Korona

Maturanti testirani na Krfu, a je veljavnost zaradi zamude ladje potekla

Ljubljana, 25. 08. 2021 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ni.Š., STA, T.H.
Komentarji
459

NIJZ je sporočil, da je med udeleženci maturantskega izleta na otok Krf okuženih že 97, drugi so v karanteni. Dva avtobusa maturantov, ki so se vračali iz Grčije, so policisti v torek ustavili na Fernetičih. Večina dijakov je v Grčiji sicer opravila hitri testi, vendar pa je njegova veljavnost zaradi večje zamude pri plovbi do Ancone ob vstopu v Slovenijo že potekla. Polovici potnikov je Policija zato vročila karantenske odločbe, prvi mož NIJZ pa opozarja, da bi moral organizator testiranje pač ponoviti v Italiji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Število okuženih maturantov naraslo
    02:53
    Iz 24UR: Število okuženih maturantov naraslo
  • Iz SVETA: Okužbe med maturanti
    01:37
    Iz SVETA: Okužbe med maturanti
Dijaki so na Krfu opravili hitri antigenski test in vsi rezultati so bili negativni, je pojasnil direktor agencije, ki je organizirala izlet (fotografija je simbolična).
Dijaki so na Krfu opravili hitri antigenski test in vsi rezultati so bili negativni, je pojasnil direktor agencije, ki je organizirala izlet (fotografija je simbolična). FOTO: Dreamstime

Na koronavirus je skupaj tako pozitivnih že 97 maturantov, ki so dopustovali na grškem otoku Krf, od tega 88 iz prve skupine, ki se je v Slovenijo vrnila prejšnji teden, devet pa iz druge skupine, ki se je v Slovenijo vračala v zadnjih dneh, je povedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek. Gre za podatke, ki jih je epidemiološka služba pridobila do danes zjutraj. Za udeležence in njihove spremljevalce je epidemiološka služba NIJZ predlagala karanteno na domu in jim posredovala vsa ustrezna navodila.

Do vključno 24. avgusta je bilo med 645 udeleženci (in spremljevalci) v prvi skupini potrjenih 88 primerov okužbe. Do navedenega datuma je bilo prepoznanih vsaj še devet sekundarnih okužb, ki so povezane z okuženimi udeleženci tega maturantskega izleta.

V drugi skupini je bilo 435 maturantov, do zdaj pa so potrdili devet primerov okužbe. Do danes zjutraj še ni bilo prepoznanih sekundarnih okužb, ki bi bile povezane z okuženimi udeleženci tega maturantskega izleta. 

Vsi okuženi so že bili napoteni v izolacijo. Krek vse poziva, naj se navodil striktno držijo in naj okužbe ne širijo med ljudi. Vsi ostali so kot rizični stiki prejeli odločbo o karanteni. 

Krek vse poziva, naj se navodil striktno držijo in okužbe ne širijo med ljudi.
Krek vse poziva, naj se navodil striktno držijo in okužbe ne širijo med ljudi. FOTO: Bobo

Krek: Pogoja PCT naj ne bi izpolnjeval nihče

Del maturantov druge skupine se je v Slovenijo sicer v torek zjutraj vračal z dvema avtobusoma, ki sta v državo poskušala vstopiti na mejnem prehodu Fernetiči na meji z Italijo, je po poročanju Slovenske tiskovne agencije (STA) povedal Krek. 

Po njegovih besedah so jih tam pričakali policisti, ki so preverili, ali vsi udeleženci izleta izpolnjujejo pogoj PCT. Pogoja naj ne bi izpolnjeval nihče,  je še zatrdil prvi mož NIJZ-ja.

Veljavnost testov potekla zaradi zamude na poti, Policija karantenske odločbe vročila polovici potnikov

Nas pa je kontaktiral oče ene od maturantk s tega avtobusa, ki trdi, da to ni res, saj je najmanj ena oseba – njegova hči – že bila cepljena, torej je izpolnjevala pogoj PCT.

Da Krekove trditve ne držijo, navajajo tudi v turistični agenciji Collegium Mondial Travel, ki je organizirala maturantske izlete. Potrdili so, da so policisti ustavili in preverili dva avtobusa z maturanti, a zanikali Krekovo navedbo, da nihče ni izpolnjeval pogoja PCT. "To je plod vnovične lažne izjave direktorja NIJZ," je zapisal Matic Slabe z omenjene turistične agencije in dopisal, da jim Krek očitno namenoma ustvarja poslovno škodo, zato razmišljajo o tožbi zoper njega.

Kot je pojasnil, je približno polovica dijakov na teh dveh avtobusih izpolnjevala pogoj PCT s potrdili o cepljenju ali prebolevnosti in tem karantenska odločba ni bila izdana. Velika večina ostalih dijakov pa je na Krfu opravila hitri antigenski test in vsi rezultati so bili negativni. A po pojasnilih Slabeta je zaradi večje zamude ladje na relaciji Igumenica–Ancona veljavnost teh testov ob prestopu slovenske meje potekla. Zato so policisti te teste obravnavali kot neveljavne in dijakom izdali karantensko odločbo.

Da so v torek malo pred četrto uro zjutraj na Fernetičnih ustavili dva avtobusa z dijaki, ki so se vračali z maturantskega izleta v Grčiji, so za POP TV potrdili tudi na Policijski upravi Koper. Na prvem je bilo 46 potnikov, na drugem pa 50. "Policisti so pri preverjanju pogojev ugotovili, da je večina dijakov v Grčiji opravila hitre teste, ki pa so bili zaradi dolžine potovanja že pretečeni," so tudi na Policiji potrdili navedbe turistične agencije, da so se pred vrnitvijo v Slovenijo testirali.

Približno polovici od 96 potnikov tako karantenska odločba res ni bila izdana: "Policisti so izdali skupno 45 izjav o napotitvi v karanteno za potnike obeh avtobusov, ki ob vstopu niso izpolnjevali pogoja PCT," so pojasnili na policiji.

Krek: "Organizator bi moral počakati na italijanski strani"

Da zgornje navedbe držijo, je nazadnje v popoldanskem telefonskem pogovorom z novinarjem Tadejem Grešovnikom potrdil tudi sam Krek. "Po preverjanju na Policiji smo zdaj dobili končne podatke. V karanteno je bila napotena polovica dijakov, ostali so izpolnjevali pogoj PCT. Ampak že to, da je eden od dveh avtobusov otrok moral iti v karanteno, dovolj zgovorno priča o tem, kako neodgovorno se ravna pri prevozih teh dijakov iz krajev, kjer imajo svoje maturantske izlete in zabave," je Krek poudaril, da je nedopustno, da nekdo čez mejo pripelje praktično ves avtobus dijakov, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v slovenski prostor. 

Ker je veljavnost negativnih izvidov potekla, bi organizator moral počakati na italijanski strani, opraviti testiranje in šele nato prečkati mejo. Ker tega ni storil, Policiji ni preostalo nič drugega, kot da tistim, ki niso imeli ustreznih dokazil, odredi karanteno," je pojasnil Krek.  

Kot rizičnim stikom je bila odločba o karanteni nato naknadno na dom poslana še vsem ostalim, vendar pa je Krek poudaril, da cepljenim in prebolevnikom v karanteno ne bo treba. "Trenutno je v slovenskem prostoru tako, da ljudi, ki so sicer bili v stiku z okuženim, vendar so sami prebolevniki ali cepljeni, ne napotimo v karanteno," je vodja NIJZ še pojasnil za našo televizijo. 

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (459)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vinogradnik67
26. 08. 2021 21.03
Mast jim pridejo ti maturanti pravi čas da lahko strahujejo narod !!
zaba67
26. 08. 2021 17.12
Slabe se sedaj izmika, hkrati so ravno maturanti povzročili največji dve žarišči v zadnjih 2 mesecih skupaj s povezanimi vsaj 300 okužb...
Z0r98xyw
26. 08. 2021 09.08
+7
Koliko pa je prišlo okuženih iz brezij pa krek nič ne komentira kot tudi ne preverjanja pct gnetenja pri mašah
Uporabnik1833045
26. 08. 2021 09.09
+2
Janez Janez
26. 08. 2021 09.23
-1
blazter
26. 08. 2021 09.06
+1
Am, pretekel rok? Bili so negativni pri vkrcanju? Ne razumem.
morfo
26. 08. 2021 09.48
Veš kako se to dela v grčiji......pobereš kartice, odneseš privatniku ki mu plačaš za paket negativnih testov ki jih nikoli niso naredili. Žalostno ampak resnično.....potem pa se vsi čudijo kako to da je še virus, vsi pa iščejo bližnjice za prelisičit državo.
blazter
26. 08. 2021 10.52
Ja, ampak, če pa rok ne bi potekel? Bi bilo pa ok? Ja drugače balkan. Pa maturanti. Upokojenci, cel avtobus na izletu nobene info.
Z0r98xyw
26. 08. 2021 09.03
+2
cracka bi morali testirati na čistočo
Davor Kova?
26. 08. 2021 08.59
+0
PCT ni ustaven, ni epidemije
yokerxdinterfan
26. 08. 2021 08.59
+4
problem so maturanti, nihče pa ne poroča da čim ko pokažež denar na hrvaškem ti že poštemplajo izvid kot negativen. ampak ja naj se krivi mlade, če gre pa celi avtobus upokojencev na izlet je pa ok
Uporabnik1833045
26. 08. 2021 08.54
+4
Krek lažnivec. Kako lahko tako enostavno laže v javnosti, ustvarja javno mnenje s temi lažmi in za to ne nosi odgovornost? Pa tudi svojih odlokov ne pozna, ki jih je predlagal, saj lahko vstopijo tudi brez testa in se v roku 24 ur testirajo. Glede na podatke pa jih je večina izpolnjevala PCT, ostali so bili testirani, on pa v javnosti trobi, da niti en dijak ni izpolnjeval PCT pogoja (čeprav so vsi, delu je potekel test) in kako zlobni so dijaki. Upam, da res faše tožbo.
bimmbolina
26. 08. 2021 08.48
+2
Par dni nazaj je bil članek o praznovanju rojstnega dne z ogromno udeleženci. In spodaj kritike, da boga mladina, da še žurat ne smejo in podobno, da jih bodo tile ukrepi ob coroni še čisto uničili. Sedaj se vračajo maturantje. In je pa groza in ne vem kaj še, kao kaj se gredo v teh razmerah. Jaz dam pa njim prav. Rajstnih dni bo še veliko, maturanc je le enkrat v življenju in marsikdo si ga je zapomnil za dooooolgooooo časa. V tem šolskem letu gredo vsak po svoje in prav je da še zadnjič dobro skupaj zažurajo. Okužbe pa, ni sicer najboljše, da so se vrnili okuženi, samo kaj čmo. Sicer pa naši v svetovalni skupini itak pravijo, da bodo semaforje postavili glede na zasedenost bolnišnic. In sem prepričana, da tile maturantje ne bodo prav nič vplivali na zasedenost postelj v bolnišnicah.
morfo
26. 08. 2021 09.50
Ja ja maturanca si zapomniš.....po čiščenju želodca, šivanju glave, koroni.... 🤣🤣🤣🤣
xmp125
26. 08. 2021 08.43
+2
Če bi bili res pravilno testirani, ne bi bilo med njimi 95 okužb. Aja, v sloveniji je morda ob kratki pameti slovencev in birokratov treba povedati tudi tole: ni dovolj, da test opraviš. Tudi negativen mora biti...
pusenci
26. 08. 2021 08.42
+3
Prave Butale, v kolikor bi prispeli kako uro prej bi bilo vse OK. Takrat ne bi šel noben v karanteno in če bi kdo bil okužen, bi veseli raznašal virus. Da bo ziher, uvedite testiranje na sami meji. Vsi so se lahko okužili po testiranju že v Grčiji.
livardo
26. 08. 2021 08.23
+3
Ja sedaj bodo dijaki krivi za zapiranje haha... kdo še to verjame
yokerxdinterfan
26. 08. 2021 08.43
+2
dijaki pa necepljeni. to da pogoj pct ni bil potreben zdele ko je bil crkevni praznik ne igra nobene vloge. Tudi to ne da se pri nedeljski maši skupaj drenjajo v klopeh brez maske. pa ne da imam kaj proti veri samo ta dvoličnost me moti ker nekateri lahko, pri drugih kjer je pa manj možnosti za okužbo se jih pa hebe v glavo
Jimi1
26. 08. 2021 08.20
-1
Še en primer ki dokazuje kdo tokrat nosi ta virus v Butale...
SabinaZ
26. 08. 2021 08.11
+3
Joj ta Krek pa tudi sam ne pozna predpisov. No ja saj ni čudno če se pa vsakih 5 min spreminjajo in niso logični. Zakaj bi čakali na Italianski strani in šli tam v karanteno, če pa imamo v Sloveniji predpis, ne izpolnuječ PCT greš v karanteno? Po vsej verjetnosti so tudi v Italijo prišli z že neveljevnimi hitrimi testi.Torej so imeli tam možnost, tranzit, v določenem času v Slovenijo ali v Italiji v karanteno. Joj človek ne more verjet kakšni sploh predlagajo ukrepe in vodijo to farso, ki jo imenujejo boj proti virusu.
Sngvs9
26. 08. 2021 08.08
-2
Meturantski izlet je tisti ob koncu srednje šole, za tiste ki to neveste.
nikhrast
25. 08. 2021 21.51
-5
Normalni študenti se zanimajo za študentsko delo poleti, saj te čudno gledajo če ne delaš poleti, ko iščeš delo te podjetja še sprašujejo kaj si delal poleti
Pa kaj
26. 08. 2021 08.03
+4
SabinaZ
26. 08. 2021 09.00
+2
Kot prvo maturanti niso študenti. Kot drugo pa najbolj seveda. Od 15. letna naprej naj mladina vse počitnice in vikende dela, da se navadi delat. Potem po koncu šolanja takoj v službo, pa seveda brez dopustov,ker dopust je za lenuhe.
Veles_zaš?itnik
26. 08. 2021 11.32
+1
Da se mene pita..
25. 08. 2021 21.39
+4
Važn da se je mladina imela fajn,pa da je turistična agencija popeljala maturante v rdeče obarvane države,verjetn proti ustrezni nagradi grških hotelirjev in gostincev.
SabinaZ
26. 08. 2021 09.01
+1
Saj veš da maturanti niso bili edini ki so bili to ali pa prejšno poletje na dopustu. Pač o njih se govori, ker je potrebno izsiliti da se mladina cepi.
SEJBOBOL
25. 08. 2021 21.33
+6
Nekterim je važn dopust in ne kaj prinesejo domu še drugim .... Živela SLO v zapiranju ...
minnaema@yahoo.com
25. 08. 2021 21.29
&...saj se za ono POTRDILO košta denar-kaj je pa stvarnost žal NI taprave akurative in ta prave sinergije-posebno se v tujini občuti takšna štorija.......
Don Jr.
25. 08. 2021 21.23
+1
Bolj si šolan bolj si možgansko-miselno omejen. Vsi skup se mi fsedite na sredinca.