Korona

'Hrvaški interes je, da slovenski državljani že kmalu mejo prehajajo kot prej'

Koper, 22. 05. 2020 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z., STA, N.Š.
Komentarji
68

Zunanji minister Anže Logar se je na mejnem prehodu Dragonja srečal s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom. Govorila sta predvsem o ukrepih za odpiranje meje med Slovenijo in Hrvaško, ukrepih, ki omogočajo lažji prehod v turistično sezono, in odnosih med državama.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kako hitreje na Hrvaško?
    03:15
    Iz 24UR: Kako hitreje na Hrvaško?
  • Iz SVETA: Čez mejo še vedno počasi
    11:39
    Iz SVETA: Čez mejo še vedno počasi
Srečanje ministrov
Srečanje ministrov FOTO: Bobo

Kot je po srečanju dejal Logar, so bili zadnji trije meseci za slovensko diplomacijo stresni, a se je izkazala za učinkovito pri reševanju izzivov, povezanih s covid-19. Danes je namreč tudi dan slovenske diplomacije. Logar je dejal, da pričakuje, da se bo zdaj tudi diplomacija vrnila na običajne tirnice. 

Za Logarja je bilo to prvo srečanje s katerim od tujih ministrov po sproščanju mejnih režimov: "Pred nami so ključni trenutki, ki bodo odločali o tem, kako uspešno se bodo države odzvale na padec gospodarske rasti in sodelovanje vlad lahko pomembno pripomore k okrevanju gospodarstva." 

Ministra sta izmenjala izkušnje predsedovanja EU, kar Slovenijo čaka v kratkem, sosednja država pa je to nalogo prevzela v začetku leta. Logar je hrvaškega kolega tudi povabil, naj pride na dopust v Slovenijo: "Meja je absolutno odprta."

Grlić Radman je najprej poudaril, da sta državi pred 28 leti prav na ta dan postali članici Združenih narodov. "Čeprav sva se s kolegom prvič osebno srečala danes, sva imela v zadnjem času veliko telefonskih pogovorov, zato sva bila na današnjem srečanju že kot stara znanca. Oba sva nova ministra in mislim, da sva odprla nov dialog med državama."

Ena glavnih tem pogovora pa je bil torej mejni režim. "Pozdravljamo pozive EK, da se meje med državami postopno odpirajo. Veseli me, da je bil že od vsega začetka med državama urejen tovorni in tranzitni promet. Zdaj pa bomo vse bolj olajšali tudi prehode državljanov. Slovenija je namreč zelo pomembna soseda in partnerica, zato nas veseli, da so, ko je Hrvaška omogočila turistična in poslovna potovanja v državo, to izkoristili predvsem slovenski državljani," je dejal Grlić Radman, ki upa, da bosta državi zaprli tudi druga dvostranska vprašanja. 

Ob bližanju poletnih počitnic je bilo v zadnjem tednu že več srečanj, tudi notranjih ministrov obeh držav in generalnih direktorjev policij, namenjenih postopkom pri prehajanju meje med državama v času sproščanja ukrepov. Hrvaška je namreč za zdaj edina država, iz katere je možen vstop v Slovenijo brez omejitev. Na Hrvaško pa je vstop mogoč v primeru, ko gre za poslovni ali drugi gospodarski interes, tudi turistični, ali za neodložljive osebne razloge. Potniki morajo za to pokazati ustrezno dokumentacijo.

Na vprašanje, kdaj bodo na hrvaško stran lahko šli tudi naši državljani, ki tam nimajo nepremičnin ali urejenih namestitev, je hrvaški minister dejal, da sta po njegovi oceni epidemiološki sliki držav podobni, da pa odločitve o tem še ni. "Hrvaški interes je, da slovenski državljani že kmalu mejo prehajajo kot prej. O tem bom govoril tudi s hrvaškim premierjem."  Konkretnih novosti v prehajanju meje tako po srečanju obeh ministrov ni,  niti za lokalne prebivalce, ki jih moti, da morajo na meji čakati v dolgi vrsti, da pridejo na primer do vrta, ki je na drugi strani meje. 

Kot je poudaril, bodo sosednje države in njihove epidemiološke slike obravnavali individualno. "Poletje prihaja, mi moramo živeti, delati. Delamo na tem, da se vrnemo v približno normalno stanje. Smo previdni, čeprav vedno obstaja nevarnost. Nekatere države so še bolj previdne. Do zdaj ocenjujemo, da so bili naši ukrepi pravilni," je še dodal Grlić Radman. 

Ministra sta se sicer srečala na sredini mosta, ki naj bi ga državi skupaj obnovili. "V doglednem času bo obnovljen s strani obeh držav, kar bo simbolno pokazalo, da se o odprtih vprašanjih lahko dogovorimo," je dodal Logar. Sta se pa ministra posvetila predvsem temam, pri katerih sta si državi v pogledih relativno blizu, je še poudaril. Odpiranje vprašanj, kot je uveljavitev arbitraže, je tako pričakovati predvsem po počitnicah oziroma hrvaških volitvah. 

Kot je v oddaji 24UR ZVEČER povedal notranji minister Aleš Hojs, morajo imeti potniki za prehajanje meja razlog, vendar je "denimo dovolj že to, da mora nekdo nekaj kupiti v Ikei. Praktično je meja odprta." Pojasnil je, da bo Hrvaška vztrajala pri evidenci odvzemanja osebnih podatkov, telefonskih številk, mesta, kjer se bodo tuji državljani nahajali, ter časa trajanja obiska. "To pa iz enega in edinega razloga – ker želijo turiste, ki prihajajo na Hrvaško, iz epidemioloških razlogov imeti pod nadzorom, zato da jih ob morebitnem izbruhu novega vala okužb ali pa novih žariščih lahko o tem obveščajo."

To je bilo tudi za Gordana Grlića Radmana prvo srečanje v Sloveniji s kakim slovenskim kolegom. Zaradi hrvaškega zavračanja implementacije arbitražne razsodbe o meji med državama so se odnosi med državama v zadnjih letih ohladili. Zadnje uradno dvostransko srečanje zunanjih ministrov je bilo novembra 2016 v Ljubljani med tedanjima ministroma Karlom Erjavcem in Davorjem Stierjem. Bilo pa je nekaj neformalnih srečanj in seveda srečanj ob robu večstranskih dogodkov. Pred tednom dni sta se na Ptuju sešla predsednika držav Borut Pahor in Zoran Milanović.

Slovenija se sicer o mejnem režimu pogovarja tudi z Avstrijo in Italijo. "To so dvostranski dogovori, države imajo različne cilje, želje in postopke," je dejal Logar. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bus303
26. 05. 2020 18.15
+1
Pridemo na Hrvaško, seveda, le v gepeku bo že vse pripravljeno. Dam jim le za sladoled, pivo in solato.
Nikolajev
22. 05. 2020 17.56
+2
Mene hrvaški interes ne briga. Naj jejo travo in kamenje, dokler ne priznajo arbitražne odločbe.
mentorhercul
22. 05. 2020 16.42
+0
Hitro dol, da kaj ne zamudite, dobrodošli, pa evrčke prinesite.......................
RamzesII
22. 05. 2020 16.09
-1
"To pa iz enega in edinega razloga – ker želijo turiste, ki prihajajo na Hrvaško, iz epidemioloških razlogov imeti pod nadzorom, zato da jih ob morebitnem izbruhu novega vala okužb ali pa novih žariščih lahko o tem obveščajo." En in edini razlog, dvojni poudarek, da se ja utrdi in da bodo vsi verjeli, da gre le edino za to.
MihaGrozny
22. 05. 2020 14.12
+8
Oni se dogovarjajo, nemci pa lepo z kamperji in prikolicami mimo KP in Portoroža na Sečoveljski MP. Po portorožu pa par švicarjev in avstrijcev. A niso meje zaprte?
grumf
22. 05. 2020 13.37
+5
Škoda, nič se nista zmenila.
vinogradnik33
22. 05. 2020 13.24
+8
Tej vladi gre bolj za reševanje Hrvaškega turizma , kot za reševanje domačega !
JApajaDAja
22. 05. 2020 13.53
+3
s tem pomirjajo 110k lastnikov nepremičnin...torej cca 250 k ljudi iz slo !
drago štubljar
22. 05. 2020 13.24
+6
toti logar kiro drzavo on zastropa
džonborno
22. 05. 2020 13.21
+6
Sem že mislil, da na Dragonji trasirata arbitražno mejo.
zajebant2
22. 05. 2020 13.09
+22
slovenija bi morala sprejet iste pogoje za vstop hrvatov v slo tak kot imajo hrvati za slo in se dogovoriti, za isti datum da obe državi sprostita prehode meje
Till99
22. 05. 2020 13.03
+11
Ejjj dalmatinci, Purgerji vas jeb....v glavo, živijo pa od vaših žuljev in vašega turizma, a sedaj zajebavajo vas in turiste, da vam ne morejo prinesti denarčke....
olidata
22. 05. 2020 12.56
+2
Komentar na zgornjo sliko: Vsak šmrka v svoj rokav (priporočilo vlade), nato se malo komvčijo, potem pa spet rine vsak svoj nos v rokav...
Uporabnik1921539
22. 05. 2020 12.35
+9
Pri odpiranju meje s Hrvasko vecina komentatorjev spodaj ocitno pozablja,da je za 110.000 Slovencev z nepremicnino in se kaksnih 40.000 s plovilom na hrvaskemizrednega pomena,kako bodo sli tja.Potrebno je poravnati poloznice za stroske,urediti okolivo in podobni.Ti ljudje predstavljajo 10% prebivalcev Slivenije.Marsikatera stranka nima tako velike baze volivcev.Slovenski turizem pa kar resujte z vaucherji.Zelo vas bido veseli v vseh hotelskih verigah,ki so v last tujcev
Žac
22. 05. 2020 12.26
+8
To oni odpirajo vsako mejo posebi? Prejsnji teden v Ormozu,zdaj tukaj. Naslednji teden v Obrezju,cez par tednov Gruskovju,potem zavrc. In smo v septembru. Po tem bodo zapirali vsako mejo spet posebi. Dnevnice pa laufajo.
TistoPravo
22. 05. 2020 12.19
+8
Slovenski kmetje in pridelovalci potrebujejo pomoč...je pa še nekej lanskega vina za spit za lon..
freska
22. 05. 2020 12.17
+12
Dejte nehajte priviligirat hrvaški turizem! Na tiskovki pa g. Kacin pove, aqaparki, zdravilišča in bazeni se najverjetneje pred 1.7. ne bodo odprli. Upam, da je to še ena njegova jasnovidna napoved, ki bo kmalu pase.
01xxy
22. 05. 2020 12.13
+27
Novinarji, vsak dan delate propagando za hrvaški turizem, ničvredneži, na slovenske probleme pa pozabljate. Kot izdajalce bi vas morali strpati na Dob!
cannaboom
22. 05. 2020 12.16
+8
skoda Doba za take nesposobneze,na Goli otok z njimi,saj jih 99% obozuje hrcke,pa naj oni z njimi tucejo škale!!
šavrin
22. 05. 2020 12.46
+2
TistoPravo
22. 05. 2020 12.10
+4
Najboljši grad vinograd...nam pojejo hrvatje, naši" pa proti njihovi meji ko da bi bli nezavestni...
Yokte
22. 05. 2020 12.04
+13
Ne tič, ne miš, ne črno ne belo, sama manipulacija, politikov in novinarjev.
Pest
22. 05. 2020 12.03
+3
Lahko bi pa spet okoli žabic potegnili žico kot je že enkrat bila pol pa naj tekajo za žico