Korona

Matoz kot zunanji sodelavec ZD Koper mimo vrste do cepiva

Koper, 26. 03. 2021 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
345

Zdravstveni inšpektorat je med nadzorom v ZD Koper ugotovil, da je vodstvo kršilo nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19, saj so cepili posameznike, ki niso sodili v prvo skupino nacionalne strategije. V ZD Koper je bil predčasno cepljen tudi odvetnik Franci Matoz, ki je dobri znanec direktorja zdravstvenega doma. A v ZD trdijo, da niso kršili strategije, saj jih Matozova odvetniška družba zastopa v pravnih zadevah, zgovarjajo pa se tudi, da so porabili šesti odmerek, ki bi ga drugače zavrgli.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Matoz se je cepil že na začetku leta
    02:46
    Iz 24UR: Matoz se je cepil že na začetku leta
  • Iz SVETA: Franci Matoz preko vrste
    02:38
    Iz SVETA: Franci Matoz preko vrste

 

Inšpektorji zdravstvenega inšpektorata so večkrat obiskali Zdravstveni dom Koper in ugotovili kršitve nacionalne strategije cepljenja, zaradi česar je bila izdana upravna odločba, s katero je bilo zavezancu naloženo, naj cepljenje opravlja v skladu z nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19, je pojasnila inšpektorica Andreja Mojškrc in dodala: "Cepili so posameznike, ki niso sodili v prvo skupino nacionalne strategije, v katero sodijo zdravstveni delavci in sodelavci, zaposleni in oskrbovanci v domovih starejših občanov."  Na podlagi prejetih prijav je bil 15. marca 2021 opravljen izredni inšpekcijski pregled. "Postopek je v teku, njegovega trajanja pa ne moremo predvideti. Zato vam trenutno o tem postopku ne moremo posredovati več informacij," še odgovarjajo na inšpektoratu.
 

V ZD Koper menijo, da poizvedovanja o tem, kako pogosto je odvetnik Matoz v resnici v prostorih zdravstvenega doma, niso zadeva javnega interesa in da drugih pojasnil javnosti ne bodo dajali.

Kot je uspelo izvedeti Dnevniku, so pod trditvijo, da gre za zdravstvenega delavca in sodelavca, v ZD Koper med drugim cepili tudi Francija Matoza, ki je prijatelj Igorja Hrvatina, direktorja ZD Koper. Hrvatin in Matoz se poznata še iz časov, ko je Matoz zastopal nekdanjega koprskega župana Popoviča. Sodelovala sta tudi pri različnih poslih, med drugim v zasebnem bioplinarniškem podjemu v Prlekiji. 

Matoz, ki je za Dnevnik potrdil, da se je cepil v ZD Koper, ne spomni pa se točnega datuma, pravi, da ni šlo za kršitev, saj je sodelavec ZD Koper, ker njegova odvetniška firma zastopa zdravstveni dom v pravnih zadevah. Na naša vprašanja, kolikokrat je bil v zadnjem mesecu fizično prisoten v prostorih zdravstvenega doma, še ni odgovoril, prav tako nam na ta vprašanja ne želijo odgovoriti v ZD Koper – strokovna vodja Ljubica Kolunder Bizjak je dejala le, da so že dali svoj odziv, v katerem so pojasnili, da so Matoza cepili v skupini zdravstvenih delavcev in sodelavcev, "ker za ZD Koper opravlja odvetniške storitve in dnevno prihaja v prostore ZD Koper". Po njenem mnenju nacionalne strategije v nobenem primeru ne kršijo, na vprašanje, kako pogosto je odvetnik Matoz v njihovih prostorih, pa je odgovorila, da ne gre za zadevo javnega interesa in da drugih pojasnil javnosti pač ne bodo dajali.

57-letni Matoz, ki je zagovornik predsednika vlade Janeza Janše, je prepričan, da je bil kot zunanji sodelavec ZD Koper upravičen do cepiva.
57-letni Matoz, ki je zagovornik predsednika vlade Janeza Janše, je prepričan, da je bil kot zunanji sodelavec ZD Koper upravičen do cepiva. FOTO: POP TV

So pa našemu dopisniku na Obali v ZD Koper pojasnili, da je bil Matoz kot zunanji sodelavec zdravstvenega doma cepljen s šestim odmerkom iz viale, ki bi jo sicer morali - skladno s takrat veljavnimi pravili - zavreči. Ob tem dodajajo, da so takšno možnost ponudili vsem, ki redno prihajajo v njihove prostore. Prav tako dodajajo, da so cepili tudi čistilke, ki delajo za čistilni servis, ki ga najema zdravstveni dom.

Po tem, ko so se parlamentarci cepili z AstraZeneco, je moral na vprašanja, zakaj je kot edini poslancev prejel odmerek Pfozerjevega cepiva, odgovarjati poslancev iz vrst LMŠ,  Jani Möderndorfer. "Cepil sem se s cepivom Pfizer v skladu z državnim načrtom o cepljenju na podlagi svetovanja zdravnika," je za oddajo 24UR dejal Möderndorfer in dodal, da za takšno odločitev obstajajo utemeljeni zdravstveni razlogi.

Na koprski občini očitno bolj zaupajo vodstvu ZD kot ugotovitvam inšpektorjev

Ta teden je bil cepljen tudi koprski župan Aleš Bržan, ki je po cepljenju na družbenem omrežju zapisal, "da smo z vsakim odmerkom cepiva bližje vrnitvi v stare dobre čase stiskov rok, objemov, odkritih obrazov in pogovorov ob dišeči kavi, ki jo prinese nasmejan natakar. Ste se že prijavili za cepljenje proti bolezni covid-19?". Njegova objava je sprožila precej nejevolje, saj so mnogi opomnili, da bi se z veseljem tudi sami cepili, pa nimajo prijateljev na pravih mestih.

Na Občini Koper glede preskakovanja cepilnih vrst odgovarjajo: "Po zagotovilih vodstva Zdravstvenega doma Koper cepljenje izvajajo v skladu z sprejeto nacionalno strategijo cepljenja proti covid-19, kar so pojasnili tudi zdravstvenemu inšpektoratu." Na naše navedbe, da očitno ni tako, saj so inšpekcijski nadzori pokazali nepravilnosti, pa ne odgovarjajo.

Katere so prednostne skupine za cepljenje?

 

1. Zdravstveni delavci in sodelavci (skupina vključuje vse zaposlene pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in vse, ki sodelujejo v delovnem procesu zdravljenja in nege pacientov in prihajajo s pacienti v neposreden stik) ter zaposleni in oskrbovanci v DSO in SVZ;

2. osebe, stare 70 let in več, posebej ranljivi kronični bolniki ne glede na starost; zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki prihajajo v neposreden stik z otroki, učenci, dijaki in študenti, diplomati in drugi uslužbenci MZZ in drugih ministrstev, ki potujejo zaradi predsedovanja EU, tuji diplomatski predstavniki v RS, pripadniki Slovenske vojske, ki odhajajo na mirovne misije na tuje, udeleženci olimpijskih iger;

3. osebe, stare 60 let in več, kronični bolniki, stari od 18 do 64 let (ki ne sodijo v skupino posebej ranljivih kroničnih bolnikov);

4. poslanci DZ in državni svetniki DS (in del strokovnih služb), Vlada in zaposleni na ministrstvih, ki izvajajo naloge, nujne za nemoteno delovanje Vlade, Predsednik RS in Urad predsednika republike, župani in direktorji občinskih uprav, Ustavno sodišče in zaposleni v sodstvu, ki izvajajo naloge, nujne za delovanje pravosodnega sistema, zaposleni v Upravi RS za zaščito in reševanje ter Policiji in Slovenski vojski;

5. zaposleni v sektorjih energetike, prometa, prehrane, farmacevtske industrije in farmacevtske veletrgovske dejavnosti, preskrbe s pitno vodo, financ, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov ter drugi zaposleni, ki izvajajo naloge, nujne za nemoteno delovanje države, zaposleni in prostovoljci v organizacijah in združenjih, ki nudijo neposredno pomoč kroničnim bolnikom, odvisnim od drog, in drugim ranljivim skupinam;

6. ostalo prebivalstvo po vrstnem redu prijav.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (345)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Berdem
29. 03. 2021 08.30
+1
Škrati so ogrožena skupina, zato imajo prednost
zakopermoj
28. 03. 2021 15.55
+1
Menim, da tukaj Janša nima nič s tem, jst vidim glavnega krivca v strokovni direktorci, saj bi ona morala točno vedeti kdo in kdaj je opravičen odmerka, ona je tista, ki je strokovno usposobljena in odgovorna reči ja al ne, stroka podlegla vplivom in za to naj odgovarja!!!
flojdi
27. 03. 2021 15.50
-1
. e . želim takim , da se cepijo 100x mimo vrste. pa da ne bodo slučajno zboleli za čem drugim. in da bodo srečno živeli magari 214,99let
User300173
27. 03. 2021 15.34
Matoz na fotografiji...buci..buci..buc.
starakolesarka
27. 03. 2021 14.59
Jaz bi pfizer,ne moderno, ne ... Mogoce tisto najcenejse .. Po trnovi poti do zvezd ... Per Astra ad Zeneca ...
schpanisch
27. 03. 2021 14.54
+2
Propaganda za cepivo... Jaz šenkam svoj odmerek...tudi preko vrste, če kdo hoce.
mungus
27. 03. 2021 14.42
+2
POKVARJENI....LOPOV!!!!
Ibržnik
27. 03. 2021 14.38
Ja, in kaj bo sedaj? NIČ!!! Psi lajajo, karavana ide dalje. Upam, da se je vsaj slabo počutil, čeprav dvomim?
pepi bolcev
27. 03. 2021 14.31
+3
Mi desnicarji verjamemo nasemu Janezu, da dale za nas! Tudi prst v riti je vedno vecji. Hvala Janez!
Maki3322
27. 03. 2021 13.49
+6
V Sloveniji ni nobenega reda, ker vodi vlada ki je koruptivna. Podrejajo si policijo, NPU najraje bi, da bi bili vsi podrejeni Janši še predsednik Pahor se ga boji. Kam pelje ta vlada to Sloveniji.
mungus
27. 03. 2021 13.26
+4
Tak mali spodviti pokvarjenec.....saj se mu vidi tisti namrdulen hinavski ksiht....briga njega komu je UKRADEL cepivo....take zapret v samico na Dob pa še tapuklastega poleg da se bi lahko družila......
starakolesarka
27. 03. 2021 14.24
+3
zibertmi
27. 03. 2021 12.30
+5
janša ga bo v kratkem rabil,mogoče ga je pa žrtvoval.pri njem nikoli ne veš
FAUSTOS1
27. 03. 2021 11.55
+8
Pravnik in zagovornik janše-a slab in pokvarjen človek,odvzel cepivo nekomu ,ki mu je pripadalo.
disorderliness
27. 03. 2021 10.33
+4
Pa kaj! Saj so se poslanci tudi cepili, čeprav se jih od norosti itak nič ne prime.
kryptix
27. 03. 2021 09.56
-3
Veste koliko ljudi nad 80 se noče cepiti? pa naj se cepi če se boji in verjame sicer pa ni v rosnih letih g Matoz
oježeš
27. 03. 2021 12.52
+3
Saj se ne gre, ali se je cepil ali ni, gre se, da vsi v bližini Janše krepko kršijo lastna pravila, s prstom pa kažejo na druge. Če hočeš kazati na druge, moraš biti sam boljši od drugih ali pa je boljše, da si tiho. Vsak, ki je na vodilnem mestu se mora pa zavedati, da je zgled ostalim delavcem in državljanom. Samo pri desnih je tako, oni lahko vse, kar se izmislijo in jim pride prav, za druge pa pogrom in pribitje na križ, če ne gre drugače se jim pa podtakne.
CIGU MIGU
27. 03. 2021 09.55
+8
upam,da je cepivo pravo,ker jovan bo rabil kmalu advokata
kuncci1
27. 03. 2021 09.17
+10
Tožiti akterje, odvzeti odvetniško licenco in javno objaviti vsa imena, ter doživljensko onemogočiti delati in se zaposliti v državnih službah!
SEHE
27. 03. 2021 08.45
+18
MATOZU odvzet licenco zaradi nespoštovanja ukrepov in uredb, zaradi koruptivnega vedenja in zlorabe vpliva. Direktorja ZD koper odstraniti!
SEHE
27. 03. 2021 08.31
+13
Zaradi takioh, kot je MATOZ in nespsobnosti TWITOTOVIH nastavljencev, še vedno niso cepljeni vsi nad 80!
SEHE
27. 03. 2021 08.30
+7
Upam, da se ga zapomnijo svojci tistih, ki so umrli zato,ker se niso pravočasno cepili. Tudi vseh ostalih, ki so izkoristili svoje povezave in se vrinili preko vrste.