Korona

Ministrstvo univerzam priporoča šolanje na daljavo do konca novembra

Ljubljana, 16. 10. 2020 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
6

Manj kot mesec dni od začetka novega študijskega leta bodo predavanja na fakultetah znova potekala na daljavo. Zaradi slabe epidemiološke slike v državi je namreč ministrstvo univerzam in visokošolskim zavodom priporočilo, naj vsaj do konca novembra predavanja prenesejo v virtualno okolje.

Glede na slabo epidemiološko sliko v državi je ministrstvo za izobraževanje na visokošolske deležnike naslovilo prilagoditve smernic za izvedbo študijske dejavnosti v zimskem semestru letošnjega študijskega leta. Smernice so usklajene z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje.

Univerzam in visokošolskim zavodom so tako priporočili, da do konca novembra izvajajo študijsko dejavnost v živo zgolj v tistih delih učnih enot, ki so jih na svojih prioritetnih seznamih določili kot nujne za izvedbo v živo. To so laboratorijske vaje, klinične vaje in računalniške vaje. Prehajanje študentov med posameznimi statističnimi regijami je dovoljeno, a le v primeru, če imajo s seboj potrdilo, da gredo na vaje in da se te tudi zares izvajajo.

Ob tem so svetovali, da se predavanja v tem obdobju v največji možni meri prenesejo v virtualno okolje. Predavatelji pa lahko izvajajo predavanja na daljavo iz prostorov fakultete. Visokošolski zavodi smejo v prostorih zavoda opravljati vse nujne dejavnosti, pri čemer je treba upoštevati določbe drugih zadevnih odlokov.

Obštudijske dejavnosti in slavnostne prireditve naj se prestavijo na kasnejše obdobje, svetujejo na ministrstvu.

Pri vseh aktivnostih in dejavnostih v živo je potrebno dosledno upoštevanje varnostne razdalje, omejitve števila oseb ter higienskih in drugih priporočil NIJZ in uporabe mask, kot je določeno z drugimi predpisi, še dodajajo. Steklena pregrada ostaja dovoljena kot edino ustrezno nadomestilo maske za predavatelje ob vzdrževanju ustrezne razdalje vsaj 1,5 metra. 

Učne baze ostajajo odprte za klinično usposabljanje. Izvajalci zdravstvenih dejavnosti so prejeli navodila pristojnega ministrstva glede vstopa v klinične ustanove, s katerimi morajo seznaniti študente in študentke. Praksa v vzgojno-izobraževalnih zavodih poteka. 

Po manj kot mesecu dni se bodo predavanja na fakultetah prenesla v virtualno okolje.
Po manj kot mesecu dni se bodo predavanja na fakultetah prenesla v virtualno okolje. FOTO: Shutterstock

Pri izvajanju specifičnih aktivnosti in usposabljanj na strokovnih področjih (npr. medicina, zdravstvena nega, kozmetika, fizioterapija) je treba upoštevati tudi specifične smernice in priporočila za dejavnost z zadevnega področja, če ta obstajajo. 

Za preprečevanje okužb je treba zmanjšati gibanje med posameznimi deli države. Zato so v smernicah na ministrstvu svetovali, da se študenti in študentke odločijo o kraju bivanja. V primeru nadaljevanja bivanja v študentskem domu jih je ministrstvo pozvalo k doslednemu upoštevanju hišnega reda. Študentski domovi sicer ostajajo odprti. 

Fakultete so priporočilo ministrstva pričakovale

Kot je včeraj za STA povedal rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič še pred prejemom uradnega priporočila ministrstva, so fakultetam po objavi vladnih ukrepov priporočili, naj šolanje poteka na daljavo. Na univerzi s tem nimajo težav, je povedal. "Če že samo prenesemo predavanja na daljavo, bomo s tem drastično zmanjšali število nepotrebnih kontaktov med študenti samimi in med študenti ter profesorji," je ocenil.

Tudi na Univerzi v Mariboru in Univerzi na Primorskem bodo sledili priporočilom vlade o šolanju na daljavo. 

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
16. 10. 2020 21.52
-2
SOLANJE NA DALJAVO JE NIC OD NIC!
RamzesII
16. 10. 2020 21.43
"naj vsaj do konca novembra predavanja prenesejo v virtualno okolje" No ja, virtualna učilnica na strežniku, vsi doma VR očala. Šlo bi.
Tron386
16. 10. 2020 18.29
+4
Nesramno ! Gnilo ! Dva meseca doma dva meseca na univerzi potem pa spet ponovitev zgodbe ? Norci ! Bolano !
flojdi
16. 10. 2020 18.27
+3
. ?zakaj pa ne do sredine novembra ali sredine decembra
Carmenbula
16. 10. 2020 17.39
+5
Na FDV ni nobene potrebe, da hodijo tja kar papir jim naj napišejo bo najceneje znanja pa tako ni nobenega vsi profesorji skupaj ga nimajo za eno kavno žličko. Takoj naj izdajo diplome doktor nogometa, samo upravlja nja, pomočnika narodnega heroja, socialca..in partizanske kuharice letnika 41.
Andrej Volaj
16. 10. 2020 17.23
+3
po novembru pa tud na daljavo več ne 😉😄