Korona

Zajc vidi razloge za zadržke Avstrije glede meje s Slovenijo tudi v meji z Italijo

Ljubljana, 20. 05. 2020 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odpiranje meja s sosednjimi državami je po besedah zunanjega ministra Anžeta Logarja odvisno od epidemioloških razmer. Glede odprtja meje z Avstrijo je dejal, da se s tamkajšnjimi oblastmi dogovarjajo za režim, ki bo najbolje odražal realno epidemiološko stanje. Zagotovil je, da bo Slovenija naredila vse, kar je v njeni moči, da se režim na mejah s sosednjimi državami do 1. junija normalizira.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc meni, da je del skrbi Avstrije pri odločanju o odpiranju meje s Slovenijo slovenska meja z Italijo. Slovenija bo sicer z avstrijsko stranjo ravnala podobno kot s hrvaško, stroka bo dorekla protokol, je pojasnil Zajc in izrazil željo, da bi bila tudi ta meja čim prej odprta.

Zajc se je danes udeležil zasedanja ministrov EU, pristojnih za turizem, na katerem so izpostavili pomen čim večjega usklajevanja prehajanja meja.

"Pogovorov o mini schengnih, sploh pa ne s to besedo, ni bilo," je v povezavi s to tematiko izpostavil Zajc. Ob tem je spomnil, da je Evropska komisija v nedavno objavljenih smernicah izpostavila, da se države s podobno epidemiološko sliko lahko dvostransko dogovarjajo glede mej.

Simon Zajc
Simon Zajc FOTO: Bobo

Pri tem je bilo po besedah državnega sekretarja izpostavljeno, da pri odpiranju mej ne sme biti selekcije, da morajo biti ob odprtju meje pravila za vse enaka, tako da ni pomembno, iz katere države prihajaš, ker je treba zasledovati predvidljivost prehajanja mej. Če nekdo iz Nemčije želi na Hrvaško, da ve, da bo lahko prišel na cilj, je ponazoril.

Slovenija se sicer tudi z Avstrijo in Madžarsko pogovarja po vzoru pogovorov s Hrvaško. Naslednji korak je povezovanje obeh nacionalnih inštitutov za zdravje.

Na vprašanje, kako si razlaga to, da Avstrija odpira meje na vse strani, glede Slovenije ima pa zadržke, je Zajc odgovoril, da si to težko razlaga, saj ni bilo nikjer povedano, da pa meni, da je del skrbi tudi slovenska meja z Italijo.

Podobno kot s hrvaško stranjo po po njegovih besedah Slovenija ravnala tudi z avstrijsko, inštituta za javno zdravje bosta dorekla protokol. Državni sekretar si želi, da bi bila tudi ta meja čim prej odprta.

Ob tem je Zajc še enkrat izpostavil pomen tega, da se meje odpirajo med državami s podobno epidemiološko sliko in da se prehaja meje le tam, kjer je virus pod nadzorom.

Slovenija bo naredila vse, kar je v njeni moči, da se režim na mejah s sosednjimi državami do 1. junija normalizira

Anže Logar je na seji odbora DZ za zunanjo politiko v odgovoru na poslansko vprašanje dejal, da je Slovenija v pandemiji novega koronavirusa po epidemiološki sliki relativno izenačena s Hrvaško, Madžarsko in Avstrijo. Po testiranju na milijon prebivalcev je izenačena z Avstrijo, glede na število okuženih in smrtnih primerov na milijon prebivalcev z Madžarsko in Hrvaško, Avstrija pa je pri tem kazalniku nekaj slabša, je navedel.

Napovedal je, da se bo v petek srečal s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, s katerim bosta pregledala sodelovanje in izpostavila "problemske točke". Hrvaška je za zdaj edina država, iz katere je možen vstop v Slovenijo brez omejitev.

Prihodnji teden je predviden obisk slovensko-madžarske meje, še naprej pa bodo potekali pogovori tudi z avstrijsko stranjo, je napovedal. Italija za zdaj po njegovih besedah še ne izpolnjuje epidemioloških pogojev za dodatne sprostitve na meji.

Logar je poslancem zagotovil, da bo Slovenija naredila vse, kar je v njeni moči, da se režim na mejah s sosednjimi državami do 1. junija normalizira.

Anže Logar
Anže Logar FOTO: Bobo

Na vprašanje poslanca Nika Prebila (LMŠ) glede premisleka o odnosih Slovenije in EU s Kitajsko po koncu pandemije je Logar odgovoril, da je trenutna kriza pokazala, da so bile države EU preveč odvisne od kitajske proizvodnje zaščitne in medicinske opreme. Opozoril je, da smo na lovorikah gospodarskega uspeha pozabili na kritične dobavne in proizvodne verige, ki so nujne za normalno delovanje v kriznih razmerah.

Slovenija zato znotraj EU opozarja na probleme, ki so se izpostavili v tej krizi, kot so pretirana odvisnost od enega trga, vzpostavitev nujnih proizvodnih verig opreme, ki je kritična za normalno delovanje v kriznih razmerah, in zagotavljanje kibernetske varnosti, je poudaril Logar. Po njegovih besedah bi morala imeti EU takoj na voljo zmogljivosti, ki bi v primeru krize pokrile najnujnejše potrebe.

"Če bi EU to že imela vzpostavljeno (...), se nikoli ne bi izpostavilo vprašanje solidarnosti, ker bi bilo jasno, da imamo na voljo dovolj zalog, da pomagamo drugim državam. Ker pa tega ni bilo, so države med seboj tekmovale na kitajskem trgu, da so si uspele zagotoviti dovolj opreme za svoje potrebe," je opozoril. Na podlagi tega je Slovenija skupaj s predsedujočim triom prilagodila prioritete svojega predsedovanja EU v drugi polovici prihodnjega leta. V prvem stavku bo tako omenjen covid-19.

Ob pripombi opozicijskih poslancev, da se Slovenija preveč približuje Madžarski in Poljski, ki po njihovem mnenju nista ravno vzor demokratičnih držav, se je zunanji minister zahvalil tema dvema državama za pomoč v zaščitni opremi in pri prevozu slovenskih državljanov, ki so zaradi pandemije obtičali v tujini.

Poudaril je, da je Slovenija jedrna članica EU, ob tem pa spomnil na strategijo slovenske zunanje politike, v kateri piše, da Slovenija znotraj EU v skladu s svojimi strateškimi interesi sodeluje z vsemi zainteresiranimi partnerji, predvsem pa se povezuje s podobno mislečimi državami, prednostno s srednjeevropskimi oz. državami višegrajske skupine, katere članici sta poleg Poljske in Madžarske še Češka in Slovaška.

Na vprašanje poslanke Meire Hot (SD) o stališču Slovenije glede izraelskih načrtov za priključitev delov Zahodnega brega je Logar odgovoril, da bi šlo v primeru enostranske priključitve za kršitev mednarodnega prava. "Naš interes je zagotoviti stabilnost in varnost Bližnjega vzhoda, zato izpostavljamo potrebo po medsebojnem dogovarjanju in iskanju soglasja. Enostranski ukrepi namreč ne vodijo k soglasju in rešitvi tega problema," je poudaril. Slovenija bo po njegovih besedah naredila vse, kar je v njeni moči, da se pogovori nadaljujejo in da se išče rešitev, ki bo pripeljala do vzpostavitve dveh držav.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (212)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kekec 007
21. 05. 2020 21.22
+4
Če se bo Logar menil bomo zaprti še 50 let.
kaplja?
21. 05. 2020 17.11
+0
Avstrijci pač imajo svoje pomisleke. Sicer zakaj bi odprirali mejo z Slovenijo, da bi svoje turiste potem "iskali" po hrvaških plažah. A ni bolje da ljudje ostanejo v državi, ki jim daje kruh in streho nad glavo, tudi takrat, ko tej dobro dene , če se d enar ne meče drugim državam. Sicer pa Jnaševe ukrepe ne mešat z ukrepi Slovenije! So si nasprotni kot pes in mačka , koristni pa toliko, kolikor ; "namesto da zašijemo lastne strgane nogavice, gremo prat sosedove gate"!
mchamer
21. 05. 2020 13.23
+5
Hrvatom hitro odpirat, da lahko ovčke hodijo na svoje vikende. pa da se rešuje hrvaški turizem. A bojo oni našega slučajno?? No saj bv, jaz čakam na Italijo. tam se vsaj počutim, kot v tujini. Na hrvaškem je itak vsak sosed že slovenc
FolkloraS
21. 05. 2020 12.59
+13
Važno je, da državo skrbi bolj hrvaški turizem kot slovenski. Tisti, ki živimo ob meji z Avstrijo ali Italijo vemo o čem govorim. Zunanji minister z vsemi silami se trudi blatit Slovenijo z pismi in depešami, namesto, da bi vse sile usmeril zato, da bi naš turizem čimprej vsaj delno zaživel.
kugla8
21. 05. 2020 11.12
+8
Zapret mejo z Austrijo.Odpremo takrat kot oni nam.
borec91
21. 05. 2020 10.01
-4
v nasem interesu je da ostane meja z Avstrijo in Italijo zaprta se man rabimo nemce saj je tam se vedno ogromno okuzenih in stevilka se raste kot ze skozi trdim da slovenija niti slucajno ne rabi druge cevi karavanskega predora
sovrazimbelcke
21. 05. 2020 10.30
+14
V interesu nas ki živimo od turizma je,da se meja z Avstrijo čim prej odpre.Nihče od nas ne bi rad živel od miloščine,ki jo nameni država.
murinar
21. 05. 2020 09.56
+0
Kaj je žac že šel na jug -domov ? Saj je meja proti jugu odprta !
Žac
21. 05. 2020 10.36
-2
Zahodne meje niso odprte. To je za me bistveno. Ne morem obiskati taščo in tasta v SLO. Kaj pa ti? V Bosni ti ukinili karanteno.
nightifly
21. 05. 2020 09.29
+15
Ko Dunaj javno pove , da se bo o odprtju meja pogovarjal z vsemi le-desno in severno od njih ,potem vemo kako je . Ceprav ima Slovenija uradno sliko okuzenosti kar dobro , niti ni upostevana kot enakovreden partner pri pogovorih . To je sicer manjsa klofuta vladi , delno pa tudi razumljiva , ker se ta vlada -vsaj meni -nerazumljivo servilno obnasa do juzne sosede Croatie in zeli na vsak nacin odpreti --no,saj je ze- mejo z njimi , medetem ko se do Zahoda in s Severa obnasa nenavadno . Nekaj je pa 100% .Ko enkrat v oceh drugih narodov izgubis verodostojnost ,njihovo zaupanje,, se to zgodi v trenutku ,,,,, da pa postanes spet kredibilen, potrebujes dolga leta . Kaksne namene ima pravzaprav ta vlada ? Po pravici povedano ,ji sam v njenih ´´naporih´´ ,da bi vladala optimalno za ljudi nikakor ne uspem slediti ,desifrirati njenih dejanj .
Sosed Sosedov
21. 05. 2020 09.18
+14
Sem dal od Kacina sliko na frizider. En teden minus 4 kile. Ni slabo, ne?
nightifly
21. 05. 2020 09.50
+9
Odlicna ideja ,,,, samo kaj ko clovek lahko potane depresiven ob vsakdanjem gledanju te slike in zavedanju za koga dela . Sicer pa imate popolnoma prav , ta clovek je res neprebavljiv .
sovrazimbelcke
21. 05. 2020 10.32
+10
Pa še beovičko zraven nalimej. Baltazar&štrunfeta.
RFER
21. 05. 2020 09.17
+14
Jodlarji so pametni in ne bodo odprli meje proti Sloveniji, da jim prebivalci ostanejo doma in bodo denar zapravljali v njihovih turističnih krajih, ne pa v Sloveniji in na Hrvaškem.
sovrazimbelcke
21. 05. 2020 10.33
+5
Pa še nemški turisti bodo prišli le do karavank.
reaf
21. 05. 2020 09.14
+25
A je že kateri novinar vprašal avstrijskega zunanjega ministra zakaj je Slovenija na "stand by"??? Tu se kar nekaj natolcuje, ugiba ... dragi novinarji, dejstva, uradna stališča ... sosednje države Avstrije ...prosim!
Prototip
21. 05. 2020 09.30
+15
Ja,dejstvo je,da nas imajo za drugorazredne evropejce ,verjetno zato,ker imamo že 70% migrantov iz južnih republik....
simeoni
21. 05. 2020 20.28
Tudi avstrijci imajo zelo veliko migrantov iz južnih republik, je pa tudi veliko madžarov,romunov in bolgarov.
AlternativeFacts
21. 05. 2020 09.13
+21
Švica tudi meji z Italijo, pa Avstrija odpira mejo s Švico. ...Naj se raje nehajo sprenevedati. Ni problem meja s Švico, problem je slovenska vlada, ki vleče napačne poteze. Najprej prekličeš kot prvi v EU epidemijo, potem odpreš mejo s Hrvaško..,,Saj nisi v Avstriji vsi zažagani, da bi vse kar so naredili s karanteno, podrli zaradi ene vlade, ki živi v oblakih....
Komendator
21. 05. 2020 09.57
+5
Švica ima na milijon 5 x več okuženih in 4 x več mrtvih kot Slovenija!
Sosed Sosedov
21. 05. 2020 09.09
+6
Uradna resnica ali aktualno stanje zmote? Slovenska uradna resnica trdi, da se je zdravniško politična ekipa na sončni strani Alp spopadla s korona virusom odlično – med najboljšimi na svetu. NOT
Sosed Sosedov
21. 05. 2020 09.07
+9
Ej Logar: šprehenzi al ne? Ingliś?
Yokte
21. 05. 2020 09.06
+19
Se vidi, da je zgornji članek politično manipuliranje. Niti z odstavkom ni omenjeno uradno stališče Avstrije!
Carmenlula
21. 05. 2020 09.05
+9
Vsi vedo za namerni, nezakonit šverc Migrantov in predvsem Albancev v Evropo Levi so postali pravo transportno podjetje za izvoz Albancev v Evropo, to vsi vedo zato pa je tako kot je. Zato pa je Slovenija zadnje balkansko sviralo v Evropi.
Carmenlula
21. 05. 2020 09.06
+9
Jebo_slav
21. 05. 2020 09.03
+6
gospod Zajc to tudi jaz vidim ne samo ti...raje reši zadevo
veronqa
21. 05. 2020 08.55
+32
V glavah Avstrijcev je Slovenija še vedno vhod na Balkan in zato smo najmanj cenjeni sosedi te države. Pa še bojijo se, da bi državljani odšli na Jadran, želijo, da ostanejo doma in rešujejo domač turizem. Dokler ne bo iniciativa na njihovi strani, se naši lahko samo zaletavajo. Tako pač je!
šavrin
21. 05. 2020 08.53
+24
Mi skrbimo za hrvški turizem, oni pa norce iz nas.
Komendator
21. 05. 2020 08.52
+13
Kurz je šef desne Ljudske stranke in prav gotovo ne gleda s simpatijo na državo, ki jo vodi bivši komunist in kjer se brez dovoljenja zbira 5000 in več ljudi, ki mahajo z raznimi komunističnimi simboli!