Korona

Ministrstvo prejelo zahtevek za revizijo javnega naročila za nakup hitrih testov

Ljubljana, 26. 01. 2021 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
181

Podjetje Geneplanet, ki smo ga spoznali v odmevni zgodbi državnega nakupa ventilatorjev za covidne bolnike med prvim valom epidemije, je na ministrstvo za zdravje naslovilo zahtevek za revizijo javnega naročila za nakup hitrih testov. Trdijo, da jih je ministrstvo obravnalo diskriminatorno in že tekom postopka preferiralo kasneje izbranega ponudnika Majbert Pharm. Geneplanetove teste, ki so bili državi ponujeni po najugodnejši ceni, je razpisna komisija sicer izločila iz postopka, češ da ne izpolnjujejo pogojev iz tehničnih zahtev hitrega testa in kontrolnega materiala.

Ministrstvo za zdravje je prejelo zahtevek za revizijo javnega naročila za nakup hitrih testov. Vložilo ga je podjetje Geneplanet, ki ga je javnost dodobra spoznala v prvem valu epidemije, ko je državi dobavilo za več kot osem milijonov evrov ventilatorjev za predihavanje bolnikov s covidom-19, ki pa brez nadgradnje niso bili ustrezni. Posel še vedno preiskujejo kriminalisti NPU.

Podjetje Geneplanet se med drugim ukvarja tudi s prodajo hitrih antigenskih testov. Decembra lani smo poročali, da je UKC Ljubljana z njim sklenil pogodbo za nabavo – v dveh mesecih naj bi podjetje dobavilo največ 10.000 testov po ceni 2,85 evra oz. 3,13 evra z DDV. 

Geneplanet oddal najugodnejšo ponudbo, a je bil iz postopka izločen

V drugem valu epidemije je bil Geneplanet tudi med ponudniki hitrih antigenskih testov državi. Pol milijona testov kitajskega proizvajalca Wesail je bil sprva pripravljen dobaviti po ceni 2,15 evra z DDV na test. 

Podjetje Majbert Pharm je sprva ponudilo okoli tri cente dražji test, potem pa je ceno enega testa znižalo na 1,982 evra. Ko je bilo izbrano, je za posel od države prejelo slab milijon evrov oziroma 991 tisočakov. 

Geneplanet medtem do pogajanj o ceni sploh ni prišel, saj ga je razpisna komisija iz postopka izločila, češ da ne izpolnjuje osnovnih pogojev javnega naročila. 

V drugem valu epidemije je bil Geneplanet tudi med ponudniki hitrih antigenskih testov državi.
V drugem valu epidemije je bil Geneplanet tudi med ponudniki hitrih antigenskih testov državi. FOTO: AP

Zahtevek za revizijo podan zaradi 'nezakonitega in diskriminatornega postopka' 

Ker so prepričani, da sta bila postopek oddaje javnega naročila in odločitev o najustreznejšem ponudniku nezakonita in v nasprotju z določili Zakona o javnem naročanju (ZJN), so v Geneplanetu  na ministrstvo za zdravje naslovili zahtevek za revizijo javnega naročila. 

"Podjetje genEplanet diagnostika d.o.o. je v postopku oddaje javnega naročila za nabavo hitrih testov vložilo zahtevek za revizijo, ker je naročnik po oceni vlagatelja revizije nujni postopek izkoristil za to, da je vlagatelja revizije obravnal diskriminatorno ter že tekom postopka preferiral kasneje izbranega ponudnika Majbert Pharm. Ponudba vlagatelja revizije, ki je imela najnižjo ceno, po njegovem mnenju izpolnjuje vse zahtevane pogoje, vključujoč kontrolo materiala," so pojasnili za 24ur.com.

V zahtevku, ki ga hranimo v uredništvu, piše, da je"naročnik (ministrstvo za zdravje) v postopku pregleda in ocenjevanja ponudb ravnal v nasprotju z določbami ZJN in razpisno dokumentacijo, ko je neutemeljeno diskriminiral vlagatelja (Geneplanet) proti ostalim ponudnikom v času trajanja postopka, neutemeljeno zavrnil vlagateljevo zahtevo za vpogled in tudi, ko je kot nedopustno iz postopka izločil njegovo ponudbo. Hkrati pa je naročnik ravnal protipravno, ko je kot dopustno označil ponudbo izbranega ponudnika, čeprav njegova ponudba po oceni vlagatelja ni dopustna, saj obstaja utemeljen sum, da slednji ne izpolnjuje vseh zahtev razpisne dokumentacije."

V nadaljevanju Geneplanet pojasnjuje, da je naročnik ravnal diskriminatorno, saj mu je za pripravo ponudbe zagotovil bistveno manj časa kot ostalim ponudnikom. K oddaji ponudbe ga je namreč povabil najmanj en dan kasneje kot ostale, in to zgolj 2 uri in 49 minut pred potekom roka za oddajo ponudb in dostavo vzorca. Poleg tega jim ni omogočil postavljanja vprašanj. Izločitev iz postopka je bila po njihovem mnenju neutemeljena. Kot pravijo, je bila njihova ponudba v prvi fazi postopka najugodnejša (2,15 evra z DDV za test, medtem ko je drugouvrščeni ponudil 2,18 evra na test). "Ker pa je naročnik napačno ocenil ponudbo vlagatelja, je v točki 4.b (odločitev o oddaji javnega naročila) sprejel več kot očitno sporno odločitev, da vlagatelj ne izpolnjuje enega ali več izmed pogojev, določenih z razpisno dokumentacijo. Zaradi te odločitve naročnika vlagatelj ni mogel prisostvovati na pogajanjih, ki so se zaključila 16. 12. 2020 ob 11. uri." Kršena je bila tudi njihova pravica do vpogleda, še menijo, saj je "vlagatelj lahko utemeljeno pričakoval, da bi mu bila ta dovoljena, ker bi zgolj na tak način naročnik omogočil vsaj delno transparentnost postopka"

Kljub temu, da jim vpogled ni bil dovoljen, po mnenju Geneplaneta obstaja utemeljen sum, da izbrani ponudnik, torej Majbert Pharm, ne izpolnjuje pogojev, določenih z razpisno dokumentacijo. Kot je znano, se je pred dnevi res izkazalo, da omenjeni testi ne izpolnjujejo razpisnega pogoja, ki je zahteval 90-odstotno občutljivost. 

V Geneplanetu zatrjujejo, da je bila – v nasprotju s tem – njihova ponudba dopustna in popolna. Zagotavljajo, da bodo v nadaljevanju postopka dokazali kršitve naročnika, ki je njihov brezplačni vzorec hitrega antigenskega testa označil kot nedovoljenega, ker naj ne bi izpolnjeval pogojev iz tehničnih zahtev hitrega testa in kontrolnega materiala. Prepričani so, da jim je zaradi vseh nepravilnosti v postopku nastala škoda iz naslova izgube posla in pričakovanega dobička.

"Naročnik je to nabavo testov vodil po najmanj transparentnem postopku ter s tem postopkom diskriminiral vlagatelja ter nezakonito preferiral izbranega ponudnika," še pišejo v zahtevku. 

Glede na vse navedeno predlagajo, da naročnik oziroma državna revizijska komisija njihovemu zahtevku za revizijo ugodi ter razveljavi naročnikovo odločitev oz. celoten postopek oddaje javnega naročila. Zahtevajo tudi povrnitev stroškov, ki so nastali v postopku revizije. 

Spomnimo

K sodelovanju na javnem naročilu ministrstva za zdravje za dobavo hitrih testov je bilo povabljenih 42 dobaviteljev. Ponudbo je oddalo 16 podjetij, a le 13 jih je dostavilo vzorce. Razpisna komisija je po pregledu slednjih ocenila, da pogojem ustrezajo samo hitri testi štirih dobaviteljev, in sicer so to testi podjetij Labena (5,475 evra), Majbert Pharm (2,1791 evra), Mikro+Polo (4 evre) in Roche (5,4 evra).

Zaradi izločitve večine ponudnikov je bil daleč najugodnejši med njimi Majbert Pharm, ki je v poznejših pogajanjih ceno znižal še za skoraj 20 centov in tako dobil milijonski posel z državo, ki pa je zaradi luksuznega načina življenja lastnikov podjetja hitro pritegnil pozornost javnosti.

Kot je v oddaji Tarča povedal Klemen Nicoletti, eden od lastnikov Majbert Pharma, sami od tega posla niso imeli veliko zaslužka. Po njegovih besedah so za teste od kitajskega proizvajalca odšteli 1,66 evra na test, medtem ko so jih državi prodali po 1,81 evra (brez DDV). To pomeni, da so ob pol milijona testov zaslužili okoli 75.000 evrov, od česar bodo morali 50.000 evrov vrniti podjetniku in nekdanjemu izvršnemu direktorju Državljanske liste Janku Jenku, ki jim je posodil denar za posel. Poudaril je, da v ta posel niso šli zaradi dobrega zaslužka, temveč zavoljo reference, da bi lahko širili poslovanje, saj tovrstne teste prodajajo tudi v drugih evropskih državah. 

Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki se je v zadnjih dneh svojega vodenja ministrstva podpisal pod pogodbo za nabavo hitrih testov, je v omenjeni oddaji vztrajal pri tem, da verjame, da je bil sklenjen dober posel, ki je omogočal začetek hitrega testiranja po državi, poleg tega je bil Majbert Pharm enkrat cenejši od drugega najcenejšega ponudnika. 

Na ministrstvu za zdravje vsebine zahtevka za revizijo, o kateri je danes sicer prvi poročal portal Necenzurirano, ne komentirajo, dokler je postopek še v teku.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

InaB
27. 01. 2021 12.38
+0
Je Geneplanet v prvem valu premalo zaslužil
terenec 2
27. 01. 2021 11.14
+2
Kaj so konservativci očitali liberalcem? A ja transparentnost. Kje je zdaj transparentnost ? Jaz jo ne vidim.
janez horvat
27. 01. 2021 09.18
-9
Če bi vzeli najdražje, bi bilo vse OK, ker je dobavitelj pravi. Za leve medije in poslance.
terenec 2
27. 01. 2021 10.57
+3
nostalgik
27. 01. 2021 09.07
+13
GENPLAST, NE BOSTE USPELI Z PRITOŽBO, RAZLOG : JANEZJANŠA PREDSEDNIK VLADE IN MINISTER ZA ZDRAVJE IMA PRIJATELJE Z KRIMINALNO DEJAVNOSTJO, KATERE ZAGOVARJA IN GLEDE NA NJEGOVO DIKTATORSKO VODENJE POŠTENE FIRME NIMAJO MOŽNOSTI SODELOVANJA, KRIMINALCI VEDNO PODPIRAJO KRIMINALCE.
Jožajoža
27. 01. 2021 08.59
+10
Slovenijo ima v oblasti samo en človek.on je ministrstvo,on je sodna veja oblasti,on je zdravstvo......on se ima za boga v sloveniji
CIGU MIGU
27. 01. 2021 08.56
+8
brat bratu brat,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,srečno zavožen slovenistan
EnKandidatDosmrtniMandat
27. 01. 2021 08.47
+8
Ni problem. Bo komunistična SDS vse hitre teste od Geneplanet po dvojni ceni prodala na Madžarsko. Tako kot so nedelujoče ventilatorje. #VelikiRešiteljOrbar #PrijateljaZaVedno
mungus
27. 01. 2021 08.39
+5
Umobol v DZ pošilja poslance na psihiatrijo na raje take korupcijske rabote razišče in sankcionira...no edino če ni slučajno on glavni in odgovorni za vse to kar dogaja...kar me pa neb čudilo!
Doctore111
27. 01. 2021 08.33
-8
ne daste miru pa ne daste, POPT in RTV Slo pa asistirate pri vsem tem. Ali nimate napisat niti ene dobre novice na dan? A ja da je sev. Koreja izstrelila rakeo
nostalgik
27. 01. 2021 09.10
+8
DOCTORE111, ALI SI V SLUŽBI V BOLNICA JANEZ JANŠA AVSTRALIJA- ISTI SI KOT PV KRIMINALEC
terenec 2
27. 01. 2021 11.02
+1
Doctore111 ne se sekirat. Vaša bolnica je tako ali tako psihiatrična. Vsaj tako pravi vaš direktor.
don_samo
27. 01. 2021 08.30
+5
Revizija?! Da! Kdo bo odgovarjal, na kakšen način?! Kazensko? Finančno? Verjetno ne saj se bo spet prelagalo iz predala v predal, nedvigovanje priporočenih pisem ipd.... Pregedati se morajo dejstva, in v roku meseca dni zaključiti zadevo... Žal bodo morda kolateralne žrtve vendar v poslu je tako! Če bi naročnik plačal s svojega žepa bi 100x razmislil kaj počne, tako pa ... ima se može se! Pa pki negospodarni!
CDROM
26. 01. 2021 21.45
+8
Te hitre teste, ki se jih sedaj uporablja dajte napisat, kako so nezanesljivi! Pri nas v podjetju so so testirali zaposlene s temi testi in je pokazalo nekaj njim okužbo in posledično so bili napoteni domov in tudi zaprtje oddelkov. Vsem tem, ki so pokazali hitri testi da so kao pozitivni, so šli potem na PCR test in vsi testi so potem bili negativni. Skratka tle se poraja kup pomislekov glede vsega!
sagesse
26. 01. 2021 21.20
-3
mene pri vsem tem nabijanji moti samo ena zadeva.pri žilnih opornicah je bilo vse dokumenrirano.tovarniška cena 80€,na finskem se prodajajo po 130€,medtem ko jih zemljanko prodaja po1800€..vse jasno.pri vseh teh nabijanjih glede mask,ventilatorjev,teh testov,se novinarji ne potrudijo in javnosti predstavijo,da so v nemčiji plačali za iste teste toliko,v slovenijo za toliko in če bi bila razlika več kot 30%,opa,zadevo je potrebno raziskat.toda ne,levičarju je dovolj,da mu pribac nekaj pove brez dokazov,in imajo pripravljen teren za nabijanje.dragi levičarji...ta čas,vaše manipulacije je minil in folk ne kupi več,zgodbe,kjer je dim je tudi ogenj,ampak je potrebno pokazati še kak dokument za začetek..
piljan
26. 01. 2021 20.53
+8
Hmm nerodna zadeva za ZM komunajza,dohtar tvitka.Oba sta njegova.Kaj mislite svečarji,komu bo ugodil,ali se bo moral vmešati celo PM komunajz,dohtar tvitko?
slim386
26. 01. 2021 20.43
+10
A zdaj se bosta med sabo udarla golf počivalnik in norik janez?
terenec 2
27. 01. 2021 11.04
+1
sagesse
26. 01. 2021 20.27
+2
vse to je drobiž in brezvezno nabijanje levih rogovcev,kateri obvladajo posel kot krava dirkalno sedlo.gremo malo na žilne opornice...tovarniška cena je bila 80 €,zemljanko pa jih sloveniji proda po 1800 €,ali zadnje razkritje,,srčni spodbujevalci....za katere nemci plačujejo760 eu,jih zemljanko prodaja po 6900 eu in pri enem spodbujevalcu zasluži 6000 €,, to so biznisi pravih levih poslovnežev.samo pri teh dveh artiklih je zemljanko zaslužil več kot 90 milijonov €,toda leve komentatorje to ne moti,ker verjetno zemljanko del nakaže tudi na mladino,pa borčevsko organizacijo.tako je dragi levičarji,,pri centkih se xačne,kajne...če imaš levičarje za volilno bazo si car,ker vsem skupaj iq ne presega sobne temperature....
slim386
26. 01. 2021 20.42
+4
A spet valimo pozornost na druge... tipičen svečkar ki pravi mi krademi ampak poglejte druge oni kradejo še bolj 🤣
piljan
26. 01. 2021 20.56
+5
Uboga svečarija,komunajz,dohtar tvitko jim še vedno ni povedal,da njihovi niso našlu pri reviziji napak in ostali dolgih nosov.Sama svečarija,pa tega ni sposobna dojeti.
boslo
26. 01. 2021 21.02
+4
A ni tist zdravnik, ki JJ živega ne more videt, govoril o veliki korupciji pri žilnih opornicah?
boslo
26. 01. 2021 21.03
+7
Ta isti zdravnik je tud dejal, da pri korupciji ni levih in desnih ampak samo koruptivni. Jasno mi je, da je vam sektašem to težko poslušati...
terenec 2
27. 01. 2021 11.06
+1
Če je v Butalah brezvezno nabivanje, pri nas v Sloveniji pač ni. Vsak naj odgovarja za svoje sranje
urtika
26. 01. 2021 20.24
+5
Zato bi jih pa radi tako hitro porabl.
Zaposleni-
26. 01. 2021 20.19
+13
A je Ivan že na Dobu?
Super Marela
26. 01. 2021 20.41
-7
Nevem a je že kul vložil nezaupnico sprasujem za prijatelja...☎️🦆
terenec 2
27. 01. 2021 11.08
+1
Žal ne. Soba pa je baje prazna. Ga čaka.
BalalajkaGTI
26. 01. 2021 20.10
+3
kdaj bodo hitri testi... za protitelesa?
superjezek
26. 01. 2021 20.00
+10
Še nekaj.. Jaz si kitajskega orodja in drugih stvari raje ne kupim oni pa kupujejo kitajske nezanesljive teste pa govorijo kako se gre za zdravje. Logično je da se gre za velik nateg, kako dobro obrati državo za nekaj kar narod niti ne potrebuje. Politike davkoplačevalci plačujemo oni pa se gredo skupaj s svojimi priskledniki podjetnike in kradejo namesto, da bi delali v dobro države.
superjezek
26. 01. 2021 19.55
+12
Korupcija za korupcijo in posredništvo za posredništvom.. V tej državi imamo verjetno največ posredništev na svetu. Posrednik odlično živi na plečih nekoga, ki nekaj ustvarja in občutno vse skupaj podraži za končnega uporabnika. V državnih službah imamo ogromno ljudi, ki bi lahko oziroma morali speljati posel države z proizvajalcem ker jih zato plačujemo ne pa da se nekdo bogati z provizijo na davkoplačevalski račun. To seveda ni v interesu politikov , ki posredno angažirajo svoje ljudi kateri potem dobijo posel oni pa pod mizo provizijo. Plačilo iz davkoplačevalskega denarja si edino zasluži pošten človek, ki dela za narod ne pa neki lopovi..