Korona

Med epidemijo se je število požarov povečalo za skoraj 50 odstotkov

Ljubljana, 09. 05. 2020 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
5

V ljubljanski gasilski brigadi v povprečju letno opravijo okoli šest intervencij dnevno. Zaradi ukrepov ob epidemiji bi pričakovali, da jih bo manj, a temu po besedah Roberta Okorna ni tako. Do sredine tedna so posredovali 295-krat, kar je skoraj enako kot v enakem obdobju lani. Največkrat so gasili požare, saj so ti porasli za kar 48 odstotkov.

"Od začetka epidemije do srede smo zabeležili kar 164 požarov, kar je za 48 odstotkov več kot v enakem obdobju lani," je povedal Robert Okorn iz Gasilske brigade Ljubljana. Kot velik problem je izpostavil požare v naravi. Kljub razglašeni veliki požarni ogroženosti v naravnem okolju se nekateri po njegovem mnenju še vedno obnašajo zelo neodgovorno. Mnogo manj sicer posredujejo ob prometnih nesrečah, kar pripisujejo zmanjšanemu prometu na cestah.

Požar v ljubljanskih Stegnah
Požar v ljubljanskih Stegnah FOTO: PGD Zgornja Šiška

Spomnil je, da so že pred razglasitvijo epidemije covida-19 posebno pozornost namenili ukrepom za zagotovitev neprekinjenega izvajanja gasilske službe. "To je naša odgovornost. Le popolnoma zdrav gasilec lahko učinkovito posreduje. Takoj smo uvedli prepoved obiskov in zadrževanj v vseh gasilskih enotah in odpovedali vse aktivnosti, vključno z usposabljanji," je pojasnil Okorn.

Posebna pozornost varnemu delu in zaščiti

Vse gasilce v brigadi so opremili tudi z navodili za samozaščito, še posebej stroge ukrepe so uvedli v prostorih gasilske brigade, ki je v pripravljenosti 24 ur na dan. Zagotovili so zaščitna sredstva, posebno pozornost so posvetili usposabljanju za varno delo s specifično zaščitno opremo, ki jo v tem času mnogo pogosteje uporabljajo.

Za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v gasilski brigadi za vsakega pripadnika opravijo hitri preventivni pregled ob prihodu na delo. Poleg zaščitnih sredstev ob intervencijah so vsi zaposleni prejeli zaščitne pralne maske. "Pri uporabi teh imamo v mislih načelo, da z nošenjem maske ščitimo sebe in druge, drugi pa z masko ščitijo sebe in nas," je dejal.

V ljubljanski gasilski brigadi, ki šteje 133 gasilcev, delo po navedbah Okorna še vedno poteka v štirih izmenah. Delajo po večstopenjskem režimu, ki predvideva učinkovito opravljanje nalog tudi ob morebitnem zmanjšanju števila zdravih ter za delo sposobnih gasilcev. Pri tem so nepogrešljivi tudi prostovoljni gasilci.

Takole pa so gasilce GB Ljubljana med epidemijo razveselile cvetličarke,
Takole pa so gasilce GB Ljubljana med epidemijo razveselile cvetličarke, FOTO: Miro Majcen

Trenutno delujejo v prvostopenjskem režimu. To po besedah Okorna pomeni, da društva ne aktivirajo, če je že iz prijave jasno, da njihovo posredovanje ne bo smiselno, ali pa se aktivira le prostovoljna gasilska enota. Pazijo tudi, da je na mestu intervencije le toliko gasilcev, kot jih je potrebnih za učinkovito izvedbo akcije.

V nadaljevanju je Okorn opozoril, da je v Ljubljani gasilstvo, za razliko od primerljivih mest v Evropi, specifično, ker ima le eno gasilsko postajo s poklicnimi in 35 postaj s prostovoljnimi gasilci. Zato je nadaljnja krepitev celovitosti gasilske službe po njegovem predpogoj za kar najbolj učinkovito operativno delovanje službe.

Zaenkrat težav pri izvajanju dejavnosti ne zaznavajo. V voznem parku imajo 26 specialnih gasilskih vozil in sedem priklopnikov za posebne naloge. Mestna občina Ljubljana pa je letos prispevala 870.000 evrov za nakup enajstih gasilskih vozil in opreme.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bikoborec
09. 05. 2020 16.12
Ljudje so se odmaknili na vrtove in gozdove,ker lokali niso obratovali,od tod večje število požarov.
Petur
09. 05. 2020 12.33
+0
ljudje se v krizi spomnejo,da so starsi krompir celo iz zemlje dobili,ampak je sedaj mnogo robide tam..v kuhinji pa sta sedaj po dva,in se tudi v sobo preselita,pa je tu spet ogenj.....
RamzesII
09. 05. 2020 12.04
+4
Ne vem zakaj so presenečeni, če je veliko ljudi doma, to pa lahko vodi v ... marsikaj.
User1832247
09. 05. 2020 12.02
+2
................. če se pa froci igrajo z vžigalicami ker jim je dolgčas!delat naj grejo na polje.
lumpimonster
09. 05. 2020 11.56
+10
Pozabl ste napisat da zdj so pa gasilci heroji....