Korona

Ministrica učencem: Z učitelji in starši ste postali največji zmagovalci

Ljubljana, 17. 05. 2020 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Hvala, ker ste nam zgled, da se ne smemo predati ob nepoznanih okoliščinah, ampak se moramo prilagoditi in iti naprej. Hvala, ker ste postali tudi naši učitelji življenja. In hvala, ker veste, da je učenje, od kjer koli vam je ta čas podano, edina prava odločitev. Ponosni smo na vas," je pred nadaljevanjem šolskega leta vsem učencem in dijakom sporočila šolska ministrica Kustečeva.

"Niti v najbolj drznih sanjah si ob začetku letošnjega šolskega leta nihče med nami ni predstavljal, da je mogoče tako na hitro in kar čez noč izvesti takšno izjemno preizkušnjo, poimenovano izobraževanje na daljavo! V mojih mladostnih časih bi rekli, da bi še veleumni profesor Baltazar za hip ostal brez besed!" je v nagovoru pred nadaljevanjem šolskega leta učencem, dijakom, staršem in skrbnikom zapisala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. 

Simona Kustec Lipicer
Simona Kustec Lipicer FOTO: MIZŠ

Kot je sporočila, nam je narava pokazala, da ima tako prvo kot zadnjo besedo. "Toda, z velikim spoštovanjem, vestnim, odgovornim vedenjem ter predanim trudom in učenjem ste naši ljubi naravi sporočili, da se ne želite ustaviti. Da tega ne morete, nočete storiti, saj je še ves svet, celo življenje pred vami! Da veste, da se morate učiti naprej, in da tudi veste, kako to izvesti! Da vam en nadležni virus pač ne sme pokvariti vseh vaših načrtov. In to v teh nenavadnih časih dokazujete vsak dan, vsak teden, že dva meseca. Dokazujete svojim učiteljem, nam staršem – dokazujete vsem, celi družbi. Nam, 'ta starim', odpirate vrata v nove svetove, v vaš jutrišnji dan, ki ga poznate in obvladate bolje od večine nas." 

Mlajši so starejšim po njenih besedah zdaj pomagali razumeti, kako in zakaj so res pomembni tudi računalniki, pametni telefoni, svetovni splet. "Mi smo bili namreč vse do pred kratkim prepričani, da jih znate uporabljati samo za igrice in neumnosti. Kakšna napaka! Brez posebnih besednih razlag nam zdaj dokazujete, da vam prav te komunikacijske zmogljivosti pomagajo, da se lahko učite naprej, in potrdimo lahko, da so v tem času nujni pripomoček ter da se vaš svet ne bo in ne more ustaviti. Svet, v katerem vas čaka še toliko lepega in dobrega – vaši prijatelji, skupna druženja, prve ljubezni, veliki podvigi!" 

Imejte se radi, spoštujte svoje starše ter učitelje in profesorje ter pomagajte jim, ker tudi njim v tem času pogosto ni lahko. Predvsem pa gojite svoje znanje in pazite nanj kot na "punčico svojega očesa".

Nekateri bodo šli v ponedeljek nazaj v šole, večina pa za domačo mizo in k računalniku. Vsi pa bodo delali, se učili, zaključevali ocene ter se veselili zasluženih in dolgih poletnih počitnic. "Časa, ko bo vse bolj toplo sonce prineslo veliko D-vitamina in močnejše UV-žarke, ki so vsi veliki naravni bojevniki proti koronavirusni nadlogi. Časa, ko bomo našli tudi način, da boste lahko v šole znova varno prišli prav vsi." 

Šolarje je opomnila, da so skupaj s svojimi učitelji in starši postali največji zmagovalci. "Hvala, ker ste pogostokrat v teh časih bolj potrpežljivi, bolj razumevajoči, bolj pogumni in hkrati bolj strpni in prijazni, kot smo mi starejši. Hvala, ker ste nam zgled, da se ne smemo predati ob nepoznanih okoliščinah, ampak se moramo prilagoditi in iti naprej. Hvala, ker ste postali tudi naši učitelji življenja. In hvala, ker veste, da je učenje, od kjer koli vam je ta čas podano, edina prava odločitev. Ponosni smo na vas. Tako zelo ponosni. Znašli ste se, opravili ste veliko delo!" 

Kaj bo prinesla prihodnost, ne moremo vedeti, še pravi ministrica, vemo pa, da je prihodnost slehernega izmed nas odvisna od tega, kar vemo. Kar znamo. "Zdržite še malo, čisto malo … Srečno, zdravo, uspešno in srčno na najboljši način zaključite svoje šolske obveznosti. In ne pozabite: vsi smo z vami, vsak trenutek smo vaši navijači!" je svoj zapis zaključila ministrica in vsem poslala virtualni objem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (197)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nika Kučan
24. 05. 2020 18.49
+2
Nej bo tiho ta baba, nevem kako je prišla do te funkcije. Preko sposobnosti gotovo ne, preko postelje pa še manj
Transformerji
18. 05. 2020 12.53
Ravno včeraj mi je vnuk razlagal o novih šolskih pravilih, jasno, za tiste, ki gredo ponovno v šolo: krogci, črte, puščice, pravila.... kar zapleteno in dolgotrajno. Šolskega prevoza pa ni, za vasi , oddaljene kar nekaj kilometrov od šole, bo najbrž težka, Pa tisto; ko bodo pisali kontrolne naloge, bodo zvezki dva dni v karanteni, preden jih bo učiteljica pregledala. Logično bi bilo, da so potem tudi še dva dni v karanteni, ko jih je dobila učiteljica v roke. K temu prištejmo še vikend dneve, pa nihče ne bo najmanj en teden vedel, koliko je bilo vredno , uspešno učenje na daljavo. Za popravke bo pa počasi zmanjkalo časa.
korintos25
18. 05. 2020 10.40
+1
Pogrešam našo Prleško Aleksandro, kaj pa ona dela?
oktalz999
18. 05. 2020 08.41
+8
Vsi ti ministri, kot , da nimajo stika z realnostjo.
podmeninc
18. 05. 2020 09.10
+7
Sej veš s katero relnostjo imajo opravka ministrantje......
El Diablo 2013
18. 05. 2020 08.41
+3
to lahko pa samo kustecova in njeni desni “geniji” skup soacajo 😂 ....... v novonastalih razredih na naši šoli so učenci iz 1., 2. in 3. razreda skupaj😂😂😂...... to pa bo učna snov potekala tekoče
Covid 19
18. 05. 2020 10.03
+2
El diablo..kombinacija..tako je po mnogih šolah v slo tudi kadar ni corone in otroci hodijo še bolj naštudirani v 5ega,si mogoče slišal za tip montesori?Mlajši so hitrejši,ker se zgledujejo po starejših..
grozjak
18. 05. 2020 08.05
-2
Ne otroci, večina staršev v slo potrebuje varstvo...pred samimi seboj....
Covid 19
17. 05. 2020 21.51
+11
Berem nekatere komentarje pod mano,bog vam pomagaj,ministrica vam zagotovo ne bo čuvala mularije.Kaj se jezite,če pravite,da učitelji nič ne delajo?Jaz sem med prvimi,ki je sovražil šolo in vse učitelje,imam pa tudi par hiperaktivnih mulcev različnih starosti,oba delava ves čas..z nadnaravnimi napori prilagajava in se dogovarjava za čas,da nisva hkrati v službi,kolikor se da..corona naju je naredila profesorja"brez diplome"in,če boste želeli izvedeti kako nam gre,me boste lahko prišli obiskat v katero od slo.norišnic..tako imamo,vojno stanje in niso krivi ne ministri ne učitelji,trudimo se,da so vsi zdravi,siti in oblečeni..starejši pomagajo mlajšim za računalnikom in zgledajo pravi učenjaki,pa midva razbijava glavi.Učitelji mi vas podpiramo.Tudi ta corona ne bo večna in vse bo spet počasi kot prej,no približno kot prej.🤗
El Diablo 2013
18. 05. 2020 08.47
+3
pa kaj ti klanfaš??? kakšno vojno stanje?! tist jajceglavc najprej prekliče stanje epidemije, odpre vse mejne prehode v SLO za vse državljane EU, zato da se lahko hvala kako je on oh in sploh, otroc pa doma! ti zame nisi noben heroj, ampak navaden bed. ak, ki je pripravljen požret vso sraje, ki mu ga teli telebajski servirajo
Covid 19
18. 05. 2020 10.15
+3
Ja,mi je jasno,politične odločitve brez stroke..
krona
17. 05. 2020 21.09
+18
Lahko je govorit, noben pa ne vpraša staršev kako naj snov razložijo otroku. Plačujemo inštrukcije, cele dneve sedimo za knjigami. Ocenjevala se bo pa na žalost snov, katero smo starši razlagali ne učitelji. Učitelji so samo poslali naloge po mailu oz. easistentu. Zdaj se pa znajdi in razlagaj. Te ocene žal ne bodo pravične. Srednješolcu težko razlagaš matematiko, saj smo se mi čisto drugače učili in tudi snov je veliko težja.
ina5785
17. 05. 2020 21.05
+19
ga.kustec, če drži da ste baje rekli: naj se znajde vsak po svoje! Halloooo. . . . . . . . . Kaj bodo nekateri starši, ki imajo šolskega otroka in enega v vrtcu. Pa 4.razred NE gre h pouku, vrtec pa tudi sprejme določeno število otrok. Starši imajo npr.poklic, ko morata oba v službo in KAM naj data otroke??? Kako se naj ZNAJDEJO PO SVOJE, če NIMAJO v bližini babice in dedka, pa tudi vprašanje če bi ta dva znala otroku pomagati šolanje preko računalnika. . . . . . . . .?? Ta država velikokrat NE zna rešiti problemov, govore le o nekih kvazi zakonih, človek pa se MORA ZNAJTI PO SVOJE¨!!!! Sramota takšnega ministra!!!!!
Tone 12345
17. 05. 2020 20.35
+13
Ministrica!!jest sem tud minister za osebne zadeve!!!svoje -vsak dan!!!in tako bi bblo tud boljs za njo!!!
leond1
17. 05. 2020 20.07
+13
14 dni prezgodaj rezultat bomo videli
motorka57
17. 05. 2020 19.56
+28
...naj najprej razdeli zaščitna sredstva -maske za učitelje,na pa da naj se vsak učitelj znajde po svoje, oz. naj si maske prinesejo od doma in varčujejo z njimi ... Bedno ,da az toliko denarja 200 mil €, morajo učitelji si sami nabavljat zaščito ... ŽALOSTNO SIMONCA,DA TAKE TROSIŠ....
polnostabla
17. 05. 2020 19.55
+19
Ne razumem...z otroko. pripravljava torbo za jutri...mu razlagam da sedaj bo vse malo drugače, da torbo bo moral puščati v šoli, le bidon bo nosil v šolo in domov...me gleda in vpraša...ja zakaj pa bidon...ja točno...zakaj pa bidon lahko prenašajo sem in tja...a na torbi in zvezkih bi se virus lahko prenašal na bidonu pa ne...jao, jao...🙉🙈🙉🙀
bikoborec69
17. 05. 2020 19.33
-35
Meni pa je ta Kustečeva ok. Pa še lepa ženska je. Lahko bi se še poredila za kak kg. Toliko denarja kot ga imam sedaj še ga nikoli nisem imel. Hvala vladi in želim vam uspešno delo. Znebite se samo teh nesposobnih levakov!
motorka57
17. 05. 2020 19.48
+20
....šarmiraš,da provuciraš ha ha ha ... cerkvena miš ha ha ha
bikoborec69
17. 05. 2020 19.50
-22
Imam raje ženski spol kot vi levaki, ki se lahko pohvalite samo jot oboževalci bulmastifov.
ina5785
17. 05. 2020 21.07
+2
bikoborec69 - Če bi pa slučajno kustečeva odstopila, bi pa TAKOJ po NJEJ VLIVAL GNOJNICO, sedaj pa ti je ok., pa celo lepa ženska. Se strinjam!
Crostini
17. 05. 2020 19.08
+24
Kaj je ta baba kadila? Govori nebuloze, kot da je totalno zakajena? A je sploh normalna? Na katerm planetu živi?
motorka57
17. 05. 2020 19.49
+16
majmun11223344
17. 05. 2020 19.04
+18
Od kje pa se je ta vzela? Kje je imel Janez to žensko zaprto?
Tone 12345
17. 05. 2020 18.47
+23
Dejte mi povedat kje se je tale če..š...pl.....a najdla!!dejte mi povedat!!boljs iz slovenije ven jet ampak res!!če bi bil mlajši bi takoj šel!!!!takoj!!!
Betuul
17. 05. 2020 20.06
+9
Ja tud men se zdi da je ta čviček kustec- lipicer, ki je kar nekam spuhtel
ma?ipa?i
17. 05. 2020 18.41
+27
Vse lepo in prav, da ste zadovoljni s svojim delom, ocenjujejo vas lahko pa le uporabniki vaših storitev . Zmagovalci bi pa bili, če bi se vsi vrnili v šole, ne pa da se bojite otrok in njihovih staršev.
iga_biba
17. 05. 2020 18.30
+37
Ministrica vas ni nič sram? Vam ni nerodno? Čisto nič?
Jaka Jack
17. 05. 2020 18.24
+4
Ne vem, če je še katera panoga v slo, ki tako malo dela in ima toliko prostih dni kot v šolstvu. Delo in ure imajo prikazane samo na plačilni listi.
iga_biba
17. 05. 2020 18.30
+12
krona
17. 05. 2020 21.12
+0
Ja res je in še poletne počitnice bodo imeli.