Korona

Ministrstvo šolam posredovalo okrožnico s protokolom samotestiranja učencev

Ljubljana, 13. 11. 2021 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je šolam posredovalo okrožnico, ki vsebuje tudi protokol samotestiranja učencev. Protokol, ki ga je pripravilo ministrstvo za zdravje, med drugim določa korake pri izvedbi samotestiranja v šolah in postopke v primeru pozitivnega rezultata testa pri učencu.

Po protokolu bo, kot je že znano, samotestiranje s hitrimi antigenskimi (HAG) testi potekalo v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov. Izvajalo se bo trikrat tedensko, praviloma ob ponedeljkih, sredah in petkih. Če bo učenec odstoten na katerega izmed navedenih dni, se bo moral testirati naslednji dan, ko bo prisoten v vzgojno-izobraževalnem zavodu. 

Pogoj za samotestiranje je, da se učenec počuti zdravo in da ne kaže znakov akutne okužbe dihal ali prebavil. V primeru bolezenskih znakov morajo starši oziroma zakoniti zastopniki učenca poklicati v ambulanto izbranega osebnega zdravnika, ki bo otroka napotil v izolacijo in podal vsa nadaljnja navodila.

Učenci bodo samotestiranje izvajali v prostorih, ki jih bodo določili izvajalci izobraževalnega procesa. V času testiranja bo morala biti med učenci zagotovljena zadostna medosebna razdalja.

"Učenci si za čas odvzema vzorca iz nosu masko odmaknejo navzdol samo v nosnem predelu, tako da jim pokriva samo usta," navaja protokol. Učitelji oziroma osebe, ki bodo spremljale testiranje, pa bodo masko morali nositi ves čas. Otroku se bodo v njegovo neposredno bližino lahko približali le v nujnem primeru.

Učenci si bodo pred začetkom postopka morali umiti roke. Na čisto delovno površino bodo položili papirnato brisačo za enkratno uporabo, na katero bodo odložili ves material, ki ga bodo uporabili pri izvedbi samotestiranja. Po opravljenem testu si bodo roke razkužili.

Po vsaki skupini, ki bo v nekem prostoru izvedla samotestiranje, bo treba prostor dobro prezračiti. Če bo kateri izmed učencev pozitiven na koronavirus, bo treba prostor dodatno očistiti oziroma razkužiti.

Test za samotestiranje
Test za samotestiranje FOTO: Dreamstime

Protokol navaja, da morata v primeru pozitivnega rezultata testa učenec in ravnatelj ravnati v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Ravnatelj pa o pozitivnem rezultatu obvesti starše oziroma zastopnike učenca.

Starši naj po protokolu ob pozitivnem rezultatu testa nemudoma kontaktirajo izbranega zdravnika ali pa otroka sami naročijo na PCR-testiranje pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti v mreži javne službe.

Če je rezultat samotestiranja pozitiven, sošolci in učitelj normalno nadaljujejo s poukom. Odzivanje na potrjen primer okužbe se začne po pozitivnem potrditvenem PCR-testu, pa navajajo navodila NIJZ za samotestiranje učencev in dijakov.

Učenec mora biti po protokolu v času čakanja na rezultat PCR-testa v izolaciji. V tem času ne sme zapuščati doma, omejiti mora stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.

Zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov, ustanovljenih za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami se bodo s šolami morali dogovoriti, če se bodo otroci in mladostniki testirali v šoli ali v zavodu. Učenci, ki zaradi posebnih potreb samotestiranja ne morejo opraviti sami, se bodo s starši samotestirali doma, nato pa bodo šoli ali zavodu izvid testa sporočili na evidenčnem listu.

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus se bo začelo izvajati v sredo, 17. novembra, in ne že v ponedeljek, 15. novembra, kot je bilo sprva napovedano. Starši ali skrbniki bodo za učence podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja.

Tistim učencem in dijakom, ki se ne bodo samotestirali, bodo začasno prepovedali zbiranje v šoli. V skladu s sklepom ministra, pristojnega za izobraževanje, se bodo izobraževali na daljavo.

Kot je znano, pa samotestiranje ne bo obvezno za cepljene in prebolele učence. Kot je danes povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, ki je podpisan pod protokol samotestiranja, bodo otroci cepljenje in prebolelost dokazovali z enakimi potrdili kot odrasli. Do njih lahko dostopajo prek portala zVem, svojega pediatra, potrdilo pa lahko tudi kupijo v lekarni.

Pečan: Pozdravljamo protokol ministrstva za samotestiranje učencev 

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan je izrazil zadovoljstvo nad sprejetim protokolom. Opomnil pa je, da prehodnega obdobja za prehod na obvezno trikrat tedensko samotestiranje ni. Ravnatelji po njegovih besedah zato staršem svetujejo, naj v izogib zmedi skupaj z otroci samotestiranje preizkusijo že pred sredo. Takrat bo testiranje trikrat tedensko namreč obvezno.

Ob tem je Pečan opozoril na možne težave, ki bi jih šole lahko imele, če veliko staršev nekega razreda ne bo podalo soglasja k samotestiranju njihovih otrok. V takih primerih se bodo namreč otroci izobraževali na daljavo. To bo po njegovih besedah za posamezne šole zahtevno tudi iz tehničnega vidika. V šolah, ki imajo slabo internetno povezavo, bi namreč lahko prihajalo do tehničnih težav ob hkratnem prenosu pouka v živo iz več učilnic. Ob tem tudi nekateri otroci po Sloveniji živijo na območjih s slabo internetno povezavo, še opominja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (414)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GospodT
14. 11. 2021 18.25
+1
Eklatanten terorizem: "Kot je znano, pa samotestiranje ne bo obvezno za cepljene"
pojtrarara
14. 11. 2021 17.04
+3
En absurd čisti in čista norost teh ukrepov in odlokov - TOREJ: OTROK SO 12 LET SME V TEJ DRŽAVI POVSOD BREZ PCT, SAMO V ŠOLO - TOREJ ŠOLATI SE(KAR JE NJEGOVA USTAVNA PRAVICA) , NE SME... absurd, norost prve klase - ki je ne problematizira prav nobeden, ne šole, strokovni delavci, ki bi se morali zavzeti za otroke, ne indokrinirani že novinarji... vsem se zdi vse ok... in favorizirajo te neumne odloke...
somu
14. 11. 2021 16.45
Otroke bi se moralo testirat že doma.
ManjkaRealizma
14. 11. 2021 13.27
+8
Če tole v sredo z učenci gre skozi, je GAME OVER kar se tiče svobode in demokracije. To je le korak od prisilnega cepljenja za vse. Svoboda otrok do šole brez šikaniranja je zadnji mejnik, ki ne sme pasti v nobenem primeru.
maske-so-padle
14. 11. 2021 12.59
+0
A so le zmogli.
yanay
14. 11. 2021 12.44
+4
Med ljudmi kroži sledeče razmišljanje nekega starša, ki zna logično razmišljati: 👍"Meni to njihovo samotestiranje v šoli nikakor ni smiselno. Veliko otrok gre v šolo s kombijem ali avtobusom (tudi z javnim in ne samo za šolarje). Nekateri so zjutraj tudi v varstvu (pred načrtovanim samotestiranjem). V primeru, da je otrok pozitiven, bo virus raznašal v kombiju, avtobusu in potem še v šoli. Karanten razredov bo še več kot doslej. Zdaj so tisti razredi, kjer je bil nekdo pozitiven in ostal doma v ponedeljek, ostali v šoli, ker je minilo več kot 48 ur od stika. Zdaj bo pa šel v karanteno. Enako je z dijaki. Nekateri se vozijo iz vseh koncev v Nm, Lj ali kam drugam z javnim potniškim prevozom. Trosijo virus na avtobusu, vlaku, potem še v šoli (ker ne pridejo tik pred zdajci, saj so odvisni od javnega prevoza). Prvo uro se samotestirajo v šoli in kaj bo sledilo, ko bo kdo pozitiven? Starši bomo morali po otroke v šolo, ker takšni ne smejo uporabljati javnega prevoza. Iz preventive ga ne bi smeli uporabljati tudi sošolci. Se še komu zdi, da gre tu za preprečevanje okužb? Meni ne!" 👍Mislim, da komentar ni potreben!
walter2
14. 11. 2021 13.30
+3
Vsem tem morebitnim okužbam pri prevozu otrok bi se lahko izognili,če bi starši otroke testirali doma(nihče ni smel kontrolirati s strani stroke)ne pa ,da so teste dobljene v lekarnah raje prodajaliu po spletu!
Ricketts
14. 11. 2021 11.26
-8
Komplet levica in večina priseljencev iz Balkana namerno škoduje Sloveniji in Slovencem z namenom, da bi se vse sesulo. To počnejo zaradi škodoželjnosti, ker smo uspešnejši na vseh področjih kot priseljenci s svojim Balkanom.
Gentiloni
14. 11. 2021 17.18
+1
Eh da imam tvoje možgančke vsaj en teden da se mal odpočijem...
zlati70
14. 11. 2021 10.51
+2
SRAM ME JE Ravnatelji tarnajo, da ne morejo brez težav izvesti samotestiranja in da ne morejo zagotoviti varnega prostora za kader in za tako odkrite okužene učence in dijake. Ni navodil! Oblasti niso vzpostavile pogojev! Pred tem so ravnatelji tarnali zaradi preveč navodil in zahtevali, naj jih oblasti pustijo, da v okviru svoje suverenosti, sposobnosti ter konkretnih šolskih razmer sami rešujejo covidne probleme. Ravnatelji so utrujeni in naveličani covidnih turbolenc in od ideologije imenovane janšizem, a taki smo vsi – vsak na svojem področju. Prav gotovo lahko ravnatelji z vplivom na učence in dijake po lokalno določenem redu izvedejo samotestiranja na prav vseh šolah. Tudi »luknja«, kjer na nadaljnjo obravnavo počakajo bolni, se povsod najde. Če ni urejena, pa jo čez vikend uredite! Ob vsem se lahko okrepita optimizem in šolska vedrina. Priložnost, ki ji za to ni para! Tudi priložnost za šolsko otoplitev in za sestop s tronov med učence. To so ravnatelji v današnji situaciji in tudi kasneje, po covidu, med drugim dolžni zagotoviti. Težko bi mi očitali, da ne poznam šolske prakse. Glede na to, da se v treh desetletjih na ravnateljskih in temu podobnih mestih, pod katerimi se je kalila tudi ministrica za šolstvo, doživela in rešila skoraj vse, kar je na njih mogoče, me je ob teh ravnateljskih zagatah sram stanu, ki mu pripadam. Mag. Vanda Rebolj, Kamnik
Sajeta5
14. 11. 2021 11.56
+1
Mislum, da ravnatelje bolj skrbi nezakonitost teh odlokov in iz tega izhajajoca odskodninska odgovornost sol ... US zadeva U-I-79+20-24 z dne 13.05.2021... ogromno starsev pa je intelektualcev, med njimi tudi pravnikov, ki se ne bodo pustili kar tako
zlati70
14. 11. 2021 10.51
+1
Nekdanja ravnateljica glede tarnanja ravnateljev, da ne morejo izvesti samotestiranja v šoli: “Sram me je”. V Delu je bil 10. novembra objavljen prispevek bivše ravnateljice srednje šole v Kamniku (Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra), mag. Vande Rebolj. Odzvala se je na tarnanje ravnateljev (predvsem osnovnošolskih), ki da ne morejo brez težav izvesti samotestiranja in ne zagotoviti varnega prostora za kader ter odkrite okužene učence in dijake. Gospa Rebolj se je oprla na bogate tridesetletne izkušnje, ki jih je pridobila na ravnateljskih in temu podobnih mestih. Prepričana je, da so ravnatelji dolžni urediti vse potrebno za izvajanje vzgojno izobraževalnega procesa in da lahko z vplivom na učence in dijake izvedejo samotestiranje na prav vseh šolah. Če še nimajo tega urejenega, pa naj uredijo! V nadaljevanju objavljamo njeno celotno razmišljanje, ki je bilo objavljeno, 10. novembra 2021, v pismih bralcev v Delu. Pri čemer dodajamo, da je gospa svetovnonazorsko bolj levosredinsko usmerjena, a je bila v Kamniku poznana kot profesionalna in sposobna ravnateljica. Zanimivo, predvsem pa pomenljivo, je razmišljanje nekaterih drugih ravnateljev, ki so na nedavnem sestanku s predstavniki pristojnega ministrstva sprejeli naslednja stališča in jih zapisali v izjavi za medije, ki si jo lahko v celoti preberete tukaj: Izjava-zveze-ravnateljev-in-pomo_nikov-ravnateljev-10.11.2021 . V izjavi opozarjajo na nejasnosti v zvezi z obveznim samotestiranjem, pa da termin samotestiranje pomeni, da tega ne sme početi učitelj, otrok da se sam po navodilih proizvajalcev ne sme samotestirati in da v tako kratkem času v šolah ne morejo organizirati samotestiranja in primerno obveščati staršev. Predstavljajmo si toliko kompliciranja v podjetju, ki je v zasebni lasti, z nekaj deset zaposlenimi. Bi direktor ogrozil posel ter odpovedal izvedbo naročila? Lahko bi, a na dan izplačila osebnega dohodka, bi bil zagotovo v veliki zagati. Za uspešno poslovanje, hitro najdeš rešitve, celo samoiniciativno. Navedbe v izjavi za medije so nesmisli! Tudi odrasli niso posebej izučeni za samotestiranje, in pa za organiziranje bivalnega ali delovnega prostora v času bolezni. Starši z rojstvom otroka prevzamejo odgovornost zanj, pa čeprav se za to posebej ne izobražujejo in opravljajo izpita. Nekatere stvari so nam dane, nekatere stvari urejamo sproti, nekatere kot je npr. poklic pa si izberemo. Za uspešno sodelovanje med starši, ravnatelji ter zaposlenimi v vzgojno izobraževalnem procesu in odločevalci je potrebno le malo posluha in kanček sočutja do sočloveka, in skupaj bi našli najboljše rešitve za vse, predvsem za otroke. Pokažimo, da skupaj zmoremo!
User768643
14. 11. 2021 09.53
-9
Dobro jutro antivakserji. Česa se bojimo danes? Proti komu in čemu danes protestiramo?
Mustache
14. 11. 2021 11.18
+0
Sajeta5
14. 11. 2021 12.02
+3
Antivaxer je v danasnjem casu oseba, ki se je zavestno odlocila, da pocaka eno leto, da vidi kaj bo z boleznijo in kaj s cepivi... vse kaze, da so tudi t.i. teoretiki zarot imeli prav - po podatkih NIJZ je v zadnjem mesecu med pozitivnimi na PCR testih 50% cepljenih
DR. RNR
14. 11. 2021 14.15
-2
User768643
14. 11. 2021 16.56
User768643
14. 11. 2021 16.57
-1
real sociedad
14. 11. 2021 09.11
+1
Izpište svojga otroka iz osnovne šole, boste videli kako bodo gagali!
User768643
14. 11. 2021 09.52
+0
walter2
14. 11. 2021 10.56
+0
Osnovnošolsko izobraževanje je po zakonu obvezno!Tebi v vednost!
Mustache
14. 11. 2021 11.18
-1
Sars2
13. 11. 2021 21.34
+8
Vlado zamenjati,zapreti,namesto da so menjali ljudi po kadrih,kradli,bi lahko v teh 2 letih,na barju postavili kovid objekt,politične zapornike bi nadeli iz skafandri in v to bolnico poslali pomagati,namesto,da se ljudje prepirajo med sabo gdo je cepljen gdo ni,bi šli vsi na cesto,in te barabe odnesli iz parlamenta,tako ne bi zapravili toliko denarja,mrtvih in podobno
Rommy Cerar
14. 11. 2021 08.28
-9
kaj bluziš...kaj ti pomagajo nove bolnice, če nima kdo v njih delat...v prvi vrsti bi morali zapret vse antivaxerje
real sociedad
14. 11. 2021 09.12
+6
romči saj imamo vojsko za novo bolnico, a te ne bo, ker moramo dati 400 milijonov za staro neuporabno železje! Rešujemo življenja!
Principat
13. 11. 2021 21.30
+8
ja kdo pa si upa janezu IJ kaj ugovarjat , kaj natrosi to je odlok , ministrica je oseba , kjer še janša bolj mlati po ženskah in v tem uživa , saj si šolskega ministra niso upali sploh postavit
ModriStane
13. 11. 2021 20.53
+6
To ni odlok, to je protokol. Protokola pa v demokraciji ne more določiti ministrstvo ampak stroka. Vključno z vklučenosjo NGO za to področje. Ta protokol, ki je ena sprdačina nima podlage v zakonu.
enakatalena
13. 11. 2021 20.39
+9
Kako lahko ravnatelj pozdravlja protokol, ki krši Ustavo, Zakon o osnovni šoli in še vrsto ostalih zakonov? Saj ni čudno, da smo, kjer smo!
Sajeta5
13. 11. 2021 20.32
+6
ODLOČBA US v zadevi U-I-79+20-24 Če šola prepreči izobraževanje, če šolar ne more v razred, nastopi odškodninska odgovornost šole, saj s tem poseže v pravico do svobode izobraževanja, kot dela svobode gibanja, o kateri je enkrat že presojalo Ustavno sodišče RS v zadevi U-I-79+20-24 z dne 13.05.2021, ki je pod 73. točko obrazložitve pojasnilo, da se v te pravice na podlagi 2. in 3. točke 1. odstavka 39. člena ZNB z ODLOKI ne sme posegati. (to pošljite učiteljem in ravnateljem na e-maile)
kure bedne
13. 11. 2021 20.10
+8
Če bi ravnatelji in učitelji prebrali kaj piše v drobnem tisku na testih za samotestiranje bi morali zraven vsakega učenca stati in ga kontrolirati polnoletna oseba, ko se otrok samotestira. Kakšna ministrica, takšen tudi šolski sistem in kader. Za bruhat vse skupaj.
levidesničar
13. 11. 2021 19.35
+12
Zadnjič ko se PCT pogoj uveljavil za bencinske servise in se ni moglo tankat ker so zaklenili ročke, je 90 % uporabnikov uluft skočilo in se bunilo. Zdaj ko gre pa za otroke ko jim tolkrat palčke not tišat, pa ni takšne akcije upora. Se vidi da imajo raje pleh kot otroke.
kure bedne
13. 11. 2021 20.45
+5
Ja, to je pa res žalostno. Vendar tudi ta pleh jim bo država počasi pobrala. Plan je pač takšen in nekaterim to še ni jasno.
real sociedad
14. 11. 2021 09.13
+5
Mustache
14. 11. 2021 11.22
+1
Pametni smo zaceli tankat po merkator ceni. Jebes peteol nikol vec pri njih...
MPPL
13. 11. 2021 19.08
+9
To je korak k "prostovoljnem "cepljenju ucencev.
duhccc
13. 11. 2021 19.07
+8
problemi so problemi bojo vlada ma probleme miljon jih prepricat da je cepilo varno ostali miljon pa da cepilo ni dobro pa da rabjo se tretji odmerek .... kje smo...