Korona

Med odmerkoma cepiva Moderne je lahko do šest tednov razmaka

Ženeva, 26. 01. 2021 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
U.Z., STA
Komentarji
6

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije so s previdnostjo odobrili, da je lahko med prvim in drugim odmerkom cepiva proti covidu-19 ameriškega podjetja Moderna tudi do šest tednov razmaka. Podobno so potrdili tudi za cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha.

Strateška svetovalna skupina strokovnjakov za imunizacijo (Sage) je sporočila še, da trenutno ne podpirajo prioritetnega obravnavanja mednarodnih potnikov, ki so se cepili proti covidu-19. Glavni razlog za to je, da v svetu primanjkuje cepiva in zato to ne bi bilo pravično. Obenem pa še ni dovolj dokazov, da cepljeni ljudje ne morejo širiti okužbe.

Cepivo Moderne
Cepivo Moderne FOTO: Shutterstock

Strokovnjaki so prejšnji teden preučevali Modernino cepivo, ki deluje podobno kot Pfizerjevo in je učinkovito šele po drugem odmerku. Med obema odmerkoma mora miniti od tri do štiri tedne, vendar imajo številne države težave z dobavo in napovedujejo, da bodo povečale razmak, da bi lahko prvi odmerek prejelo več ljudi.

Strokovnjaki so ocenili, da je najbolje upoštevati preverjeni interval 28 dni. Nato so sporočili, da je lahko pri Pfizerjevem cepivu razmak izjemoma 42 dni, enako velja za Modernino cepivo.

Ob tem so posvarili, da trenutno dokazi še niso dovolj trdni in da odsvetujejo prepolovitev odmerkov.

WHO je doslej za nujno uporabo odobril le Pfizerjevo cepivo, kmalu pa naj bi sledila še odobritev Moderninega cepiva.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Millady
26. 01. 2021 16.56
+1
Čista zmeda, radi bi prodali čim več cepiva ampak ga ne morejo toliko narest, zato sproti spreminjajo lastne smernice👎
Wahl
26. 01. 2021 16.46
Samo promoviranje, na drugi strani niti enega članka o nezaželjenih učinkih kot je recimo konvulzija američanke Griner za katero zdravniki menijo, da je posledica spojin v cepivu, Pfizer pa ponovno, da jim to ni znano in ni od cepiva. Pa ni edini primer.
Viejo cabron
26. 01. 2021 15.47
+1
Bolj se odmika dogovorjena dobava cepiv, bolj kvazi strokovnjaki raztegujejo termine cepljenja med prvim in drugim cepljenjem. Strokovnjaki pa so verjetno zaposleni pri proizvajalcih cepiv. EU je birokratska Potemkinova vas.
ico92
26. 01. 2021 15.39
+3
to verjetno zato, ker se je ponekod prevec racunalo na pravocasno dostavo... sedaj pa z previdnostjo ampak le so mogli odobriti toliksen razmak...bravo...vsaka cast... eno leto nas ze cepite v glavo tak da ne se sekirat...bomo mi ze
Joza Novak
26. 01. 2021 15.32
+1
ali lahko sami izbiramo cepivo?
Viejo cabron
26. 01. 2021 15.48
+1