je vlado namreč izrecno opozorilo na ustavnopravni pomen shodov in ji naložilo, da določi razumne in argumentirane omejitve. Vlada pa je z dopolnitvijo odloka določila maksimalno število ljudi, ki se po novem lahko zbirajo na organiziranih javnih shodih, najprej na največ sto ljudi, v četrtek pa je to določilo še drastično zaostrila, in sicer na 10 ljudi. Poleg tega so še zmeraj popolnoma prepovedani neorganizirani shodi. 

"Odlok je nejasen, saj iz njega ni mogoče razbrati, kako bo prekrškovni organ ravnal ob morebitnih kršitvah, obenem pa k odloku ni priloženo gradivo, iz katerega bi bili razvidni strokovno utemeljeni argumenti za takšno odločitev. Omejitev tudi ni epidemiološko utemeljena in je zato pavšalna ter kaže na namerno ignoriranje ustavnega pomena pravic do svobode izražanja," menijo protestniki. 

Protesti se bodo nadaljevali in stopnjevali, napovedujejo v Protestni ljudski skupščini.
Protesti se bodo nadaljevali in stopnjevali, napovedujejo v Protestni ljudski skupščini. FOTO: Damjan Žibert

Da vlada epidemijo izrablja za represijo in omejevanje pravic, potrjujejo tudi izjave epidemiologov. Zadnji dokaz za to je odstop prvega epidemiologa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Maria Fafangla iz vladne strokovne skupine za covid-19. Ta je 'lockdown' označil za epski polom in povedal, da je nedopustno in z vidika epidemiološke stroke povsem nesprejemljivo, da predlog spremembe zakona epidemiološko službo postavlja v vlogo represivnega organa. "Kot epidemiologu se mi zdi naravnost grozljivo, da bom odločal o tem, ali in koliko posameznikov lahko svobodno izrazi svoje mnenje o čemerkoli na javnem (zunanjem) prostoru," je dejal.

Prav tako je ugledna slovenska epidemiologinja dr. Alenka Kraigher opozorila, da vlada ne posluša stroke, pač pa sledi neki lastni agendi. Po njenem mnenju gre v bistvu za preprečevanja dela epidemiologov, kot da bi vlada želela, da se epidemije ne omeji prehitro. 

Tako Ustavno sodišče kot epidemiološka stroka podpirata pravice protestnikov do zdravstveno odgovornega izražanja v javnem prostoru. Janša, Hojs in vlada pa delujejo protiustavno, protizakonito in nestrokovno, še pravijo v Protestni ljudski skupščini in dodajajo, da je posledično velika večina ljudi povsem izgubila zaupanje v vlado in njene ukrepe. Raziskave javnega mnenja namreč kažejo, da podpora vladi še naprej pada. 

"Da delo vlade ni uspešno, namreč meni že 67,3 odstotka vprašanih, kar je največ doslej. Vsaka minimalno dostojna vlada bi v teh razmerah seveda že odstopila. Tudi sam Janša je v opoziciji glasno zatrjeval, da bi morala vlada, ki ima manj kot 30 % podpore, odstopiti. Zdaj pa se “slovenski pacient” spreneveda in panično oklepa oblasti, saj se zaveda, da se bo ob padcu začelo polaganje računov za vse koruptivne in protizakonite prakse strahovlade. S tem jasno ogroža ne samo okrevanje po epidemiji, ampak tudi temelje demokracije in vladavino prava." 

Zato se bodo protesti nadaljevali in stopnjevali, napovedujejo. 

V torek ob 17. uri na Prešernovem trgu pričakujejo "združeno fronto civilne družbe, ki bo opozorila na pospešeno degradiranje demokracije ter na vse opozorilne znake fašizma, ki so povsem razvidni v delovanju te vlade". "Združeno ljudstvo je v preteklosti že premagalo okupatorje in si izborilo svobodo. Tudi tokrat bomo pokazali, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo in da se nikoli ne bomo nehali boriti za svobodo, demokracijo in pravno državo! Do zmage!" so zaključili svoje sporočilo.

In kako so protestniki v tem letu izražali svoje mnenje? 

V tem letu so protestniki in protestnice vztrajali na ulicah – tako v lepem kot slabem vremenu. Prihajali so peš, zvončkljali so na kolesih, v obdobju, ko je bilo to prepovedano, so se usedli v avtomobile, krožili po ulicah v centru mesta in trobili. Od nasilnežev so se vedno distancirali. 

Med drugim so vladi postavili spomenik in ob njem prižgali svečo, saj da se njen čas izteka. "Vaše zlorabe oblasti in vašega 'hecanja' bo slej ko prej konec," so sporočali.

S pomočjo žvižgača Ivana Galeta so pod drobnogled vzeli poročilo Računskega sodišča. 

Na Trgu republike je potekala tiskovna konferenca, na kateri so opozorili na problematičnost novele zakona, s katero bo dovoljeno graditi kemijsko nevarne objekte na vodovarstvenih območjih. 

V marcu se je zbralo nekaj protestnikov, ki so kolesarili, si podajali žogo in dejali, da so se znova odločili za 'športanje',"ker je šport ostal eden redkih načinov za gibanje zunaj brez policijske represije"

Februarja je protest v luči tedanjih političnih dogodkov potekal v obliki 'poslovnega sestanka', ob simboličnih prleških sendvičih in vodi. Organizatorji shoda so k udeležbi povabili tudi individualne sprehajalce "ter njihove mame, ki lahko nadzorujejo delovanje Policije".

Pred parlament so med drugim prinesli okrašeno kolo, lutke politikov, športne rekvizite, v rokah držali transparente in dežnike, okrašene z novoletnimi lučkami in napisi. Policija očitke, da je protestnikom prekomerno in vsepovprek izrekala kazni, zavrača. O tem, ali je pri dežnikih prekoračila pooblastila ali ne, pa bo odločalo sodišče. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (764)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M teorija
28. 04. 2021 20.43
Vlada plesala si zadnje poletje!?
abcč
28. 04. 2021 19.29
-1
Glede na tako veliko in pristransko podporo vseh glavnih medijev lahko rečemo, da je zmagal razum in da so ti protestniki s svojim resnično neproduktivnim zbiranjem, kjer niso predstavili nobene alternative, nobenega programa, nobene ideje, nobene pozitive, pač pa veliko sovraštva, veliko nespoštovanja in veliko novih izrazov, ki so Sloveniji vse prej kot v ponos ter za sabo po navadi pustili veliko umazanije in še česa, ob vsej tej medijski podpori v enem letu praktično izgubili boj in to upravičeno. To res ni bilo nobeni stvari podobno. Mediji pa pri večini izgubili spoštovanje in kredibilnost. Tudi upravičeno.
M teorija
28. 04. 2021 20.41
+1
Program, ideja in alternativa. Vlado dol, pa bo bulš!?
Viktor Rosta
26. 04. 2021 12.39
+1
Vsi skupi ste bolani tule gor sds ovce,se malo pa pride BACEK JON PO VAS HAHAHA
Wingman
26. 04. 2021 11.52
+1
A članek o spornem plakatu nevladnih organizacij o nasilnih očetih ste pa po burni reakciji v komentarjih umaknili? Svoboda izražanja lastne misli v skladu s kriteriji 24ur...
hotchilipoper
26. 04. 2021 11.11
+0
Že eno leto se borijo,pa nič
ArseneLupin
26. 04. 2021 09.19
+1
Aja? Sam med 1945 -1991 ste mal pozabili, a ne? Takrat ste šli mal na staandby, da ne bi prišli do kakih brezen, taborišč, ali pa Golega otoka!?!
altair1
25. 04. 2021 20.09
+1
mogoče še niso videli pravih protestov po Evropi
puspan
25. 04. 2021 21.13
+3
Jih tudi ne bomo. Sami mamini si koti, prilepljen na mamine jasli.
puspan
25. 04. 2021 21.13
+0
bovin
25. 04. 2021 19.08
+7
Enoletni sprehod kruhoborcev preoblečenih v pustne šeme.
poneumljanje
26. 04. 2021 11.38
+0
setisfekšn
25. 04. 2021 16.35
+1
Leto dni upora pa proti jansetu niste čisto nič naredil
ResnicaSeTuZeloCenzurira
25. 04. 2021 16.22
+4
Začelo se je s kolesi in zvončkanjem, danes leto po začetku še kar peščica protestnikv in vsi, kot da je pustni karneval. Ne samo da je politika v franžah še protetniki niso več kar so bili...
PE PE BOLCEV
25. 04. 2021 16.05
-1
JJ clan zveze komunistov slovenije (zKS) med peti 1975-1984. V tem casu tudi clan predsedstva republiske ZSMS, clan predsedstva. Leta 1984 je bil iz zveze komunistov izkljucen, na kar se je neuspesno pritozil. Milan Zver, clan ZKS od 1979 do 1989, bil je tudi predsednik ZSMS Desternik. Tone Krkovic, clan ZKS, clanstvo mu je premehalo avtomaticno, ni izstopil sam. Barbara Brezigar clanica ZKS od srede 70 do leta 1988. Peter Jambrek, clan ZKS od leta 1966 do leta 1989, sekretar partijske celice aktiva Pravne fakultete, clan partijskega komiteja Ljubljane, predsednik marksisticne centra Pravne fakultete. Vinko Gorenak, clan ZKS do leta 1989, mentor marksisticnega krozka na tacenski policijski soli. Zvonko Cernac, clan ZKS, dolzina clanstva ni javno znana. Tone Jerovsek, clan ZKS od leta 1976, datum izstopa ni znan. Bil je sekretar zveze komunistov v slovenski skupscini, za svoj druzbeno politicni angazma je prejel medaljo zaslug za narod in red dela z zlatim vencem, na volitvah 1990 je kandidiral na listo SZDL. Andrej Sircelj, clan ZKS od leta 1985....
setisfekšn
25. 04. 2021 16.39
+0
A si jih videl velike slovenske demokrate spreobrnjence in "osamosvojitelje"!zdej pa zaupaj človeku!!!samo poglej kaj počenjajo in s čim vse so se okitil!!!izognil so se golemu otoku!!
PE PE BOLCEV
25. 04. 2021 16.04
-2
JJ clan zveze komunistov slovenije (zKS) med peti 1975-1984. V tem casu tudi clan predsedstva republiske ZSMS, clan predsedstva. Leta 1984 je bil iz zveze komunistov izkljucen, na kar se je neuspesno pritozil. Milan Zver, clan ZKS od 1979 do 1989, bil je tudi predsednik ZSMS Desternik. Tone Krkovic, clan ZKS, clanstvo mu je premehalo avtomaticno, ni izstopil sam. Barbara Brezigar clanica ZKS od srede 70 do leta 1988. Peter Jambrek, clan ZKS od leta 1966 do leta 1989, sekretar partijske celice aktiva Pravne fakultete, clan partijskega komiteja Ljubljane, predsednik marksisticne centra Pravne fakultete. Vinko Gorenak, clan ZKS do leta 1989, mentor marksisticnega krozka na tacenski policijski soli. Zvonko Cernac, clan ZKS, dolzina clanstva ni javno znana. Tone Jerovsek, clan ZKS od leta 1976, datum izstopa ni znan. Bil je sekretar zveze komunistov v slovenski skupscini, za svoj druzbeno politicni angazma je prejel medaljo zaslug za narod in red dela z zlatim vencem, na volitvah 1990 je kandidiral na listo SZDL. Andrej Sircelj, clan ZKS od leta 1985.
Parsinent
25. 04. 2021 14.34
+5
.. ja pa bodo kej njihovga Anusa šli kej podpret v Avstrijo ??
poneumljanje
25. 04. 2021 17.14
-3
Kdaj bodo avtobusi odpeljali izpred Trstenjakove ?
ivan z Doba
25. 04. 2021 12.37
-5
Smrt janšizmu- svoboda narodu!
ivan z Doba
25. 04. 2021 12.39
-4
Kmetavzarji se že dva dni trudite obraniti "lik in delo" ljubljenega vodje! Za kozarec tople vode! Sram vas bodi!
silva-d
25. 04. 2021 11.41
+7
vi začnite boriti za službe brezdelneži,socialni podpiranci in priviligiranci
Max Mall
25. 04. 2021 13.18
-3
Tvoj ŠEF je že celo življenje na plećih delovnih ljudi-ti pa socialni podpiranci-
Bojan58J
25. 04. 2021 11.27
+3
Protesti za komunistično svobodo in privilegije.
Thomasb
25. 04. 2021 10.04
+5
protestniki so večinoma ljudje v trenirkah,ki jim je dvojina tuja,z veliko socialno podporo in malo delovne dobe,so pa jankovićeva volilna baza
Thomasb
25. 04. 2021 09.58
+5
svoboda bo,ko boste komunisti izumrli,na volitvah pač ne morete zmagati,svinjarijo pa še vedno delate,najraje bi pobili demokrate ,kot nekoč vaši vzorniki.sram vas bodi svojat morilska.
silva-d
25. 04. 2021 11.44
+3
kaki komunisti kak bi te človek od 20-40 let bil komunist,komunistov že dolgo ni več to so neki posebneži ki mislijo da imajo kaj pameti
ivan z Doba
25. 04. 2021 12.40
+1
Komunajzarji zasedajo samo še sektaški vrh in mesto predsednika države. Ostali smo normalni!
Jožajoža
24. 04. 2021 19.53
-10
Čas, ki ga zdaj živimo, je za vse težak in omejevalen, zato je po mojem prepričanju ponovno nastopil čas za neke vrste osvobodilno fronto. Organizirati bi jo morali mladi .
dej no
24. 04. 2021 20.08
+3
puspan
24. 04. 2021 19.40
+6
Slovenija, najbolj diktatorska država v Evropi. Žena me je zaklenila v hišo, da še kolesariti ne morem. Kaj takega se še v Venezueli ne dogaja.
silva-d
25. 04. 2021 11.47
+0
zgleda ne gledaš tv poglej so sosednje države Avstrijo,Nemčijo ne pa nekaj na pamet pisati,kaka diktatorska država kdo koga omejuje aja po gostilnah ne morete celi dan in še pozno v noč posedati,revčeki kak se mi smilite