Korona

Ministrica: Na izobraževanje na daljavo smo šli absolutno prezgodaj

Ljubljana, 04. 01. 2021 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Sara Volčič, Svet, Barbara Bašič
Komentarji
444

Novo leto, otroci pa se še naprej šolajo od doma. Zdaj bodo šolske klopi vendarle zasedli otroci s posebnimi potrebami, a je mnogo staršev zadržanih. Še prej so pričeli tudi s testiranjem učiteljev. Kdaj pa bodo v šolah tudi drugi, kdaj bodo vrtci znova odprti za vse, kaj bo z gimnazijci in študenti?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdaj bodo šli slovenski otroci nazaj v šolo?
    11:36
    Iz 24UR ZVEČER: Kdaj bodo šli slovenski otroci nazaj v šolo?
  • Iz 24UR ZVEČER: Vračanje otrok s posebnimi potrebami v šole
    02:09
    Iz 24UR ZVEČER: Vračanje otrok s posebnimi potrebami v šole

Naše šole so zaprte že 12. oziroma 11. teden, najdlje v Evropi. Zaposlene v osnovnih šolah bodo s hitrimi testi sicer testirali prihodnji ponedeljek, tekom tega tedna pa bo vlada odločila, ali se bodo učenci v šolo vrnili po 11. januarju.

Komunikacija s šolsko ministrico je prepočasna, medtem tožijo ravnatelji, ki upajo, da bodo okrožnico o vnovičnem odprtju šol prejeli najpozneje do srede.

Kdaj v šolo ostali?
Kdaj v šolo ostali? FOTO: Dreamstime

Če je bil 4. januar dolgo datum, ko bodo šli otroci vendarle nazaj v šolske klopi, pa je v zadnjih nekaj dneh decembra, kljub sproščanju ukrepov, postajalo vse bolj jasno, da tudi začetek novega leta ne bo prinesel šolanja v šolah, ampak se bodo še naprej vsi otroci izobraževali od doma. Z izjemo otrok s posebnimi potrebami, za katere je tudi ustavno sodišče naročilo, da se morajo vrniti v razrede.

Vsak teden se vračanje otrok sicer zamakne še za kakšen teden. Na eni strani so starši, ki so za pazljivost, na drugi tisti, ki so za vračanje, tukaj pa sta še stroka in politika. Glede na načrte vlade pa naj bi bili vsi učenci in dijaki v šoli marca oziroma aprila, enako študentje na fakultetah.

Napoved predvidenega vračanja v šole (načrt ni dokončen, zadnjo besedo pa ima še vlada):

- Učenci, ki obiskujejo običajne programe, bodo morali počakati vsaj še teden dni, da se bodo lahko vrnili v šole. In to le v primeru, da se epidemiološka slika ne bo poslabšala. O tem bo sicer tekom tega tedna odločala vlada.

- Zaposlene v osnovnih šolah bodo s hitrimi testi testirali prihodnji ponedeljek.

- V razrede bi dan pozneje najprej sedli učenci prve triade, nato pa še četrtošolci in petošolci.

- Ministrica je napovedala, da se bodo po prvih dveh triadah osnovnih šol v srednje šole prednostno vrnili dijaki zaključnih letnikov.

V oddaji Svet na Kanalu A so ob tem gostili ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec in jo povprašali o tem, kdaj bi lahko nazaj v klasičen izobraževalni sistem šli dijaki oziroma srednješolci? Ministrica pravi, da če bodo rezultati testiranja, kot so si jih zastavili, dobri, če bo epidemiološka slika v državi pod nadzorom, potem je pogojem nekako zadoščeno. "Potem bomo imeli nazaj najprej vrtce in prvo triado, od srede naprej tudi 4. in 5. razred in nato v naslednjem tednu preostanek učencev osnovnih šol, zaključne letnike srednjih šol, poklicno izobraževanje in pa nato še ostale srednješolce. Ubrali bomo C-model. Vračali se bodo študentje, ker imajo izpitne roke, pa tisti, ki imajo laboratorijske vaje. In če ostanemo v dobri oziroma obvladljivi epidemiološki sliki, računam, da se potem tudi študij za ostale letnike fakultet lahko začne v fizični ali pa v neki kombinirani različici," je razložila.

Morda bo kdo ob tem sicer rekel, da en dan ni nič, pa vendarle: danes testi, jutri še enkrat testi, da se potrdi ali ovrže prvi hitri test, namesto da bi bili otroci v šolskih klopeh - več kot 70 dni so namreč že doma. Pa niso mogli testiranja organizirati v nedeljo? Šolska ministrica odgovarja, da ne - prvenstveno zaradi tega, ker je zdravstvena stroka rekla, da je pomembno, da so ti testi čim bolj 'sveži'.  Kar po njenih besedah torej pomeni, da če se šole odpirajo jutri, je čas za testiranje danes. "Še bolj idealno bi bilo, če bi imeli kapacitete, da bi lahko testirali jutri - na primer eno uro pred odprtjem šol. Ta trenutek pa je bilo to najbolj optimalno izvesti tako. Kot verjetno veste, se je pokazalo, da moramo tudi na tem protokolu testiranja v sodelovanju z ministrstvom za zdravje določene stvari še bolj optimizirati. Ker naslednji teden, če bo vse po sreči in po željah, ko bomo začeli spuščati nazaj v šole tudi prvo triado učenk in učencev ter vrtčevske otroke, bo pa to res velik zalogaj - narediti 30.000 testov, preden bomo lahko vrata zanesljivo in varno odprli."

Šolska ministrica Simona Kustec je bila gostja v oddaji Svet na Kanalu A.
Šolska ministrica Simona Kustec je bila gostja v oddaji Svet na Kanalu A. FOTO: Kanal A

V zadnjem nastopu na vladni novinarski konferenci je Kustečeva sicer dejala, da je sama nase najbolj jezna. A lahko bi rekli, da je kar nekaj staršev še precej bolj jeznih kot ona - delodajalci jih čakajo več kot 70 dni, družinsko življenje zaradi šolanja od doma, ko gre en starš popoldan v službo, da lahko dopoldan sedi z otrokom, drugi dela dopoldan, trpi, da ne govorimo o kakovosti tega šolanja ... Javnost pa nima ravno občutka, da bi se ministrica vsak dan znova borila za čimprejšnje vračanje v šolske klopi.

Ministrica za šolstvo ob tem pravi, da je to jeza, ki pa je hkrati nemoč. "Veste, da če ne bi imeli virusa, ki je stvar narave in njene 'odločitve', potem se nihče ne bi šolal na daljavo, ampak bi bili vsi varno v šolskih prostorih," odgovarja. Kot dodaja, pa je za šolanje od doma že toliko časa več razlogov. "Ko sem govorila o jezi, je bilo to povezano tudi s samim dejstvom, da sama osebno ocenjujem, da smo na izobraževanje na daljavo šli absolutno prezgodaj. Razumem, zakaj smo to morali narediti: ker smo takrat pravzaprav morali zagotoviti zdravstvenemu sistemu, da je lahko 'oddelal' svoje temeljno poslanstvo," poudarja. In nadaljuje: "To, kar vam želim povedati, je tako: ves čas smo pri ponovnem odpiranju, zagonu šol v stalnih dilemah. Ves čas se sprašujemo, kako je zdaj prav, narobe, kako bomo naredili najbolj pravično. Večina staršev, vključno z mano kot mamo in tudi kot ministrico, je na stališču, da je treba otroke čim hitreje, varno in trajno spraviti nazaj v šole in vrtce. Je pa tudi velika skupina staršev, tudi učiteljev, ki jih je strah in so zdaj v stiski, ker se bojijo za svoje zdravje, za zdravje svojih bližnjih in tudi te moramo upoštevati." Kot pravi, je treba poiskati torej tiste pogoje, ko bomo lahko vsem skupaj rekli: 'Varno je, lahko se vrnete'. "In to varnost nam je zdaj prinesla prav ta možnost hitrega testiranja, ki že kaže prve pozitivne rezultate z vračanjem otrok s posebnimi potrebami."

Kakšne bitke pa ob tem bijejo starši, kakšne otroci in kako je po dveh mesecih in pol videti življenje šolarja in družine, pa tudi, kakšne posledice pušča na šolarjih dejstvo, da nimajo socialnega stika?

Ministrico so v oddaji Svet povprašali tudi o tem, ali ima kakršne koli podatke, kako se to izgubljeno leto pozna na znanju? Zakaj ne gre tudi Slovenija v odpiranje po regijah? Zakaj ne po občinah?

Podatki o vplivu so strašljivi - psihologi in pediatri opozarjajo na konkretne posledice: porast samopoškodb, tesnobe, depresija, med srednješolci je 30 odstotkov več nagnjenosti k samomorom. Kaj bo treba, da gredo otroci nazaj v šole? Po vladni lestvici je to oranžni scenarij: manj kot 1000 okužb, manj kot 1000 hospitaliziranih. Ampak ta vlada sprošča ukrepe tudi ne glede na ta seznam; bo tako tudi za šolarje?

Kustečeva odgovarja: "Pod črto, jasno je, da moramo vsi skupaj najti način, da bomo lahko čim hitreje, na varen in trajen način otroke vrnili nazaj v vrtce in v šole, pa nato tudi starejše - dijake, študente. Situacija je iz vseh izpostavljenih vidikov zelo zahtevna." Kar se tiče same kvalitete osvojenega znanja, pa je po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport nesporno, da to ni primerljivo z znanjem, kakršno bi bilo v šoli. "Je pa strokovni del naše podpore - predvsem preko zavoda za šolstvo - identificiral tiste vsebine, cilje, ki jih je možno tudi z izobraževanjem na daljavo na nek način čim bolj uspešno osvojiti in tudi utrjevati." Strokovni nasveti gredo tako v smer, da dajejo učitelji poudarek na to, za vrnitev v šole pa se 'hrani' ostale, bolj zahtevne dele vsebin.

Ogromno pa je tukaj odvisno od staršev - in vsi nenazadnje nimajo ne znanja, sredstev ali časa za delo z otroki. Po mnenju Kustečeve je tukaj naloga učiteljev, da prepoznajo načine in vsebine, za katere ocenjujejo, da jih je zmožen tudi 'najšibkejši člen' v razredu osvojiti na daljavo.

Direktorica Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni Andrea Ammon je v Evropskem parlamentu poudarila, da bi se morali zaprtju šol v boju proti novemu koronavirusu, kolikor je le mogoče, izogibati in ga razumeti le kot skrajno možnost. Ali je torej Slovenija država z najslabšo situacijo in zato učenci že 74 dni ostajajo doma?

Želi pa ob tem izpostaviti tudi pozitivne vidike, ki so se pokazali ob izobraževanju na daljavo: usposobljenost za osvajanje znanja preko novih informacijskih tehnologij, ki je izjemna - ne samo pri otrocih, pač pa tudi pri učiteljih. "In v tem smislu bomo spet, verjamem da, postali ena bolj prepoznavnih članic EU. Kar se pa tiče vidika primerjave osvojenega znanja glede na prejšnje generacije, si pa veliko obetamo od nacionalnega preverjanja znanja, ki je zastavljeno na identičen način kot vsa pretekla leta in bomo lahko tudi na podlagi tega precej objektivno primerjali ta razkorak."

V šole otroci s posebnimi potrebami, pred vrnitvijo na delovna mesta preventivno testiranje učiteljev in zaposlenih

Po dolgih dveh mesecih in pol pa se jutri v šole oziroma vzgojno-izobraževalne zavode že vračajo otroci s posebnimi potrebami.

Najprej so s hitrimi testi za koronavirus sicer še testirali učitelje in ostali kader, ki bodo s temi otroki med učnim procesom prihajali v stik. A tudi to vračanje ne bo šlo gladko: zaradi strahu pred okužbo kar nekaj staršev otrok jutri ne bo pripeljalo v šolo. V centru Dolfke Boštjančič se bo jutri v šolo vrnilo 52 od 79 učencev.

Otroci s posebnimi potrebami se jutri vračajo v šole.
Otroci s posebnimi potrebami se jutri vračajo v šole. FOTO: Shutterstock

Druga za drugo so v centru Dolfke Boštjančič  v ljubljanski Šiški na hitri test za okužbo z novim koronavirusom danes dopoldne 'kapljale' učiteljice, ki bodo jutri ob 8. uri v svoje razrede znova sprejele otroke. "Testiramo vse učitelje, specialne pedagoge, varuhinje, ki so asistence po razredih in strežnice, ki skrbijo za razkužene, čiste prostore," je pojasnila direktorica centra Tatjana Popovič. Bil je skrajni čas, da odpremo svoja vrata, dodaja, za otroke s posebnimi potrebami je bilo biti doma še veliko težje kot za druge šolarje. 

Z njo se strinja tudi učiteljica Vanja Gajšek, saj so - kot pravi - otroci s posebnimi potrebami (sploh populacija, ki se uči - z zmerno do težko motnjo) zelo prikrajšani, ker niso zmožni spremljati pouka preko ekranov. 

"Po 14 dneh bivanja doma je že torbo vlekel, da gre v šolo," pripoveduje Nives Novak, mama Martina, ki se prav tako šola v centru Dolfke Boštjančič. Kot dodaja, je takšnemu otroku namreč težko razložiti, da ne sme, ne more v šolo.

Starši doma ne morejo nadomestiti vsega tistega, česar so bili otroci deležni v šoli. Osemletni Martin, epileptik z motnjo v duševnem razvoju, ki ne govori, že komaj čaka, da bo jutri lahko spet vstopil v svoj razred in ustvarjal.

V razredu bodo tako njega kot druge učence pričakale drugačne učiteljice, kot so jih bili vajeni. Z masko in vizirjem na obrazu. In po besedah Gajškove, bo to - sploh, ker ti otroci večinoma ne govorijo in se sporazumevajo s kretnjami, obrazno mimiko - precejšen zalogaj.

A namesto vseh osmih učencev iz skupine, ki jo poučuje, bo jutri v šolo prišla le ena deklica. "Starši so še vedno zaskrbljeni glede covida, glede varnosti, saj so nekateri zdravstveno zelo zahtevni, poleg tega, da imajo motnjo v duševnem razvoju," pojasnjuje učiteljica otrok s posebnimi potrebami.

Velik izpad je zaradi težke motnje v duševnem razvoju in slabšega zdravstvenega stanja otrok, ki so tukajšnjem centru, pove direktorica. V ostalih enotah pa bo izpad manjši. Glede testiranja v prihodnje navodil še nimajo.

"Bomo počakali navodila in spremljali situacijo po razredih. Če se pojavi sum, bomo verjetno takrat tako testirali," zagotavlja Popovičeva. Danes so testirali 35 zaposlenih. Vsi so bili negativni.

V osnovni šoli s prilagojenim programom v Murski Soboti jutri pouka v učilnicah ne bo, ker je bilo na hitrih testih kar nekaj zaposlenih pozitivnih oziroma mejnih. Kakšen je torej odstotek pozitivnih učiteljev? "Postopno in varno odpiranje šol in vrtcev je dokaz tega, kar nas še čaka zdaj na poti. To testiranje je pokazalo tisto prvo, pomembno informacijo, zakaj je potrebno - da bodo v resnici samo zdravi učitelji stopili v prostore šole," je ob tem dejala Kustečeva.

Ravnatelji šol in zavodov za otroke s posebnimi potrebami so prav tako precej jezni: da na novega leta dan iz medijev izvedo, da se šola v ponedeljek oziroma v torek odpira. Na vrat na nos so morali organizirati teste, prevoz, prehrano …

Po informacijah, ki jih ima ta hip, je bilo narejenih kar nekaj testov: do današnjega dne se je testiralo 86 odstotkov vseh zaposlenih v šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami, kar nekaj odstotkov testov je bilo tudi pozitivnih. "To pravzaprav sporoča še eno dodatno točko oziroma informacijo o zanesljivosti tega, da ko se bodo šolska vrata odprla, bodo notri samo zdravi učitelji in učiteljice. Kakšen bo ta odstotek na koncu, ne vemo, ampak tukaj je že vsak posameznik pomemben - da ga s tem testiranjem identificiramo in da na ta način dajemo tudi zaupanja vredno informacijo staršem, da ko pripeljejo otroka v šolo, da je to v resnici varen prostor," je še izpostavila ministrica.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (444)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ho?emVšolo
06. 01. 2021 14.49
+1
Kustec Lipicer se je tako sumljivo in globoko opravičevala pred 48 urami, ker niso šole še odprte. Zato se bojim, da si bo sedaj še kaj naredila.
User1035444
05. 01. 2021 18.47
-3
Kaj pa potem, če se otroci izobražujejo na daljavo? Se bodo vsaj samostojnosti naučili.
Deseti_brat
05. 01. 2021 13.34
+2
Med intervjujem se je zelo zapletala predvsem glede prostovoljnega ali obveznega testiranja uciteljev. To je bistveno vprasanje, podala pa ni jasnega odgovora. Ce nanjo pritiskajo z vseh strani in ne more uresniciti svojega programa, bi morala ponuditi odstop (tako se bi v normalni drzavi delalo), ne pa se muciti na polozaju, pa se vsi ucenci in starsi zraven.
Nanuk
05. 01. 2021 11.53
+5
pred tremi meseci so imeli to za najpametnejšo odločitev, ki pa seveda kot zdaj vidimo ni prinesla nobenih rezultatov ! in čez tri mesece bodo tudi enostavno rekli, da smo pričeli ljudi cepiti absolutno prehitro ! in nikomur nič ! nihče ne odgovarja in gremo naprej ! v naslednjo polomijo !
Italjan
05. 01. 2021 10.32
+6
Totalno nesposobna babnca
sinhron
05. 01. 2021 10.19
+7
Kustecova se posipa s pepelom , vsi pa vemo , da je nesposobna in samo izpolnjuje nareke drugih , zato naj čimprej odstopi !
inside1
05. 01. 2021 10.03
+2
Saj zdaj se že vsi vedejo, kot da je ta procentualni delež 25-30% že nekaj povsem normalnega. Bolnice pa polnijo sedaj tudi taki, ki dobivajo pljučne embolije preboleni bolezni...
anabanana
05. 01. 2021 10.03
+5
In kaj je povedala,: da je bila SOLIDARNA do zdravstva, zato so se šole zaprle, da ne bi bila gneča v bolnicah.!!! To bitje nima blage veze o ministrstvu, za stolček se je mogla dobro DD
inside1
05. 01. 2021 10.09
+5
ona sploh ne ve kaj govori, samo da nekaj govori in sama sebe opravičuje za napake. Lutka, ki jo vodijo drugi.....na udaru pa je sedaj ona.
inside1
05. 01. 2021 10.01
+6
Ministrica, če se prav spomnim je takrat sama forsirala zapiranje šol. Vračanje zdaj, ko se pričakuje skok po praznikih, je nova blamaža vlade in nje..... En teden gor ali dol, je tako že vseeno. Saj več ne vedno kaj delajo.
dosmrtnipredsednik
05. 01. 2021 10.01
+5
Veliki vodja odloča o vsem v državi, ministre ima samo za to, da so odgovorni, če gre kaj narobe.
realistik
05. 01. 2021 09.59
+3
Kot učitelj vam povem, da tole ne vodi nikamor. Šola na daljavo je začasen ukrep, ki pa ne zdrži več časa. Učenci niso zbrani, tisti, ki so imeli pri rednem pouku probleme imajo sedaj še večje. Vsak dan ko so doma, se jim dela nepopravljiva škoda, kar pa se ne bo odražalo samo na znanju ampak predvsem na sociološkem področju. Pogrešajo stike s sošolci in tudi z učitelji. Če bodo cepili samo učitelje, to še nič ne pomeni, bolezen se bo širila med učenci in njihovimi starši. O vladi pa reje sploh ne govorim-sramota.
Uporabnik1839384
05. 01. 2021 09.57
+4
Anksioznost ni stiska, je bolezen, otroci, mladostniki in tudi nekateri starejši zbolevajo za drugo epidemijo. Depresija in samomorilnost je narastla za 30 odsotkov. To je ogromno. Ne morem rect da sama skoraj vsak dan ne pomislim na samomor, na odrešitev. In dejstvo da se predvsem dijake na gimnazijah in poklicnih šolah zastrahuje da jih vsi testi čakajo v šolah ne pomaga. Ko ti porfesorica zabriše v obraz "Da se nebi slučajno olenili zdaj pa kaj goljufali saj vas vse čaka v šoli" to res ne pomaga. Profesorji prosijo da jim pogledamo skozi prste ko imajo svoje probleme in ko se ne znajo oragnizirat mi smo pa kaznovani in označeni za nesposobne. Toliko o strokovnosti naših pedagogov ki jih tako hvalimo. Hvala vsem profesorjem v gimnazijah in simoni kustec, ki jih bolj skrbi kaksne ocene imamo in kako se primerjamo z drugimi evropskimi državami kot pa to da se učenci spopadajo z Mentalnimi BOLEZNIMI. Hvala tisti psihologinji in osebju na naši šoli kateri sem zaupala moje težave in probleme glede katerih niso naredili NIČESAR in vse pometli pod preprogo in mi napisali poročilo za usmeritev, ki ga nujno potrebujem v katerem piše da me ne poznajo dovolj dobro in moji problemov ne moreje podpreti. Prosila sem za pomoč, poslušal pa ni noben. Ne glede na to da v šoli preživim več časa kot z lastno družino. HVALA.
dosmrtnipredsednik
05. 01. 2021 09.42
+14
Po nastopu včeraj na televiziji, je jasno vidno, da ne odloča o ničemer. Udobno sedi v fotelju in prejema bajno plačo in to je tudi edini namen.
biggie15
05. 01. 2021 09.42
+2
User1035444
05. 01. 2021 09.40
+4
Ta narod bi se že lansko leto poleti moral odločit: ali dopusti na hrvaškem ali delo in šola. Vse ne gre ob taki epidemiji!
bronco60
05. 01. 2021 09.35
+15
Važna je plača, kajne, ministrica??
User1035444
05. 01. 2021 09.41
-3
Seveda je. A ti zastonj delaš, če sploh kaj?
Belabreza
05. 01. 2021 09.52
+2
Zate vemo, da delaš za sendvič in pingo, bronco pa zase tudi, verjamem, da ve.
NA LEVO ni OK
05. 01. 2021 09.32
-5
Ga. Simona ne sekirajte se, saj karkoli bi naredila, bi nasprotniki z leve kritizirali. Povsod v drugih državah imajo težave in zapirajo šole, naj si kritiki pogledajo sosednje države in potem bodo , upam , doumeli da so sami be-daki.
boki23
05. 01. 2021 09.50
+6
ja vse druge države imajo tudi enako kot mi že več kot 2 meseca zaprte šole, poglejte malo okrog, pozanimajte se in potem preden karkoli napišite še malo razmislite pa bo mogoče šlo natipkati nekaj pametnega in smiselnega... in ne nisem lev, pa desen tudi ne
daajno
05. 01. 2021 10.27
+2
No pol pa le poglej okrog kok so ble zaprte šole: Nemčija od 16.12., Avstrija je odprla šole 7.12. itd.
vonbongo
05. 01. 2021 09.30
+5
A ze joka , kot Irglova ? ;)
TerminatorX
05. 01. 2021 09.25
+7
A so za tako izjavo že pripravljene kakšne lisice ?
boki23
05. 01. 2021 09.16
+11
Glede na videno bi rekel, da se je tudi ona šolala od doma, pa to ne samo eno leto, posledice šole na daljavo pa lahko zdaj gledamo... Če bi vsaj vedela kaj govori, ne pa da je sama sebe iz minute v minuto negira... Zdaj je ugotovila, da smo šli na šolanje od doma prezgodaj, ja kdo pa je takrat predlagal šolo od doma in da je to edina in najboljša rešitev v dani situaciji, čeprav smo hitro videli, da šolanje od doma ni prav nič zmanjšalo število okužb... S takimi ministri in ministricami še za hlapce ne bomo sposobni...
Belabreza
05. 01. 2021 09.55
+8
V drugi oddaji je pa govorila, da smo v naši državi najbolj pripravljeni na šolo na daljavo, da imamo najbolj pokrito z elektroniko in opremo, skratka, mi smo velesila, kar se tega tiče. Ni pa še slišala, da veliko gospodinjstev sploh nima internetne povezave, otroci brez PC itn. Pametna kot sosedova kokoš na kupu gnoja.