Korona

LMŠ napovedala ustanovitev preiskovalne komisije o nabavi zaščitne opreme

Ljubljana, 15. 04. 2020 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.P., M.V., STA
Komentarji
422

V LMŠ že pripravljajo besedilo zahteve za odreditev parlamentarne preiskave o nabavah zaščitne opreme. Po besedah poslanke LMŠ Jerce Korče je prav, da se dvomi o morebitnih nepravilnostih razčiščujejo sproti. Podpise bodo prispevali tudi v SAB, naklonjeni so ji v Levici in SD. So pa v SD dodali, da se bodo do zahteve opredelili, ko ga bodo prejeli. V koaliciji ne nasprotujejo ustanovitvi komisije, a se je sprašujejo, če je čas epidemije res primeren za tovrstne postopke.

Poslanka LMŠ Jerca Korče je na Twitterju zapisala: "Maske v 100.000 oz. v milijonih, množica datumov, posredniki, fototermini, kontradiktorne izjave … Dvomi? Nejasnosti? Za vse prihodnje generacije je prav, da dvome odpravimo že danes." Ob tem je dodala ključnike orožje, TEŠ6, Patria in bančna luknja. Sporočila je, da bodo v opozicijski LMŠ predlagali ustanovitev preiskovalne komisije. V odzivu na njen tvit je nekdanji premier Marjan Šarec zapisal, da je kljub epidemiji oziroma zlasti zaradi nje pomembno, kam roma zaščitna oprema in koliko je je. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je pojasnila poslanka LMŠ, vsak dan preko medijev spremljamo različne nasprotujoče si izjave akterjev, ki se ukvarjajo z nabavami in so na političnih funkcijah. Prav tako o dogajanju v zvezi s tem dobivajo različna sporočila državljank in državljanov. "Prav je, da začnejo te stvari dobivati nek kontekst in da smo tisti, ki zasledujemo resnico o tem, kaj se dogaja," je dejala.

Tudi v časih, ko so pravila postopkov javnega naročanja razrahljana oz. veljajo drugače, je po njenih besedah treba zasledovati strokovnost, poštenost in transparentnost, sicer se v javnosti puščajo preveliki dvomi, zaupanje pa je porušeno.

Potrdila je, da se z drugimi opozicijskimi strankami usklajujejo tudi o tem vprašanju, pogovore pa bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh, ko bo besedilo zahteve za ustanovitev komisije dobivalo končno obliko. "Pomembno je, da opozicija zasleduje isti cilj in mislim, da smo pri tem kar enotni," je ocenila Korčetova, ki je morebitno ustanovitev preiskovalne komisije sicer najavila že v torek v zapisu na Twitterju.

Na vprašanje, koga bi pred preiskovalno komisijo želeli zaslišati, je odvrnila, da se "ve, kdo so akterji na političnih funkcijah", ki so odgovorni za nabave, za pregled kakovosti materiala in za to, kakšne pogodbe se sklepa. Potem pa se bo sproti videlo, koga bi bilo treba še povabiti, je pojasnila.

Glavni tarči sta Počivalšek in Tonin

Glavni tarči sta v tem trenutku minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in obrambni minister Matej Tonin, pa je bil konkreten vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Tudi v Levici namreč ocenjujejo, da je preiskava poslov z zaščitno opremo potrebna, zato bodo pri tem gotovo sodelovali.

Prav tako so ustanovitvi preiskovalne komisije naklonjeni tudi v SD, saj podpirajo namene, da "se ugotovijo vse morebitne nepravilnosti glede nabave zaščitne opreme". Se bodo pa do gradiva zahteve opredelili takrat, ko ga bodo prejeli.

 

V Levici ne skrivajo, da je obrambni minister Matej Tonin ena od tarč preiskave.
V Levici ne skrivajo, da je obrambni minister Matej Tonin ena od tarč preiskave. FOTO: Miro Majcen

Obenem so napovedali, da bodo v naslednjih dneh na to temo vložili tudi zahtevo za sklic seje komisije DZ za nadzor javnih financ. Pričakujejo, da bodo vse opozicijske stranke, pa tudi koalicija, tako prek komisije za nadzor javnih financ kot tudi preko morebitne na novo ustanovljene preiskovalne komisije "podprle težnjo, da se zadevam v zvezi z nabavo zaščitnih mask in ostale opreme pride do dna".

"Prav tako opozarjamo, da je parlamentarna preiskava zlasti namenjena ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, zato v SAB pozivamo, da bi bilo bolj smiselno poiskati rešitev, ki bi netransparentno porabo javnega denarja dejansko lahko preprečila," so še zapisali.

Da gre v tem trenutku "bolj za nagajanje", pa je ocenil predsednik opozicijske SNS Zmago Jelinčič. Kot je v torek dejal za STA, se za zdaj o podpori preiskavi še ne more izreči, je pa poudaril, da je podatkov glede nakupa opreme še premalo. Če bi se ta komisija ustanavljala, je treba počakati vsaj še 14 dni, da se zadeve razčistijo, je dodal.

Državni zbor mora odrediti parlamentarno preiskavo, če to zahteva tretjina poslancev ali DS. Če bi se pod zahtevo poleg LMŠ podpisali še v Levici in SAB, bi jih manjkali še štirje podpisi, če se bo pridružila še SD z 11 poslanci, pa bo podpisov več kot dovolj.

V koaliciji ne nasprotujejo ustanovitvi komisije

V koaliciji ne nasprotujejo morebitni ustanovitvi preiskovalne komisije DZ o nakupih zaščitne opreme v času epidemije, kar napovedujejo v opoziciji. Vendar se sprašujejo, ali je čas, ko epidemija še traja, pravi za takšno preiskavo.

V SDS menijo, da ima vsakokratna opozicija legitimno pravico ustanoviti preiskovalno komisijo, če se ji zdi to smiselno, so navedli. Kljub temu pa ocenjujejo, da ustanovitev take komisije v času soočanja z epidemijo novega koronavirusa in ko je še posebej pomembno, da "vsi skupaj svoje moči usmerimo v zajezitev epidemije in sprejemanje ukrepov za ublažitev posledic epidemije, ni najbolj smiselna".

V NSi, ki zagovarja preglednost in ekonomično porabo javnih sredstev, v parlamentarni preiskavi o nakupu zaščitne opreme ne vidijo težave. "Z veseljem bomo prišli pojasnit težave pri nabavi opreme, do katerih je prišlo zaradi praznih skladišč blagovnih rezerv, ki smo jih prevzeli od vlade Marjana Šarca," so zagotovili.

Glede na to predlagajo, da preiskovalna komisija razišče tudi vzroke in odgovornost tistih, ki so dopustili, da je "sistem odpovedal in v času izbruha epidemije nismo imeli zagotovljenih obveznih rezerv zaščitne opreme".

Spomnimo

V Sloveniji je bilo sklenjenih že za 181 milijonov evrov pogodb za dobavo zaščitne opreme. Vlada Janeza Janše je seznam dobaviteljev, s katerimi je sklenila pogodbe, tudi objavila. Smernice Evropske unije so sicer, da se v času epidemije pogodbe sklepajo neposredno pri dobaviteljih, a Slovenija to počne drugače – zaščitno opremo uvažamo le preko posrednikov, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je zatrdil, da ne gre drugače. To je izpodbijal predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel, ki je o tem dejal: "To stališče, ki smo ga zasledili v zadnjih dneh, ne drži, tako na evropski ravni kot na ravni slovenskih predpisov takšne neposredne omejitve ni. Moram reči, da nas je tudi precej začudilo, zakaj takšno stališče, morda iz pragmatičnih razlogov, da se podpre slovenska podjetja, to velja tudi za druge dobave Zavoda za blagovne rezerve. Ampak takšne zakonodaje, ki bi prepovedovala sklepanje posla s tujimi dobavitelji, ni. Smernice Evropske unije so celo, naj se v času epidemije covida-19 sklepajo pogodbe neposredno pri dobaviteljih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nad posli nabave bodo na računskem sodišču uvedli tudi revizijo, pri kateri pa bodo upoštevali, da gre za obdobje krize in pandemije. "Glede na nivo zahtevnosti situacije moram reči, da nas to precej zanima, ker bodo finančne posledice vseh teh in drugih nabav tako velike, da se jim enostavno ne bomo mogli izogniti," je o tem še povedal Vesel. 

Pred petimi dnevi je v Slovenijo sicer prispela največja pošiljka zaščitne opreme doslej, in sicer več kot milijon mask, rokavic in zaščitnih oblek, ki jih je zagotovil podjetnik Joc Pečečnik. S Kitajsko smo od začetka krize uspeli vzpostaviti zračni most, te pošiljke, kot zagotavlja gospodarski minister Zdravko Počivalšek, pa nam bodo omogočile, da bomo obdobje skoraj tja do prvomajskih praznikov lahko preživeli v miru. 

Očitki na račun gospodarskega in obrambnega ministra

Spomnimo, da so se glede določenih pogodb že pojavili očitki glede sorodstvenih vezi, natančneje pri pogodbi v vrednosti 52.000 evrov, ki jo je sklenilo podjetje sorodnikov gospodarskega ministra Počivalška. Ta je dejal, da gre za podjetje žene njegovega bratranca, ki pa je le eno izmed mnogih dobaviteljev v domači proizvodnji in dela transparentno. 

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ob pošiljki zaščitne opreme.
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ob pošiljki zaščitne opreme. FOTO: Miro Majcen

Glede domnevnega nepotizma pri sklenitvi pogodb za nabavo zaščitne opreme se je v minulih dneh sicer pojavilo tudi ime obrambnega ministra Mateja Tonina. Zavod za blagovne rezerve je namreč sklenil pogodbo v višini 30 milijonov evrov s podjetjem Acron, v katerem je zaposlena tudi mati obrambnega ministra

Gospodarsko ministrstvo je sporočilo, da zavod ne bo prekinil te pogodbe, češ da je podjetje eden najbolj zanesljivih partnerjev pri dobavi zaščitne opreme in zagotavlja predčasno dostavo. Morebitne sume kršitve zakona o integriteti pa na podlagi Toninove pobude že preverja Komisija za preprečevanje korupcije.

Nova pasica
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (422)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Davidoff297
16. 04. 2020 11.00
+2
Samo vprašam... Kdaj bodo poslanci ne glede na stanko začeli preiskovati "svoje" in ukrepati? Pozor!!! Rekel sem svoje; no... Vrana vrani ne izkljuje oči...
komarec
15. 04. 2020 19.52
-3
Pravilna poteza.
nogutsnoglorry
15. 04. 2020 18.14
+12
pri vseh kriminalcih, ki jih mamo, grejo oni tistim polena pod noge metat, ki so rešili državo iz težke zagate
širimresnico
15. 04. 2020 17.44
+18
malo se bomo nasmejali tako kot včeraj kursađiji in nitki, potem pa itak nikoli več ne bomo slišali za lmš...naslednje volitve jih bodo zbrisale iz zgodovine
Netajkun
15. 04. 2020 17.17
+11
Naj Šarec in Tonin v Kamniku , na travniku za hišo . . . razčistita , ko je jači . . ena na ena . Pa obvezno POP TV zraven , da se ve iz prve roke .
PS2Xministri
15. 04. 2020 17.12
+15
Šarca se sploh ne da preiskovati ...saj ni nič naredil samo priležnico je skril to pa se bo sedaj vse izvedelo.
Netajkun
15. 04. 2020 17.24
+10
Glede tega ga je zagotovo žena interpelirala , barabinčka .
krmeki
15. 04. 2020 17.11
-8
Pravilno. Kar Tonin in Počivalšek počneta je že zrelo za interpelacijo
Netajkun
15. 04. 2020 17.21
+10
Marsikaj je zrelo za interpelacijo , tudi polovica komentatorjev na portalu . . če želiš slišati , tudi mene se komot interpelira ( samo v ustavo bi se moralo zapisati , da se iz parlamenta razširi še na portal 24 ur )
drejc79 1
15. 04. 2020 17.05
+1
Za nekaj poslanih mask, jih je potem prišlo podarjenih nazaj 10x toliko, mimogrede.
Tomy Bananas
15. 04. 2020 17.02
+19
Kolk je marjan veselic na roke kaseru to bi bilo treba preiskat
Tomy Bananas
15. 04. 2020 17.00
+21
Hahaaha Šarcu dogaja na polno takoj ko se je malo umiril ta virus je pomolu nos ven k un svizec
Doctore111
15. 04. 2020 17.03
+22
Šarec naj se merka svojga lumpenproletariata in pove koliko je zaslužil na črno po veselicah, vse mu je treba pobrat. Sam se m bil zraven kako je vzel 800 Evrčkov, brez računa. Ta poštenjakar in njegova druščina. Treba ga je raziskat za nazaj in ustanoviti preiskovalno komisijo.
Heineken 1A
15. 04. 2020 16.59
+32
RAZUMEM DA MORE LMŠ NEKAJ POČETI, DA SE ŠE SLIŠI IME LMŠ... AMPAK VSEENO, V SVETOVNI KRIZI EPIDEMIJE, KJER SO BILA PRAZNA SKLADIŠČA IN ŠE TISTIH NEKAJ MASK SE POŠLJE NA KITAJSKO, SEDAJ SE PA PREISKAVA DELA. LMŠ POLITIKA VAŠA NI NAJBOLJ PRETEHTANA V TEH ČASIH!
Winston 1984
15. 04. 2020 16.40
+22
A Marjan je še živ? Kaj se je na kozolcu skrival?
Viejo cabron
15. 04. 2020 16.37
+14
Nikoli mi ni bilo jasno zakaj mora politika ustanavljat preiskovalne komisije, če pa imamo za to policijo?? Aja seveda, vsak direktor mora imeti še vsaj dva svetovalca. Nekdaj je bil glavni direktor vseved in je vodil podjetje. Kaj pa dela glavni kriminalist?
pravisprehajalec
15. 04. 2020 16.39
+7
Politik je "nad policijo". Tako je bilo mišljeno in tako se je počelo nekoč. Partije naprimer ni nikoli preiskovala milica, ampak partijska komisija. Ker smo se leta 91 pač zbudili v nov da, je to ostalo.
Uporabnik1836414
15. 04. 2020 16.36
+20
Po mesecu spanja se je Šarec zbudil pojedel lazanjo in gre pogumno raziskovat.. 😂
kokošnjak
15. 04. 2020 16.27
+30
Vsaj če bi bila na oblasti sedaj LMŠ in Levica do sedaj nebi imeli še nobenih mask, zdaj jih pa tudi nebi potrebovali, ker bi že vsi pomrli. Lmš in levica samo kritizirajo ker drugega niso sposobni. Upam da bomo slovenci to videli in teh dveh strank po naslednjih volitvah ne bo več v parlamentu
krmeki
15. 04. 2020 17.13
-12
Kaj pa ti veš kako bi bilo. To samo nekaj pametuješ. Edino dejstvo, ki je zanesljivo je, da obstoječa vlada dela napake pri nabavah zaščitne opreme
pogan
15. 04. 2020 16.22
+21
Še dobro da sem prebral ta članek, da sem se spomnil da obstaja stranka LMŠ...
Necenzura
15. 04. 2020 15.37
+5
V službo hodi čim dalje več ljudi.... kaj je zdaj to... se že gnetemo po delavnicah... to je šlo vse nekam... nobenega reda.... kdo nadzira
Uporabnik1836414
15. 04. 2020 15.04
+17
A Matjaž Nenec nitko gre tud preiskovat zakaj ni dobil nitke.. 😂
Savincan
15. 04. 2020 16.34
+21
pa ka je 1april lista lmš se bo prtožla pa to ni res
FC Chelsea2
15. 04. 2020 15.00
+27
Če pa gospa oz gospodična že meni, da morajo generacije vedeti, če je vse ok zakaj potem še vedno ne vemo kdo, koliko in kako smo dobili bodečo žico in koliko nas je stala?
Uporabnik1836414
15. 04. 2020 14.58
+31
Po mesecu spanja se je prebudil Marjan in gre preiskovat.... 😂
BETONSKI
15. 04. 2020 15.04
+11
avioo
15. 04. 2020 15.05
+23
naj tišler sebe preiskuje in njegove,toliko škode ni naredila nobena vlada Sloveniji kot klovnova vlada.
FC Chelsea2
15. 04. 2020 15.10
+19
Naj gre on rajši na kak tečaj peke krofov, da bo tud v praksi zanl ne samo v nabijanju.
drejc79 1
15. 04. 2020 16.14
-12
A to 'škodo' lahko kako utemeljiš? Prvič po dolgih letih je bil proračunski presežek, torej težko utemeljuješ 'škodo'. Se pa strinjam, da NIJZ ni opravljal dobro svojega dela in bi lahko ostra ukrepe sprejemali tudi kak dan prej, čeprav kot je zdaj razvidno, so bili sprejeti pravočasno, saj je epidemija približno pod nadzorom.
kokošnjak
15. 04. 2020 16.28
+10
FC Chelsea2
15. 04. 2020 17.18
+12
Ja, če mu pa v tem času, ko je bila gospodarska rast tako visoka ne bi uspelo narediti presežka ja potem pa ne vem.