Korona

Britanci odpravili karanteno za 'varne' države. Slovenije ni med njimi

Pjongjang / Washington / Canberra, 03. 07. 2020 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maruša Slana, Karmelina Husejnović, STA
Komentarji
392

Britanska vlada je objavila seznam več deset držav, za katere od 10. junija ne bo več potrebna karantena ob vstopu v Anglijo. Na britanski vladni strani Slovenije med naštetimi varnimi državami ni. V Severni Koreji medtem trdijo, da so najuspešnejši v boju z zahrbtnim virusom, saj niso zabeležili niti ene okužbe. O porastu okužb medtem poročajo iz sosednje Južne Koreje in ZDA. V Teksasu je guverner uvedel obvezno nošenje zaščitnih mask.

Pandemija koronavirusa ne pojenja. Število okužb po svetu je preseglo 11 milijonov, umrlo pa je že najmanj 525.120 ljudi. Okrevalo je 6.184.991 ljudi. 

Najhuje prizadeta država ostajajo ZDA, kjer se je število smrtnih žrtev covida-19 povzpelo že na 131.533, sledita Brazilija (62.045) in Velika Britanija (43.995). Največja južnoameriška država je že presegla 1,5 milijona okužb, v zadnjem dnevu pa so zabeležili 55 novih smrti. 

Brez karantene ob prihodu v Anglijo za varne države. Med njimi ni Slovenije

V Angliji bodo za obiskovalce nekaterih držav odpravili 14-dnevno karanteno ob prihodu na Otok. Britanska vlada je celoten seznam epidemiološko varnih držav je objavila na svoji spletni strani, kjer so med naštetimi državami vse naše sosede – Hrvaška, Italija, Madžarska in Avstrija, na seznam se je uvrstila celo Srbija, ki ima slabo epidemiološko sliko – Slovenije pa ni. Sprva je sicer Sky News navajal, da je karantena odpravljena za več kot 70 držav, med katerimi so navajali tudi Slovenijo. Pozneje so tudi oni seznam popravili in iz njega umaknili Slovenijo. 

Za zdaj sicer velja, da bo odprava karantene veljala le za prihode v Anglijo, medtem ko Škotska, Wales in Severna Irska ohranjajo obvezno 14-dnevno karanteno.

Karantena za prihode iz omenjenih držav – pod pogojem, da se niso ustavili v kateri od držav, ki niso na seznamu – ne bo več obvezna od 10. julija. Trenutno morajo vsi, ki prispejo v Veliko Britanijo, razen Irci, v 14-dnevno karanteno. To velja tudi za britanske državljane. 

Britanska vlada je pod pritiskom vse od uvedbe karantene, številni pa jo obtožujejo, da škodi predvsem turizmu. Britanski letalski prevozniki so kritizirali vlado, da je popolnoma ohromila potovanja v času, ko se številni odpravljajo na dopust. Pozvali so jo k premisleku in spremembi odloka.

Podjetja British Airways, easyJet in Ryanair so celo sprožila tožbo proti vladi zaradi uvedbe 14-dnevne karantene za vstop v Veliko Britanijo. Z današnjim dnem, ko je vlada objavila seznam držav, za katere ne bo potrebna karantena, pa so letalske družbe tožbo umaknile.  

Seznam varnih držav bodo sicer ves čas prilagajali, če se bo v določeni državi stanje poslabšalo, pa bodo za njo znova uvedli strožje ukrepe. 

Slovenije ni na seznamu držav brez omejitev vstopa na Otok
Slovenije ni na seznamu držav brez omejitev vstopa na Otok FOTO: AP

Odločitev bo več milijonom britanskim turistom omogočila, da bodo lahko počitnikovali na tujem, ob vrnitvi domov pa jim ne bo več treba v karanteno. Britansko zunanje ministrstvo naj bi v soboto posodobilo tudi priporočila za potovanja v tujino. Že danes pa je objavilo seznam držav, za katere od sobote ne bo več veljalo opozorilo Londona, da "odsvetuje vsa, razen nujnih potovanj". Na tem seznamu je tudi Slovenija.

V Benečiji zaradi neodgovornega posameznika znova omejitve zaradi covida-19

Zaradi pojava grozda okužb z novim koronavirusom bo dežela Benečija (Veneto) na severovzhodu Italije znova uvedla nekatere omejitvene ukrepe. Ko je danes sporočil predsednik dežele Luca Zaia, bodo ukrepe objavili v ponedeljek, uvesti pa da jih morajo zaradi neodgovornega posameznika. Za nov izbruh virusa je obtožil neodgovorno ravnanje moškega, ki so mu po vrnitvi s poslovnega potovanja v Srbiji potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Pojasnil je, da se je moški iz Srbije vrnil 25. junija, ko je že opazil prve simptome covida-19, a se je kljub temu še naprej družil ter se celo udeležil zabave in pogreba. Na urgenco je prišel 28. junija, kjer je bil pozitiven na okužbo, a je vztrajal, da mu dovolijo oditi domov. Nato so ga hospitalizirali 1. julija, sedaj pa je na intenzivni negi. Na testu so bili pozitivni še štirje ljudje, povezani z njim, v Vicenzi in Veroni pa je zaradi njegovega neodgovornega obnašanja v karanteni 89 ljudi, je poudaril Zaia.

Opozoril je, da je sedaj dežela z območja nizkega tveganja postala območje visokega tveganja.

Število smrtnih žrtev covida-19 v Italiji se je medtem danes znova zmanjšalo. V zadnjem dnevu je umrlo 15 bolnikov, potem ko jih je v četrtek 30. Po podatkih ministrstva za zdravje so v zadnjih 24 urah poročali tudi o 223 novih okužbah z novim koronavirusom. V državi je od izbruha epidemije 20. februarja zaradi covida-19 skupno umrlo 34.833 ljudi.

V Avstriji spet več kot sto novih okužb s koronavirusom

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 109 novih okužb s koronavirusom. To je že drugič ta teden, da so pri naših sosedih potrdili več kot sto novih okužb enem dnevu. Ta hip je v naši severni sosedi aktivno okuženih 787 ljudi. Na zdravljenju v bolnišnicah je 72 ljudi, od tega jih je sedem na intenzivni negi. Doslej je v državi covidu-19 podleglo 705 ljudi, skupno so potrdili 18.050 okužb.

Največ novih okužb v zadnjih dneh potrjujejo v zvezni deželi Zgornja Avstrija, v zadnjem dnevu jih je bilo 50. V deželi so zato v petih občinah zaprli šole in vrtce, vendar je poteza naletela na nekaj kritike, predvsem s strani ministra za izobraževanje Heinza Fassmanna.

Deželni glavar Thomas Stelzer je danes zagotovil, da je bil ukrep nujen, da bi omejili širjenje virusa. Zaprtje šol in vrtcev pa je bilo tudi usklajeno s kanclerjem Sebastianom Kurzem, je dodal.

Severna Koreja brez enega samega primera okužbe?

Medtem ko se svet bori s pandemijo, se je severnokorejski voditelj Kim Džong Un pohvalil, da v Severni Koreji niso potrdili niti enega primera okužbe. Na četrtkovem srečanju svoje stranke je boj s koronavirusom označil za "sijajen uspeh", ki ne bi uspel brez uspešnega vodstva in ubogljivih prebivalcev, ki so upoštevali ukrepe, je poročala državna tiskovna agencija KCNA. 

Ko se je virus prvič pojavil na Kitajskem, je Severna Koreja sprejela stroge ukrepe. Nemudoma so zaprli svoje meje in uvedli karanteno za stotine tujcev, ki so se takrat nahajali v Pjongjangu. Za svoje državljane so uvedli karanteno in zaprli šole. Več mesecev kasneje so slednje zdaj znova odprte, v veljavi pa je še vedno prepoved javnega zbiranja in obvezno nošenje mask. 

Svetovna zdravstvena organizacija je poročala, da so v Severni Koreji do zdaj testirali le okoli 920 ljudi, vsi testi so bili negativni. A poznavalci razmer na Korejskem polotoku trdijo, da obstaja le malo možnosti, da Severna Koreja, soseda Kitajske, ne bi zabeležila niti enega primera okužbe. 

Pretekli mesec je strokovnjak pri Združenih narodih opozoril, da prebivalstvo Severne Koreje strada zaradi strogih ukrepov oblasti, ki želi preprečiti vsak izbruh bolezni v tej državi. 

Kim Džong Un je prepričan, da uspešno vodi Severno Korejo skozi pandemijo koronavirusa.
Kim Džong Un je prepričan, da uspešno vodi Severno Korejo skozi pandemijo koronavirusa. FOTO: Shutterstock

Iz Južne Koreje medtem poročajo o 63 novih okužbah, zato v državi znova uvajajo strožje ukrepe, da bi zajezili drugi val okužb. Južnokorejci so bili eni najbolj uspešnih v boju s prvim valom koronavirusa, a v zadnjih tednih beležijo številne posamezne izbruhe, predvsem v prestolnici. 

Prvič v skoraj dveh mesecih je število dnevnih okužb v drugih mestih preseglo številke iz Seula. Jugozahodno mesto Gwangju je v zadnjih dneh zabeležilo več kot 50 primerov, kar je privedlo do zaprtja knjižnic in muzejev. 

Teksas uvedel obvezno nošenje mask

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa so do četrtka v ZDA potrdili več kot 2,7 milijona okužb in skoraj 129.000 smrtnih primerov zaradi covida-19. Do danes pa so po podatkih koronaštevca Worldmeters skupno zabeležili že 2.838.384 primerov okužb, od tega pa se jih je 131.533 končalo s smrtjo. 

V 37 zveznih državah narašča delež pozitivnih rezultatov testiranj. Vse to je posledica tega, da ljudje ne nosijo dovolj mask in ne držijo medsebojne razdalje.

Guverner Teksasa je zato odredil obvezno nošenje zaščitnih mask v javnosti, potem ko se virus še naprej pospešeno širi, število hospitalizacij pa strmo narašča. Odločitev republikanskega guvernerja Grega Abbotta, ki je maja odredil hitro vrnitev v 'normalno življenje' in pred časom dejal, da vlada prebivalcev ne more prisiliti v nošenje mask, zato rahlo preseneča. 

Virus se sicer pospešeno širi po vseh Združenih državah, najhuje pa je ravno v Teksasu, Kaliforniji, Arizoni in na Floridi. Tam so v četrtek zabeležili nov rekord, saj so našteli več kot 10.000 novih okužb, kar je največji porast vse od začetka pandemije. 

 S porastom okužb se borijo tudi v Avstraliji, še posebej v državi Victoria, kjer so v petek našteli 66 novih primerov. Tamkajšnja zdravstvena ministrica Jenny Mikakos je medijem povedala, da obstajajo dokazi o 'superprenašalcu'. Ta naj bi bil 'odgovoren' za večji porast okužb v zadnjih dneh. Ministrica je zato odredila preiskavo. 

Koronavirus se na Floridi vztrajno širi.
Koronavirus se na Floridi vztrajno širi. FOTO: AP

Na Balkanu spet veliko novih okužb

V Severni Makedoniji so v zadnjih 24 urah potrdili 165 novih primerov okužbe, umrlo pa je še sedem bolnikov, je sporočil minister za zdravje Venko Filipče. Največ novih okužb, kar 71, so potrdili v Skopju, sledi Tetovo z 20 okužbami. V Severni Makedoniji so doslej potrdili 6787 primerov okužbe, umrlo pa je 328 bolnikov.

Tudi v Bosni in Hercegovini še vedno beležijo visoke številke. V zadnjem dnevu so tako našteli 173 novih primerov okužbe. Približno polovico okužb (94) so zabeležili na območju Federacije BiH, od tega 49 v Sarajevu. Zaradi covida-19 sta umrla še dva bolnika. V BiH je sicer doslej zaradi covida-19 umrlo 191 ljudi, do danes pa so skupno potrdili 4961 okužb. 

Še eno od žarišč je na območju Bijeljine, kjer so v zadnjih 24 urah odkrili 21 novih primerov okužbe. Med njimi so tudi štirje zdravstveni delavci, že prejšnje dni pa so potrdili okužbo pri treh zdravnikih. Direktorica bolnišnice v Bijeljini Milica Lovrić je pojasnila, da se zdravstveno osebje ni okužilo znotraj bolnišnice. "Zaposleni so bili na dopustu, ko so se okužili. V bolnišnici smo vse testirali in vsi so bili negativni na koronavirus," je dejala direktorica. 

Po poročanju BNTV to mikro žarišče izhaja iz športne tekme, ki so jo zdravniki prejšnji teden organizirali v Bijeljini. Po tekmi pa so imeli celo zabavo z glasbenim programom v zaprtem prostoru, kjer niso nosili zaščitnih mask. Zaradi stanja v Bijeljini so tja iz Banja Luke poslali zdravstveno ekipo, ki pomaga pri obvladovanju razmer. 

V Srbiji pa je v zadnjih 24 urah umrlo 11 bolnikov s covidom-19, kar je največ od začetka epidemije v državi 6. marca. 

Na Japonskem največ novih okužb s koronavirusom v dveh mesecih

Na Japonskem narašča zaskrbljenost pred novim valom okužb z novim koronavirusom. V državi so danes potrdili 209 novih primerov, kar je največ v zadnjih dveh mesecih. Od tega so 124 okužb našteli v Tokiu, kjer je največ primerov med mladimi.

Tokio se mora pripraviti na novi val covida-19, je danes opozorila tamkajšnja guvernerka Juriko Koike. Pozvala je ljudi, naj se odpovejo nočnemu življenju. Kar 70 odstotkov današnjih novih okužb so potrdili pri 20- in 30-letnikih, je povedala. Trend okužb se spet krepi tik pred guvernerskimi volitvami, ki bodo v Tokiu v nedeljo.

Najnovejši porast primerov v državi sicer po besedah tiskovnega predstavnika vlade Jošihide Suge ne opravičuje vnovične razglasitve izrednih razmer.

Izredne razmere na področju zdravstva so v večjem delu države odpravili sredi maja, v Tokiu pa konec maja. Število na novo okuženih sedaj znova narašča. Od izbruha epidemije v državi so sicer uradno potrdili približno 20.000 primerov okužbe, 990 ljudi je umrlo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (392)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skotska
04. 07. 2020 18.45
+6
Kaksne bedarije pa pisete, bog se vas usmili. Zivim v Veliki Britaniji. Karantena za Slovenijo je odpravljena z danasnjim dnem. En teden pred ostalimi drzavami. Zato ker BBC ni omenil Slovenije se ne pomeni da je za nas ni. Namesto informacij iz casopisov si jih raje preberite na njihovi vladni spletni strani. Obup
grenland
04. 07. 2020 21.32
+0
samo res. Jaz sem takoj našla Slovenijo na seznamu držav, katerim je dovoljen vstop v Veliko Britanijo!
Gekla
05. 07. 2020 09.25
+1
Ali imaš kakšen vir za to novico? Na njihovi vladni spletni strani nisem nikjer to našel.
elsh
03. 07. 2020 21.57
+4
Vlada dela dobro pa to, greznica brez dna.
hirajem
03. 07. 2020 21.39
+3
Hahahah Sloveniji nobem ne verjame. Poznajo vas kot zdraharje,prevarante in neresne. Slovenija na rdeco listo. Kmalu vam bodo vsi sosedje meje zaprli. No edino Hrvaska bo pustila odprto ker jim resujete sezono hahahahah
Rožice cvetijo
03. 07. 2020 21.33
+2
Saj Britanci tudi ne smejo v SLO.Pač povračilo.
Teflonka
03. 07. 2020 21.34
+2
Teflonka
03. 07. 2020 21.27
+6
Najbolje,da sprejmejo proti ukrepe.Otočani pa ja ne bodo pometali z nami.
Teflonka
03. 07. 2020 21.21
+7
Logar,kje si? Udari po mizi pri Borisu,Janez je neodločen,ne zna sprejeti odgovornosti.😂
Gsmm
03. 07. 2020 21.20
+16
Dokler slovensko proslavo varujejo robocopi in še enkrat več policajev, kot je povabljencev, je to jasen znak, da smo nevarna država. Zato tudi avstrijska vlada odsvetuje postanke turistom v Sloveniji. Kdo nam pa še verjame? Hrvati malo pod 100, Avstrici nekaj preko, Slovenija pod 20 okuženih (uradno). Pa Kurz pravi brez postankov v Sloveniji, hitro v varno Hrvaško!
Teflonka
03. 07. 2020 21.30
+9
Maki,zastonj govoriš tej hipnotizirani raji,sploh se ne zavedajo, kako nam pada imidž.
Cheesecake
03. 07. 2020 21.15
-2
Te britanci, neznam kaj naj komentiram, sprašujem se če so sploh vredni komentara.
nikandra
03. 07. 2020 21.13
+13
Bravo Logar, bravo naša vlada!!!! Se vidi, kako učinkovito vlado imamo, da za države, ki imajo veliko slabšo epidemiološko sliko, karantena ni obvezna. Ali Angleži vedo kaj več kot mi?
Teflonka
03. 07. 2020 21.10
+11
Ta propadli komunist nas bo vrnil v povojno obdobje,revščino.
bububu123
03. 07. 2020 20.47
+11
Ne vejo kaj je Slovenija!
Rožice cvetijo
03. 07. 2020 21.34
+1
Stric Bedanec
03. 07. 2020 20.46
+5
Butasti Angleži... mislejo da je Slovenija -Slovakija
krohotalo
03. 07. 2020 20.38
+8
Kok butast citat. Sky lepo piše, da je to seznam držav, ob katerih britanci ob povratku ne rabijo karantene. Logično, da jih ne bodo pošiljali v Slovenijo, če bi morali pri nas iti v karanteno. In prav je tako. Še zmeraj majo katastrofo
nastjamarko
03. 07. 2020 20.36
+11
Oj jugoslavijo so se bali prakticno vsi. Kdo se boji slovenije.
Mihaela N.
03. 07. 2020 20.31
+9
To je napačno poročanje. Na uradnem spletnem mestu vlade Združenega kraljestva je razvidno, da je Slovenija izvzeta iz karantene. Posledično 14-dnevna karantena ne velja ob prihodu v Združeno kraljestvo.
borjac
03. 07. 2020 20.30
+25
Odgovor za to, da nas na seznamu Britanije ni je zelo enostaven, MI SLOVENCI KOT DRŽAVA ZA EVROPO IN OSTALE NE POMENIMO NIČ, pa tudi za tisto kar smo pomenili je sedanja vlada uničila z raznimi depešami, pismi , odstopi sposobnih ambasadorjev, približevanjem avtokratskim režimom na vzhodu.
Draža
03. 07. 2020 20.28
+18
Slovenijo dobro poznajo, saj vsi vedo da spadamo pod Balkan.
Gsmm
03. 07. 2020 21.35
+1
Balkanci Hrvati nas imajo za Dunajske konjušarje, Podalpske hlapce... Torej smo v eu, vendar na "granici Balkana" 😁
Jebo_slav
03. 07. 2020 20.25
+11
mogoče pa še vedno mislijo da smo skupaj Jugoslavija pa pač omenijo Srbijo ali pa hrvaško ker sta bolj pomembni
Zantaja
03. 07. 2020 20.35
+5
Zakaj pa boj pomembni?res je,da se oni znajo ceniti in svojo državo,kar na žalost je Slovencev malo ,ki bi cenili svoje.
User416781
03. 07. 2020 21.03
+5
Iz katerega vidika pa sta Hrvaška in Srbija bolj pomembni državi od Slovenije?
Gsmm
03. 07. 2020 21.38
+2
če zaradi drugega ne zato, ker so pokupili pol Slovenije. V YUsmo bili Slovenci lastniki pol YU, zdaj je pa ex YU lastnica pol SLO.
njofra101
03. 07. 2020 20.24
+39
To pa je naša diplomacija. BRAVO!!!
deltex
03. 07. 2020 20.23
+34
In kaj dela zunanji minister Logar? In kaj diplomatska služba? Leti z Brnika v London so bili eni najbolj zasedenih, zdaj bo še to šlo v maloro. Slovenijo je ta vlada osramotila pred vso Evropo, kaj nam pomaga ugodna slika, ko pa v je ne znamo predstaviti v svetu?