14°C
Podatki za dan: 23. 10. do 24.00
Oboleli
21,274
+1961
+10.2%

Med rdečimi regijami zdaj tudi podravska in pomurska

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Maruša Slana /Urša Vrečar /
KOMENTARJI
957
Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil podatke o številu okuženih glede 14-dnevno incidenco na 100.000 prebivalcev v posamezni statistični regiji. Glede na nove podatke sta se med rdeče uvrstili še dve regiji, ki sta bili še v četrtek oranžni. V pomurski in podravski regiji tako s soboto pričnejo veljati že znani ukrepi za rdeče regije.

VEČ VIDEOVSEBIN

02:01

Iz 24UR: Še dve rdeči regiji

02:52

Iz SVETA: Šok za gostince

 

Na podlagi Odloka o začasni delni omejitvi gibanja ljudi zaradi preprečevanja okužb z novim koronavirusom bo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vsak četrtek objavil podatke o številu okužb glede na 14-dnevno incidenco na 100 tisoč prebivalcev po posamezni statistični regije Slovenije.

NIJZ je tako predstavil aktualne podatke, ki veljajo v obdobju od 1. 10. do 14. 10. Kadar je 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev višja od 140, se posamezna statistična regija obarva rdeče.

Med oranžne regije spadajo le še tri, in sicer goriška z incidenco 137,7, primorsko-notranjska z incidenco 127,5 in obalno-kraška, kjer je incidenca najnižja v celotni državi - 67,8. 

Dve regiji, ki sta bili včeraj še oranžni, sta danes presegli mejo 140 okužb na 100.000 prebivalcev. To sta pomurska in podravska regija. V prvi regiji beležijo incidenco, ki znaša 171, 5, v drugi pa 155,2. Najslabšo epidemiološko sliko v državi ima Gorenjska z incidenco 372,8, sledita Koroška z incidenco 301,8 in osrednjeslovenska regija z incidenco 290,4. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Na ministrstvu za zdravje so nam potrdili, da bodo tudi tam ob polnoči pričeli veljati ukrepi, namenjeni rdečim regijam. To pomeni, da bodo maske obvezne tudi na prostem, gibanje zunaj regije bo omejeno, razen v primeru 11 izjem. 

Maske na prostem bodo obvezne tudi v pomurski in podravski regiji.
Maske na prostem bodo obvezne tudi v pomurski in podravski regiji.FOTO: Miro Majcen

Med izjemami so prihod in odhod na delo, izvajanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, zagotavljanje storitev za zavarovanje zdravja in premoženja, varstvo ali nega družinskega člana, dostop do lekarn ter zdravstvenih storitev in bolnišnic.

V rdečih statističnih regijah se s soboto zapirajo tudi vsi gostinski objekti, fitnesi in športne dvorane. V frizerskih in kozmetičnih salonih bo lahko le ena stranka.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kot so nam pojasnili na Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), je na območju celotne Slovenije prepovedano zbiranje več kot 10 ljudi. V rdečih regijah pa so prepovedane tudi vse javne prireditve (npr. kulturne, športne, koncerti), javni shodi, poroke in verski obredi. "Kot primer lahko navedemo: v oranžni regiji je dovoljena poroka do 10 ljudi, v rdeči regiji pa je poroka prepovedana. Pogrebi so dovoljeni v oranžnih in rdečih regijah, pri čemer je nujno spoštovanje priporočil NIJZ in omejitev do 10 oseb," še pojasnjujejo na MNZ.

Policisti bodo prehajanje regij nadzorovali v okviru svojih rednih nalog

Policisti bodo upoštevanje odloka, ki od danes omejuje gibanje prebivalstva med rdečimi in oranžnimi statističnimi regijami, nadzorovali v okviru svojih rednih oblik dela na terenu. Policija za to ni angažirala dodatnih sil. Glob za kršitve odlokov sicer ne izrečejo policisti, ampak o prekršku obvestijo zdravstveni inšpektorat, poroča STA. 

Vodja oddelka za javni red in mir Boris Rojs na upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi je v današnji izjavi za medije pojasnil, da bodo policisti "pozornost odločbam iz odloka posvečali" v okviru rednih oblik dela policistov na terenu, kot so opazovanje, patruljiranje, obravnavanje kršitev javnega reda in miru, izvajanje nalog v cestnem prometu, zagotavljanje varnosti na meje, preprečevanje kaznivih dejanj.

"To pomeni, da če bo policist med izvajanjem svoje redne naloge pri nadzoru cestnega prometa hkrati ugotovil tudi kršitev iz odlokov, bo osebo na to opozoril, jo seznanil, izrazil pričakovanje, da s kršitvijo preneha in z načelom sorazmernosti o tem obvestil zdravstveni inšpektorat," je opisal Rojs. Ta je namreč pristojen za izreko glob, saj so odloki izdani na podlagi zakona o nalezljivih boleznih.

Računajo, da bodo ljudje, ki jih bodo policisti obravnavali, zreli, odgovorni in da bodo razumeli pomen dela policije. Kot pravi Rojs, naj se ljudje zavedajo, da so protikoronski ukrepi v njihovo dobro, v policiji pa bodo v prvi vrsti opozarjali na upoštevanje odloka.

Pasica koronavirus oktober