Korona

Orehovec: Vladni skupini smo predlagali samotestiranje zaposlenih v šolstvu

Ljubljana, 18. 08. 2021 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Urša Zupan, Maja Pavlin, STA, Svet
Komentarji
702

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je dejal, da je ministrstvo vladni skupini predlagalo samotestiranje učiteljev. Izjavo je podal po končanih videokonferencah z ravnatelji osnovnih in srednjih šol ter vrtcev o začetku novega šolskega leta. Predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev Gregor Pečan pa je dejal, da konkretnih odgovorov na sestanku niso dobili. Za zdaj je znano le, da naj bi se pouk 1. septembra pričel po t. i. modelu B.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Sestanek s šolniki
    12:39
    Iz 24UR ZVEČER: Sestanek s šolniki
  • Iz 24UR ZVEČER: Na Brdu pri Kranju obširna razprava
    00:35
    Iz 24UR ZVEČER: Na Brdu pri Kranju obširna razprava
  • Iz SVETA: Na sestanku tudi ravnatelji vrtcev
    02:32
    Iz SVETA: Na sestanku tudi ravnatelji vrtcev
  • Iz 24UR: PCS pogoj v šolah
    02:17
    Iz 24UR: PCS pogoj v šolah
  • Iz SVETA: Kakšen bo začetek pouka?
    03:21
    Iz SVETA: Kakšen bo začetek pouka?

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je vladni skupini predlagalo samotestiranje zaposlenih v izobraževalnih ustanovah. Tako je v izjavi po videokonferencah z ravnatelji osnovnih in srednjih šol ter vrtcev dejal državni sekretar na ministrstvu Damir Orehovec. Ob tem je poudaril, da je to seveda odvisno od vladne skupine, vendar pa po njegovih besedah ministrstvo za zdravje "nekako soglaša" z njihovim predlogom. "Če bodo ugodili, bo sistem veliko lažje stekel," pravi.

Na Brdu pri Kranju je potekala razprava tudi o tem predlogu. Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je dejala, da so razpravljali o različnih vidikih obvladovanja epidemije, tudi o tem, kako omogočiti varne šole. "Odločitve bodo kasnejše," je dejala ter dodala, da jih bodo sporočili zjutraj.

Edina novost, ki jo uvajajo v izobraževanje, je sistem PCT, ki se bo tako morda spremenil v sistem PCS (preboleli, cepljeni, samotestirani). "To je edina novost, ki jo bo treba upoštevati tudi na področju izobraževanja," pravi sekretar. "Želimo si, da bi se šolanje začelo po modelu B, z učenci in dijaki pri pouku, ter da bi to stanje trajalo čim dlje. Tudi če se bo stanje poslabšalo, bomo naredili vse, da bo šolski prostor ostal odprt," je dejal.

Ker je frekvenca širjenja okužbe večja, bi to pomenilo, da bi se morali zaposleni testirati tudi trikrat na teden, dodaja Orehovec. "Zato pozivam vse zaposlene v izobraževanju, da se cepijo, da bi delo potekalo čim bolj fleksibilno," je povedal in dodal, da bodo tisti, ki se ne bodo cepili, podvrženi testiranju.

Na vprašanje o preverjanju rezultatov samotestirnih testov pa je Orehovec dejal: "Gre za sistem zaupanja. Mislim, da moramo v naši družbi ustvariti ta sistem zaupanja." A tudi te teste bo moral nekdo plačati. Državni sekretar pravi, da mora varno okolje trenutno zagotoviti delodajalec, zato bo tudi strošek najbrž na njegovih plečih. Vendar pa dodaja, da to še ni dokončno. Glede plačevanja testov polnoletnih dijakov pa je dejal, da upa, da bo za vse brezplačno.

"Gre za to, da se zagotovi zdravo učno okolje. Cilj vseh nas je, da so otroci v šolah varni. Gre za to, da so šole odprte čim dlje oz. da bodo odprte celo šolsko leto ter da bodo vsi otroci deležni izobraževanja v izobraževalnih ustanovah," je poudaril.

Povedal je še, da so že pretekli mesec od NIJZ dobili priporočila za šole. Vsaka šola mora zase pripraviti protokole prezračevanja, saj ima vsaka šola svoje specifike in splošna navodila ne bi bila primerna, je še dejal Orehovec. "Gre za to, da se izvaja naravno prezračevanje. Kjer imajo mehansko prezračevanje, pa na ta način," je dejal.

Na vprašanje, kako bo z maskami v šolah, je dejal, da vse ostaja enako kot doslej, ni pa znal odgovoriti na vprašanje, ali se lahko nenošenje mask sankcionira.

'Rešitve bi morale biti že bistveno prej'

Po besedah glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirja Štruklja je bil največji dosežek sestanka, da so ravnatelji večinoma podprli njihovo zahtevo po samotestiranju učiteljev. O tem bo zdaj razpravljala tudi strokovna skupina, poroča Delo. "To je naš predlog že zadnjega pol leta. Tu je prišlo do pomembnega premika, ki ga pozdravljamo," pravi.

Vendar pa Štrukelj opozarja, da je to, da bodo informacije znane šele prihodnji teden, nedopustno, saj bo "spet prišlo do nervoze, panike, linije bodo zasedene in številnih odgovorov ne bo, to pa se ne bi smelo zgoditi. Rešitve bi morale biti že bistveno prej".

V Nemčiji so medtem že sporočili, da bodo šole zagotovo odprte, tamkajšnja ministrica pa je bila jasna: obvezne so maske, obvezno je tudi testiranje. Štrukelj poudarja tudi, da pri Svizu niso bili nikoli proti maskam ali testiranju, da pa so opozarjali na posamezne elemente, ki niso bili logični. Ob tem izpostavlja, da je  bil Sviz tudi vedno na strani cepljenja, ki je po njihovem mnenju najučinkovitejši način za omejevanje epidemije. "Vztrajamo pa pri tem, da mora biti cepljenje prostovoljna odločitev, saj dvomimo, da bi prisila rodila ustrezne rezultate."

Pravi pa, da je komunikacija v Nemčiji drugačna kot pri nas: "V Nemčiji se oblast izrazito pogosto in sistematično pogovarja z učiteljsko stroko, vodijo dialog in tudi upoštevajo nekatere predloge. Medtem pa se je pri nas gradilo na nekem avtoritarnem sistemu, kjer se je učiteljstvu predvsem zapovedovalo, ukazovalo in se ga na celo način reduciralo na neko brezpravno skupino, ki naj posluša navodila, mislili bodo pa drugi."

To je, kot pravi, frustriralo učiteljstvo. "Danes smo znova pozvali, naj se nas aktivno vključi v oblikovanje organizacije pouka. Upamo, da bo to tokrat kaj zaleglo, čeprav je bilo leto in pol že vrženo stran," pravi.

Meni tudi, da je prišlo pri ravnateljih in ravnateljicah tako kot tudi pri učiteljih in učiteljicah do odpora. "Naveličani so poslušati eno in isto ter zastavljati vedno ena in ista vprašanja."


Pečan: Niti enega konkretnega odgovora nismo dobili

Gregor Pečan: Toliko blefa, kot ga je zdaj na našem ministrstvu, ga še ni bilo.
Gregor Pečan: Toliko blefa, kot ga je zdaj na našem ministrstvu, ga še ni bilo. FOTO: POP TV

Predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev Gregor Pečan nam je po današnjem sestanku sporočil, da od ministrstva niso izvedeli prav ničesar. "Niti enega konkretnega odgovora nismo dobili," je razočaran. "Toliko blefa, kot ga je zdaj na našem ministrstvu, ga še ni bilo," ocenjuje.

Tudi ravnatelji srednjih šol so od sestanka pričakovali konkretne rešitve glede začetka novega šolskega leta. A teh, razen za dijake, ki bodo novo šolsko leto začeli s samotestiranjem, niso zasledili. Glede samotestiranja zaposlenih odločitve še ni,  je po sestanku povedala predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al-Mansour. Preverjanje pogoja PCT za varno vstopanje v šolski prostor zaenkrat ne bo, bodo pa šole morale pripraviti tudi načrt prezračevanja.  

Srednješolski ravnatelji so s sestankom po navedbah Al-Mansourjeve zadovoljni, saj so jim pristojni prisluhnili, a imajo pa še cel kup vprašanj –  kako je z izvajanjem športne vzgoje, izobraževanjem odraslih, kako s testiranjem dijakov na praktičnem pouku v zdravstvenih domovih ... 

Nezadovoljni ravnatelji OŠ in vrtcev

Ravnatelj OŠ Livada Goran Popović je za STA po sestanku dejal, da se strinja z oceno Pečana, da niso dobili niti enega konkretnega odgovora. "Izvedeli nismo ničesar, a pozdravljamo pobudo ministrstva, da zbere ljudi, odgovorne za šolsko problematiko. Na koncu je bilo videti kot predavanje o situaciji, morebitnih težavah, priporočilih," je po sestanku za STA dejal ravnatelj OŠ Livada Goran Popović.

Konec sestanka so po njegovih besedah tako dočakali le z enim konkretnim zaključkom. Direktor NIJZ Milan Krek je namreč Pečanu predlagal, da zbere 12 odgovornih ravnateljev, da se usedejo s predstavniki NIJZ in skušajo doreči nekatere stvari. NIJZ bi tako poskušal konkretno odgovoriti na izpostavljena vprašanja v zvezi z izvajanjem pouka v novem šolskem letu.

Ravnatelji brez ustreznih navodil.
Ravnatelji brez ustreznih navodil. FOTO: Shutterstock

Tudi ravnatelji vrtcev so po današnjem sestanku s predstavniki MIZŠ ter MZ pred začetkom novega šolskega leta razočarani. Želimo odgovore, jasna navodila, kako bomo jeseni lahko izvajali pedagoški proces v vrtcih, kako bomo lahko uvajali novince v vrtec, je pojasnila predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj. A kot je dejala, danes niso dobili nobenih ustreznih navodil. "To, da rečejo, da bo veljal B model, nam ne pove ničesar," je dodala.

Prav tako danes niso prejeli jasnega odgovora glede tega, kdo bo plačeval teste za zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Ravnatelji vrtcev si po besedah Bogatajeve ne želijo obvodov pri plačevanju, saj bi se tako znašli v likvidnostnih zagatah. Zavzemajo se za to, da bi tudi za zaposlene uvedli samotestiranje in da testiranje ne bi več posegalo v delovni čas zaposlenih, saj to odžira čas od dela z otroki.

Bodo podrobnosti znane šele prihodnji teden?

In medtem, ko ministrstvo za zdravje sporoča, da "intenzivni pogovori z vsemi deležniki še potekajo", so nam danes na Zavodu za šolstvo pojasnili, da bo v prihodnjem tednu, od 23. do 25. avgusta, na Brdu pri Kranju potekala 7. konferenca ravnateljic in ravnateljev VIZ v Republiki Sloveniji, na kateri bodo predstavili razširjeno in prenovljeno publikacijo "Vzgoja in izobraževanje v Republiki Sloveniji v razmerah, povezanih s covidom-19". "V njej so upoštevane preizkušene organizacijsko izvedbene oblike iz predhodnega šolskega leta ter upoštevana priporočila, ki jih je pripravil Zavod RS za šolstvo, Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport ter Nacionalni inštitut za javno zdravje. Izhodišča za izvedbene modele smo usklajevali tudi predstavniki ravnateljev vrtcev in šol," so zapisali. 

Pojasnili so, da bo takrat ravnateljem predstavljena celotna publikacija, dostopna pa bo tudi širši javnosti. "Kljub temu, da se epidemiološka slika v Sloveniji dnevno spreminja, verjamemo, da bomo pouk 1. septembra v Sloveniji pričeli po tako imenovanem modelu B. Tega šole že poznajo, zato menimo, da pri načrtovanju in organizaciji ne bi smelo večjih težav. Glede na lansko leto v novem šolskem letu ne bo večjih sistemskih sprememb." 

Informacije glede testiranja, preverjanja pogoja PCT in plačevanja stroškov testiranja bo posredovalo pristojno ministrstvo oziroma Vlada RS, so še dodali.

Še vedno ni jasno, kako bo septembra potekal pouk.
Še vedno ni jasno, kako bo septembra potekal pouk. FOTO: Shutterstock

Z ministrstva za izobraževanje so sicer doslej sporočili le to, da glede na lansko leto v novem šolskem letu ne bo večjih sistemskih sprememb. Novost je pogoj PCT, ki je nujen za varno vstopanje v šolski prostor. "Uvajali bomo ukrepe, ki so smiselni in izvedljivi," so zapisali. V prihodnjem letu naj bi imeli učenci zadnje triade možnost samotestiranja, ki bo prostovoljno in se bo izvajalo doma. S samotestiranjem naj bi šolsko leto začeli tudi srednješolci, ob naraščanju okužb naj bi v srednjih šolah uveljavili pogoj PCT.

Zadnji dve šolski leti sta bili precej drugačni od prejšnjih, saj ju je močno zaznamovala epidemija covida-19. Lani se je šolsko leto sicer začelo "normalno", v šolskih klopeh, a se je zaradi hitrega naraščanja števila okužb pouk kmalu preselil na daljavo. Da se to letos ne bi zgodilo, sta ministrica za izobraževanje Simona Kustec in minister za zdravje Janez Poklukar minuli teden pozvala učence in dijake, da se cepijo. "Obema je ena izmed ključnih prioritet to, da šole ostanejo odprte in varne. Skupen nama je cilj, da vam vsem omogočiva čim bolj normalen potek šolskega leta," sta zapisala.

Da je cepljenje najboljši način za omejevanje epidemije, a naj bo prostovoljna izbira posameznika, menijo v Svizu. Glede testiranja zaposlenih so prepričani, da bi morali toliko zaupati učiteljstvu, da bi se lahko učitelji podobno kot dijaki samotestirali doma. Obvezna testiranja bo sicer od 23. avgusta plačal delodajalec, pri čemer se v sindikatu pridružujejo pozivom šol, naj sredstva zagotovi država.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (702)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
23. 08. 2021 13.34
Za te veljake je samotestiranje enako, kod da bi jih vprašal ali so pri svojem delu pošteni. NE NISO POŠTENI IN TUDI SAMOTESTIRALI SE NE BOJO. GOLJUFALI BODO KOT VEDNO....
123soba
23. 08. 2021 13.32
A tole se ne da mal krajše napisat. Niti bral ne bom...
pesnitev
19. 08. 2021 20.48
-2
Samotestiranje? Pa dajte se že cepit, šolniki butasti, namesto da bi bili vzorniki v modrosti, ste pa ravno obratno.
Betuul
19. 08. 2021 18.40
+2
Učitelji na cepišče! Vzgled, vzor!
Ura tiktaka
19. 08. 2021 16.15
+2
Zakaj pa ne cepljenje? Aja, učitelji (nekateri) raje verjamejo 'influencerjem', in ne zdravnikom. So 'prepametni'!
silva-d
19. 08. 2021 09.30
+2
ne vem a učitelji morajo dobiti pismena navodila kako bo se pričel pouk,se cepiš al pa testiraš nosiš masko in greš v razred in začneš učiti,aja to jim je treba napisati tri stavke
pesnitev
19. 08. 2021 20.51
-2
Bi bilo sklepati, da so učitelji prilagodljivejši, panetnejši, ne pa da morajo za vsako stvarco dobiti pisna navodila, in če ta niso ravno najpreprosteje napisana, potem interpelirajo ministrico, kotda je ona vsevedka in kot da se že naprej ve, kako po z epidemiologijo nadalje.
silva-d
19. 08. 2021 09.27
+2
vpraša novinar Štruklja zakaj se šolniki obnašajo drugače kak v Nemčiji pa v Avstriji imajo iste ukrepe kak pri nas,pa ni vedel odgovora aja zaradi vlade to jim je trn v peti,butalci
Leva feltna
19. 08. 2021 09.19
+1
Diabloss
19. 08. 2021 08.26
+7
Za tiste ki dobivajo covid dodatke samotestiranje, delavci z minimalci pa samoplačniško testiranje na 2 dni a ne ?
Spužva
18. 08. 2021 21.56
+0
KUL je čist u kulcu!😁😁😁
Ponosno na DESNO
19. 08. 2021 08.38
-1
Optimisty
18. 08. 2021 21.55
-1
kdaj bodo sindikati začeli zahtevati in ne predlagati, ker več kot očitno so njihovi predlogi utišani.....
Rudolf Maister
18. 08. 2021 21.27
+3
Madras prosim prosvetli nas ,kako bo potekal pouk, ti si še edini verodostojen tovariš. Gledamo preko meje ,vendar v Avstriji ,Italiji ,in seveda v nam sovražni Madžarski nihče ne vpije. Tanja kako bo potekal pouk ,centralni komite še ni zasedal? Svečkarji kar nekaj mencajo ,da naj pouk poteka tako kot recimo v Avstriji. Kaj Avstrijci vedo ,oni so 100 let za nami
Sofijaaaaaa
18. 08. 2021 21.21
+1
Decembra bodo ne cepljeni cepali ko muhe...
User2120423
18. 08. 2021 21.13
+3
Kje je vladni super govorec, dobro plačani koordinator za cepljenje Jelko? Ima povečano št. dni dopusta, ker je že penzič?
Ura tiktaka
19. 08. 2021 16.17
+0
Zakaj bi se oglašal. Itak mu 'pametnjakoviči ' ne verjamete.
Betuul
18. 08. 2021 20.37
-1
Kaj se še niso cepl učitelji!
Militos
18. 08. 2021 21.17
-2
pesnitev
19. 08. 2021 20.55
-2
Ne, ti bi se rajše malo sprehajali do testiranja in nazaj... Namesto da bi bilo cepljenje za šolnike obvezno, vlada z rokavicami ravna z njimi
proofreader
18. 08. 2021 20.27
+2
Voditelj je lepo provociral Štruklja, zakaj ne poskrbi za informiranje in cepljenje šolnikov. Bravo, razkril je Štrukljevo pokvarjenost.
Militos
18. 08. 2021 21.18
-3
ajdak02
18. 08. 2021 20.27
+4
reakcionar
18. 08. 2021 20.23
+6
V takšni krizi je pomembno da se je oblast sposobna približat ljudem z nekim človeškim pristopom (IN NE AVTORITARNIM !), ki bo pri odločanju vzel v obzir skrbi in pomisleke zaposlenih v šolstvu............. Da imajo ukrepi prvenstveno zdravstveni zdravorazumski smisel in NE REPRESIVNI!................. Da se ljudem ki imajo strah in dvome ter pomanjkanje zaupanja pomaga da se tega osvobodijo NE PA DA SE JIH KAZNUJE!............. Da se poroča o uspehih in dosegih NE PA NON-STOP SAMO STRAŠI........Da se ostane objektiven in odkrit in se dovoli tudi drugačen pogled ali pa tudi celo drugačno mnenje ekspertov NE PA DA SE TO SKRIVA IN KAR NAPREJ NEKAJ CENZURIRA!...................Z enim stavkom povedamo DA SMO SI MED SABO LJUDI, NE PA ZVERI !!! Zakaj to mora pisat nek anonimni komentator in zakaj kaj takega ni sposobno javno napisat 98% novinarjev v Sloveniji?
Spužva
18. 08. 2021 21.59
+1
Seveda. Milan bi vse rešil v družini in s pomočjo prikateljev v centralnem komiteju 😁
Ura tiktaka
19. 08. 2021 16.20
Seveda. Našli ste 'izgovor', da vlada ne zna komunicirat. Za vse 'normalne' je bilo čisto razumljivo povedano. Stokrat. Kdor pač me razume, mu ni pomoči. Zato pa so'uspešnejši' v totalitarnih režimih. Tam nihče ne sprašuje in ne razlaga. So drugačni- prisilni ukrepi.
pesnitev
19. 08. 2021 20.57
-2
Pa kaj se gremo, strahopetni Slovenceljni, ki smo krivi, da se bo virus v jeseni zopet hitro širil med nami!
proofreader
18. 08. 2021 20.21
-6
Štrukelj naj organizira cepljenje in bo vseh teh težav konec. Ampak verjetno ni sposoben to organizirati.
Bikoborec
18. 08. 2021 20.05
+5
Ma kaksno testiranje, dej ne ga bixat no