Korona

Ministrstvo z odredbo o postopnem zmanjševanju zdravstvenih programov

Ljubljana, 14. 10. 2020 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
51

Ministrstvo za zdravje je izdalo odredbo, s katero ukinjajo nekatere nenujne zdravstvene storitve v bolnišnicah. Obvezna bo vzpostavitev rdečih območij, novost so v nekaterih primerih tudi sive cone. Med torkovimi 707 potrjenimi primeri okužb z novim koronavirusom so jih sicer 45 zabeležili pri zdravstvenih delavcih in medicinskemu osebju. Med drugim so okužbo potrdili pri zaposlenemu v URI Soča ter v Bolnišnici Topolšica. Kadrovsko podhranjenim zdravstvenim ekipam pa na pomoč zdaj prihajajo tudi študenti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Branko Meh in Mateja Logar o novih ukrepih
    07:22
    Iz 24UR ZVEČER: Branko Meh in Mateja Logar o novih ukrepih
  • Iz 24UR: Prozorne zaščitne maske
    02:12
    Iz 24UR: Prozorne zaščitne maske
  • Iz 24UR: Preventivno testiranje?
    03:36
    Iz 24UR: Preventivno testiranje?
  • Iz 24UR: Zmanjkuje postelj in kadra
    03:46
    Iz 24UR: Zmanjkuje postelj in kadra

 

Na Ministrstvu RS za zdravje so za zagotavljanje zmogljivosti neodložljivih zdravstvenih obravnav pacientov, tako covid bolnikov kot tudi drugih pacientov, izdali Odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi zagotavljanja neodložljive zdravstvene obravnave pacientov. Z začasnimi ukrepi bodo tako zmanjševali zdravstvene programe postopno oziroma glede na potrebe po obravnavi covid-19 in drugih pacientov.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob tem povedal, da odredba ne pomeni, da bodo izvajalci zdravstvene dejavnosti takoj in v celoti prenehali izvajati zdravstvene storitve, ki niso povezane z obravnavo covid-19 bolnikov oziroma z izjemami navedenimi v uredbi. "Zdravstveni programi, storitve se bodo zmanjševali postopoma, skladno s potrebami po prostih kapacitetah za obravnavo covid-19 in drugih bolnikov. Seveda si vsi prizadevamo, da se bo čim več programov izvajalo tekoče, saj bi popolna zaustavitev zdravstvenega sistema še dodatno oslabila sistem oziroma podaljšala čakalne dobe nad dopustno čakalno dobo."

Za hitrejši dostop bolnišnic do informacij o zasedenosti postelj so na MZ vzpostavili posebno zaprto spletno mesto (namenjeno zgolj bolnišnicam in dispečerski službi), ki bo omogočalo lažjo organizacijo dela in pomoč med bolnišnicami.

Z odredbo ministrstvo zagotavlja zadostne zmogljivosti za zagotavljanje neodložljive zdravstvene obravnave pacientov, vključno s pacienti, obolelimi za nalezljivo boleznijo covid-19, poudarjajo.

Izvajalci zdravstvene dejavnosti morajo tako dnevno zagotavljati zadostno število prostih zmogljivosti za potrebe zdravljenja covid-19 bolnikov, kar velja tudi za izvajalce psihiatrične bolnišnične dejavnosti. V zdravstveno dejavnost, ki jo izvajajo bolnišnice, se vključujejo tudi koncesionarji, in sicer v okviru dejavnosti in na območju opravljanja koncesionarske dejavnosti.

Zdravstvo

V zdravstvenih domovih morajo izvajalci z organizacijskim ukrepi zagotoviti zadostne zmogljivosti za pravočasno obravnavo covid-19 bolnikov in vstopno točko za odvzem brisov za ugotavljanje okužbe z virusom Sars-CoV-2. Za zagotavljanje izvedbe navedenih zdravstvenih storitev se lahko izvajalci zdravstvene dejavnosti na primarni ravni med seboj povežejo. To velja tudi za koncesionarje, ki se vključujejo v delo zdravstvenega doma na območje, kjer opravljajo koncesijsko dejavnost, navajajo na ministrstvu.

Ob tem pa se ukinjajo preventivne zdravstvene storitve z nekaterimi izjemami. Med zdravstvene storitve, ki se ne bodo prenehale izvajati, sodijo preventivni pregledi otrok in mladostnikov, preventivne storitve pri nosečnicah, preventivni pregledi delavcev, nujni pregledi operativnih gasilcev, presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka ter druge preventivne zdravstvene storitve, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje pacienta. Hkrati pa na MZ opozarjajo, da bo zmanjševanje števila specialističnih pregledov, operativnih posegov in drugih zdravstvenih storitev, razen zdravstvenih storitev označenih s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, onkoloških storitev ter obravnave nosečnic, porodnic in novorojenčkov, potekalo postopoma glede na dnevne potrebe po zagotavljanju zadostnega števila prostih zmogljivosti.

Tudi v. d. direktorice direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 pregovorila o ukrepih, ki so jih pripravili na ministrstvu.

Podrobneje je pojasnila izdano odredbo, s katero se ukinja nekatere nenujne zdravstvene storitve v bolnišnicah. Del presoje, katere nenujne storitve bodo bolnišnice vseeno obdržale, bo na strani izvajalcev glede na to, koliko postelj, zmogljivosti bodo potrebovali za covid bolnike. Veljale bodo izjeme, ki se nanašajo na otroke in mladostnike in na primer na področje zgodnjega odkrivanja raka.

Naslednji ukrep se nanaša na vzpostavljanja sivih con, kjer so lahko pacienti, za katere še ni znano ali so okuženi, ter na obvezno organiziranje rdečih območij, kjer so nameščeni bolniki s potrjeno okužbo.

Tretja odredba govori o študentih medicine, specializantih in teh, ki opravljajo sekundariat, ki se bodo vključili v zdravstvene ekipe.

Dodatne kapacitete bolnišnic se prilagajajo po celotni državi, je še zatrdila Magajneva. Bolnišnice Topolšice pa se še ne vzpostavlja za sprejem covid bolnikov, saj odločitve, da bi postala specializirana samo za takšne bolnike, ni.

Zobozdravniki želijo, da zobozdravstvene ordinacije ostanejo odprte

Na napovedane ukrepe zdravstvenega ministrstva glede ukinjanja nekaterih nenujnih storitev so se sicer že odzvali zobozdravniki. 

"Zdravniška zbornica Slovenije v imenu zobozdravnikov Slovenije sporoča, da si zapiranja zobozdravstvene dejavnosti ne želimo. Tak ukrep bi v izjemno neugoden položaj postavil vse paciente, ki so zdaj sredi zdravljenja in tudi tiste, ki bodo takšno zdravljenje potrebovali v času, ko bi bile naše ordinacije zaprte in ko bi bila možna le obravnava nujnih stanj," so zapisali v sporočilu za javnost.

V tej smeri je Odbor za zobozdravstvo (OZB) v stiku z svetovalno skupni ministrstva za zdravje. "Podajamo konstruktivne predloge, ki bi omogočili ohranjanje delovanja ordinacij glede na trenutne epidemiološke razmere. To so predvsem opuščanje dolgih aerosolnih posegov, ki so najbolj kritični za prenos okužbe v zobozdravstveni ordinaciji," navajajo.

OZB je vse delodajalce v zobozdravstveni dejavnosti ob tem še enkrat pozval, da zagotovijo ustrezno osebno varovalno opremo in strogo upoštevanje protokolov vstopanja pacientov v zdravstveno ustanovo.

Razmere v zdravstvenih ustanovah se zaostrujejo. (Slika je simbolična.)
Razmere v zdravstvenih ustanovah se zaostrujejo. (Slika je simbolična.) FOTO: Dreamstime

Podatki Sledilnika za covid-19 medtem kažejo, da je bilo med torkovimi 707 potrjenimi primeri okužb tudi 45 zaposlenih v zdravstvu.

Med drugim so okužbo potrdili pri zaposlenemu v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča. Kot so sporočili iz inštituta, gre za zaposlenega na oddelku, kjer obravnavajo bolnike po nezgodni poškodbi možganov, z multiplo sklerozo in drugimi nevrološkimi obolenji - torej na oddelku z zelo zahtevnimi pacienti, v večini po poškodbi glave.

Med zaposlenimi in bolniki, ki so bili v stikih z okuženim, izvajajo testiranja. Rezultati bodo znani najpozneje v sredo.

Zaradi nemotenega delovanja in zagotavljanja ustreznega kadra, so oddelek zaprli. Zaenkrat je tako opredeljen kot siva cona. To pomeni, da je potrebno nošenje dodatne zaščitne opreme, terapije se izvajajo samo v sobah bolnikov, določene so stalne ekipe zaposlenih, odhodi pacientov čez vikende v domače okolje niso mogoči, obiski so do nadaljnjega odpovedani in na oddelek trenutno ne sprejemajo novih pacientov. Na oddelku sicer ostaja 11 pacientov, vsi se dobro počutijo. 

Drugi oddelki in službe v URI Soča delujejo nemoteno.

V Bolnišnici Topolšica pa so pojasnili, da so med zaposlenimi potrdili še eno okužbo z novim koronavirusom; gre pa za partnerja sodelavke, ki so ji okužbo potrdili v preteklih dneh. Zaposleni je bil - kljub prvemu negativnemu testu - umaknjen iz delovnega procesa; okužbo je nato potrdil šele drugi test. Skupno je tako v tej bolnišnici pet okuženih zaposlenih. Še šest zaposlenih je v karanteni, a se v prihodnjih dneh že vračajo v službo, je povedal direktor Bolnišnice Topolšica Jurij Šorli.

Tudi v Splošni bolnišnici Jesenice so ta teden potrdili nove okužbe med zaposlenimi. Tako je trenutno okuženih 31 zaposlenih, so pojasnili v bolnišnici, kjer pričakujejo, da se bodo zaposleni po 20. oktobru, ko bo minilo 14 dni od zadnjih znakov okužbe, začeli vračati na delo. Se pa bojijo novega izpada kadra v primeru zaprtja šol in vrtcev.

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antilevi?ar
15. 10. 2020 11.40
Do 2030 mora na zemlji biti samo ena miljarda ljudi,.to je samo začetek masovne eutanazije.
zibertmi
15. 10. 2020 10.49
+1
saj že sedaj nisi prišel do zdravnika kaj šele v bolnico .če si bil res bolan.so te klicarili in še posebej starostnike ,na neke nepomembne razgovore,to pa ja
hotchilipoper
15. 10. 2020 10.04
Tudi to je bilo v programu
hotchilipoper
15. 10. 2020 09.19
+1
Selekcije se nadaljujejo
ka?ica
15. 10. 2020 08.43
+3
Onkološke bolnike ne morete obravnavati postopoma, ampak takoj, prioritetno! Sram vas bodi! Boste pa delali cele dneve in noči, saj ste vendar dobro plačani, vsaj zdravniki!
Ana desetnica
15. 10. 2020 21.19
+1
A Ja? Kdo bo delal? Ti? Študij medicine s specializacijo traja v povprečju 10 let. V Italiji je v prvem zagonu epidemije zaradi covida več kot 100 zdravnikov in še več medicinskih sester. Že zdaj so nas obvestili, da bomo morali delati tudi, če bomo covid pozitivni. Samo s 40 st vročine in če se nam bo bledlo, bomo lahko ostali doma. Ko bomo mrtvi? Kaj pa potem? Kdo nas bo nadomestil? Ti? Sosedov Janez ali Micka ? Ljudje se delajo norca iz Covida in epidemije. Če zdravnikov ni, jih pač ni. Tudi za onkološke in travmatološke in druge bolnike jih ni. Tudi za zdravstveno osebje jih ni. Če umrejo onkologi, jih me morejo nadomestiti kardio kirurgi. Ne brez večletne specializacije. Zato nehajte biti sebični in poskušajte ostati zdravi - za dobro vseh nas. Tudi zdravniki in drugo medicinsko osebje zboli in umira zaradi covida. Kdo jih bo nadomestil?
ElectroVoice
14. 10. 2020 20.10
+9
Nemara pa nam bodo vsled krčenja programov, daljšanja čakalnih vrst ipd. odredili tudi zmanjšanje prispevkov za tako okrnjeno zdravstvo...
boris c
14. 10. 2020 20.02
+17
Najboljše, da začnem šparat za pogreb.
bronco60
15. 10. 2020 10.24
-8
boris c, kaj boš šparal, ko pa nimaš za burek.😜
nivampomo?i
14. 10. 2020 20.00
+6
Postopno redčijo prebivalstvo.
čevapgpt
14. 10. 2020 19.51
+12
ampak važno da se plačuje dodatno zavarovanje. za brezveze.
lucinda
14. 10. 2020 19.45
+8
In potem direktorica hrvaškega NIJZ umirjeno svetuje, naj si prehlajeni izpirajo zgornja dihala z morjem ali fiziološko raztopino, da okužba ne uide v spodnja dihala ter naj ljudje ne pretiravajo s sredstvi za povečanje imunosti, ker pretiran imunski odziv torganizma sproži covid. Naši pa samo grožnje, grožnje, grožnje
Volga Malek
14. 10. 2020 20.00
+4
Razlike so vidne ker nimajo Gantarja, Kacina,Kreka ter Beovicke...
Periot222
14. 10. 2020 20.39
+3
NA HRVASKEM NIMAJO HITLERJA NA CELU VLADE!
ni_mi_vse_eno
14. 10. 2020 19.40
+4
Letos bo pa zdravstvo celo leto nedostopno. Korona pač. Ženska je morala skoraj roditi na hodniku, ker je niso sprejeli v porodno. Otrok je pa skoraj umrl zaradi sepse, posledica nezdravljene vbodne rane na nogici. Korona pač.
melhijad1
14. 10. 2020 19.34
+11
in kaj boste zmanjsali?zdravnika ki operira npr.kolena,bo sedaj prestavljen na covid oddelek...ja najbrz...samo operacije boste črtali,zdravniki bodo imeli iste plače,vrste pa še daljše...
ElectroVoice
14. 10. 2020 20.12
+2
Kolena in ostalo pa žareče od bolečin...
Ana desetnica
15. 10. 2020 21.27
Kaj od tega, da če morajo Covid paciente sprejeti na kirurško intenzivo, potem drugih kirurških pacientov ne morejo sprejeti, ne razumeš? Ne bo problem v ortopedih ampak v tem, da njihovih pacientov po operaciji ne bodo mogli varno oskrbeti, ker ne bo prostora zanje in za kakšne druge ne. Imam rake še kakšno leto slaba kolena kolke, kot da se pri 70 ali 80 nalezem covida v bolnici .
janez653
14. 10. 2020 19.22
+13
alo svečkarji... Kaj je vaša vlada delala zadnje štiri mesece? Zakaj niso zrihtali več postelj?? saj so vedeli da prihaja drugi val. Kitajci so v enem mesecu postravili novo bolnišico, pri nas so pa sprejemali proračun za nakup vojaške opreme, smrekc za Vatikan itd...
anabanana
14. 10. 2020 18.46
+18
Kaj pa dodatno zavarovanje, za koga plačujemo??? Za kužne dohtare❓
ni_mi_vse_eno
14. 10. 2020 19.41
+4
Mogočnež
14. 10. 2020 18.41
+15
Zmanjšujejo zdravstvene programe, ljubi Bog, pa kje mi živimo? Do zdaj nisi mogel prit do zdravnika in čakal tudi po letu dni kaj bo pa šel zdaj? Ja glavno da imajo plače od 4000€ in naprej!
anabanana
14. 10. 2020 18.51
+6
Točno tako samo da dobijo plače za nedelo, imam zeloooo slabe izkušnje od zdravstva, zato se jih ful izogibam. 🙄
ElectroVoice
14. 10. 2020 20.14
+3
Jalova ti je to tolažba, ker plačuješ pa vseeno...
Ana desetnica
15. 10. 2020 21.31
Pojdi v Ameriko, pa boš videl kje živiš. In nehal se boš pritoževati. Garantirano, razen če si Bill Gates. Sicer pa Nemčija, Avstrija, širni svet. Saj ti ni treba živeti tukaj, če ti gre tako slabo.
Defragment
14. 10. 2020 18.33
+5
Zaradi poskusov ureditve financiranja zdravstva je posredno padla tudi vlada LMŠ. Sedaj bo padla pa tudi sedanja vlada samo, da bo se tokrat dogodil NAROD (kot smo znali reči v Yugi). Ko bo prvi človek umrl na cesti ali pred vrati bolnice se bojim, da se komu odpelje....potem bo pa čisto zares štala.
rekapaka
14. 10. 2020 18.26
+15
Zakaj moram plačevati dodatno zdravstveno zavarovanje. Do zdravnika oz. do zobozdravnika ne morem priti, maske in zdravila moram plačevati. Kdo mi krade denar?
anabanana
14. 10. 2020 18.47
+7
tečnež
14. 10. 2020 18.55
+6
..ja zdaj je že častni dobitnik prištinskega fakultjeta na sladoljed...vsi člani sđs bodo imeli dr na sladoljed in viruse
pojtrarara
14. 10. 2020 18.04
+13
ti se delajo norca iz samega sebe in iz nas... pred kratkim so namenjali denar za skrajševanje čakalnih vrst, zdaj pa izdajajo ukrep s katerim podaljšujejo čakalne vrste... in spet bodo potalali državni denar, učinka pa ne bo nobenega
NakokiranPahor
14. 10. 2020 17.59
+14
Torej naslednji teden odjavim dodatno zdravstveno zavarovanje ker ga itak ne rabim
anabanana
14. 10. 2020 18.54
+7
Ponovna prijava dražja, jaz plačujem 40€ katastrofa, le kam gre ta denar❓
1sonce
14. 10. 2020 17.19
+22
Katastrofa! Več jih bo umrlo zaradi ne izvajanja zdravstvenih storitev kot pa Covida. Saj so nori.
rekapaka
14. 10. 2020 18.31
+8
To jim je namen. Hujši so kot dr. Mengele!