Korona

Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi delavci, ki opravljajo delo na domu

Ljubljana, 20. 09. 2021 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, N.S., STA, T.V.
Komentarji
1296

Na ministrstvu za delo pojasnjujejo, da morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi delavci, ki opravljajo delo na domu. Za izpolnitev PCT-pogoja za delo pri delodajalcu se šteje tudi samotestiranje s hitrim testom. Čas in kraj samotestiranja na delovnem mestu določi odgovorna oseba, čas opravljanja samostestiranja je možno šteti v delovni čas. A inšpektorji nimajo pristojnosti za nadzore v domovih delavcev, za preverjanje PCT je odgovoren delodajalec.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti navajajo, da odlok med izjemami ali dodatnimi opredelitvami ne navaja, da bi pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) morale izpolnjevati osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami v okoljih ali dejavnostih v Sloveniji. To torej pomeni, da morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi delavci, ki opravljajo delo na domu.

Kdo bo izvajal nadzor?

Na vprašanje, ali lahko pride inšpektor pogoj PCT preveriti na dom in kako poteka takšen nadzor, so na Inšpektoratu za delo odgovorili, "da inšpektorji nimajo neposrednih pristojnosti za nadzore v domovih delavcev, kjer ti opravljajo delo na domu." 

Opozorili so, da 7. člen Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 določa, da je za preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT odgovoren delodajalec. Če delodajalec te svoje obveznosti ne izvaja, pa lahko inšpektorji (vsi, ki opravljajo nadzor po ZNB), zoper njega ustrezno ukrepajo.

Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi delavci, ki opravljajo delo na domu.
Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi delavci, ki opravljajo delo na domu. FOTO: Dreamstime

Za opravljanje dela se šteje, da je izpolnjen pogoj PCT, če se presejalno testiranje s hitrim antigenskim testom za samostestiranje izvede enkrat tedensko v enakih presledkih. Za namen dokazovanja samotestiranja odgovorna oseba posreduje delavcu evidenčni list, ki vsebuje datum samotestiranja, rezultat testa in podpis. Sredstva za izvajanje presejalnega testiranja zagotavlja delodajalec.

Čas opravljanja samostestiranja je možno šteti v delovni čas, pri čemer pa je po navedbah ministrstva treba upoštevati, da se obdobje, ki naj se všteva v delovni čas delavca, presoja glede na okoliščine konkretnega primera v luči razumevanja pomena efektivnega delovnega časa.

Kaj če delavec ne izpolnjuje pogoja PCT? 

Če delavec ne izpolnjuje pogoja PCT, to predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in je lahko razlog za ukrepanje delodajalca v skladu z zakonom o delovnih razmerjih, so pojasnili na ministrstvu. Delavcu, ki krši pogodbene ali druge obveznosti iz delovnega razmerja, lahko delodajalec v primeru ugotovljene disciplinske odgovornosti izreče opomin ali druge disciplinske sankcije, če so določene v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti.

Digitalno covidno potrdilo
Digitalno covidno potrdilo FOTO: Bobo

Kršenje pogodbenih obveznosti ali drugih obveznosti iz delovnega razmerja je lahko utemeljen razlog za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga. Vendar mora delodajalec pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz tega razloga delavca pisno opozoriti na izpolnjevanje obveznosti in na možnost odpovedi v primeru, če bo delavec znova kršil obveznosti iz delovnega razmerja, dodajajo na ministrstvu.

Delavčeva hujša kršitev pogodbene ali druge obveznosti iz delovnega razmerja, storjena naklepoma ali iz hude malomarnosti, je tudi določen razlog za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca. Ob tem mora biti hkrati izpolnjen pogoj, da delovnega razmerja ni mogoče nadaljevati do izteka odpovednega roka oziroma do poteka časa, za katerega je bila sklenjena pogodba o zaposlitvi.

Delo od doma učinkovit ukrep za odpravo tveganja za okužbo 

Kot še dodajajo, zakon o varnosti in zdravju pri delu določa temeljno odgovornost delodajalca za varnost in zdravje delavcev. V primeru spremenjenih okoliščin, ki vplivajo na sprejeto oceno tveganja , med katere sodi tudi nevarnost za okužbo z virusom, ki povzroča Covid-19, delodajalci opravijo revizijo ocene tveganja in sprejmejo ustrezne ukrepe, pri čemer se posvetujejo s strokovnim delavcem za varnost pri delu in izvajalcem medicine dela. 

Med splošne organizacijske ukrepe sodi delo od doma, ki je učinkovit ukrep za odpravo tveganja za okužbo z virusom SARS-CoV-2 v delovnih sredinah, saj delavci, ki delajo od doma ne predstavljajo tveganja za prenos okužbe na delovnem mestu oziroma v delovnem okolju. Delo od doma je vseskozi omogočeno tudi delavcem, ki se morajo osamiti oziroma so napoteni v karanteno, v kolikor je za njih mogoče organizirati delo od doma, saj se s tem ukrepom tveganje za prenos okužbe v delovnem okolju odpravi, delavci pa lahko kljub temu opravljajo svoje delo: "Z vidika zagotavljanja varnega in zdravega dela menimo, da delo od doma bistveno prispeva k odpravi in omejevanju tveganj povezanih z novim koronavirusom," poudarjajo na ministrstvu za delo. 

Koronavirus pasica nova
Izpolnjevanje PCT
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1296)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brinjevka
21. 09. 2021 15.40
+5
Kosilo otrokom lahko skuham in tudi z njimi za isto mizo jem, i moram v klet, kjer ni nikogar?
brinjevka
21. 09. 2021 15.39
+3
Recimo, da sem kmetica in je to moja glavna dejavnost. Grem zdaj lahko kravam štalo skidat ali ne?
brinjevka
21. 09. 2021 15.38
+3
Mislim, da tudi naši Pavliheti niso razmišljali o razliki med "na domu" in "od doma". Tudi Cekin tolmači, da gre za delo od doma. Površnost pač, kakršne je od naše vlade itak za pričakovati.
mikpiki191
21. 09. 2021 12.59
+10
kaj maske bodo tudi morali imeti gor ,ko bodo delali preko zooma ? ,samo bolniki si lahko kaj takega izmislijo
mackon08
21. 09. 2021 13.07
-1
mikpiki191 Če ne ločiš delo od doma in delo na domu pač lahko pišeš bedarije pa tisti, ki so ti pluse stisnili, nazaj v osnovno šolo.
valovanje
21. 09. 2021 12.59
+2
Delo na domu, ne od doma! Se pravi monterji, serviserji itd. Kar mirno, to nima veze z delom od doma. K sreč. Lp
brezvode
21. 09. 2021 13.01
+4
To ni delo na domu temu se pravi opravljanje storitev po domovih bolj uporabno, vendar to razumeš če si naredil osnovno šolo na kumrovško gimnazijo
big_foot
21. 09. 2021 12.38
+8
A je janez bil spet na mavricijusu pa brez kape ker mu je čez plešo scvrlo možgane da piše take oslarije.... ker tole vodenje epidemije me mi deluje kot da se zmerejo na sestanku in potem tekmujejo kdo lahko napiše še večjo bedarijo.
Dbist
21. 09. 2021 12.26
+4
Najbrž je imel ivanček spet mokre sanje o okužbi s Covidom preko telefona.
Sowkenc
21. 09. 2021 12.21
+8
Ali je lahko še kaj bolj bizarnega, testiran doma, da delaš od doma??? Ne vem kdaj bo veliki vodja twiteraš JJ in njegov podrepnik Hojs opravila izpit iz komunikacije in bonton lepega vedenja??????? Ta vlada res ne ve kaj dela, bog odpusti jim.
Glodalec
21. 09. 2021 12.53
+3
Ja, to kar je v veljavi je še bolj bizarno. Moraš it k delodajalcu, da opraviš test pod nadzorom odgovorne osebe, da lahko potem delaš od doma. Vse za zaustavitev virusa.
Janez Kranjski Mati?ek
21. 09. 2021 13.02
+1
Delo NA domu ni enoko kot delo OD doma. Za delo od doma ne rabiš PCT (doh!), delo na domu pa opravlja vsak serviser, vodovodar, električar, itd... Bo treba malo bolj natančno brati naslove.
Glodalec
21. 09. 2021 14.23
+4
Treba bo prebrati kaj več kot naslove. Pojasnilo ministrstva se brez dvoma nanaša na delo od doma. Nima smisla branit nesmiselnosti odlokov, ker se jih nihče prav nič ne sramuje.
nnanna
21. 09. 2021 11.52
+7
vse za dobro ljudstva, kajne pacient?!
Dante69
21. 09. 2021 11.51
+0
Kot sem vam že vljudno omenil mi ga na ministrstvu z premierom vred lahko samo pot...
picijulka1
21. 09. 2021 11.49
+3
Zelo pomaga, če razumež razliko med delom na domu in delom od doma!
picijulka1
21. 09. 2021 11.56
+3
Glodalec
21. 09. 2021 12.52
+0
Preberi si celotno pojasnilo ministrstva iz katerega je jasno, da je mišljeno delo od doma (kar je tudi delo na domu).
Janez Kranjski Mati?ek
21. 09. 2021 13.05
+2
Narobe. Za delo od doma ne rabiš PCT (razen če si butalec), za delo NA domu pa ga rabiš. Očitno ti je razumevanje slovenščine španska vas.
Glodalec
21. 09. 2021 14.31
+2
Si isti kot vsi tvoje sorte. Verjameš v nekaj, čeprav je resnica drugačna. na gov.si si v dokumentu assets/ministrstva/MDDSZ/PCT-pogoj_-pojasnila-16-9-2021.pdf preberi celotno pojasnilo. Ali je za opravljanje dela treba izpolnjevati PCT pogoj tudi pri opravljanju dela na domu? Odlok med izjemami ali dodatnimi opredelitvami ne navaja, da bi pogoj PCT morale izpolnjevati osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami v okoljih ali dejavnostih v RS, kar pomeni, da morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi delavci, ki opravljajo delo na domu Kdo določi čas in kraj samotestiranja? Čas in kraj samotestiranja na delovnem mestu določi odgovorna oseba.
Pax Slovanum
21. 09. 2021 11.39
+6
Tole je igra z ognjem. Kar naj pride kdo na moje dvorišče, pred moja vhodna vrata vprašat, če izpolnjujem pct, pa boste imeli jutri dovopj materiala za kak članek v črni kroniki.
slovenc59
21. 09. 2021 11.36
+6
Zelo rad bi poznal ume, ne, veleume, ki so spisali take kozlarije ! In če si tak zasluži, da dobi plačo iz skupne malhe, kamor tudi jaz plačujem, mu jutri napišem odpoved ! Da ne bo kdo mislil, da je takih umetnikov malo ......Jesus.......!!!
nnanna
21. 09. 2021 11.53
+1
na22mor
21. 09. 2021 11.05
+12
res ne vem katera je bolj neumna tale o PCT za delo na domu- tudi kuhanje in pospravljanje je delo na domu tako da babi zdaj boš pa mogla it tudi ti, zmaga pa še vedno odlok da brez PCT ne smeš v zapor, mislim da so vsi slo kriminalci kar leteli na cepljenje da se im kaj takšnega ne zgodi
jugurta
21. 09. 2021 10.40
+16
to so že visoke filozofske razprave-misli v katerih se mora človek pogovoriti sam s sabo, kajti običajni človek tega ne razume kar dela vlada
Glodalec
21. 09. 2021 10.33
+15
Smešna sta pajaca, ki bi rada verjela da gre za serviserje, dimnikarje. Trdita da vsi ostali ne znamo brat, ker piše "na domu". Seveda pa sama ne znata razumeti treh stavkov pojasnila skupaj. Lepo na ministrstvu pojasnijo, da ljudje, ki ne prihajajo v stik z drugimi, niso opredeljeni kot izjeme. Zato velja PCT za vse zaposlene. Tako pač to delajo birokratki, ker ne znajo drugega kot brat tekst. Drugo pa je zakaj delo od doma ni prišlo kot izjema v odlok, nepremišljenost ali načrtno. Glede na to da je odloka več kot teden in popravkov niso predlagali izgleda da načrtno. Zakaj? Ker lahko in v tem uživajo.
resslovenka
21. 09. 2021 10.16
+21
😁😁😁 A vi res to??? Sej ste bolani z odloki, ki jih menjate kot spodnje gate. Ne mine niti en dan, da ne sproducirate novo nebulozo. 😎
Amasakul
21. 09. 2021 10.14
+6
Državo spet polnimo vsi državljani za nazaj ( epidemija je povzročila luknjo v proračunu ) kot že nešteto krat. Idiotizem.
kek?e
21. 09. 2021 10.09
+12
To pa je idiotizm:)un k si je to spomnu mu je pa res za čestitat ta je zreu za u psihiatricno brez napotnice in to cimprej
RedCell
21. 09. 2021 09.52
+14
draga Anja Kralj... spomnim se časov, ko so novinarji preverjali trditve, še posebej tiste, ki so jih podajali državni organi. Ob dejstvu, da je več kot pol ukrepov neustavnih, obstaja velika možnost, da so trditve Ministrstva za delo laž.
prava resni.ca
21. 09. 2021 10.01
+1
to je ponavadi odvisno od tega kdo je na oblasti, tako za komentatorja kot novinarja
RedCell
21. 09. 2021 10.21
+4
ali je določen predpis v nasprotju z ustavo ni odvisno od tega, kdo je na oblasti. Poplava neustavnih odlokov aktualne vlade tega dejstva ne spremeni.