Korona

Mali trgovci nasprotujejo zaprtju trgovin ob nedeljah

Ljubljana, 02. 06. 2020 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nedeljsko zaprtje trgovin, ki ga trenutno predpisuje vladni odlok in ki ga predvideva tudi novela zakona o trgovini, ima zlasti hude posledice za mikro in male trgovce, opozarjajo v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). S takšno ureditvijo bi bil njihov obstoj ogrožen, prisiljeni bi bili tudi odpuščati, navajajo.

Zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh po prvi fazi obravnave v državnem zboru predvideva novela zakona o trgovini. To bi, kot poudarja TZS, "imelo hude posledice za trgovinsko panogo in celotno slovensko gospodarstvo". Enako velja za trenutno veljaven vladni odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev, ki prav tako ohranja zaprte prodajalne ob nedeljah in praznikih.

"Posebej hude posledice bosta zakon, če bo sprejet v trenutno predlagani obliki, in omenjeni odlok imela za mikro in male trgovce," so poudarili v sekciji malih trgovcev in zadrug, ki deluje v okviru TZS. S takšno ureditvijo oziroma omejitvijo poslovanja je "resno ogrožen obstoj malih trgovcev, ki bi bili primorani odpuščati zaposlene", so zapisali v sporočilu za javnost.

Spomnili so, da se je zgolj v marcu in aprilu, ko so veljali strogi omejevalni ukrepi zaradi epidemije covida-19, na zavodu za zaposlovanje prijavilo več kot 3000 zaposlenih iz trgovine. Realni prihodki trgovine na drobno so bili aprila letos glede na marec nižji za skoraj devet odstotkov, v primerjavi z aprilom lani pa skoraj za četrtino.

Nedeljsko zaprtje trgovin, ki ga trenutno predpisuje vladni odlok in ki ga predvideva tudi novela zakona o trgovini, ima zlasti hude posledice za mikro in male trgovce.
Nedeljsko zaprtje trgovin, ki ga trenutno predpisuje vladni odlok in ki ga predvideva tudi novela zakona o trgovini, ima zlasti hude posledice za mikro in male trgovce. FOTO: Dreamstime

Trgovcem je prikimal tudi ekonomist Igor Masten. "Če izhajamo iz tega, da se bo okoli 10 odstotkov prometa, kolikor ga trgovci po lastnih navedbah ustvarijo z obratovanjem ob nedeljah, po vsej verjetnosti preselilo na druge dneve v tednu, zlasti na soboto, to pomeni, da se bo gostota obiska trgovin povečala," Mastenove besede povzema TZS. Možnost obvladovanja varnostnih tveganj se bo tako občutno zmanjšala.

Prav tako bi se pomembno poslabšal položaj zaposlenih, ki so običajno za delo ob nedeljah in praznikih precej bolje plačani kot za delo ob delovnikih. Z omejevanjem dela ob nedeljah in praznikih se tako po oceni ekonomista zaposlenim v trgovini jemlje možnost, da sami odločijo in se z delodajalcem dogovorijo, kdaj in na kakšen način bodo delali in si povečali osebni dohodek.

Nenazadnje Masten opozarja na odpuščanje, saj bi se potreba po delavcih ob manjšem številu delovnih dni zagotovo zmanjšala: "Treba se je vprašati: ali je v času oziroma pred vrati najhujše gospodarske krize po drugi svetovni vojni, ko gospodarstvo nujno potrebuje čim večjo aktivnost in ukrepe proti brezposelnosti, res pravi čas, da sprejemamo ukrepe, ki delujejo ravno v nasprotno smer?"

Pri sekciji malih trgovcev in zadrug so izpostavili več malih trgovcev, ki se zavzemajo za odprtje trgovin ob nedeljah. Med njimi je direktor kmetijske zadruge Agraria, ki se nahaja tik ob meji, Robert Fakin. "Imeti trgovine zaprte v času, ko bo na obali več turistov, se mi zdi neumno. Nedeljskega izpada dohodka vsekakor ne bomo mogli nadomestiti v ponedeljek, saj bodo potrošniki enostavno odšli v najbližjo odprto trgovino, kar pomeni čez mejo, v tujino," je poudaril.

"65 zaprtih nedelj in dela prostih dni v enem letu za nas pomeni za skoraj dva meseca manjši priliv prihodka, kar si ob nedavni obnovi trgovine težko privoščimo," je izpostavil Danijel Kozjak iz Marketa Betka. "Delo ob nedeljah in praznikih je v turističnih krajih eksistenčnega pomena," pa je dodala Maruša Škopac iz družbe Fama trend.

DZ je prejšnji teden presodil, da je predlog novele zakona o trgovini, ki predvideva nedeljsko zaprtje trgovin in ga je v DZ na podlagi poziva sindikata vložila Levica, primeren za nadaljnjo obravnavo. V TZS noveli ostro nasprotujejo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
16. 07. 2020 16.07
Oprostite za direktnost...... a,če sosedje iz Austrije pozitivno izhajajo, ko imajo ob NEDELJAH trgovine ZAPRTE - moramo tudi Slovenci jih posnemati in spraševati za nasvet, če je to potrebno. Človeško dostojanstvo ima prednost pred kapitalom prosim lepo in Lp
Jojžek1
04. 06. 2020 10.15
+4
TRGOVINE OB NEDELJAH MORAJA BITI ZAPRTE in ne bluzite več !
Jojžek1
04. 06. 2020 10.12
+3
Naj bodo te gnile trgovine ob nedeljah zaprte in pika !
marko1310
02. 06. 2020 20.47
+6
Avstriji so vse trgovine v nedelo zaprte,Hofer ,Lidl zaprti nedelo in praznike ,in paradoks Slo Hofer,Lidl delajo sedem dni v tednu a delavci imajo enkrat manjše plače kot v Avstriji. Trgovec kateri dela šest dni na teden, pa ne more preživet ,naj zapre trgovino pa na zavod.
Paula
07. 06. 2020 20.27
-1
V Italiji so pa ODPRTE! Lidl je celo za 1.11. delal,! Spar pa nedelje dela od 8.30 do 20ih, Outlet Palmanova, Ikea in Tiare tudi! IN... Ogromno slovencev DANES tam, ko so nase trgovine bile zaprte!!! Kar zaprite in si bomo povedali 😉
tali?ni tom
02. 06. 2020 20.32
+10
ne me basat z takim naslovom 24! sam sem mali trgovec,samozaposlen,in sem odločno PROTI nedeljskemu delu in delu ob dela prostih dnevih! kdor nima dovolj pet,šest dni je od tu naprej pogolten do skrajnosti! in nabijanje enega v prispevkov da je izpad dohodka,sam ,odkar imam nedelje zaprte nimam niti evra prometa manj na mesec,nekak par sto evrov več od povprečja ki je bil v zadnjem letu! kar stranke nakupijo sedaj več v soboto in ponedeljek ,izkupiček teh dveh dni odločno preseže nedeljski izkupiček v razliki če bi seštel vse tri dni skupaj,zato,je to popolno zavajanje posameznikov ki so se zapufali do amena ker so mislili da je trgovina raj in brezveznikov na kvazi trgovinski zbornici ki je edino zato da dela probleme delavcem trgovine in da ima par osebkov dobro plačan šiht ki ga plača naivna raja z plačevanjem članarine ki niti ni majhna,ne moreš pa se jih otrest nikakor ko hočeš prekinit z njimi! vem iz izkušenk ko mi je umrl fotr in so težili za podaljševanje članarine čeprav je bil človek mrtev! tri mesece se jih nisem rešil dokler nisem zagrozil da jim bom dostavil spomenik da vidijo da je res mrtev,mrliški list ni bil dovolj! skratka,nedelje zaprto,da se tudi samozaposleni ki delamo šest dni v teh časih končno en dan v miru odpočijemo! sedemdnevni turnus je ubijajoč in odločno pripomore k boleznim srca zaradi stresa,utrujenosti kot uničenje psihe! in razpuščeno družino!nabijalcem pa ki navijajo za nedeljski šiht,v avstrijo vprašat kako lahko preživijo! ne bit preveč požrešen pa bo!
Uporabnik1095190
02. 06. 2020 19.18
+9
Proti zaprtju so večinoma tisti,ki sami ne delajo ob nedeljah oz. namesto njih delajo drugi. V marsikateri trgovini ob nedeljah še elektrike in trgovk ne pokrijejo,ker od zijal,ki se samo malo sprehajajo po trgovini,ker se nimajo kam dati pač ni profita. To sem večkrat slišal iz ust poslovodij v samih trgovinah. Z izgubo delovnih mest so strašili že pred leti,ko smo šli na referendum.
kakafonijaprava
02. 06. 2020 18.57
+0
saj lahko rečete trgovine z več kot 300 m2 se zaprejo....
LedenaGora
02. 06. 2020 15.32
+10
zakaj bi bla izkema bencinski servis???? ob nedeljah le prodaja bencina pa pika.... kaki pivo mleko moka...
babicagrenajug
02. 06. 2020 13.28
-14
Poznam ljudi, veliko njih, ki bi delali 36 ur na dan, če bi lahko. Imajo pač nek finančni cilj, ki se z omejitvijo delovnega časa oddalji. Takim je potrebno omogočiti delo.
neverminder
02. 06. 2020 15.04
+11
Vendar ne v nedeljo. Sej lahko maš 8 urni šiht pa še popoldanski S.P.
neverminder
02. 06. 2020 13.25
+39
Tisti mali obrtnik, ki bi imel rad ob nedeljah odprto, naj dela vsako nedeljo, ne da plača bogo prodajalko, ki visi tam 7 dni v tedno za 500€ plače, med tem, ko se on lahko za vikend z družino zapelje na morje.
ho?emVšolo
02. 06. 2020 13.24
+5
mali trgovci bodo lahko še naprej delali in tako bili vsaj malo konkurenčni
dinac
02. 06. 2020 13.17
+28
Saj mikro in mali lahko delajo. Večina jih je tako privat. Zakaj bi pa morali biti vele centri odprti? A zato ker vi lenuhi ne znate nikamor drugam it in nič drugega počet kot posedat v lokalih in biti vzvišeni povrh pa še pametni. Raj pojdite v naravo, izlet, do kakšnih sorodnikov al pa kr mal po svoje. Tako boste več naredili. Pa še nekaj. Trgovine leta nazaj niso bile odprte ob nedeljah. V soboto do 12-13 in to je blo to. Tako da delavke so prisilili da delajo ob nedeljah oziroma vsilili.
magnetka
02. 06. 2020 13.16
+30
Vsak kateri je proti zaprtju trgovin, naj gre delat ob nedeljah in praznikih, da bo videl kako je to, Kaj kmlu se bo naveličal. Osebno sem to že poskusila. ZATO TRGOVINE OB NEDELJAH MORAJA BITI ZAPRTE.
nimus
02. 06. 2020 13.24
+5
če bi ti prišteli zraven tvojih 8 ur se dodatnih 8 ur dela kot to delajo drugod po eu pa bi bila vesela torej bi imela 16 ur plačanih tako to delajo po skandinaviji in še drugod, ni problema z plačili , delo pa je vsak dan isto, plačati morajo pošteno ,
Paula
07. 06. 2020 20.31
Lisec7
02. 06. 2020 13.16
+27
.... in zakaj bi boral iti v nedeljo zjutraj ob 7 00 v trgovino? Doma imamo hladilnik, skrinjo, vrt.... pa je ja bolje, da greste v nedeljo k maši(tisti, ki verujete) ; jaz bi v nedeljo še gostilne zaprl---doma imam sod vina pa imam dost, pir kupim pa v petek, kruh tudi, saj je kruh dober tudi dva dni star---razen za prevzetne male damice----še star mama brez zob lahko poje skorjico kruha.
IS58
02. 06. 2020 13.25
+20
Lisec, prevzetne male damice pa si ga naj v nedeljo same spečejo. Naj se vstanejo ob 6 uri, kot trgovke v Mercatorjo, ko morajo v nedeljsko službo.
IS58
02. 06. 2020 13.27
-1
Nosmoke
02. 06. 2020 13.15
+0
Kakršnakoli razprava o odpiralnem času vsakogar ,ki nekaj ponuja je mlatenje prazne slame. Gre zgolj za odnos med ponudnikom ter kupcem ,kjer KDORKOLI tretji nima kaj filozofirati. Jugonostalgija in razmere v državi leta 1970 so očitno za mnoge še vedno prva in za njh edino prava izbira.....50 let kasneje !
IS58
02. 06. 2020 13.19
+17
Realist, za takšne mizerne dodatke trgovcev za delu ob nedeljah pa res lahko izrazimo svoje nestrinjanje z odprtjem trgovin ob nedeljah. Čisto iskoriščanje na račun kapitala.
Paula
07. 06. 2020 20.32
zajebant2
02. 06. 2020 13.11
+29
trgovine morajo ostati zaprte ob nedeljah in praznikih tu ni dileme več
IS58
02. 06. 2020 13.12
+23
Mungos2
02. 06. 2020 13.10
+21
Mali trgovci, zaradi takšnega razmišljanja, boste vedno mali !!!!TRGOVINE MORAJO BITI OB NEDELJAH ZAPRTE !!
Ježek Moli Moli
02. 06. 2020 13.09
-30
Gre za kratenje svoboščin z veliko gospodarsko škodo. Poznam nekaj prodajalk, ki so izbrale ta poklic samo za to, ker rade delajo ob nedeljah. Kaj bo naslednji korak? Prepoved dela v nedeljo? Moramo vsi preživeti nedelje na točno določen predpisan način? Grozno je videti koliko ljudi odprto podpira omejevanje človeške svobode.
dinac
02. 06. 2020 13.10
+12
zajebant2
02. 06. 2020 13.12
+21
avstrici so propadli, ker imajo ob nedeljah zaprto, smešno razmišljanje
IS58
02. 06. 2020 13.14
+8
snopsar
02. 06. 2020 19.34
-2
Alo ježonja, kaj je to steboj? Poznaš prodajalke, ki so hodile v trgovsko šolo samo zato, ker rade delajo ob nedeljah. Ne morem verjet kakšen car si, vsaka ti čast. 30€ dodatka za nedeljsko delo na mesec raje delajo, kot pa da so doma z družino? Res si car.
Paula
07. 06. 2020 20.34
Pejte pogledat ob nedeljah v Italijo...pol Slovenije je tam
NiggerianScam
02. 06. 2020 13.03
+4
Dokler je delavec pripravljen delati na praznike, vikende, nočne, nadure in je temu primerno plača toliko višja ne vidim potrebe po omejevanju le tega. Pozablja se pa na vse ostale, ki imamo tudi zoprne urnike in nič kaj dosti bolj višje plače. V varovanju je v večini kolektivna pogodba, 550€ bruto osnove, dodatek do minimalca...Mejhna osnova pa pomeni izjemno nizek dodatek za nočno delo, delo za vikend in praznike itd.
IS58
02. 06. 2020 13.11
+11
A ni dovolj , da varnostnike izkoriščajo, ki pa morajo zaradi narave dela, delati tudi ob nedeljah in praznikih?Trgovci niso pripravljeni delati ob nedeljah in praznikih za tako majhen dodatek!!!!
Lumpe?ka
02. 06. 2020 13.37
+0
Sorry vse štekam... Ampak tale dodatek k minimalcu mi pa ni jasn pa nisi ti nč kriv ampak če je minimalac je minimalc brez da država dodaja zraven.... Ne vem kako se to dovoli... Pol je res bulš bit na socialni(pa jest nisem).
nimus
02. 06. 2020 12.57
+10
plačat 100% vikende tako kot to imajo ponekod po evropi skandinavci imajo trgovine vse dni odprte do 22 ure. So pa zato plačani 100% dodatno, čas turistične sezone nekaterim trgovinam ob vikendih prinese ogromno dobička spomnite se nekaterih velikih trgovcev kako so se hvalili za čas božičnih praznikov ob vikendih ogromen zaslužek, čas turističnih sezon ogromen zaslužej torej je prbolem, ker ne plačujejo dovolj svojih delavcev, če bi bili plačani kot je treba še kako bi delali z veseljem ljudje, saj ve zakaj dela.