Korona

LMŠ zahteva sklic odbora za izobraževanje zaradi nejasnih usmeritev MIZŠ

Ljubljana, 23. 04. 2020 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V LMŠ zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino o pomanjkljivih usmeritvah organizacije vzgojno-izobraževalne dejavnosti v času izobraževanja na daljavo in organiziranega varstva otrok. Po njihovih besedah od pristojnega ministrstva pričakujejo jasne usmeritve in obveščanje javnosti. Na nevključevanje v proces odločanja o maturi pa opozarjajo v šolskem sindikatu.

Poslanska skupina LMŠ zahteva sklic nujne seje odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Kot so izpostavili v zahtevi za sklic, sta glavna naloga in odgovornost ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec v času epidemije covida-19 skrb za izvedbo okrnjenega učnega procesa. "V ta okvir sodijo tudi odgovorne odločitve in nedvoumni odgovori, ki bi jih javnost zaradi (sicer povsem utemeljenega) zaprtja vzgojno-izobraževalnih ustanov upravičeno pričakovala," so prepričani v opozicijski stranki. 

Simona Kustec
Simona Kustec FOTO: POP TV

Po njihovih navedbah je zato dolžnost ministrice pravočasno posredovanje vseh ustreznih, vsebinskih in nedvoumnih odgovorov tistim, ki jih odločitve ministrice četudi zgolj posredno zadevajo in jih zato od nje tudi upravičeno pričakujejo.

Ob tem ugotavljajo, da je njenim dozdajšnjim izjavam o šolanju na daljavo skupen najmanj vtis, da ima tudi sama več dilem kot rešitev ter da z bežanjem v sprejemanje povsem splošnih, celo izrazito ohlapnih smernic odločitve za način izvedbe pedagoškega procesa prepušča učiteljem in profesorjem oz. jih nanje celo prelaga. "Učitelji in profesorji so tako pogosto prepuščeni lastni iznajdljivosti, znanje učencev in dijakov pa (tudi zato) odvisno od predanosti njihovih pedagogov. Neenakost je očitna, razlike v znanju bodo še bolj," so opozorili.

V LMŠ pozivajo k boljšemu obveščanju vpletenih v izobraževalni proces

V LMŠ zato predlagajo sklepe, s katerimi bi ministrstvo za izobraževanje pozvali, naj prevzame odgovornost s pleč pedagoških delavcev in v tednu dni zainteresirano javnost seznani z vsemi možnimi scenariji, povezanimi z načini nadaljevanja in zaključka šolskega leta, učiteljem in profesorjem pa posreduje nedvoumna navodila glede njihovega dela ter doseganja učnih ciljev.

Prav tako bi pozvali ministrstvo, naj v luči spoštovanja temeljnega načela enakih možnosti učencev in dijakov prevzame odgovornost ter šolam v tednu dni posreduje jasna navodila glede načina ocenjevanja, dijake zaključni letnikov srednjih šol, učitelje in njihove starše pa v tednu dni seznani z vsemi različicami dejstev, povezanimi z maturo oziroma zaključnim izpitom.

Kot je še razvidno iz predlaganih sklepov, bi ministrstvo pozvali, naj javnost, zlasti starše predšolskih otrok in osnovnošolcev do 5. razreda, v tednu dni seznani z možnimi načini varstva, ko se bodo ob rahljanju ukrepov morali vrniti na delovno mesto.

Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič je v izjavi za medije namreč opozoril, da ni jasno, kam bodo ti starši dali svoje otroke v varstvo. Poleg tega učitelji, profesorji in ravnatelji namreč po njegovih besedah opozarjajo, da informacije dobivajo prepozno, ko jih dobijo, pa jih dobijo iz medijev. Od ministrice bi v LMŠ pričakovali, da bi bili ravnatelji o tem obveščeni prvi.

Sviz in predstavniki dijakov za vključenost v odločanje o izvedbi mature

Iz mnogih pisem posameznikov, učiteljstva in šol, ki jih te dni prejemajo na Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), je po besedah glavnega tajnika sindikata Branimirja Štruklja mogoče razbrati predvsem zaskrbljenost, ali je maturo mogoče izvesti varno tako za učiteljice in učitelje in strokovne delavce kot tudi za dijakinje in dijake. "Mi smo tisti, ki bomo to izpeljali, če bo varno," je spomnil.

Vendar pa jih pristojni po njegovih besedah iz dialoga izključujejo. Na današnji sestanek glede protokolov oziroma o hišnem redu na maturi namreč sindikata niso povabili, češ da gre za posvet tehnične narave. To je po prepričanju Štruklja nedopustno. Kot je zatrdil, se ne bodo "pustili spraviti v nek pasivni objekt, ki se ga bo s piedestala premikalo sem in tja". Pristojne je pozval, naj jih vključijo v te procese, sicer bi se lahko konflikt med sindikatom in ministrstvom po njegovih besedah tudi "precej zaostril".

Dijaki so po besedah DOS o izvedbi mature slabo obveščeni.
Dijaki so po besedah DOS o izvedbi mature slabo obveščeni. FOTO: Thinkstock

Na novinarski konferenci sindikata je sicer sodelovala tudi predsednica Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Maja Kalin. Tudi ona se je obregnila ob izločitev predstavnikov dijakov iz dialoga. "Situacija je za vse nova, skrajno neugodna in težka, še posebej za letošnje maturante," je opozorila. Zaradi "vsesplošne ignorance naših mnenj" so dijaki po njenih besedah ostali slabo obveščeni.

Problematika glede izvedbe mature je povzročila veliko polemik tako med dijaki, ki si mature želijo, kot tudi med tistimi, ki si je ne. V DOS se zavedajo, da je matura obvezen del srednješolskega in gimnazijskega izobraževanja. "Naše stališče do izvajanja mature pa je, naj se izvede, ko in če bodo ustrezni pogoji," je poudarila Kalinova in izpostavila potrebo po ustrezni zaščiti tako za maturante kot za profesorje, pa tudi ustrezne pogoje izvajanja priprav na maturo.

Spomnila je še, da so med dijaki že pred časom izvedli anketo o izobraževanju na daljavo in o izvedbi letošnje mature, izsledke pa v odprtem pismu posredovali tudi ministrstvu za izobraževanju, znanost in šport. Pismo je sicer naletelo na pozitiven odziv pristojnih, nekateri ukrepi so bili tudi že sprejeti, med drugim je bil izdan posodobljen maturitetni koledar, podaljšal se je tudi rok za oddajo internega dela. Pozneje pa so dijaki po njenih besedah zopet "ostali v temi".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EarthIsNice
24. 04. 2020 19.14
+0
Koncno se vsaj nekdo zavzel za solstvo. Ce se ze trenutna vlada ne more.
minkica91
23. 04. 2020 21.56
+2
to je pa res pomembno, ta matura. Ljudi naj naučijo, da bodo znali delati strokovno, ne pa da pridejo v službo, pa rečejo, mi pa tega nismo jemali v šoli. Ne vem ali bi jim morali znanje vliti v glavo ali kaj, nekaj pa morajo tudi sami znati, če so hodili v šolo.
EarthIsNice
24. 04. 2020 19.12
+3
minkica 91 in ti mislis, da matura strokovno delo? Hahahah pa kje ti zivis? Sama piflarija je matura dragica.
Myway
23. 04. 2020 21.55
+1
NASA, vesoljska agencija budno spremlja vse satelite.Po 13.marcu so opazili, da je satelit LMŠ iztiril iz svoje običajne poti in nekontorlirano lebdi, izračuni kažejo, da ga bo potegnilo v vesolje, najverjetneje v črno luknjo. Globoka država na izstrelišču Novi obrazi pripravlja nov satelit, vendar glede na enormne stroške (izguba kar nekaj satelitov v kratkem času) je izstrelitev novega vprašljiva. Zapirajo se namreč stalni finančni viri iz gradbeništva, zdravstva, energetike, telekomunikacij, bančništva, prav tako dajejo odpovedi strokovnjaki za zvezde in meglice, ki delujejo v Nevladnih organizacijah.Obračunali bodo s tistimi, ki niso znali napovedati prihod zvezde repatice Janša, ki je iztirila dosedanje satelite.
Antropozofija
23. 04. 2020 21.55
+0
LMŠ = leva mala šola.. Obvladajo vse o šoli..
janezdollar
23. 04. 2020 21.50
+4
Super! Ker so na ministrstvu za šolstvoso totalno zmedeni glede pouka na daljavo... 🤮
Myway
23. 04. 2020 21.41
+0
Halo Huston, tu NASA.Imamo problem. Satelit LMŠ je izginil z vseh radarjev
Itak12
23. 04. 2020 21.39
-5
LMŠ je zmeden
Myway
23. 04. 2020 21.42
+2
EarthIsNice
24. 04. 2020 19.13
+2
Skunk Works
23. 04. 2020 21.34
-6
Tile so strahopetno zbežali pred "vojno", kot starojugoslovanska vlada leta 1941, sedaj bi pa pametovali in očitali tistm, ki niso zbežali, ampak se spopadli in se borijo s krizo in dobesedno vojnim stanjem......Pa kakšni ljudje so to,...kje se najde tak poden?....
Uporabnik1250024
23. 04. 2020 21.48
-4
Starojugoslovanska vlada nikoli ni podpisala kapitulaciji. Lahko preveriš. So pa komunisti in OF med vojno sodelovali z Nemci in Italijani, polno dokumentov obstaja. Enkrat bo vse na dan prišlo. Je pa tko, da bi tudi brez komunistov zavezniki osvobodili Jugoslavijo, potem bi bla Slovenija danes zagotovo po standardu Avstrija ali Švica. Pa še 60000 nedolžnih žrtev ne bi blo. Med njimi vsaj 6000 zavedenih partizanov, ki so mislili, da se borijo za svobodo. So se pa v bistvu morali boriti za zmago komunistov z revolucijo.
general_war
24. 04. 2020 08.10
+4
Če bi nas zavezniki osvobodili bi zdaj mi vsi parlare italiano
EarthIsNice
24. 04. 2020 19.13
+0
ježevka123
23. 04. 2020 21.30
+1
Štrukelj vsaj enkrat, bodi prosim TIHO!
Bassettt
23. 04. 2020 21.24
+20
Kot jaz vem je Šarec odstopil, ker se ni dalo delati, drugi vsi pa da se ne da z njim, ker želi kot je prav. Zato zdaj komentira in ni tiho nad vsem, kar se dogaja! Ker so bolj in najbolj problematični tisti, ki prav zdaj delajo kot tudi tisti, ki so tiho.
FC Chelsea2
23. 04. 2020 21.26
-6
EarthIsNice
24. 04. 2020 19.14
+2
FC Chelsea2
23. 04. 2020 21.23
-8
A so danes v lmš vzeli kakšne napačne tablete, ker so tako poskočni? Sam pazite, da ne boste spet skakali v prazne bazene, ker vašemu predcedniku se še danes pozna od tega skoka bil je zelo boleč več kot očitno. No ja sicer so bazeni res zaprti ampak ne vem lahko, da ima Šarec kakšnega doma in pozabi vodo natočit notri.
FC Chelsea2
23. 04. 2020 21.24
-2
Vem levičarji tega sarkazma ne razumete, ker niste ravno brihte ampak meni se tudi ne da vam risati vsakemu posebej preveč časa to vzame, vem vi ga mate preveč ampak jaz pa ne.
Smradi levi
23. 04. 2020 21.18
-11
Ta veseli dan … ali … Marjanu mede … 😂 😂 … zopet ...
FC Chelsea2
23. 04. 2020 21.15
-10
24 ur ne bo tudi ne poročajo o tem npr kako smo uspešni pri črpanju EU sredstev jasno, ker pa če je v prejšnji vladi bili tako nesposobni, da so v dveh mesecih in pol počrpali samo 75 milijonov od takrat pa smo skupaj načrpali 208 milijonov torej v enem mesecu se je počrpalo skoraj dvakrat toliko kot prej v dveh mesecih in pol torej kdo je tu nesposoben?
Reallife
23. 04. 2020 21.00
+11
Kako kaj aferice svečkoti!.. Ah ja.. Sekta ne glede kaj naredijo vodje.. Gre dalje..
pozzo
23. 04. 2020 20.58
+29
Pri nas je itak lahko vsak minister. Kaj ima ministrica veze s šolstvom. Jasno da ne more odgovarjat, če sploh ne pozna sistema. Priporočila pa skregana z zdravo logiko. Itak bomo učitelji sami izvedli stvari tako, da bo prav. Ampak nikakor ne bo za vse enako, ker ni jasnih navodil. Od osamosvojitve naprej smo imeli le enega ministra za šolstvo, ki je prihajal iz stroke. Toliko o skrbi strank za otroke in izobraževanje.
Antropozofija
23. 04. 2020 20.57
-11
Levica se pripravlja na demonstracije in na prevzem oblasti.. Ne bo vam uspelo, saj demonstrirate lahko le na daljavo, kocke pa le v domačo steno. Drugače boste fasal še korono.
Skunk Works
23. 04. 2020 20.56
-15
"Sami nismo znali in zmogli, bomo pa sedaj druge učili in komandirali" je moto LMŠ.....e, ne boste luzerji!!!!
Reallife
23. 04. 2020 20.58
+13
FC Chelsea2
23. 04. 2020 20.52
-6
Ampak a ste videli danes na 24 ur niti minute o tem, da je novi direktor Ukc Ljubljana prepolovil dolg?
Uporabnik1836414
23. 04. 2020 20.51
-8
Šarec lahko naroči samo še pico po telefonu to je vse.. 😂
reike
23. 04. 2020 20.55
-9
Smradi levi
23. 04. 2020 21.20
-8
FC Chelsea2
23. 04. 2020 20.50
-10
Šarec kdo bo pa jutri na vrsti? Hm, da malo pomislim ja preostane vam še pravosodna ministrica, ki sicer komi kaj se oglasi ali pa ministrica za kmetijstvo, ker vam je tud dala košarico in ker ste užaljeni kot otročiček verjamem, da se ji boste sigurno maščevali kajne?