Korona

Pošle zaloge otroških mask: 'Otroci lahko ta teden uporabljajo maske iz blaga'

Ljubljana, 08. 11. 2021 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
280

Z novim odlokom je vlada prepovedala uporabo mask iz blaga v javnih zaprtih prostorih. Gre za odločitev, ki je presenetila marsikoga, saj so bile maske iz blaga dovoljene kar leto in pol. Mnogi so pohiteli v lekarne in trgovine po medicinske maske, a jih marsikje ni več na zalogi. Kot je pojasnila Logarjeva, če kirurških mask ni na zalogi, lahko otroci ta teden še uporabljajo maske iz blaga. Največ težav imajo starši šolarjev, saj morajo zagotoviti medicinske maske tudi zanje, kar pa je za marsikoga precejšen finančni strošek.

Četrti val epidemije je s seboj prinesel rekordne številke okuženih oseb in izredno zaskrbljujoče stanje v naših zdravstvenih ustanovah. Tudi zato je vlada sprejela nekaj novih ukrepov, s katerimi želi vsaj nekoliko omejiti nadaljnje širjenje okužb. Eden od teh je obvezna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2 pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Nič več torej niso ustrezna zaščita maske iz blaga, pa četudi gre za večslojne.  Ker je bil odlok sprejet čez noč, so maske za otroke v številnih lekarnah in prodajalnah pošle. 

Kot je za RTV Slovenija povedala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar, maske FFP2 otrokom ne priporočajo, saj ne tesnijo. Ker v trgovinah še ni dovolj velikega števila kirurških mask,  naj otroci uporabljajo tiste iz blaga, ko pa se bodo zaloge ponovno vzpostavile, pa naj otroci preidejo na kirurške maske, je  v oddaji 24UR ZVEČER pojasnila Logarjeva. 

Skoraj pet evrov dodatnega mesečnega stroška na enega otroka

Bo pa marsikoga ta ukrep še dodatno udaril  po žepu, še posebej družine z več otroki. Paket 50 medicinskih zaščitnih mask stane v razponu od štiri pa vse do 10 in več evrov, kar pomeni, da boste za eno masko odšteli v najboljšem primeru osem centov. Če je otrok v šoli v povprečju pet ur in velja, da je priporočljivo kirurško masko zamenjati na dve uri, v primeru povečane aktivnosti ali pa poškodbe maske pa še prej, potem morajo starši otroku zagotoviti dnevno vsaj tri maske, kar pomeni na tedenski ravni 15 na mesečni pa celo 60 mask. To pa pomeni mesečno 4,8 evra dodatnih stroškov na otroka. Številni bralci nas opozarjajo, da je kirurške maske za otroke praktično nemogoče dobiti. Tako nam je pisala bralka iz Kranja, ki opozarja, da jih v kranjski lekarni nimajo več. "Prosim, da v imenu staršev raziščete, kje lahko kupimo otroške kirurške maske in po kakšni ceni? Kdo bo tukaj spet zaslužil?" se sprašuje. 

Ker je odlok v veljavo stopil praktično čez noč in se nanj ni bilo časa pripraviti, saj so bile trgovine in lekarne v nedeljo zaprte, bi bilo edino pravilno, da bi kirurške maske učencem, ki so v šole prišli s svojimi maskami iz blaga, priskrbela šola. A tega večina ni pripravljena storiti. 

Otroci, zlasti mlajši, potrebujejo masko, ki bo po velikosti prilagojena njihovemu obrazu.
Otroci, zlasti mlajši, potrebujejo masko, ki bo po velikosti prilagojena njihovemu obrazu. FOTO: POP TV

Kdo bi moral zagotoviti maske učencem?

Večina šol zagotavlja zaščitne maske za zaposlene, le redke tudi za šolarje. Praviloma samo v primerih, če je učenec pozabil masko doma ali se mu je poškodovala. Kako bo sedaj, ko mnogi starši svojega otroka v šole ne morejo več poslati z maskami iz blaga, še preverjamo. Bodo šole s pomočjo ustanovitelja zagotavljale medicinske maske tudi vsem otrokom? Bo breme nakupa mask prevzela država in zagotovila dovoljšno količino ustreznih mask, če se je že odločila, da maske iz blaga prepove? 

Zaradi varčevanja nekateri več dni nosijo isto masko

Mnoge družine se že sedaj težko preživljajo in računajo na pomoč šolskih skladov pri plačilu šolskih potrebščin, obrokov in raznih šolskih dejavnosti. Ta ukrep jih postavlja še v slabši položaj. Že sedaj mnogi cel dan nosijo isto kirurško masko, pa čeprav pravila nošenja navajajo, da je treba kirurško masko zamenjati na vsaki dve uri, ali pa še prej, če se zmoči. Nekateri isto masko uporabljajo celo več dni, opozarjajo različni učitelji, ki so dnevno v stiku s svojimi učenci in jim ti zaupajo domače težave.

S tem se odpira vprašanje, ali bo v teh primerih, ko ljudje zaradi finančnega bremena ne bodo menjavali maske, res poskrbljeno za boljšo zaščito populacije in zmanjšano tveganje za prenos okužb?

Ključna je pravilna uporaba maske

Že vse od začetka epidemije strokovnjaki opozarjajo, da je uporaba mask eden izmed ukrepov, s katerim lahko učinkovito prispevamo k obvladovanju širjenja okužbe. Seveda ob pogoju, da se maske nosi oziroma uporablja pravilno. Večina od nas se je na maske v zaprtih prostorih že navadila, nekateri pa jih še vedno zavračajo ali jih ne znajo uporabljati pravilno. Tako jih imajo številni še vedno nameščene pod nosom ali pa se ne prilegajo njihovemu obrazu in ostaja prostor, kjer se virusi še vedno lahko širijo v bližnjo okolico. 

Otroci, zlasti mlajši, potrebujejo masko, ki bo po velikosti prilagojena njihovemu obrazu. Prav teh otroških medicinskih mask je v lekarnah najmanj. Kot so sporočili iz različnih lekarn po Sloveniji, je povpraševanje po kirurških maskah močno poskočilo. Nekje so zato povečali zaloge in zaenkrat pomanjkanja tovrstnih mask ne zaznavajo. Je pa v večini lekarnah zmanjkalo kirurških mask za otroke, prav tako njihovim dobaviteljem. Pričakujejo, da bodo ponovno na voljo čez teden dni. Kaj pa v vmesnem času? Je bolje, da učenci nosijo preveliko kirurško masko kot pa prilegajočo se masko iz blaga?

Namreč na NIJZ med splošnimi napotki in navodili glede zaščitnih mask navajajo, da tip maske za splošno uporabo ni posebej predpisan, svetujejo le, da uporabljate masko, ki se obrazu dobro prilega, predvsem ob nosnem korenu, ob straneh obraza in pod brado.

Maske iz blaga so bile dovoljene od začetka epidemije, zdaj pa se je vlada odločila, da se njihova uporaba prepove.
Maske iz blaga so bile dovoljene od začetka epidemije, zdaj pa se je vlada odločila, da se njihova uporaba prepove. FOTO: Shutterstock

V prvem valu ob pomanjkanju medicinskih mask situacijo reševale maske iz blaga

Ko je Evropo zajela epidemija covida in je bilo kirurških zaščitnih mask premalo na trgovskih policah, da bi bile na voljo vsem, so se številni prostovoljci vključili in začeli izdelovati maske iz blaga. S temi maskami so mnogi lahko končno poskrbeli za svojo osnovno zaščito, hkrati pa jim je bila maska ob ustreznem vzdrževanju na voljo dlje časa. 

Vmes je sicer vlada pomanjkanje kirurških mask blažila z nakupom in razdeljevanjem ponesrečenih mask iz papirja in navadne gumice, a so si mnogi raje izdelali svojo masko iz blaga, saj so analize pokazale, da so tiste večslojne in iz bolj gostega blaga vsaj 50-odstotno učinkovite. To je seveda še vedno precej manj učinkovito kot zaščita, ki jo nudijo kirurške maske ali FFP2 maske, a finančno veliko bolj dosegljivo za posameznika.

Kaj je pokazala raziskava?

Skupina raziskovalcev z Instituta Jožef Stefan je v lanskem testu mask preverjala njihovo učinkovitost pri delcih, podobno velikih, kot je novi koronavirus. Ugotovili so, da je učinkovitost mask z oznako FFP2 in FFP3 ter znakom CE izredno visoka (več kot 96 odstotkov). Učinkovitost medicinskih (kirurških) mask, je okoli 80 odstotkov. Učinkovitost mask iz blaga pa je močno odvisna od vrste blaga, števila slojev blaga in kroja. Učinkovitost najboljših je bila okrog 50-odstotna.

Opozarjajo, da je za vsako masko ključno, da se mora obrazu dobro prilegati in mora pokriti tako nos kot tudi usta. Če jo je treba kar naprej popravljati, takšna maska ni primerna. Zato je pomembno, da tudi pri nakupu maske pazite na ustrezno velikost, še posebej, če maske kupujete za otroke.

Zanimivo je tudi, da do sedaj strokovnjaki nikoli niso nasprotovali uporabi mask iz blaga v zaprtih javnih prostorih. Še več, NIJZ v svojih priporočilih glede nošenja zaščitnih mask navaja, da so nemedicinske obrazne maske, ki vključujejo različne oblike doma izdelanih ali komercialnih mask in pokrival za obraz iz blaga, drugega tekstila ali drugih materialov, neprimerne le pri uporabi v zdravstvenih ustanovah, v ostalih primerih pa njihova uporaba ni odsvetovana.

Vladni odlok in priporočila strokovnjakov spet na dveh različnih bregovih

Zato smo se obrnili na Ministrstvo za zdravje in NIJZ, da pojasnijo, zakaj sedaj takšne razlike glede uporabe zaščitnih mask. Je ta sprememba sploh posledica mnenja strokovne skupine? Na NIJZ imajo namreč v priporočilih glede uporabe zaščitnih mask, ki so veljavna v tem tednu, še vedno navedeno sledeče:

- Uporaba maske je priporočljiva za osebe s simptomi ali znaki covid-19, pri čemer v teh primerih NIJZ svetuje uporabo medicinske obrazne maske. Slednjo svetuje tudi za osebe s povečanim tveganjem za težek potek bolezni covid-19.

- Prav tako je maska po mnenju NIJZ priporočljiva za osebe, ki negujejo bolnika s sumom na covid-19 ali s potrjenim covid-19.

- Maska je priporočljiva tudi za osebe, ki negujejo izjemno ranljivo osebo za težji potek covid-19 in ni iz istega gospodinjstva.

- Za osebe, ki se zadržujejo v zdravstveni ustanovi.

- Za osebe, ki uporabljajo javni prevoz.

- Za osebe, ki se zadržujejo v javnem zaprtem prostoru.

- Za osebe, ki se zadržujejo v zasebnem zaprtem prostoru, če so v prostoru osebe iz različnih gospodinjstev.

- Za osebe, ki se zadržujejo na prostem, kjer ni mogoče vzdrževati medosebne razdalje najmanj 1,5 metra (izjema so osebe iz istega gospodinjstva).

Prav tako na NIJZ v posodobljenih priporočilih navajajo, da učenci do vključno 11. leta starosti ne rabijo nositi mask znotraj matičnega oddelka, medtem ko je uporaba mask v učilnicah izven matičnega oddelka in v skupnih prostorih šole priporočena. Prav tako je uporaba maske v učilnicah in skupnih prostorih šole priporočena za učence od 12. leta dalje. Zakaj takšna razlika med priporočili strokovnjakov in odlokom vlade? Na pojasnila pristojnih še čakamo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (280)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

twitty
09. 11. 2021 20.50
+1
Preden kupite maske - ali preverite, da so res ustrezne kvalitete kot kirurške maske? Kar večina prodaja so bolj kozmetične maske, ki le izgledajo kot kirurške, niso pa nikakor ustrezne kvalitete, da bi jih lahko zamenjali za medicinske/kirurške
Thor
09. 11. 2021 10.16
+2
skladišča polno mask kam z njimi ??? čeprav so državljani maske preko davkov že plačali jih morajo plačati še enkrat
zaba67
09. 11. 2021 10.07
+2
ne bluzite o 3 maskah na dan...
Slava Rodu
09. 11. 2021 09.33
+4
Otroke pustite pri miru!!! Da bi razdelili ves kapital IN TRILJONE od globalistov med 8 miljard ljudi, bi bil vsak Zemljan miljarder. Plan zasužnjevana je to
bor99
09. 11. 2021 08.51
+6
6 letnik je v šoli 8 ur, 20 otroških mask stane 4 evre. v lekarni. torej porabi 4 maske na dan. v 1 mesecu jih porabi cca. 88. torej je strošek na mesec za 1 otroka okoli 17 evrov in ne 5 kot ste zapisali vi.
*Violate*
09. 11. 2021 10.04
+3
Denarni strosek je se najmanj. Raje se vpraste o psiholoskih in custvenih stroskih, ki jih bodo ti otroci nosili. Iskreno, bolje solanje na daljavo, ljubezen in toplina doma ter igranje s prijatelji popoldan, kot pa tale fasizem, ki se ga gredo vzgojitelji.
MMIRKO
09. 11. 2021 08.48
+4
Krek , tebi bo nekdo nekaj naredil !!!!
VP87
09. 11. 2021 08.28
+7
A ni ta prav ta vlada marca 2020 cvilila ,da so skladišča prazna !! Po 20.mesecih jih pa še za otroke ni !!! Sami nakladači in nesposobneži.
Belabreza
09. 11. 2021 08.28
+14
BRAVO VLADA! Celo leto in pol že skačete v prazen bazen, pa nikomur nič. Glave so tako trde, da jih pri tem nič ne ustavi. Vsa koruptivna dejanja vseh vladnih kriminalcev jih kot kaže samo še utrjujejo.
melhijad1
09. 11. 2021 08.25
+5
vladni bedniki , a zdej bodo pa en teden še kar dobre stare maske iz blaga
Viktor Rosta
09. 11. 2021 08.25
+11
Kaj si ja nor,slabsi smo od bangladesa!sramota,
belyugo
09. 11. 2021 08.24
+7
So našli še eno tržno nišo, ki je še niso čisto počrpali. Zdaj bodo na veliko nabavljali kirurške maske in spet bo kak evro za v žep.
Vladimir Bog
09. 11. 2021 08.16
+6
A za Kreka je kateri izumitelj že izumil primerno masko? Glede na prebrano, jo še dolgo ne bo.
MMIRKO
09. 11. 2021 08.49
+3
trololo06
09. 11. 2021 08.14
+12
aha zdej so pa kr magicno dobre maske iz blaga.. pa dajte folk ajde pa a ste normalni... kdor verjame ti noriji še vedno po 2 letih nategovanj je pomojm resnicno zrel da gre malo na LJ-Polje ker nisi zdrav v glavi da temu se verjames
undisputed
09. 11. 2021 08.07
+13
Poglejmo oz malce razmislimo zakaj so se spravili na naše najmlajše, moje neko "kmečko" razmišljanje: Če se spravijo nad naše otroke s PCT pogoji, maskami itd, in če se starši temu ne uprejo, le zakaj bi se potem ti starši še zase postavili če se še za svoje potomce ne! Kakšne posledice oz s kakšno diskriminacijo se soočajo najmlajši, za katere se starši postavijo in ne dovoljujejo posega v njihovo telo? Ponižanje pred celim razredom, učitelji jih zaničujejo, ostali otroci, to le stoično gledajo in so v strahu, da bi se isto njim dogodilo, kar pa potem prenašajo skozi smeh oz zaničevanje sošolcev, ker se s tem strahom ne znajo soočati in podpirati svoje vrstnike ne glede na vse. Otroci se v svoji prihodnosti ne bodo upali niti roke dvigniti ter vprašati zaradi bojazni, da bodo kaj narobe rekli, odgovorili, storili. Potem nošnja mask brez dolgoletnih raziskav kaj to povzroča posamezniku, pomanjkanje kisika, utrujenost, glavoboli, zaspanost, nezbranost. Maske so le simbol suženjstva, ubogljivosti, da se ni pametno upreti sistemu, vladi, ker če se, se ti vzamejo pravice do vsega....
undisputed
09. 11. 2021 08.06
+1
mastablasta
09. 11. 2021 08.05
+5
sicer se mi zdi neumnost otroke obremenjevati s tem in testiranjem hkrati. če si negativen ne potrebuješ maske, če pa že je pa verjetno tista iz blaga dovolj. poleg tega mask nimajo v telovadnici v učilnici pa jih imajo. se virus telovadnice (kjer kričijo in na polno dihajo) izogiba? v glavnem vzemite to za odrasle in na strani skrajšate zanko za uho z enostavnim vozlom. se vseeno dobro prilega tudi na majhen na obraz. problem velikosti je tako rešen, še vedno pa ostane denarna težava.
Killer999
09. 11. 2021 08.03
+8
Pa saj so cist prfu...n
SenecaLucius
08. 11. 2021 21.59
+4
Pustite otroke primiru inenergijo vložite v necepljene nad 60 let!
Bpultimate
08. 11. 2021 21.59
+12
Janša bi res moral pregledati kakšen psihiater, dal je sliko izpred 12 let in napisal, da je iz sedanjega časa, zadnjič je govoril, da je jedrska energija prihodnost, polaga vence domobrancem, sedaj pa še misli, da so že maškare, človek je vse pomešal.
Primula1
08. 11. 2021 21.58
+14
Blamaža na blamažo! In vi si rečete stroka?!