Korona

Poklukar: Odločitev o cepljenju mlajših od 12 let, ko se bo stroka poenotila

Ljubljana, 25. 11. 2021 06.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kot je že dopoldne napovedala infektologinja Mateja Logar, strokovna skupina za covid-19 vladi na današnji seji ni predlagala večjih sprememb ukrepov. Minister za zdravje Janez Poklukar je po koncu seje ocenil, da so epidemiološke razmere v državi skrajno resne, delodajalce pa je pozval, naj zaposlenim, če se le da, omogočijo delo od doma. Cepljenje otrok, mlajših od 12 let, se bo medtem po besedah ministra v Sloveniji začelo, ko se bo stroka poenotila.

Strokovna skupina je vladi danes predlagala uvedbo poostrenega inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem ukrepov v javnem potniškem prometu, je že dopoldne napovedala Mateja Logar in pojasnila, da je v tem sektorju opaziti slabo preverjanje epidemioloških ukrepov. Kot je znano, morajo potniki v javnem potniškem prometu nositi zaščitne kirurške maske ali maske FFP2 in izpolnjevati pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Izjema so mlajši od 12 let in dijaki.

Skupina je vladi predlagala tudi, naj se v vrtcih posebej pazi na t. i. mehurčke, torej da se otroci iz različnih skupin ne družijo. Med predlogi je tudi dosledno testiranje predšolskih otrok na novi koronavirus ob znakih okužbe. Med razlogi za sprejetje takšnega predloga je Logarjeva navedla možnost prenosa koronavirusa z okuženih otrok na njihove stare starše.

Strokovna skupina bo vladi predlagala uvedbo poostrenega inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem ukrepov v javnem potniškem prometu.
Strokovna skupina bo vladi predlagala uvedbo poostrenega inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem ukrepov v javnem potniškem prometu. FOTO: Dreamstime

Zdravstveni minister Janez Poklukar je v torek ob robu vladnega obiska v Pomurju na vprašanje, ali lahko pričakujemo nove ukrepe po zgledu Avstrije, odgovoril, da smo dosegli pomemben napredek pri nadzoru pogoja PCT v javnem prometu, žal pa ni uresničen ukrep dela od doma, s čimer bi zmanjšati število stikov in dosegli padec epidemije. 

Na današnji novinarski konferenci po seji vlade je Poklukar dejal, da je vlada sledila usmeritvam stroke. Znova je poudaril pomen dela od doma. Delodajalce je pozval, naj zaposlenim, če se le da, omogočijo delo na daljavo. Vlada je razpravljala tudi o omejitvi združevanja t. i. mehurčkov v vrtcih in osnovnih šolah ter o prihajajočih božičnih praznikih. 

Čeprav je epidemiološka slika na območju Notranjske iz dneva v dan ugodnejša, se je Občina Pivka odločila za nekaj dodatnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Tako bodo morali organizatorji športne prireditve zapreti za javnost, do nadaljnjega so odpovedane tudi vse ostale prireditve.

Ministrstvo za zdravje konkretnih predlogov za praznike še ni pripravilo, je pa Poklukar spomnil, da so razmere resne in si novega vzpona okužb ne moremo privoščiti. Prizadevajo si, da bi določene aktivnosti dopustili, a pod strogim nadzorom.

Minister je govoril tudi o razmerah v bolnišnicah. Ponovil je, da trenutno potekajo pogovori z Italijo in Madžarsko, ki bi nam 'posodili' ustrezen zdravstveni kader za delo na intenzivnih oddelkih. 

Poklukar: Odločitev o začetku cepljenja mlajših od 12 let bomo sprejeli, ko se bo stroka poenotila

Ob odločitvi Evropske agencije za zdravila (Ema) je Poklukar povedal, da bodo odločitev o začetku cepljenja otrok, starih od štiri do 11 let, v Sloveniji sprejeli, ko se bo stroka poenotila. Otroci iz omenjene starostne skupine bodo ob cepljenju sicer prejeli nekoliko manjši odmerek cepiva, ki bo tudi manj koncentriran.

Poklukar je izrazil upanje, da se bo stroka glede cepljenja mlajših od 12 let proti covidu-19 poenotila čim prej. Ob tem je izpostavil pediatrično stroko in posvetovalno skupino za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Vodja skupine Bojana Beović je napovedala, da bo skupina o tej temi razpravljala in da posebna priporočila skupine za cepljenje še sledijo. "Čakali smo na opredelitev Eme, sedaj bomo to obravnavali," je pojasnila.

Otrokom v omenjeni starostni skupini bo namenjen poseben odmerek cepiva Pfizer, ki je že naročeno in bo v Slovenijo prišlo v decembru, je poudaril Poklukar. Na NIJZ so pojasnili, da bo imelo Pfizerjevo cepivo za mlajše od 12 let drugačno koncentracijo kot cepivo, ki je namenjeno starejšim. Koncentracija cepiva v vialah, ki bodo na voljo otrokom med 5. in 11. letom, bo trikrat manjša od tistega v vialah, ki so namenjene odraslim.

Prav tako bo odmerek, namenjen mlajšim od 12 let, nekoliko manjši in bo vseboval 0,2 mililitra cepiva. Starejši od 12 let sicer pri cepljenju s cepivom Pfizer prejmejo 0,3 mililitra cepiva. Kot so potrdili na zdravstvenem ministrstvu, je Slovenija naročila 60.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva za mlajše od 12 let. Ema je danes priporočila razširitev uporabe cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer in BioNTech na otroke, stare od pet do vključno enajst let. Cepivo Comirnaty je Ema za starejše od 12 let odobrila že pred časom.

Ema je doslej priporočila uporabo t. i. mRNK-cepiv podjetij Pfizer/BioNTech in Moderna ter vektorskih cepiv podjetij AstraZeneca in Johnson & Johnson. Comirnaty je prvo, ki ga je priporočila tudi za cepljenje otrok, mlajših od 12 let. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi sicer v kratkem za to starostno skupino priporočila tudi cepivo Moderne.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smajser1
15. 12. 2021 09.14
Zapomnite si nekaj! Zivljenje, ki smo ga poznali, lahko samo se sanjate!!! Kaj je v ozadju, naj vsak sam presodi...corona je le pot do cilja.....svoboscine, demokracijo pa pocasi pozabite...
simeoni
26. 11. 2021 16.45
+1
Kdaj za boga boste nehali maltretirat narod in lagat iz dneva v dan z istimi forami kot že skoraj dve leti. kdaj se boste izpeli pokvarjenci. Lani na isti datum v bolnici 1302 pacienta, na intenzivni 215 pacientov . Če tega "navala" ne morete oskrbet, potem vam ostali ne moremo pomagati, pokličite italijane, Madžare, Hrvate za pomoč, saj ste se že pogovarjali in dogovarjali. Zakaj ne storite tega ? Če kličete pomoč, podpišite pogodbe in stvar je rešena. Aja, plačilo je boljše za njih kot za naše in takoj je treba plačat, to je edina ovira, ker mi nimamo denarja. Potem utihnite in delajte !Vsi vi bi radi imeli zasebno kliniko, vsaj obnašate se tako. Zakaj pa koncesionarji ne prevzamejo kakšnega pacienta ? Ne, za covid bolnike samo bolnišnice pobirajo ogromne denarje, privatniki koncesionarji so izključeni iz tega. če pa bi lahko koncesionarji dobivali ta denar za covid, bi se stepli za paciente in bi ležali eden na drugem. Taka je ta pogoltna politika.
ksenak2
26. 11. 2021 10.10
+7
Sam tolk Janši in KULu glede cepljenja otrok: tukaj ste pa tudi pri POHLEVNIH Slovencih prestopili mejo in RDEČO ČRTO!
ksenak2
26. 11. 2021 10.06
+5
Vsa ta kovidna in cepilna gonja in zapravljenih 10 (deset) milijard evriv za reševanje življenj in protikoronske ukrepe in to samo zato, DA NE BI PREOBREMENILI BOLNIC, v katerih ni dovolj postelj in personala???? Pa namesto da bi s tem denarjem POVEČALI ŠTEVILO PERSONALA so ZARADI SLABO PLAČANEGA medicinskega in negovalnega personala v enem letu v zdravstvu in DSOjih izgubili 12% ljudi??? DVANAJST PROCENTOV, ljudje!!
ksenak2
26. 11. 2021 10.07
+4
Pri vsem tem ZAPRAVLJANJI JANŠEVE RAZSIPNE IN KORUPTIVNE VLADE bi za manj kot 100 milijonov OD SAMO ENE od teh 10 PO NEUMNEM ZAPRAVLJENIH KORONSKIH miljard LAHKO ZGRADILI NOVO INFEKCIJSKO KLINIKO in povečali štrvilo postelj za par sto!!! Samo njihovo VOJAŠKO TRANSPORTNO LETALO nas je stalo VEČ kot stane nova infekcijska!
ksenak2
26. 11. 2021 10.07
+4
In nam ima Pokljukar, Janšev minister, pri tem še karkoli za očitat in nas PROSIT? Naj prosi JANŚO, naj za božjo voljo STORNIRA nakup AVIONA in naj ta denar vtakne v NOVO INFEKCIJSKO KLINIKO!!!
Welcome
26. 11. 2021 08.25
+6
Če ne bi imeli te vlade bi vse bilo lažje.Virus je,ni pa tak kot ga opisujejo in strašijo. Prestrašen narod je lažje vodljiv. Če bi se vsi obnašali odgovorno,potrebe po njihovih zvarkih ne bi bilo. Deklica,ki je zaradi cepiva umrla,je očitno že pozabljena. Sedaj bi se pa radi spravili še na mlajše.
kakorkoliže
26. 11. 2021 08.14
+12
A ni dovolj, da imate eno dekle na vesti, bi radi, da umre še kakšen otrok za posledicami cepljenja?
mcurry
26. 11. 2021 08.24
+8
Capone42
25. 11. 2021 21.59
+16
Otrok ne boste cepili! Pika! Konec! Basta!
DJ-Pero
25. 11. 2021 21.57
+22
Lepo povedala županja občine Semič: "Kmalu bo šlo predaleč in takrat bo prepozno. Kar ne sodi v šolo, tja resnično ne sodi. Ne mislite, da se bo s tem končalo, ker se ne bo." In končalo se ne bo. Evo, nas na cepljenje otrok pripravljajo. Ampak to bo vojna!
Welcome
25. 11. 2021 21.57
+14
S temi cepivi bi morali nehati. Ne glede na starost.Niso preverjena in niti zanesljiva. Stranskih učinkov je preveč. In zanimivo,vsi so utrujeni.
DJ-Pero
25. 11. 2021 21.56
+14
Dragi moj Poklukar in šer Beovićeva zraven! Vidva zase lahko uporabita katerokoli koncentracijo želita... moje otroke... se ne tika!!!
Arguss
25. 11. 2021 21.56
+8
Naš Planet Zemlja je v karanteni že 25000 tisoč let.
BildiTheEmperor
25. 11. 2021 21.56
+6
Ko več nihče ne bo upal na cesto, ker bodo vsepovsod snajperji s karabinkami,........, bo stroka hitro spremenila mnenja
Bourne
25. 11. 2021 21.55
+9
Čez 10 let pa strokovne razprave: ja, žal pač nismo mogli vsega vedeti na začetku.
nick73
25. 11. 2021 21.55
+14
Me veseli, da smo Slovenci v tem tednu spet postali enotni. Ni več vakserjev in antivakserjev, ker so vsem razložili, da se bo treba kar naprej cepit. Pa še na otroke bi se spravila banda pohlepna. Poklukar se je malce ustrašil, ampak čez kakšnih 14 dni bo spet probal.
Perrun
25. 11. 2021 21.55
+6
Kako grozna izjava..ta vlada res ne zna komunicurat. To se bere kot, da je stroka še zmedena glede tega
simeoni
26. 11. 2021 16.52
+1
Ja, zmedena in zmešana. Komunikacije sploh ni, če pa je, so samo grožnje.
DJ-Pero
25. 11. 2021 21.54
+14
Cepljenje otrok, mlajših od 12 let, se bo medtem po besedah ministra v Sloveniji začelo, ko se bo stroka poenotila." Stroka se zaradi mene lahko poenoti kolikor hoče... mojih otrok ne bo taknil nihče!!!
Arguss
25. 11. 2021 21.54
+6
Eno je pandemija, drugo je pa pandemija.No vprašajte se kaj je res. Amen
Strunjan
25. 11. 2021 21.53
+10
Ce se vedno kdo spi, mu zelim da se cimprej zbudi, ker ce bo se nekaj casa spal, se bo zbudil v nocno moro.
BildiTheEmperor
25. 11. 2021 21.52
+15
Cepivo se je pri otrocih pokazalo za 100% zanesljivo zoper covid. Voda tudi
simeoni
26. 11. 2021 16.56
+1
Cepivo 100 % zanesljivo, ja , za 5 mesecev, potem ponovno cepljenje tako kot z vsakim cepivom. Ne bo se nehalo samo pri eni dozi, ampak po modelu kot je sedaj, pač že tretji poživitveni in preživetveni in poslovilni in ? žalujoči.
pomlad 2020
25. 11. 2021 21.52
+14
Se še vedno vsi cepljeni strinjate, da se boste cepili vsakih 9 mesecev na račun svobode? Vam niso na začetku govorili, da je cepivo luč na koncu tunela, pa ste jim verjeli, da bosta dovolj dva odmerka? Se strinjate, da bodo sedaj cepili še otroke??? Ni dovolj žalostno, da ste jim nasedli, da otroke testirajo in kljub testiranju morajo še nositi maske?? Dovolili smo, da nas kontrolirajo s temo qr kodami na vsakem koraku, je to svoboda, ki jo želite za svoje otroke in vnuke?? Mislim, da je dovolj!!! Naj zdravijo zbolele z zdravili, zdrave naj pustijo na miru!!! Cepijo naj se starejši in tisti, ki si to želijo. Ostale pustite na miru!!!
real....
25. 11. 2021 21.54
+5
simeoni
26. 11. 2021 16.58
pomlad 2020 ; ta tunel je zelo, zelo dolg in se luč sploh ne vidi, če sem odkrit, ta tunel je šele trasiran in ga je potrebno še skopat. Torej luči ni !