-1°C
Podatki za dan: 28. 11. do 24.00
Oboleli
75,218
+1106
+1.5%

Maska čez oči: inšpektorat uvedel nadzor. Do nadaljnjega brez ocen?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Staša Lozar /STA /
KOMENTARJI
150
Šolski inšpektorat se bo po našem razkritju, da po nekaterih šolah učitelji otroke silijo, da morajo med ocenjevanjem na daljavo nositi maske, lotil obravnave primera, saj se jim zdi ravnanje učiteljice nesprejemljivo. Neuradno smo izvedeli tudi, da se je sestal Strokovni svet za splošno izobraževanje, ki naj bi ministrici za šolstvo predlagal, da naj učitelji do nadaljnjega odložijo vsa ocenjevanja znanja, saj pri šolanju na daljavo niso vsi otroci v enakem položaju. Predlagali naj bi ji tudi ukinitev konferenčnih obdobij.

Po našem razkritju, da so si morali otroci na eni izmed osnovnih šol med ocenjevanjem na daljavo čez oči povleči masko, je danes na nogah šolski inšpektorat. Da primer kliče po pregledu, ali ni morebiti prišlo celo do nezakonitih ravnanj, tako glavni inšpektor Simon Slokan. "Vse postopke začnemo po uradni dolžnosti. To pomeni, da vse te zadeve že štejemo kot prijavo, ugotavljamo okoliščine, elemente, ki lahko privedejo do inšpekcijskega nadzora, in že lahko začnemo take postopke,"pravi.

PREBERI ŠE
Navodila učiteljev: maska čez oči, ocenjevanje v posebnem prostoru ...

Maske v šolah
Maske v šolahFOTO: Dreamstime

Ob tem pa vroč kostanj, tako za učitelje, kot za učence - kako ocenjevati v času pouka na daljavo. Trenutno je vse v rokah ravnateljev. Medtem ko se nekatere šole odločajo, da ocenjevanj do nadaljnjega ne bo  in druge ocenjujejo zato, da otroci ne bi dobili vseh kontrolnih na mize naenkrat, ko se bodo vrnili v šole, pa Zavod za šolstvo poziva celo, naj se učitelji izogibajo pisnim ocenjevanjem.  

"Dokler nismo vsi na nekem skupnem mestu, dokler nimajo vsi otroci enakih možnosti, tako ocenjevanje legitimno ne more biti," je odločitev, da ocenjevanj ne bo, utemeljila Jožica Frigelj z osnovne šole Ketteja in Murna v Ljubljani. "Zdaj, ko se vleče in iz tedna v teden, ne vemo, kdaj, kako in ali se bodo učenci sploh vrnili, je toliko težje, ker je preverjanje in ocenjevanje znanja ena od sestavin pedagoškega procesa," pa je nasprotno odločitev zagovarjal ravnatelj SVŠGUGL Alojz Pluško.

"Tisto, kar se pokaže pri poučevanju na daljavo je, da so pogoji zelo neenaki za učence in kar je gotovo vprašanje: koliko je tako ocenjevanje lahko pošteno," pa se sprašuje Anton Meden, predsednik Zveza aktivov svetov staršev Slovenije.

Ob tem pa neuradna novica, da naj bi prav zaradi neenakopravnega položaja otrok Strokovni svet za splošno izobraževanje ministrici za šolstvo Simoni Kustec jutri predlagal, naj vsa ocenjevanja počakajo na vrnitev otrok v šole. Takrat bi se tudi ukinilo konferenčna obdobja in zmanjšalo zahtevano količino ocen.   

Janša: Odpiranje šol in vrtcev pod strogimi ukrepi

PremierJanez Janša meni, da se je vlada za šolanje na daljavo v drugem valu epidemije odločila prepozno. Odpiranje šol in vrtcev bo zdaj prioriteta, a bo šolanje moralo potekati pod strogimi ukrepi, je dejal v pogovoru za TV Slovenija. 

Meni tudi, da se je vlada za šolanje na daljavo odločila prepozno, saj so podatki kasneje pokazali, da je število okužb v vzgoji in izobraževanju še enkrat višje od povprečja v državi. Kot eno večjih napak je ocenil odločitev, da v vrtcih in v prvi triadi ni bilo treba nositi mask. "Tisti teden nas je stal kakšnih 30 odstotkov okužb, ki jih imamo danes," je dejal.

Pri sproščanju ukrepov bodo prva prioriteta vrtci in šole, a ob strogih ukrepih. "Če bomo to sposobni disciplinirano narediti, verjamem, da imamo lahko šole in vrtce odprte tudi, ko bo grozil tretji val (...) Sicer se bojim, da bomo odpirali in zapirali in da bo škoda velika," je poudaril.

Koronavirus pasica november