Korona

Maska čez oči: inšpektorat uvedel nadzor. Do nadaljnjega brez ocen?

Ljubljana, 19. 11. 2020 19.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Staša Lozar, STA
Komentarji
151

Šolski inšpektorat se bo po našem razkritju, da po nekaterih šolah učitelji otroke silijo, da morajo med ocenjevanjem na daljavo nositi maske, lotil obravnave primera, saj se jim zdi ravnanje učiteljice nesprejemljivo. Neuradno smo izvedeli tudi, da se je sestal Strokovni svet za splošno izobraževanje, ki naj bi ministrici za šolstvo predlagal, da naj učitelji do nadaljnjega odložijo vsa ocenjevanja znanja, saj pri šolanju na daljavo niso vsi otroci v enakem položaju. Predlagali naj bi ji tudi ukinitev konferenčnih obdobij.

Po našem razkritju, da so si morali otroci na eni izmed osnovnih šol med ocenjevanjem na daljavo čez oči povleči masko, je danes na nogah šolski inšpektorat. Da primer kliče po pregledu, ali ni morebiti prišlo celo do nezakonitih ravnanj, tako glavni inšpektor Simon Slokan. "Vse postopke začnemo po uradni dolžnosti. To pomeni, da vse te zadeve že štejemo kot prijavo, ugotavljamo okoliščine, elemente, ki lahko privedejo do inšpekcijskega nadzora, in že lahko začnemo take postopke" pravi.

Maske v šolah
Maske v šolah FOTO: Dreamstime

Ob tem pa vroč kostanj, tako za učitelje, kot za učence - kako ocenjevati v času pouka na daljavo. Trenutno je vse v rokah ravnateljev. Medtem ko se nekatere šole odločajo, da ocenjevanj do nadaljnjega ne bo  in druge ocenjujejo zato, da otroci ne bi dobili vseh kontrolnih na mize naenkrat, ko se bodo vrnili v šole, pa Zavod za šolstvo poziva celo, naj se učitelji izogibajo pisnim ocenjevanjem.  

"Dokler nismo vsi na nekem skupnem mestu, dokler nimajo vsi otroci enakih možnosti, tako ocenjevanje legitimno ne more biti," je odločitev, da ocenjevanj ne bo, utemeljila Jožica Frigelj z osnovne šole Ketteja in Murna v Ljubljani. "Zdaj, ko se vleče in iz tedna v teden, ne vemo, kdaj, kako in ali se bodo učenci sploh vrnili, je toliko težje, ker je preverjanje in ocenjevanje znanja ena od sestavin pedagoškega procesa," pa je nasprotno odločitev zagovarjal ravnatelj SVŠGUGL Alojz Pluško.

"Tisto, kar se pokaže pri poučevanju na daljavo je, da so pogoji zelo neenaki za učence in kar je gotovo vprašanje: koliko je tako ocenjevanje lahko pošteno," pa se sprašuje Anton Meden, predsednik Zveza aktivov svetov staršev Slovenije.

Ob tem pa neuradna novica, da naj bi prav zaradi neenakopravnega položaja otrok Strokovni svet za splošno izobraževanje ministrici za šolstvo Simoni Kustec jutri predlagal, naj vsa ocenjevanja počakajo na vrnitev otrok v šole. Takrat bi se tudi ukinilo konferenčna obdobja in zmanjšalo zahtevano količino ocen.   

Janša: Odpiranje šol in vrtcev pod strogimi ukrepi

Premier Janez Janša meni, da se je vlada za šolanje na daljavo v drugem valu epidemije odločila prepozno. Odpiranje šol in vrtcev bo zdaj prioriteta, a bo šolanje moralo potekati pod strogimi ukrepi, je dejal v pogovoru za TV Slovenija. 

Meni tudi, da se je vlada za šolanje na daljavo odločila prepozno, saj so podatki kasneje pokazali, da je število okužb v vzgoji in izobraževanju še enkrat višje od povprečja v državi. Kot eno večjih napak je ocenil odločitev, da v vrtcih in v prvi triadi ni bilo treba nositi mask. "Tisti teden nas je stal kakšnih 30 odstotkov okužb, ki jih imamo danes," je dejal.

Pri sproščanju ukrepov bodo prva prioriteta vrtci in šole, a ob strogih ukrepih. "Če bomo to sposobni disciplinirano narediti, verjamem, da imamo lahko šole in vrtce odprte tudi, ko bo grozil tretji val (...) Sicer se bojim, da bomo odpirali in zapirali in da bo škoda velika," je poudaril.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmickica
23. 11. 2021 12.40
Maska čez oči, hehehe... Mogoče se res sliši bolj grozno, kot je v resnici. Ampak kako naj sicer učitelj ve, da otrok na drugi strani ne bere od kje, ali mu kdo prišepetava, ipd... Ko bo konec te korone, bodo sami odličnjaki.
sancisanci
22. 11. 2020 19.36
Učitelji bi lahko imeli eno uro Zooma na teden, in sicer razredno uro na razredni stopnji in za vsak predmet na predmetni stopnji. Seveda bi se morali učitelji med seboj uskladiti, če je v eni družini več otrok iz različnih razredov in dati možnosti individualne udeležbe na zoomu. Poleg tega bi morali učitelji prve triade pošiljati zgolj zvočna ali slikovna navodila, ker večina otrok se ne bere, starši pa smo svojo šolo že naredili. Za učence, ki nimajo možnosti dostopa do interneta, bi šola lahko nabavila USB ključek za povezave (danes jih ponuja že skoraj vsak operater). Za tiste, ki nimajo računalnika pa bi omogočili dostop do šolske rač učilnice (večina šol ima 30 ali več računalnikov). Pa učitelji bi morali pokazati predvsem več samoiniciative, ker so do zdaj živeli kot bobki v loju, saj ko so enkrat naredili učne priprave, so delali zgolj lepotne popravke, mnogo jih ni niti vedelo (raziskava leta 2016), da so se učni načrti novelirali leta 2008, 2011,...na faxu so se učili kako se prižge grafoskop,kako se snema iz kasete na cd in pa kako se lepijo na okna oblački,mavrice.(malo za hec ,malo za re)Ocenjevanja sploh nebi smelo biti.Največji problem imajo učitelji ,ki se ne znajdejo v svetu tehnologije.
Kolodont 2000
26. 11. 2020 19.33
+1
Vi pa ogromno veste o tem, kaj bi morali drugi delati ...
krona
20. 11. 2020 18.13
+2
Ravnatelji in učitelji si preveč dovolijo. Posegajo v našo zasebnost. Obvezne kamere. Zakaj????????? Če nimaš kamere pa sankcije. Starši moramo ven iz prostora v katerem je spletna učilnica. Kaj pa če živiš v enosobnem stanovanju? Naj gremo ven na mraz. Dijaki, starši in otroci nismo krivi za razmere katere so v naši državi. Nimamo vsi starši učiteljskih plač, nekateri dobimo le minimalca.
aleksandar1964
20. 11. 2020 17.46
+1
Ko sem jaz studiral je v.prvi.letnik stfojne fakultete bilo upisano 125 studentov. V prvem letu jih je sla polovica. Studij moje generacije na tem faksu koncalo 38. Danes vsak ki vpise konca Halooo. Pa se na izpit si lahko sel 3x potem adio. Kaj bo z mojimi otroci bog ve.
Apostol1
20. 11. 2020 14.44
+1
Zakaj sprašuje učitelj učenca pred tablo , ja po moje zato da ve koliko se je otrok naučil in povsem isto je če otrok odgovarja na ustna vprašanja z masko na očeh tule pa res ni vredno filozofirati ali je prav ali ne , ker je vsakem primeru zadoščeno osnovni potrebi preverjanja znanja.
Poldileo
20. 11. 2020 13.52
-2
Šola na daljavo ni šola. Prekinite to, naj drugo let začnejo znova. To je muka za otroke, starše in učitelje. Pa lep dan še naprej!
krona
20. 11. 2020 18.14
-1
Res je. Zaradi enega leta ne bo nobenega manj.
Trippin balls
20. 11. 2020 13.25
+2
maska čez oči lol in potem tak človek poučuje karkoli
User1563571
20. 11. 2020 13.08
-3
Znanje se da preverit na številne načine, ne le s testi. Kdo je tu nesposoben?
TerminatorX
20. 11. 2020 13.03
+2
Učitelje ne samo, da bi morali imeti že davno izdelan načrt ešolskega poslovenja, smernice, imeri bi morali tudi v popolnisti izdelan pametni šolski ocenevalni sistem baziran na smart contractu. Kaj pa je nardeit ene par vprašalnikov, ene par animacij in to commitat pol v bazi. Izgleda, da imamo šolski sitem, ki bazira na FDV front endu.
medus
20. 11. 2020 13.01
-1
Vsem naj dajo petke, tudi študentom
Kiki11
20. 11. 2020 13.00
+1
Pazi Štrukelj ne more dihat Vse lahko normalno teče če se starši nebi mešal zraven kako morajo delat učitelji starši naj bomo v pomoč ne pa da pametujemo učiteljem
Mr Mojo Risin
20. 11. 2020 16.36
+1
Drugod po svetu učitelji nimajo s tem problem. Po raziskavah je to problem predvsem slovenskih učiteljev. Še več drugje "vmešavanje" pozdravljajo in se kaže pozitivno pri bralni pismenosti itd.
User1563571
20. 11. 2020 12.52
+2
Maskoa čez oči spominja na streljanje pred zidom... A res vsi tisti, ki načrtujejo dwlo na daljavo, ne znajo ugotoviti, kako preveriti znanje brez goljufanja? Sicer se je pa v vseh šolskih sistemih našel najmanj eden, ki je plonkati znal.
TerminatorX
20. 11. 2020 12.57
+3
To ni nič v primeru z drugimi težkimi zlorabami po OŠ ob vedneju MInistrstva. To ni inspektorat, to je mafija. Kot je bil ovaden dedek otroka ki je bili s stani elektrarne splavljne po soči, bo tudi tole stvar, ki se bo na koncu sprevrgla v teror nad starši. Nihče za nič ne bo odgovarjal.
Mr Mojo Risin
20. 11. 2020 16.39
Za to nosijo velik del krivde mediji. Kakršenkoli problem v šolstvu, ki se znajde v javnosti demantirajo s "starši so krivi". O šolskem sistemu obstaja malo morje raziskav, ki potrjujejo ne samo, da pri nas problemi so, ampak, da so še hujši kot se zavedamo a niti tisti, ki na to skušajo opozarjat niti ne pomislijo, da bi jih lahko uporabili v lastno korist. Zanašajo se na anekdotične primere politika in mediji pa to obrnejo proti njim.
meval
20. 11. 2020 12.32
+7
Ocenjevanje je domena ucitelja (seveda je maska odvec), popolnoma pravicno pa ni nikoli, kot nobena stvar na tem svetu. Ucimo se sicer za znanje, ne za ocene, a ne ;)
TerminatorX
20. 11. 2020 12.50
+5
Daj tamala te men povej kaj je topla voda. Šolski sistem osemletke v jugi in gimnazije od časa SHS bi danes bil optimum za doseganje vrhunskih rezultatov znanja. Ne pa da se je razvrednotilo OŠ, gimnazijo in tudi fakse, ki so bili nastavljnei tako, da noben Slokan nebi prišel skozi sito akademske izobrazbe. Še danes bi drćil dviganje zastave na Policiji v spodnjem dupleku. Tako pa imamo krdelo dr. profesor inspektoric iz rvatije, k iskrbijo samo zato da je denar iz proračuna v popolnosti pocuzan.
aleksandar1964
20. 11. 2020 13.02
+4
Bravo za komentar Terminatorx se popolnoma strinjam. Bolonja = bebavost
Mr Mojo Risin
20. 11. 2020 16.54
Pri nas so bili standardi vedno nizki. Imaš raziskave iz sredine 90ih kjer so naši izobraženci iz zlatih časov podpovprečno bralno in numerično pismeni. Naš šolski sistem je vedno deloval po principu pasivne družbene selekcije. Večini se do sredine 90ih ni niti sanjalo o univerzi. To se je potem spremenilo in začele so se odpirat visoke šole, potem univerze "za stopnjo" medtem, ko se na "elitne" fakultete še naprej vpisuje predvsem elita (vir raziskave večnega ministra Slavka Gabra in tudi predlanska raziskava Državnega izpitnega centra). Univerze ne delajo selekcije po kvaliteti ampak čisto kvantitativno in pri tem ima statistično prednost elita. Pri nas je 25%(največ izmed držav OECD) diplomirancev v srednješolskih službah. Da so pri nas na Univerzi (sploh naravoslovno tehnične smeri) standardi nizki vedo vsi, ki so bili na takih fakultetah in odprli knjigo - seveda angleško. Takoj ti je jasno, da so pri nas standardi smešno nizki in čez ozka grla prihajajo tisti, ki pač poznajo trike za ostale zmanjka prostora in potem se izpiti vlečejo(v ekstremnih primerih pisni izpit z edino funkcijo omejevanja števila kandidatov na ustnem, v smislu da niti ne veš koliko točk imaš). Res profesorji jamrajo, da so nizki standardi a zastavili so jih oni. Če jih postaviš primerno visoko in ustvariš normalne pogoje za študij se pač ne moreš it selekcije kar pa naš sistem nebi prenesel. Mi smo imeli samo enega profesorja z primernimi standardi (vele znanstvena eminenca) najbolj je motil tiste, ki so bili najbolj pridni in iz najbolj elitnih gimnazij.
bimbolina
20. 11. 2020 12.25
+3
Ne rabis bit ravno doktor, da vidis, da ukrepi niso ucinkoviti🙄 pa se kar serjejo z omejitvami. Omejeni so pa sami...
bimbolina
20. 11. 2020 12.15
+3
Ja ja, seveda, se strozji ukrepi v solah. Se vidi, da niste normalni😤😤‼️‼️ potem raje pustite vse zaprto, ker moj otrok maske NE bo nosil NE med poukom in NE na hodniku🤬
Uporabnik20876
20. 11. 2020 12.37
+2
enfrancl
20. 11. 2020 12.40
+1
Franci Petelinc
20. 11. 2020 12.07
+5
To je javni medij in podatek, da otroci rabijo masko za videokonferenco, se mi zdi skrajno butast in neprimeren. Slučajno delam na šoli in se dnevno trudim, da se vsaj polovica učencev poveže tudi video, kar ne morem zahtevat. Če bi se kdo prijavil z masko bi mislil, da se dela norce iz mene. Ensko si mislim, ko vidim tale zapis. zprosim, ds ne širite laži!
JohannDoe
20. 11. 2020 11.20
+1
@sosed Maska čez oči med spraševanjem je izživljanje? Pa dajte no. Se nisi nikoli igral ali gledal otroke, ko se igrajo? Pa učenci od sredine do zanjih razdredov osnovne šole so zate "malčki"? Bi jih morali po tvojem do vpisa v srednjo vse obravnavat kot, da so ravnokar upihnili prvo svečko?
Mr Mojo Risin
20. 11. 2020 11.30
+1
Dajmo bit pošteni. Če se tak mladostnik postavi zase in zoperstavi učitelju bomo tarnali, da ne upoštevajo več učiteljeve avtoritete, če učiteljem to prepovemo potem jih ovijamo v vato, če pa kolonijo vsaki učiteljevi muhi so pa žilavi in samostojni?
Mr Mojo Risin
20. 11. 2020 11.16
+4
Pa sej ne moreš verjet! Faganel tukaj pred par dnevi pravi, da šole - sploh prvi razredi - niso problem. Janša, da so se izkazale za zelo velik problem. Septembra Kustec, da šole niso problem, NIJZ isti dan da precej okužb prihaja iz šol. Med tem, ko nas naprošajo, da naj prosim poslušamo stroko nam je takrat stroka razlagala, da v razredih ni treba nosit mask, ker je tam majhna verjetnost širjenja - konkretno NIJZ(ki so za MIJZ spisali ukrepe za šole) in Lejko Zupanova, predstojnica Infekcijske btw. Ihan je v intervjuju za 24ur (v Delu recikliran v kolumno) sicer namignil, da se bo Korona veselo širila po šolah a to za medije ni bilo zanimivo in so vsi povzemali bolj filozofski del o tem kako smo vsi eni podivjani pubertetniki, ki potrebujemo stroga navodila, ker enostavnih nismo sposobni upoštevat.
JohannDoe
20. 11. 2020 10.56
+2
Kako ste prpaljeni, ne moreš verjet. To z masko čez oči med spraševanjem je kvečjemu inovativno in praktično, reakcija na to pa lep primer kako ena ovca zameketa, druge pa za njo, čeprav ne znajo razložit zakaj, ampak ker vsi meketajo, je to potem prav. Otroke lahko na enostaven način ocenijo na daljnavo brez, da sedijo zraven. Masko pa lahko potem starši po spraševanju uporabijo za v trgovino, itak kaka znanost glede teh mask ne gre v betice.
Victorinox
20. 11. 2020 11.14
+3
Tako je. V Sloveniji se že vrsto desetletij kaže čredni nagon.
TEDO84bv0MEDO
20. 11. 2020 10.51
+0
Kaj si bodo še izmislili? Da gre korona tudi v želodec in čreva, zato bo treba imeti masko tudi na riti, da ne bo prdec šel ven? :)
JohannDoe
20. 11. 2020 11.04
-1
Verjetno je to, to. Izpolnjuješ pogoje za prvo ligo.
Mr Mojo Risin
20. 11. 2020 11.21
+2
Naj ne bi prišla živa čez. Črevesje ima tudi celice s tistimi receptorji skozi katere prodira Korona v pljučih. Prebavne težave so tudi simptom.